Gå til innhold

Syk av lavkarbo


Gjest *Maja*

Lavkarbo  

89 stemmer

  1. 1. Hva tenker du om LCHF?

    • Synes det er supert! Sverger til det!
      21
    • Har lyst å prøve det.
      2
    • Synes det er helt på tryne!
      51
    • Bryr meg ikke.
      15


Anbefalte innlegg

Lavkarbo i form av minimalt inntak av sukker, hvete, pasta, ris, potet heier jeg på. Lavkarbo i form av minimalt med grønnsaker og store mengder animalske proteiner/fett - not so much. Det er vel den varianten som også kritiseres.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg ble syk av lavkarbo, selv under oppfølging av lege og ernæringsfysiolog og med et svært variert kosthold og kreativ matlaging. Etter 2 måneder ble det så uutholdelig at jeg fikk beskjed om å spise brød og frukt igjen.

Lavkarbo er ikke for alle :)

Kan jeg få spørre på hvilken måte du ble syk?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan jeg få spørre på hvilken måte du ble syk?

Sterk utmattelse, svakhet, konsentrasjonsvansker, svimmelhet. Måtte slutte å trene og kom meg ikke på skolen i det hele tatt til slutt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lavkarbo er ikke for alle, akkurat som høykarbo ikke er for alle. Selv ble mitt liv et helt annet da jeg gikk over til lavkarbo. Jeg gjør det fordi min kropp trives best på lavkarbo, ikke fordi jeg ønsker å slanke meg.

Mvh Yvonne :heiajente:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sterk utmattelse, svakhet, konsentrasjonsvansker, svimmelhet. Måtte slutte å trene og kom meg ikke på skolen i det hele tatt til slutt.

Dette er jo typiske overgangsproblemer som bare varer noen dager hos de fleste. Men det virker som at det aldri tok slutt hos deg? Kanskje du er av de som kroppen bruker veldig lang tid på å tilpasse seg lite karbohydrater? Har du prøvd en mer moderat versjon? Jeg stortrives i ketose og det gikk ganske så knirkefritt for meg, men jeg har skjønt at ikke alle liker seg i ketose. Jeg hadde utrolig vondt i hodet én dag, forstoppet (bæsjet 1-2 ganger i uka) i to-tre uker, ketoseånde i to-tre uker, tom for energi i 2-3 dager selv om jeg var mett, litt sliten en uke og klarte ikke å yte noe særlig på trening (karate) første måned og så var alt fryd og gammen og jeg følte meg bedre enn før.

Men det kan jo hende at du er en av dem som faktisk blir syk av lavkarbo. Men 99,99% (tall tatt helt ut av lufta) blir ikke syke av lavkarbo som gjøres riktig. Det er alltid noen som gjør feil fordi de har misforstått, men det høres det ikke som gjelder deg når du hadde hjelp av lege og ernæringsfysiolog.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vann og kryptonitt

BAM! To ting!

Jeg kan ikke huske å ha lest at grønne grønnsaker, spirer, o.l fører til kreft heller?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener at man skal tenke over hva man spiser, for du kommer ikke særlig langt i livet på brus, godt, sjokolade, pizza, pasta, boller, og brød med sukker på.

Sukker og hvetemel vet alle ikke er bra. Men ei heller tilsetningsstoffer og syntetiske produkter.

Enig, men det er jo ikke sånn at alternativet til lavkarbo er brus og boller. Men hvis det er slik folk ser på det så er det jo ikke rart de går ned i vekt når de starter på lavkarbo.

Jeg tror det er mye fornuftig i en del av lavkarbo-diettene, først og fremst de moderate versjonene. Vi spiser nok for mye raske karbohydrater slik det er i dag. Er LCHF en spesifikk lavkarbo-diett forresten, eller bare det engelske ordet for "lavkarbo"? I så fall omfatter det jo utrolig mange dietter og kan ikke snakkes om på generell basis. Ketolysedietten og Fedon Lindberg er f.eks. ganske så forskjellige.

Enig med deg, men samtidig: er det ikke det vi kaller et vanlig, sunt kosthold? For meg er det ikke en ny og spennende diett å holde seg unna raske karbohydrater, det har vi faktisk alltid blitt oppfordret til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med deg, men samtidig: er det ikke det vi kaller et vanlig, sunt kosthold? For meg er det ikke en ny og spennende diett å holde seg unna raske karbohydrater, det har vi faktisk alltid blitt oppfordret til.

Er ikke det typisk norske sunne kostholdet basert litt for mye på brød og poteter da (og i den moderne tid ris)?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke det typisk norske sunne kostholdet basert litt for mye på brød og poteter da (og i den moderne tid ris)?

Hva er galt med grovt brød og en potet sammen med biffen til middag? Det er nok ikke pga dette at andelen overvektige har skutt i været her til lands.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva definerer man som et vanlig sunt kosthold? Man trenger ikke være overvektig for å være usunn, og folk blir ikke alvorlig syke uten grunn. Det er skremmende mange syke i Norge, 26 000 får kreft hvert år, 250 000 har diabetes, 300 000 en revmatisk lidelse, fler og fler får astma og allergier, ME, MS, vi er på verdenstoppen i benskjørhet, for å nevne noe. På tide at folk får opp øynene for hva som spises og drikkes, det skremmer meg at folk ikke ser sammenheng mellom sykdom og kosthold. veldig.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva definerer man som et vanlig sunt kosthold? Man trenger ikke være overvektig for å være usunn, og folk blir ikke alvorlig syke uten grunn. Det er skremmende mange syke i Norge, 26 000 får kreft hvert år, 250 000 har diabetes, 300 000 en revmatisk lidelse, fler og fler får astma og allergier, ME, MS, vi er på verdenstoppen i benskjørhet, for å nevne noe. På tide at folk får opp øynene for hva som spises og drikkes, det skremmer meg at folk ikke ser sammenheng mellom sykdom og kosthold. veldig.

Selvfølgelig, men da håper jeg ikke du er en av disse lavkarbofanatikerene, som tror at det lavkarbo er best. Jeg vil ikke si at jeg er en helsefreak, men sitter ikke og tygger salatblad og drikker vann hver dag. Jo, jeg spiser mye grønt, frukt og variert kosthold, men har også dager hvor jeg skeier ut, dvs. i helgene. Da går det i boller, brus, is, sjokolade osv, noe jeg gjør med god samvittighet. Ikke bare er jeg sunn i hverdagen, men er også veldig aktiv, så jeg har ingen grunn til å få dårlig samvittighet.

Så de lavkarbofanatikerene som tror at alle verdens problem skyldes potet, ris , pasta, eller rettere sagt, karbohydrater generelt er det synd på.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er galt med grovt brød og en potet sammen med biffen til middag? Det er nok ikke pga dette at andelen overvektige har skutt i været her til lands.

Fordi uansett om det er en skive rugbrød eller rørsukker, så blir alle karbohydrater kroppen klarer å fordøye nedbrutt til glukose. Glukose er også kjent som blodsukker. Sukker. Karbohydrater = sukker. Brød blir til sukker, potet blir til sukker, ris blir til sukker, pasta blir til sukker. Det varier hvor fort det blir brutt ned. Jo fortere jo høyere og mer ustabilt blodsukkker får du - også kalt glykemisk indeks (GI). Karbohydratene i varmebehandlet potet påvirker blodsukkeret fortere enn rent rørsukker. Så en potet på 100g har like mye karbohydrater som 4-5 ts rørsukker. Og påvirker blodsukkeret fortere enn de 4-5 ts rørsukker. Ikke er det mye vitaminer i potet heller. Så du kunne nesten likesågodt hatt 4-5 ts rørsukker sammen med biffen din.

Jo mer karbohydrater vi tilfører kroppen, jo mer insulin må kroppen produsere. Det er ikke normalt for kroppen å produsere insulin hele tiden og til slutt blir man syk. Diabetes som før hadde det passende navnet sukkersyke. Vi har kun ett hormon som kan senke blodsukkeret når det trengs - insulin. Vi har minst fem som kan øke blodsukkeret når det trengs (jeg vet om adrenalin, noradrenalin, glukagon, veksthormon og kortisol). Hva høres ut som at er mest normalt for menneskekroppen?

Vi spiser stadig mer karbohydrater og mindre fett. Vi blir sykere og sykere og staten svarer med å justere anbefalingene i gal retning. De påstår at Ola Nordmann spiser feil (fordi de stadig justerer anbefalingene, men Ola Nordmann anno 2012 spiser mindre fett og mer karbohydrat enn Ola Nordmann anno 1970. Ola Nordmann anno 1970 var slankere og sunnere.

Før var de mer aktive og brukte sukkeret (karbohydratene). I dagens stillesittende samfunn kan vi ikke spise mer sukker enn de gjorde før. Overskudd av karbohydrater gjør at kroppen går inn i fettlagringsmodus. En toppidrettsutøver kan spise mye karbohydrater fordi h*n forbrenner sukkeret, men h*n må ikke (og det finnes sunnere mat å spise). En ikke-toppidrettsutøver bør absolutt ikke spise mye karbohydrater. 55-60 e% som anbefales av staten er hårreisende mye sukker.

Hva definerer man som et vanlig sunt kosthold? Man trenger ikke være overvektig for å være usunn, og folk blir ikke alvorlig syke uten grunn. Det er skremmende mange syke i Norge, 26 000 får kreft hvert år, 250 000 har diabetes, 300 000 en revmatisk lidelse, fler og fler får astma og allergier, ME, MS, vi er på verdenstoppen i benskjørhet, for å nevne noe. På tide at folk får opp øynene for hva som spises og drikkes, det skremmer meg at folk ikke ser sammenheng mellom sykdom og kosthold. veldig.

:klappe: Og vi ligger også høyt oppe på diabetesstatistikken. Altså antall tilfeller av diabetes per innbygger. Og hjertesykdom har gått opp, men dødeligheten har gått ned på grunn av blant annet mobiltelefoner og bedre helseapparat. Hjertesykdom er fortsatt

Så man bør virkelig stille spørsmål ved hvor sunt "normalt norsk kosthold" egentlig er.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Selvfølgelig, men da håper jeg ikke du er en av disse lavkarbofanatikerene, som tror at det lavkarbo er best. Jeg vil ikke si at jeg er en helsefreak, men sitter ikke og tygger salatblad og drikker vann hver dag. Jo, jeg spiser mye grønt, frukt og variert kosthold, men har også dager hvor jeg skeier ut, dvs. i helgene. Da går det i boller, brus, is, sjokolade osv, noe jeg gjør med god samvittighet. Ikke bare er jeg sunn i hverdagen, men er også veldig aktiv, så jeg har ingen grunn til å få dårlig samvittighet.

Så de lavkarbofanatikerene som tror at alle verdens problem skyldes potet, ris , pasta, eller rettere sagt, karbohydrater generelt er det synd på.

Du må bare ta på deg skylappene, men det gjør ikke jorda til flat.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kevlarsjäl

Har ikke lest hele denne tråden, men jeg merker at en del lavkarbere ikke er frelst av lavkarbo, men av at man lager maten fra bunnen av!

Er mange som tror at man bare kan lage hjemmelaga mat om det er lavkarbo..

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

:klappe: Og vi ligger også høyt oppe på diabetesstatistikken. Altså antall tilfeller av diabetes per innbygger. Og hjertesykdom har gått opp, men dødeligheten har gått ned på grunn av blant annet mobiltelefoner og bedre helseapparat. Hjertesykdom er fortsatt

Så man bør virkelig stille spørsmål ved hvor sunt "normalt norsk kosthold" egentlig er.

Det var jeg som skrev innlegget, kom borti anonymknappen.

Hvis man setter seg ned og tenker på all sykdommen rundt oss, enten som vi selv har (jeg spiste meg forøvrig frisk fra ME, var hardt rammet. Det var TØFFT og det tok tid), eller som de andre rundt oss har. Alle kjenner noen som har kreft eller kjenner noen som kjenner noen. Kreft, diabetes, benskjørhet, astma, allergier, leddsykdommer, MS, hjertesykdom, fibromyalgi, ME, migrene, listen virker for meg nesten uendelig, og fler og fler blir syke.

Norsk kosthold finnes ikke sunt. Karbohydrater er en ting, en annen ting er at den er så tungt fordøyelig at tarmen har ikke sjans. Det betyr ikke at man har god fordøyels fordi man er på do en gang om dagen. Så har vi alt det metta fettet, og alle skjulte farer som transfett (palmeolje), tilsentingsstoffer som f.eks glutamat, aspartam, bleket bordsalt, fritert mat, ferdigmat. Sukker i det meste. Og ikke så mye friske grønnsaker. Å spise 2 ihjelkokte gulrøtter og 2 buketter med brokkoli til middag, er ikke å spise mye grønsaker.

Vi har mektige matindustrier som er veldig flinke til å fortelle oss at vi må spise kjøtt, og drikke godt med melk for å forebygge benskjørhet. Nordmenn konsumerer svært mye melk, likevel er vi på verdenstoppen av forekomst av benskjørhet. Det er på tide at folk våkner opp og tenker selv.

(jeg er forøvrig ikke lavkarbo-entusiast, annet enn raske karbohydrater ikke er bra. Utover det har jeg ingenting til overs for lavkarbo med overforbruk av mettet fett fra animalske proteiner, og ikke noe skruppler i forhold til fri flyt av cola zero, kaffe, og i grunn alt, så lenge det er lavkarbo.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Ikke er det mye vitaminer i potet heller. Så du kunne nesten likesågodt hatt 4-5 ts rørsukker sammen med biffen din.

Øh. Poteter inneholder Vitamin A, C, E, K, tiamin, riboflavin, niacin og folat, for å nevne noe. I tillegg er det naturlig nok mer mettende enn noen ts sukker.

Beklager, men å sammenligne potet med ren sukrose synes jeg blir litt ekstremt.

Edit: PS, jeg sier ikke at potet er et av de beste alternativene på middagstallerkenen, bare at poteter ikke er djevelens verk slik du framstiller det :P

Endret av Snop
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

mange ser ut til å glemme alle andre faktorer som påvirker blodsukkeret i forskjellige måltider i tillegg til typen karbohydrater. Det er viktig å se på helheten i matvaren og måltidet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mange ser ut til å glemme alle andre faktorer som påvirker blodsukkeret i forskjellige måltider i tillegg til typen karbohydrater. Det er viktig å se på helheten i matvaren og måltidet!

Det er ikke blodsukker som er det eneste som skal huskes på når det gjelder mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mange ser ut til å glemme alle andre faktorer som påvirker blodsukkeret i forskjellige måltider i tillegg til typen karbohydrater. Det er viktig å se på helheten i matvaren og måltidet!

Tror jeg og, f.eks. er balansen mellom karbohydrater og proteiner viktig. Spesielt om man er insulinresistent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...