Gå til innhold

Kan man trene med vondt kne?


jerod

Anbefalte innlegg

Ute er det ikke så lett om vinteren, men om man er hardcore finnes det barfotsko for vinterbruk. Husk at våre forfedre vandret (og løp!) i kalde strøk lenge før Nike oppfant dempede sko på 70-tallet.

Måten mennesker jaktet bytte på, før våpen ble tatt i bruk, var å løpe byttet i senk til det var helt utmerket. Mennesket er utformet slik at vi har rimelig lang utholdenhet i forhold til andre dyr (som gjerne er laget for å løpe fort). Nå skal det sies at det er jo ingen som vet dette helt sikkert, men det er den teorien som er mest sannsynlig.

Når det gjelder plattfot så er dette et problem som ofte lar seg trene. Lav fotbue skyldes ofte inaktive og slappe muskler. Det finnes jo også de som har problemer som man må gjøre noe med. Det er jo sånn at naturlig seleksjon ikke lenger siler ut de med fysiske skavanker i like stor grad som i f.eks. steinalderen.

Men all denne fokus på pronering, demping og støtte fantes ikke før den dempede joggeskoen ble oppfunnet på 70-tallet. Før det løp folk i lefser av sko og det var mindre vanlig med kneskader i løping.

Når det gjelder vektløfting er det hevet over enhver tvil at man bør trene barfot eller med vektløftersko (som er HELT uten demping, de bare sloper litt fra hæl til tå).

Og så det aller viktigste dersom man velger å trene andre ting barføtt. Teknikken må tilpasses slik at man lander riktig fra hopp og sprett. Fortsetter man som før blir man skadet uansett.

Hva er dine primære ankepunkter på det med barfot, Bergans?

Å løfte vekter uten sko med demping stiller jeg ingen spørsmål ved, med unntak av at det er dumt å ikke ha noe på beina når det er lett å dunke borti skarpe kanter, og ikke alle er like sikre i sin omgang med vekter. Har opplevd det selv, og det var auauau ;)

Barfot er lite gjennomførbart i et kaldt land der vi er avhengige av tykke såler g pigger store deler av året. Vi går derfor mye inne på flate, harde underlag, og en med plattfotproblematikk og for høye buer vil ikke få den kontinuerlige stimuleringen over lang tid som kreves for at virkningen skal bli av signifikant effekt. Barfot i Sør-Italia eller Florida er noe annet, men man må likevel eksponeres for ujevnt underlag og det gjerne fra barnsben av. Fordi vi er født i sykehuskorridor og sannsynligvis dør der, så har vi ikke det samme grunlaget (bokstavelig talt) som våre forfedre hadde som nomader gjennom alle årstider.

Jeg tror nok at det kan hjelpe noen å gå barfot, definitivt, men det løser ikke problemer over natten der kroppen har formet seg på godt og vondt over tiår når utgangspunktet var dårlig fra før av. Det er også snakk om tid; de fleste av oss har dessverre ikke tid til å ta den tida det tar å fikse slike problem. Det gjelder i aller høyeste grad meg også (er superplattfot).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...