Gjest Gjest_gjest_* Skrevet 20. oktober 2006 #21 Del Skrevet 20. oktober 2006 Jeg brukte fersk parmesan, så tror de skal være en god variant. Jaja er nok første og siste gang jeg kjøper den osten Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 22. oktober 2006 #22 Del Skrevet 22. oktober 2006 Herregud. Voksne mennesker som har stavefeil på helt vanlige norske ord? Skjerp deg! Kom deg på et skivekurs! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gattissima Skrevet 23. oktober 2006 #23 Del Skrevet 23. oktober 2006 En liten oppklaring vedr. parmesan: Det finnes ikke ekte parmesan og det finnes ikke fersk parmesan. Vedr. ekte parmesan: I Italia har de ingen ost som heter parmesan (det er et ord som amerikanerne har funnet på). Derimot finner du to italienske oster som ofte kalles parmesan. Begge er gode - og begge er ekte.... Den ene er parmigiano reggiano (ofte feilaktig kalt "ekte" parmesan), den er den dyreste og den kraftigste på smaken. Den andre er grana padano, den er litt mildere på smaken og er rimeligere. Hvis du skal ha god "parmesan", trenger du kun å se etter en av de to navnene; parmigiano reggiano eller grana padano. Det spiller ingen rolle om den er ferdigrevet, ferdigpakket, løsvekt o.s.v. bare pass på at det er riktig navn på osten. Både parmigiano reggiano og grana padano lagres i minimum 1 år, og kan vel derfor aldri kalles ferske. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 24. oktober 2006 #24 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) En liten oppklaring vedr. parmesan: Det finnes ikke ekte parmesan ← Grana Padano og Parmeggiano Reggiano er oster av samme type. Hvordan de smaker i forhold til hverandre avhenger av kvalitet, lagringstid og produsent. Noen ganger kjenner man ikke forskjell. Grunnen til at vi kaller sistnevnte ost "ekte" parmesan er at den kommer fra et avgrenset distrikt (Parma) som har enerett på å kalle ostene sine Parmeggiano (eller parmesan, som vi sier på norsk). Akkurat som du ikke kan kalle musserende vin som kommer fra andre steder enn Champagne for champagne, eller hvitvin som er laget 4 mil fra Chablis-distriktet for chablis. Grana Padano er ikke laget i Parma og kan derfor ikke kalle seg Parmeggiano (eller parmesan, som er den norske oversettelsen av navnet). Så konklusjonen blir: Det finnes nok "ekte" parmesan. Angående betegnelsen, så var og er det helt vanlig at man amerikaniserer eller fornorsker utenlandske eller norske ord som vi bruker ift. matlaging. Ofte ga og gir man utenlandske byer og distrikter egne navn - f.eks. Firenze = Florence (am.) eller Florens (norsk før), København blir Copenhagen, Milano blir Milan på engelsk og Mailand på tysk osv. Selv vikingene kalte Konstantinopel ved sitt eget navn Miklagard, og Jerusalem ble Jorsal. Ang. fersk parmesan: Du har selvsagt rett i at parmesan ikke er en ferskost, men jeg tror vel de fleste av oss er enige om at en ferskrevet eller nyrevet parmesan smaker mye bedre enn en som er malt til pulver og pakket i plastpose for lenge siden. Nok om det. Vil ha salaaaaaaat! Endret 24. oktober 2006 av hera 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gattissima Skrevet 24. oktober 2006 #25 Del Skrevet 24. oktober 2006 Grana Padano er ikke laget i Parma og kan derfor ikke kalle seg Parmeggiano (eller parmesan, som er den norske oversettelsen av navnet). ← Gir meg ikke Grana Padano er ikke laget i Parma, det har du helt rett i. Men det er ikke derfor den ikke kan kalle seg Parmeggiano (det heter forresten Parmigiano). Årsaken er så enkel at navnet på Grana Padano er Grana Padano. Akkurat som at du har ditt navn og jeg har mitt navn Parmesan er ikke "en norsk oversettelse av navnet Parmeggiano"/Parmigiano. Parmesan er et amerikansk fellesnavn på oster som mer eller mindre (ofte mindre....) minner om Parmigiano Reggiano og Grana Padano. Det vil si at både de to italienske ostene samt alle mer eller mindre avskyelige norske, tyske, amerikanske o.s.v. etterlikninger havner i fellesbetegnelsen "parmesan". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 24. oktober 2006 #26 Del Skrevet 24. oktober 2006 http://en.wikipedia.org/wiki/Parmesan_cheese Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 24. oktober 2006 #27 Del Skrevet 24. oktober 2006 http://en.wikipedia.org/wiki/Parmesan_cheese ← Nemlig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thomasine Skrevet 24. oktober 2006 #28 Del Skrevet 24. oktober 2006 Kremet pastasalat med kylling og fetaost (4 porsj.) 200 g pastarør 1,5 dl kesam 1 dl matfløte 200 g kyllingkjøtt 100 g bacon i skiver 2 vårløk 1 rød paprika 100 g fetaost salt/pepper 2 fedd hvitløk 50 g pinjekjerner 1 potte basilikum 1 dl olivenolje 100 g revet parmesan salt Kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la renne godt av. Bland sammen kesam og fløte. Del opp grillet kylling i biter. Stek bacon og del i biter. Legg det på kjøkkenpapir slik at fettet renner godt av. Skjær vårløk, paprika og ost i terninger. Lag pesto: Rens hvitløk, rist pinjekernene i en tørr stekepanne (de skal ikke bli brune) og ha alt over i en hurtigmikser sammen med basilikum og parmesan. Kjør sammen og spe med olivenolje. Smak til med salt. Vend kesam og fløteblandingen inn i godt avrent pasta sammen med pesto. Tilsett de andre ingrediensene og vend lett sammen. Server med godt brød. ← Denne pastasalaten har vi titt og ofte. Sist til familiebursdagen til yngstemann... Men vi kjøper ferdig pesto på glass i stedet for å lage den selv. Billigere og ikke minst raskere... I allefall når du skal lage salat til 25 stk... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Stine_* Skrevet 6. desember 2008 #29 Del Skrevet 6. desember 2008 Disse er veldig gode Kremet pastasalat med kylling og fetaost Pastasalat med kylling og asparges Stine's hverdag Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå