Gå til innhold

Pastasalat til fest?


Quinden

Anbefalte innlegg

Gjest Gjest_gjest_*

Jeg brukte fersk parmesan, så tror de skal være en god variant. Jaja er nok første og siste gang jeg kjøper den osten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

En liten oppklaring vedr. parmesan: Det finnes ikke ekte parmesan og det finnes ikke fersk parmesan.

Vedr. ekte parmesan: I Italia har de ingen ost som heter parmesan (det er et ord som amerikanerne har funnet på). Derimot finner du to italienske oster som ofte kalles parmesan. Begge er gode - og begge er ekte....

Den ene er parmigiano reggiano (ofte feilaktig kalt "ekte" parmesan), den er den dyreste og den kraftigste på smaken.

Den andre er grana padano, den er litt mildere på smaken og er rimeligere.

Hvis du skal ha god "parmesan", trenger du kun å se etter en av de to navnene; parmigiano reggiano eller grana padano. Det spiller ingen rolle om den er ferdigrevet, ferdigpakket, løsvekt o.s.v. bare pass på at det er riktig navn på osten.

Både parmigiano reggiano og grana padano lagres i minimum 1 år, og kan vel derfor aldri kalles ferske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten oppklaring vedr. parmesan: Det finnes ikke ekte parmesan

Grana Padano og Parmeggiano Reggiano er oster av samme type. Hvordan de smaker i forhold til hverandre avhenger av kvalitet, lagringstid og produsent. Noen ganger kjenner man ikke forskjell.

Grunnen til at vi kaller sistnevnte ost "ekte" parmesan er at den kommer fra et avgrenset distrikt (Parma) som har enerett på å kalle ostene sine Parmeggiano (eller parmesan, som vi sier på norsk). Akkurat som du ikke kan kalle musserende vin som kommer fra andre steder enn Champagne for champagne, eller hvitvin som er laget 4 mil fra Chablis-distriktet for chablis. Grana Padano er ikke laget i Parma og kan derfor ikke kalle seg Parmeggiano (eller parmesan, som er den norske oversettelsen av navnet).

Så konklusjonen blir: Det finnes nok "ekte" parmesan. Angående betegnelsen, så var og er det helt vanlig at man amerikaniserer eller fornorsker utenlandske eller norske ord som vi bruker ift. matlaging. Ofte ga og gir man utenlandske byer og distrikter egne navn - f.eks. Firenze = Florence (am.) eller Florens (norsk før), København blir Copenhagen, Milano blir Milan på engelsk og Mailand på tysk osv. Selv vikingene kalte Konstantinopel ved sitt eget navn Miklagard, og Jerusalem ble Jorsal.

Ang. fersk parmesan: Du har selvsagt rett i at parmesan ikke er en ferskost, men jeg tror vel de fleste av oss er enige om at en ferskrevet eller nyrevet parmesan smaker mye bedre enn en som er malt til pulver og pakket i plastpose for lenge siden.

Nok om det. Vil ha salaaaaaaat!

Endret av hera
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grana Padano er ikke laget i Parma og kan derfor ikke kalle seg Parmeggiano (eller parmesan, som er den norske oversettelsen av navnet). 

Gir meg ikke ;)

Grana Padano er ikke laget i Parma, det har du helt rett i. Men det er ikke derfor den ikke kan kalle seg Parmeggiano (det heter forresten Parmigiano). Årsaken er så enkel at navnet på Grana Padano er Grana Padano. Akkurat som at du har ditt navn og jeg har mitt navn :)

Parmesan er ikke "en norsk oversettelse av navnet Parmeggiano"/Parmigiano. Parmesan er et amerikansk fellesnavn på oster som mer eller mindre (ofte mindre....) minner om Parmigiano Reggiano og Grana Padano. Det vil si at både de to italienske ostene samt alle mer eller mindre avskyelige norske, tyske, amerikanske o.s.v. etterlikninger havner i fellesbetegnelsen "parmesan".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kremet pastasalat med kylling og fetaost (4 porsj.)

200 g pastarør

1,5 dl kesam

1 dl matfløte

200 g kyllingkjøtt

100 g bacon i skiver

2 vårløk

1 rød paprika

100 g fetaost

salt/pepper

2 fedd hvitløk

50 g pinjekjerner

1 potte basilikum

1 dl olivenolje

100 g revet parmesan

salt

Kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la renne godt av.

Bland sammen kesam og fløte.

Del opp grillet kylling i biter.

Stek bacon og del i biter. Legg det på kjøkkenpapir slik at fettet renner godt av.

Skjær vårløk, paprika og ost i terninger.

Lag pesto: Rens hvitløk, rist pinjekernene i en tørr stekepanne (de skal ikke bli brune) og ha alt over i en hurtigmikser sammen med basilikum og parmesan. Kjør sammen og spe med olivenolje. Smak til med salt.

Vend kesam og fløteblandingen inn i godt avrent pasta sammen med pesto. Tilsett de andre ingrediensene og vend lett sammen.

Server med godt brød.

Denne pastasalaten har vi titt og ofte. Sist til familiebursdagen til yngstemann...:Nikke: Men vi kjøper ferdig pesto på glass i stedet for å lage den selv. Billigere og ikke minst raskere...;) I allefall når du skal lage salat til 25 stk...;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...