Gå til innhold

HLD-kolesterolet, rødvin og effekter


Gjest Hans72

Anbefalte innlegg

Det er lenge siden man fant ut at rødvin inneholder betydelige mengder av det "gode" HLD-kolesterolet, hvilket gir en gunstig effekt for kroppen ens. Spørsmålet mitt i den sammenheng, er: Hvor lenge varer denne effekten? Vedvarer den over tid, eller får det kun et høyere nivå i den perioden alkoholen er i kroppen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nå er det ikke bare alkoholen eller rødvinen i seg selv som innehar helsebringende effekter, men især antioksidantene i druene. Du kan få god kardiovaskulær beskyttelse ved å drikke alokoholfri rødvin eller visse typer presset druesaft, fordi de er også er høye i polyphenoler. Alkohol, dvs etanol, i seg selv vil ved lavere doser (ekvivalent til to glass vin per dag) beskytte mot kardiovaskulær sykdom ved at HDL-konsentrasjoner heves etter inntak, samtidig som at plakkaansamling hemmes og økt fibrinolyse. Økt inntak av alle andre alkoholholdige drikker enn rødvin vil paradoksalt gi det motsatte; en økt risiko for hjerte-karsykdom.

Polyphenoler en gruppe svært potente antioksidnater, og visse druetyper har veldig høye innhold av quercetin, catechin og trans-resveratrol/resveritrin. Dette har ført til det kjente "Franske paradoks"; franskmenn spiser mye fettet mett og rødt kjøtt, men drikker horvelige mengder med rødvin. De har dermed en veldig lav prevalens av hjerte-karsykdom, på tross av uegnet livsstil og kosthold.

Når det gjelder "virketida" til disse antioksidantene, så tyder forskning på at du må ha et jevnt inntak ober lengre tid for at de kardiovaskulære beskyttelsesmekanismene skal nå ha en effekt på organer som lever, hjerte og nyrer. Ingen tvil om at ett glass rødvin om kvelden er sunt, men det beskytter deg mer dersom det inntaes over tid. Istedenfor å drikek alkohol kvar kveld, så kan det være en ide å heller innta alkoholfri rødvin, eller ren druesaft.

When taking into account the resveratrol content of a "good" red wine (75 µmol/L, Table) and a reasonable wine consumption, it becomes apparent that effective concentrations are unlikely to be reached in plasma in vivo. However, resveratrol is a lipophilic substance and has been shown to accumulate in tissues such as the heart, liver, and kidney.15 Bertelli et al16 concluded that an average drinker of wine can, particularly in the long term, absorb a sufficient quantity of resveratrol to explain the beneficial effect of red wine on health.

Kilde: http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/106/13/1652

Endret av bergans
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...