Gå til innhold

Stoppet av etiske grenser eller skape noe nytt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Tenk følgende scenario:

Du er en forsker og har en gyllen mulighet til å krysse dna fra forskjellige arter for å skape en ny art. Lignende har blitt gjort allerede, men etiske grenser og retningslinjer har hindret forskere i å la embryoet utvikle seg videre. 

Ville du, om du fikk sjansen feks i et hemmelig laboratorium, laget nye arter, gjenopplivet utdødde arter (feks neandertalerne) og faktisk latt disse vokse opp? 

De nye artene kunne muligens blitt "satt ut" et øde sted før noen til slutt oppdaget de og kategoriserte de som en ny art, men neandertaleren ville muligens vært litt verre å gjemme bort på et øde sted. Han/hun/de ville tilslutt vandret inn blant ordinære mennesker og skapt furore der. 

Men allikevel... Jeg tror jeg faktisk ville fullført prosjektet. Ikke for å leke gud, men for å ta gi utdødde arter en ny sjanse. Nye arter vil kunne gi oss et innblikk i hvilke muligheter livet har og hvordan evolusjonen til stadig har nye ting å lære oss. 

Og for alt vi vet så kanskje neandertalerne ville vært i stand til å kommunisere med oss? Vi har jo alle noe neandertalergener i oss, så kanskje vi også ville hatt godt av å låne noen flere gener? 

Hva mener dere? Er jeg den eneste som tør å tenke i slike baner? 

Anonymkode: ea326...ae8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Dette er ikke så hverken unikt eller sjeldent som du tror. Imidlertid er mulighetene i realiteten svært begrensede. Erfaringene fra Dolly-prosjektet viser at klonede organismer som oftest ikke opprettholder normal helse over tid, de er ikke ofte fertile, og neppe levedyktige i vill tilstand. Det er liten grunn til å tro at rekonstruksjon av utdødde organismer vil gi nevneverdig mye bedre resultater, og hybridarter er svært sjelden fertile.

Les forskningen til Ian Wilmut og teamet hans, så får du et bedre innblikk i dette.

Det er svært gode grunner for de etiske restriksjonene, og det handler i liten grad om risikoen for at nye makroarter skal opparbeide permanens i et økosystem.

Anonymkode: 528c1...3ad

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...