Mann 42 Skrevet 16. juni 2012 #21 Del Skrevet 16. juni 2012 HI skriver ikke om at solen skulle slokke, hun skrev om hva hvis solen bare forsvant. Og det er en teoretisk men vitenskapelig mulighet for at det kan skje. Akkurat som hele jorden plutselig kan forsvinne. Som for øvrig også er en teoretisk men vitenskapelig mulighet. Anonym poster: 570a42877b96b541eae71b69f00816c5 Hvis sola plutselig forsvant, så ville planetene i solsystemet også forsvinne i den retningen de var på vei i det øyeblikket, ettersom det er sola som holder solsystemet sammen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 16. juni 2012 #22 Del Skrevet 16. juni 2012 En ting er at det er umulig å sjokkfryse en hel klode på null komma svisj, både på grunn av varmekapasiteten i havene og jordskorpa, dernest at jordens indre har en enorm varmekapasitet (restvarme etter jordens tilblivelse), den produserer også sin egen varme pga radioaktiv nedbrytning av blant annet uran and thorium. Dette vil holde jordens indre varm i millioner av år. En annen ting er at det absolutte nullpunkt ikke går lengre ned enn -273,15 °C. Hva tror du om været, da? I tiden som går før overflate-temperaturene jevner seg ut, så vil atmosfæren være svært mye kaldere enn f.eks havene, og land-områdene vil kjøles raskt ned. Med sånne temperaturforskjeller, burde man få noen temmelig ekstreme værforhold. Tror du havene kan bunnfryse, forresten? Langs alle de tektoniske platene er det jo riftsoner der jordskorpen enten er tynn, eller der det er vulkaner. I det første tilfellet får man sk "black smokers" som slipper ut svovelholdig supervarmt vann, og i det andre tilfellet blir det undersjøiske vulkanutbrudd med lava og masse mineraler som spys ut. Disse sonene er fulle av liv, og uavhengige av overflaten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
kråkefjas Skrevet 16. juni 2012 #23 Del Skrevet 16. juni 2012 Tror du havene kan bunnfryse, forresten? Det vil isåfall ta mangfoldige år. Jeg tror island vil være et fint sted å oppholde seg. Mye varme kilder å ta en dupp i. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lutetium 71 Skrevet 16. juni 2012 #24 Del Skrevet 16. juni 2012 Hva tror du om været, da? I tiden som går før overflate-temperaturene jevner seg ut, så vil atmosfæren være svært mye kaldere enn f.eks havene, og land-områdene vil kjøles raskt ned. Med sånne temperaturforskjeller, burde man få noen temmelig ekstreme værforhold. Det hadde blitt ganske heftig fralandsvind, ihvertfall. Tror du havene kan bunnfryse, forresten? Langs alle de tektoniske platene er det jo riftsoner der jordskorpen enten er tynn, eller der det er vulkaner. I det første tilfellet får man sk "black smokers" som slipper ut svovelholdig supervarmt vann, og i det andre tilfellet blir det undersjøiske vulkanutbrudd med lava og masse mineraler som spys ut. Disse sonene er fulle av liv, og uavhengige av overflaten. Tipper det hadde bunnfryst først der jordskorpa er tykkest, som du er inne på, og kanskje ikke i det hele tatt der havet kan "melke varmen" fra magmaen. Når mantelen en gang størkner, vil vi ihvertfall slite. Har det ikke vært spekulert i at livet på jorden oppsto nettopp i slike "skorsteiner"? Fascinerende fenomen, uansett. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 16. juni 2012 #25 Del Skrevet 16. juni 2012 (endret) Det hadde blitt ganske heftig fralandsvind, ihvertfall. Tipper det hadde bunnfryst først der jordskorpa er tykkest, som du er inne på, og kanskje ikke i det hele tatt der havet kan "melke varmen" fra magmaen. Når mantelen en gang størkner, vil vi ihvertfall slite. Har det ikke vært spekulert i at livet på jorden oppsto nettopp i slike "skorsteiner"? Fascinerende fenomen, uansett. Det er iallfall skapninger der som ikke finnes andre steder. Jeg har tenkt (selvsagt totalt spekulativt og uten basis i noe vitenskaplig faktum som jeg kjenner til) at det burde kunne være mulig at livsformer kunne følge med den vulkanske aktiviteten oppover fra dypet, og etter hvert tilpasse seg forholdene på overflaten. Det gjelder både de ekstremofile bakteriene, rørmarkene, fiskene og ormene som lever på de svarte skorsteinene og lignende steder. Det er jo mange øyer som er totalt vulkanske. Hawaii, f.eks. Surtsey kom til overflaten i 1963, etter et vulkanutbrudd som startet over hundre meter under overflaten. Og en vulkan eller skorstein som bare så vidt hevet seg opp i sonen der sollyset kommer til, kunne utgjøre en randsone som åpnet en ny økoligisk nisje for skapningene der. Omtrent som tidevannet bidro til at plantene etter hvert tilpasset seg liv på tørt land. Endret 16. juni 2012 av Mann 42 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
waco Skrevet 16. juni 2012 #26 Del Skrevet 16. juni 2012 Uten at jeg skal blande meg inn i diskusjonen, men er det slik at solen aldri vil forsvinne fordi solen først vil bli en rød kjempe, og deretter en liten hvit dverg i all evighet? Eller vil "den lille hvite dvergen" til slutt forbruke all sin materie? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lutetium 71 Skrevet 17. juni 2012 #27 Del Skrevet 17. juni 2012 Uten at jeg skal blande meg inn i diskusjonen, men er det slik at solen aldri vil forsvinne fordi solen først vil bli en rød kjempe, og deretter en liten hvit dverg i all evighet? Eller vil "den lille hvite dvergen" til slutt forbruke all sin materie? Solen vil bli en rød kjempe om ca 5 milliarder år. Det som skjer da, er at den går tom for hydrogen (drivstoff) i kjernen, strålingstrykket opphører, og kjernen vil derfor trekke seg sammen. Denne sammentrekningen lager mengder med varme, nok til at sola begynner å fusjonere restene av hydrogen i ett skall utenpå kjernen. Dette får de ytre lagene til å ekspandere. Denne "puffingen" er det man kaller en rød kjempe. I solens tilfelle, vil det bli ett nytt girskift noe senere, der sola vil begynne å fusjonere også helium til karbon. Siden fusjonsprosessen med helium er voldsom og ustabil, blåses mesteparten av de ytre lagene bort. Da står man igjen med kjernen, som man kaller en hvit dverg. Her foregår det nå ingen kjernefysiske reaksjoner, og den "lever" kun på restvarme. Siden sola ikke er massiv nok til å fusjonere karbon, kan man tenke seg at den er en gigantisk hvitglødende bit med kull*, som langsomt blir kjølt ned, og til slutt ender som en kald, sort dverg. *På grunn av den ekstreme tyngdekraften, blir karbonet sannsynligvis til diamant. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Xaphan Skrevet 17. juni 2012 #28 Del Skrevet 17. juni 2012 *På grunn av den ekstreme tyngdekraften, blir karbonet sannsynligvis til diamant. Prøver du å si at sola kommer til å ende opp som en stor diamant en dag? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lutetium 71 Skrevet 17. juni 2012 #29 Del Skrevet 17. juni 2012 Prøver du å si at sola kommer til å ende opp som en stor diamant en dag? Earthsize, ja. Les litt om Lucy. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lutetium 71 Skrevet 21. juni 2012 #30 Del Skrevet 21. juni 2012 (endret) Forøvrig er jeg glad jeg har barn som går på noen kristen "ACE" skole i USA (eller noen av de 50 britiske skolene der denne møkka blir presentert som kunnskap): Solar Fusion is a Myth Man syslet med disse tankene på midten av 1800tallet, før radioaktiviteten ble oppdaget. En teori var at solen ble holdt i live av friksjonsvarmen fra gravitasjonskollaps (google Kelvin–Helmholtz mechanism). Selv i sin egen tid, var det store problemer med teorien, da den ikke kunne forklare hvordan jorda kunne være mye eldre enn sola. En ting er at enkelte mennesker stikker fingrene i øra, og forkaster 150års vitenskapelig og teknologisk utvikling. En mye alvorligere en, er at de fyller hodene til barn med idiotiet de selv går rundt og tror på. Endret 21. juni 2012 av Lutetium 71 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Corto Maltese Skrevet 21. juni 2012 #31 Del Skrevet 21. juni 2012 Vi hadde fryst i hjel og krepert ganske fort............Det sier seg selv Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ilcrappo Skrevet 24. juni 2012 #32 Del Skrevet 24. juni 2012 Man kan gjøre enkle beregninger for å estimere hvor fort temperaturen ville falt. Antar vi en gjennomsnittlig spesifikk varmekapasitet for jorden på ca. 4.3 kJ/kg/K [*] og at den mister energi via sort stråling, så finner vi at det vil ta i overkant av et halvt år før gjennomsnittstemperaturen har falt fra 15.5 til 0 grader. Den geotermiske energien produsert av radioaktive mineraler i jordens indre har liten innvirkning på denne temperaturendringen. Til det er den alt for liten. [*] http://www.agu.org/pubs/crossref/2007/2007JD008746.shtml 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Meridian Skrevet 24. juni 2012 Forfatter #33 Del Skrevet 24. juni 2012 Grunnen til at jeg er bekymret for oksygenet i HI, er jo at planter må ha sollys for å produsere oksygen ... Ellers er det veldig interessant å lese det dere skriver - spesielt at solen vår kanskje blir en kjempediamant? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. juni 2012 #34 Del Skrevet 24. juni 2012 Ellers er det veldig interessant å lese det dere skriver - spesielt at solen vår kanskje blir en kjempediamant? Det blir den ikke. Den vil riktignok bli en klump med tettpakket karbon, men ikke i diamantform. Anonym poster: b20cb46df5fac2acef7bb24110373b8f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jafar Skrevet 24. juni 2012 #35 Del Skrevet 24. juni 2012 Hvis sola plutselig forsvant, så ville planetene i solsystemet også forsvinne i den retningen de var på vei i det øyeblikket, ettersom det er sola som holder solsystemet sammen. Det hadde tatt ca. 8 minutter før jorden hadde mistet banen sin rundt sola. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 24. juni 2012 #36 Del Skrevet 24. juni 2012 Det hadde tatt ca. 8 minutter før jorden hadde mistet banen sin rundt sola. Hvorfor mener du det? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
kråkefjas Skrevet 24. juni 2012 #37 Del Skrevet 24. juni 2012 Hvorfor mener du det? Ingenting går fortere enn lyset. Ei heller tygndekraften. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mann 42 Skrevet 24. juni 2012 #38 Del Skrevet 24. juni 2012 Ingenting går fortere enn lyset. Ei heller tygndekraften. Har gravitasjon masse? Vi snakker om et felt her. Og det finnes andre felt-effekter som IKKE er begrenset av lysets hastighet. Quantum entanglement, f.eks. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest BM2 Skrevet 24. juni 2012 #39 Del Skrevet 24. juni 2012 Jeg lurer på hva som hadde skjedd om sola ble borte på et blunk. At den bare forsvant... Da ville jo alt bli helt mørkt, og det ville veldig kaldt. Men oksygenet ville jo ta slutt ganske fort? Prøv å la jordkjernen størkne. Da får du noe ala disse problemene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kim Skrevet 24. juni 2012 #40 Del Skrevet 24. juni 2012 Da ville verden som vi kjenner den forsvunnet iløpet av veldig kort tid. Ingen fotosyntese - intet liv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå