Gjest Gjest_Trådstarter_* Skrevet 1. mars 2009 #1 Del Skrevet 1. mars 2009 Inspirert av den store rettskrivningstråden, lurte jeg på om dere lærte noen huskeregler for rettskrivning på skolen? Jeg tenker på regler som: I og Y er så kry vil ingen J foran seg se Det er aldri to "l-er" i aldri, og alltid to "l-er" i alltid. Hver gang når, og den gang da... Jeg lærte mange regler, men har glemt veldig mange av dem nå. Lærte dere noen regler? Og i så fall, hvilke regler husker dere i dag? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Frosk Skrevet 1. mars 2009 #2 Del Skrevet 1. mars 2009 I og y og ei og øy dei lagar støtt halløy (!) stakkars vesle j-eeeeen skiplar søskenfreeeeeeden kjem han framfor desse fire vert det skrik og støy (må selvfølgelig synges - og vi ante selvsagt ikke hva "skiplar" egentlig betydde) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Trådstarter_* Skrevet 1. mars 2009 #3 Del Skrevet 1. mars 2009 Den var søt... Kom på en regel til... den handlet ikke om rettskrivning, men om formuleringer. Vanligvis sier vi jo at noe er "smør på flesk" når det blir for mye av noe, men min norsklærer brukte alltid å si "ridende rytter til hest" når han mente at vi utbroderte for mye. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
The Kitten Skrevet 1. mars 2009 #4 Del Skrevet 1. mars 2009 Aldri to m-er i slutten av et ord, med unntak av egennavn. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gaby Skrevet 1. mars 2009 #5 Del Skrevet 1. mars 2009 Aldri g i aldri! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_hei_* Skrevet 2. mars 2009 #6 Del Skrevet 2. mars 2009 Puggevers av preposisjonsuttrykk: Av, etter, om, mot, med fra, før, til, hos, ved bak, blant, forran, i, mellom, forran, uten, under, over, gjennom. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_hei_* Skrevet 2. mars 2009 #7 Del Skrevet 2. mars 2009 Puggevers av preposisjonsuttrykk: Av, etter, om, mot, med fra, før, til, hos, ved bak, blant, forran, i, mellom, forran, uten, under, over, gjennom. Handlet kanskje ikke om rettskrivning, men var i alle fall innenfor faget norsk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 2. mars 2009 #8 Del Skrevet 2. mars 2009 Sykkel vs sykler. Når vokalen går over i konsonant er det aldri dobbelkonsonant foran fordi tre konsonanter på rad er ikke lov. Kanskje ikke akkurat en regle men likevel. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 2. mars 2009 #9 Del Skrevet 2. mars 2009 Sykkel vs sykler. Når vokalen går over i konsonant er det aldri dobbelkonsonant foran fordi tre konsonanter på rad er ikke lov. Kanskje ikke akkurat en regle men likevel. Tre konsonanter på rad er ikke lov? Er det mange untak til denne regelen? Jeg sliter veldig med doble konsonanter (har dysleksi) men om dette er en regel som gjelder i mange av tilfellene skal jeg gjerne begynne å leve etter den... Gjelder den kun i forhold til doble konsonanter? Dersom det faktisk finnes en så enkel huskeregel så blir jeg veldig sint for at ingen har lært meg denne tidligere. Har allerede brukt den mange ganger i dette innlegget... heter det innlegg med to n'er? Hva med sint vs. sinnt dobble vs doble Sykkel blir sykkle men begynne blir begynte? Ja til regler for dobel konsonant. :gjeiper: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 2. mars 2009 #10 Del Skrevet 2. mars 2009 Tre konsonanter på rad er ikke lov? Er det mange untak til denne regelen? Jeg sliter veldig med doble konsonanter (har dysleksi) men om dette er en regel som gjelder i mange av tilfellene skal jeg gjerne begynne å leve etter den... Gjelder den kun i forhold til doble konsonanter? Dersom det faktisk finnes en så enkel huskeregel så blir jeg veldig sint for at ingen har lært meg denne tidligere. Har allerede brukt den mange ganger i dette innlegget... heter det innlegg med to n'er? Hva med sint vs. sinnt dobble vs doble Sykkel blir sykkle men begynne blir begynte? Ja til regler for dobel konsonant. :gjeiper: Jeg lærte den ikke før på lærerhøyskolen. Den gjelder ikke alle ord, men i de ord hvor vokal og konsonant bytter plass. I sykkel bytter l og e plass når vi sier sykle. Men du kan også høre etter om det er dobbelkonsonant eller ikke. Dobbelkonsonanten markerer om vokalen foran er lang eller kort. F.eks sykkel så er yèn kort når du sier ordet, derfor er det dobbelkonsonant etter for å markere den korte yèn. Innlegg er også ièn kort, derfor dobbel n etter i. Samme med e i innlegg, derfor dobbel g etter eèn. Men sykle har også kort y, derfor trer den andre regelen inn. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gaby Skrevet 2. mars 2009 #11 Del Skrevet 2. mars 2009 (endret) På barneskolen lærte vi om sprettord og draord, for å høre om det skulle være dobbelkonsonant eller ikke. Et eksempel er legge vs. lege. Du hører på ordet om det skal være en eller to g'er! Endret 2. mars 2009 av Gaby Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
The Kitten Skrevet 2. mars 2009 #12 Del Skrevet 2. mars 2009 På barneskolen lærte vi om sprettord og draord, for å høre om det skulle være dobbelkonsonant eller ikke. Et eksempel er legge vs. lege. Du hører på ordet om det skal være en eller to l'er! Den lærte vi også, men det finnes unntak. Kommune, f.eks. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
The Kitten Skrevet 2. mars 2009 #13 Del Skrevet 2. mars 2009 Tre konsonanter på rad er ikke lov? Er det mange untak til denne regelen? Jeg sliter veldig med doble konsonanter (har dysleksi) men om dette er en regel som gjelder i mange av tilfellene skal jeg gjerne begynne å leve etter den... Gjelder den kun i forhold til doble konsonanter? Dersom det faktisk finnes en så enkel huskeregel så blir jeg veldig sint for at ingen har lært meg denne tidligere. Har allerede brukt den mange ganger i dette innlegget... heter det innlegg med to n'er? Hva med sint vs. sinnt dobble vs doble Sykkel blir sykkle men begynne blir begynte? Ja til regler for dobel konsonant. :gjeiper: Jeg tror kanskje det h*n mente var at tre like konsonanter på rad ikke er lov. Forresten er det dobbel b i dobbel. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gaby Skrevet 2. mars 2009 #14 Del Skrevet 2. mars 2009 Den lærte vi også, men det finnes unntak. Kommune, f.eks. Hehe, ja tror dessverre det er mer enn ett unntak fra den regelen der Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurodice Skrevet 2. mars 2009 #15 Del Skrevet 2. mars 2009 Den lærte vi også, men det finnes unntak. Kommune, f.eks. "Kommune" er da ikke unntak fra regelen. Trykket ligger på "u", den er lang. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurodice Skrevet 2. mars 2009 #16 Del Skrevet 2. mars 2009 På barneskolen lærte vi om sprettord og draord, for å høre om det skulle være dobbelkonsonant eller ikke. Et eksempel er legge vs. lege. Du hører på ordet om det skal være en eller to l'er! Her mener du vel en eller to "g"-er? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurodice Skrevet 2. mars 2009 #17 Del Skrevet 2. mars 2009 Jeg lærte den ikke før på lærerhøyskolen. Den gjelder ikke alle ord, men i de ord hvor vokal og konsonant bytter plass. I sykkel bytter l og e plass når vi sier sykle. Men du kan også høre etter om det er dobbelkonsonant eller ikke. Dobbelkonsonanten markerer om vokalen foran er lang eller kort. F.eks sykkel så er yèn kort når du sier ordet, derfor er det dobbelkonsonant etter for å markere den korte yèn. Innlegg er også ièn kort, derfor dobbel n etter i. Samme med e i innlegg, derfor dobbel g etter eèn.Men sykle har også kort y, derfor trer den andre regelen inn. Slik du har skrevet disse eksemplene, blir det mer forvirrende enn oppklarende for folk som har problemer med å forstå forskjellen på korte og lange lyder, tror jeg. Bruk av aksenter er feil. Det riktige her er bindestreker, y-en, i-en, for å være helt tydelig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
golda Skrevet 2. mars 2009 #18 Del Skrevet 2. mars 2009 Hva lærte nå jeg på skolen?... Da og når= Den gang DA og hver gang NÅR. Det er det jeg husker fra skolen. Den gang DA jeg gikk på skolen... :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
The Kitten Skrevet 2. mars 2009 #19 Del Skrevet 2. mars 2009 "Kommune" er da ikke unntak fra regelen. Trykket ligger på "u", den er lang. Det var da i hvert fall det barneskolelærerinnen min sa til meg. Trykket på ordet kommer vel an på dialekten man har? :klø: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 2. mars 2009 #20 Del Skrevet 2. mars 2009 Det var da i hvert fall det barneskolelærerinnen min sa til meg. Trykket på ordet kommer vel an på dialekten man har? :klø: Kommune har trykket på u uansett hvilken dialekt man har. Selv i verste bannan, pottit og idd'jot-land har man trykket på u. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå