Gjest Gjest Skrevet 18. mars 2008 #1 Del Skrevet 18. mars 2008 Har dere lagt merke til at det er blitt vanlig blant barn og ungdom å bruke tykk l selv om de er fra steder hvor dette tradisjonelt ikke brukes? For å være ærlig synes jeg ikke det er spesielt fint, særlig når det ikke passer inn i dialekten for øvrig... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 20. mars 2008 #2 Del Skrevet 20. mars 2008 Her jeg bor er det omvendt. Da jeg vokste opp snakket de fleste med tykk l, nå snakker stort sett alle barn med tynn l (og mye "penere" generelt). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Casey Skrevet 20. mars 2008 #3 Del Skrevet 20. mars 2008 (endret) Har dere lagt merke til at det er blitt vanlig blant barn og ungdom å bruke tykk l selv om de er fra steder hvor dette tradisjonelt ikke brukes? For å være ærlig synes jeg ikke det er spesielt fint, særlig når det ikke passer inn i dialekten for øvrig... Jeg har ikke lagt merke til at barn gjør dette på steder der det ellers ikke er vanlig, men er enig i at det ikke er spesielt pent. Endret 20. mars 2008 av Casey Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 20. mars 2008 #4 Del Skrevet 20. mars 2008 Ja det har jeg lagt merke til. det har blitt en hel generasjon av unger som høres ut som østfoldinger Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest imli Skrevet 21. mars 2008 #5 Del Skrevet 21. mars 2008 Her jeg bor er det omvendt. Da jeg vokste opp snakket de fleste med tykk l, nå snakker stort sett alle barn med tynn l (og mye "penere" generelt). Sånn er det litt her også. Hva er stygt med tjukk l egentlig? :klø: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Frk Åberg Skrevet 21. mars 2008 #6 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) Jeg tror fortsatt ikke jeg har skjønt dette med tjukk l. Er det Østfold-l'en? I mitt hode er tjukk l, den noen sier når de f.eks. sier "ute på jolet" i stedenfor "ute på jordet", og tilsvarende når de f.eks. sier "sola skinner". Endret 21. mars 2008 av Frk Åberg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
maren Skrevet 21. mars 2008 #7 Del Skrevet 21. mars 2008 Østfoldinger snakker ikke med tjukk L, det gjør de som snakker hedmark-dialekta. Du finner det også i akershus og noen få steder ellers i landet. Egentlig snakka de også med tjukk L i oslo, men her skal man jo helst snakke sånn som de fine fruene på frogner... Den L-lyden som TS refererer til høres bare ut som en talefeil for meg og kanskje litt baby-språk-ish? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Wolfmoon Skrevet 21. mars 2008 #8 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) tjukk-l heter vel egentlig retrofleks flapp på "fagspråket". En flapp kjennetegnes ved at en artikulator (i munnen) slår mot en annen, i dette tilfellet tungespissen mot ganen. jeg har f.eks. denne lyden i ord som "gård"(gal) og sol som frk. Åberg sier. Hvis jeg husker riktig fra ex.fac, så kan denne lyden bare læres i tidlig barndom, og hvis du ikke har fått den før tenårene, så kan du heller ikke lære den!? Maren: tjukk-l er da såvidt jeg husker ganske utbredt, og er svært vanlig i blant annet trøndelag. Endret 21. mars 2008 av Wolfmoon Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 21. mars 2008 #9 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) I mitt hode er tjukk l, den noen sier når de f.eks. sier "ute på jole" i stedenfor "ute på jordet", og tilsvarende når de f.eks. sier "sola skinner". Det stemmer. Den typen l som brukes mye i f.eks. Toten-dialekt i ord som "lang" og "bil" kalles mørk l. Endret 21. mars 2008 av Badiane Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Østlending Skrevet 21. mars 2008 #10 Del Skrevet 21. mars 2008 Den tykke -l'en er utbredt over nesten hele østlandet, Østfold inkludert. Lyden er sjelden og finnes få steder i verden, så jeg synes vi skal være stolte av den. Mener å huske fra videregåendepensum at den finnes her på Østlandet, i en by i Italia og et område i India. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
maren Skrevet 21. mars 2008 #11 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) Ok, tenk dere hvordan en østfolding sier kaldt. Altså kaldt ved at man fryser. Også tenker du deg hvordan en fra toten ville sakt det... Tydelig forskjell, eller hva? Språket i hedmark og østfold kan ikke sammenlignes når man snakker om L-lyden altså. Endret: (skrev feil...) Endret 21. mars 2008 av maren Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Wolfmoon Skrevet 21. mars 2008 #12 Del Skrevet 21. mars 2008 Ok, tenk dere hvordan en østlending sier kaldt. Altså kaldt ved at man fryser. Også tenker du deg hvordan en fra toten ville sakt det... Tydelig forskjell, eller hva? Språket i hedmark og østfold kan ikke sammenlignes når man snakker om L-lyden altså. Rener med at du mener østfolding først, ikke østlending!? Regner med at du ikke snakker om tjukk-l lenger her? Jeg har iallefall ingen tjukk-l i ordet kaldt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
maren Skrevet 21. mars 2008 #13 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) Ok, jeg skrev feil... mente østfolding. Altså de som bor i østfold og snakker (preker) dialekt. Nevnte dette ordet spesifikt fordi jeg nettopp hørte ei jente som bor i byen (oslo) som sa "kallt", akkurat som en østfolding. Og hun snakket ikke dialekt ellers. Tror det er dette TS snakker om, og det høres østfolding ut, men jeg mener at tjukk L er helt annerledes i hedmark enn østfold som begge ligger i østlandet. Endret 21. mars 2008 av maren Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Malibulita Skrevet 21. mars 2008 #14 Del Skrevet 21. mars 2008 Nevnte dette ordet spesifikt fordi jeg nettopp hørte ei jente som bor i byen (oslo) som sa "kallt", akkurat som en østfolding. Og hun snakket ikke dialekt ellers. Jeg tror du snakker om palatalisering nå, og ikke tjukk l. Når jeg sier kald, ball, mann osv, blir det en liten j lyd etter l/n. Tjukk l kommer inn i ord som "blå". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Veronica Mars Skrevet 21. mars 2008 #15 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) -- Endret 2. april 2008 av Gjesten Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
maren Skrevet 21. mars 2008 #16 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) Kan godt hende du har rett Malibulita, men dette forsto jeg ikke... Endret 21. mars 2008 av maren Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Veronica Mars Skrevet 21. mars 2008 #17 Del Skrevet 21. mars 2008 (endret) -- Endret 2. april 2008 av Gjesten Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 21. mars 2008 #18 Del Skrevet 21. mars 2008 Tror det er dette TS snakker om, og det høres østfolding ut, men jeg mener at tjukk L er helt annerledes i hedmark enn østfold som begge ligger i østlandet. I denne tråden er det tre ulike l-lyder som har vært nevnt: - Tjukk l, som er den lyden mange østlendinger og trøndere har i ord som "bli" og "sola" - Mørk l, som er den l-lyden man har i bl.a. hedmarking i ord som "lang" og "bil" - Østfold-l De aller fleste som ikke har skarre-r (dvs de aller fleste østlendinger, trøndere og nordlendinger) har Østfold-l i dialekten sin. I ordet "herlig" vil for eksempel sekvensen "rl" bli uttalt som én konsonant, og denne konsonanten er det som noen ganger kalles Østfold-l. Forskjellen mellom østfolding og andre dialekter er at mens andre dialekter skiller mellom "vanlig" l og Østfold-l ved at ordpar som "rørlig/rødlig" uttales ulikt, har østfolding kuttet ut "vanlig" l, og bruker Østfold-l overalt. Dette innebærer at "rørlig/rødlig" uttales helt likt, og at "kaldt" uttales "karlt". Det er riktig at tendensen med å la Østfold-l erstatte "vanlig" l sprer seg over store deler av landet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Østfolding Skrevet 21. mars 2008 #19 Del Skrevet 21. mars 2008 I denne tråden er det tre ulike l-lyder som har vært nevnt: - Tjukk l, som er den lyden mange østlendinger og trøndere har i ord som "bli" og "sola" - Mørk l, som er den l-lyden man har i bl.a. hedmarking i ord som "lang" og "bil" - Østfold-l De aller fleste som ikke har skarre-r (dvs de aller fleste østlendinger, trøndere og nordlendinger) har Østfold-l i dialekten sin. I ordet "herlig" vil for eksempel sekvensen "rl" bli uttalt som én konsonant, og denne konsonanten er det som noen ganger kalles Østfold-l. Forskjellen mellom østfolding og andre dialekter er at mens andre dialekter skiller mellom "vanlig" l og Østfold-l ved at ordpar som "rørlig/rødlig" uttales ulikt, har østfolding kuttet ut "vanlig" l, og bruker Østfold-l overalt. Dette innebærer at "rørlig/rødlig" uttales helt likt, og at "kaldt" uttales "karlt". Det er riktig at tendensen med å la Østfold-l erstatte "vanlig" l sprer seg over store deler av landet. Veldig bra forklart, Badiane. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 21. mars 2008 #20 Del Skrevet 21. mars 2008 Det er riktig at tendensen med å la Østfold-l erstatte "vanlig" l sprer seg over store deler av landet. Stemmer. Man kan for eks. høre på hvordan østfoldinger uttaler "ballen". Veldig mange barn uttaler det på samme måte, selv om de ikke snakker østfolddialekt ellers. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå