AnonymBruker Skrevet 6. september 2010 #1 Del Skrevet 6. september 2010 Jeg har store problemer med magen etter to store operasjoner. Oppblåst, forstoppelse, diare og smerter er hverdagen. Legen sier at det kan hjelpe å forandre kostholdet. Prøve meg frem. Har lest endel om irritabel tarmsyndrom og kjenner meg igjen der. Hva spiser dere som har det? Hva spiser dere ikke? Jeg syns jeg er bedre hvis jeg holder meg unna brød, pasta, noen salater og sukker, men det er ikke alltid lett å følge. Det begrenser seg veldig i kostholdet hvis jeg ikke noe av det over. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarilynM Skrevet 6. september 2010 #2 Del Skrevet 6. september 2010 Les boka Kjernesunn familie av Ninka Bernadette Mauritson. Vi er i samme båt, og jeg lover deg at kostholdsomlegging kun er vanskelig det første året. Deretter blir det kun fordeler og god helse. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. september 2010 #3 Del Skrevet 6. september 2010 Du har ingen andre nyttige tips til en som ikke har råd tilå kjøpe boken? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Zzyzx Skrevet 6. september 2010 #4 Del Skrevet 6. september 2010 Det hjelper sikkert ikke, men vi er to stykk med IBS der han ikke kan spise fiber mens jeg må spise fiber. Vi har måttet prøve oss fram for å finne mat ingen av oss reagerer på, men det kan jeg love deg at ikke er spesielt lett... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sugerøret Skrevet 6. september 2010 #5 Del Skrevet 6. september 2010 Fiber for meg er pyton.Da blir det fart i alt selv har jeg starta opp med surmontil og den tar en del. Men i perioder reagerer jeg på alt uansett hva jeg spiser. Hva du kan /ikke kan spise,kan variere fra person til person. må nesten finne ut hva som trigger hos deg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarilynM Skrevet 6. september 2010 #6 Del Skrevet 6. september 2010 Du har ingen andre nyttige tips til en som ikke har råd tilå kjøpe boken? Låne den på biblioteket? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
tineline Skrevet 6. september 2010 #7 Del Skrevet 6. september 2010 Først og fremst bør du på en skikkelig utredning, og ikke tro at du kan kureres for alt ved å kutte ut melk, sukker og hvete, slik Ninka Mauritson prediker. Jeg har IBS, og det tok noen runder med -skopier for å få diagnosen. Det er viktig at du utelukker andre sykdommer i tarmen - disse kan være ordentlige alvorlige og bør kartlegges tidlig. IBS er rett og slett fravær av sykdomstilstand, men med masse problemer likevel - derfor er det et syndrom, og ikke en sykdom. Få en henvisning til gastromedisiner og få tatt de riktige prøvene - ikke bare stol på fastlegen når det gjelder dette. Min fastlege hadde ingen tips utenom fennikel-te, og det hjalp ialle fall ikke. Mens du venter på å få komme til undersøkelse kan du gjøre følgende: - Føre matdagbok og notere ned reaksjoner på diverse tidspunkt på døgnet. Husk at det tar 4-12 timer før maten når tykktarmen, så om du får plager rett etter et måltid, er det trolig det forrige måltidet som har skylden - eller det før der. Å spise trigger fordøyelsen, og da kan det bli aktivitet som skyldes det tarminnholdet du allerede har. - Ta gode bakterier (probiotika). Gastromedisineren jeg gikk til, sa at de fleste av hans pasienter holdt sin IBS i sjakk ved å drikke minst 0,5 liter biola om dagen. Det må være en ganske høy dose for å få tilstrekkelig effekt, alternativt kan du spørre på apoteket hva de har (IDOFORM for eksempel). Det fins ulike typer bakterier, og du kan prøve deg fram med forskjellige. - Styr unna store mengder uløselige fibre (Les mer om temaet her), som visstnok skal være irriterende for mange med IBS. Jeg er selv en av disse. Litt er helt ok, men ikke overdriv med kruskaklien. Det er primært grove kornvarer som har den største mengden uløselige fibre, så grønnsaker kan være lettere å spise enn grovbrød. - Spis i stedet større mengder løselige fibre som havre, frukt og linfrø/loppefrø. - Ikke glem grønnsakene! Jeg sier det bare én gang til. Min personlige overlevelsesstrategi (som det har tatt endel år å finne fram til), er minst 5 om dagen - med minst 2-3 frukter, havregrøt for å stabilisere og få magen i gang (jeg tenderer mot forstoppelse og store mengder luft), masse vann og godt med mosjon. I tillegg har jeg merket en forverring når jeg spiser mye kjøtt og meieriprodukter, og jeg tåler ikke rug overhodet. Ikke engang litt. Jeg kan fint spise bønner og soyaprodukter, men det har krevd sin gradvise tilvenning - fra en spiseskjes mengde til en vanlig porsjon over lang tid. Sist, men ikke minst, handler det mye om å legge av seg flauheten over å måtte prompe og gå på toaletter i offentligheten. Selvsagt trenger man ikke fise høylydt rundt folk, men må du, så må du - gå et stille sted og få det ut! Det var egentlig det aller beste tipset legen min gav meg. Du finner ut av det til slutt, men få en henvisning! Matdagbok er nok det beste tipset for å se hva du tåler og tåler mindre av, IBS arter seg nemlig svært forskjellig. Lykke til, og gi ikke opp! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå