Gjest Frk Åberg Skrevet 3. mars 2008 #41 Del Skrevet 3. mars 2008 Så vil jeg også kommentere Frk. Åberg .. Jeg bor i en stor villa på byens beste kant - muligens derfor jeg har de naboene jeg har .. Men allikevel har jeg aldri møtt noen som hever seg over meg, min familie eller mine venner .. Hvorfor skulle de det? Er de "bedre" enn meg fordi de har direktør-tittel? Jeg tror det er måten du møter disse menneskene på som legger grunnlag for hvordan andre ser på deg og behandler deg. Jeg er blid og åpen mot alle mennesker jeg møter og snakker like dagligdags med min direktør-nabo som jeg gjør med alle andre. Jeg er usikker på hva du refererer til nå. Jeg tror også at hvordan du møter andre, kan påvirke hvordan andre oppfører seg mot deg. Jeg har da heller aldri tvilt på at en direktør og en drosjesjåfør kan snakke sammen eller være gode venner. De jeg vet om som flyttet fra et sted til et annet på grunn av at de ikke fant seg til rette, handlet om at de ikke følte seg hjemme i nabolaget, selv om de kunne prate hyggelig med naboene. Dette var forøvrig et advokatpar som bodde i et nabolag hvor de andre hadde mer "på gulvet"-type jobber, og de var mye sammen pga. barnas aktiviteter. Jeg oppfatter ikke dem som noen som tror de er bedre enn andre, men de ønsket et miljøskifte, i tillegg til større hus. Jeg ser ikke helt hvorfor folk må stå til rette for noen fordi de tar slike valg. Selv tror jeg imidlertid det skulle mye til for at jeg ville flyttet fra et sted på grunn av miljøet, så lenge folk oppførte seg ordentlig. Hvis jeg skulle fokusere på miljøet jeg ville bo i når jeg skulle flytte, ser jeg det som mest ideelt å ha en lett blanding av mennesker i nabolaget, og altså verken bo et sted hvor alle er etnisk norske, høyt utdannede eller i et rent innvandrermiljø, for å ta det som eksempel. Jeg tror det kan være fint for barn å vokse opp i miljø hvor de kan treffe mennesker med ulik bakgrunn framfor i et veldig homogent miljø. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Kaktus_* Skrevet 3. mars 2008 #42 Del Skrevet 3. mars 2008 Men det er ikke til å stikke under en stol at spesielt kvinner lar seg lokke av menns posisjon i samfunnet .. Ofte er det yrke som er mer tiltrekkende enn personen selv .. Man ser ofte mer gjennom fingrene med en velutdannet mann i en flott jobb enn i en yrkessjåfør .. Sånn er det og sånn vil nok kvinner fortsatt være .. Det minner meg om da vi gikk på ungdomsskolen og begynte å se på gutter som hadde lappen .. Det var de med finest bil som var mest tiltrekkende .. vi dreit i hvordan han var som person .. Synes at snobberi er en bra ting jeg. Da blir det flere flotte menn igjen til oss som ikke er snobbete Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest_Kaktus_* Skrevet 3. mars 2008 #43 Del Skrevet 3. mars 2008 Ofte når jeg kjører bil på store veier, tenker jeg på hvor utrolig mange trailersjåfører det må finnes. Men jeg kjenner ikke en eneste en som jobber som det. Hvem er disse menneskene som kjører trailer og lastebil? Hvofor kjenner jeg ingen av dem? Er det bare fordi jeg har gått på blindern og omgir meg med andre akademikere, kunstnere og sosialarbeidere? Jeg kjenner ikke noen rengjørere heller? Går jeg glipp av noe? Ja, du går glipp av noe. Å oppholde seg for lenge i et homogent miljø er mental innavl. Man risikerer faktisk å miste sosial kompetanse. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Bond Skrevet 3. mars 2008 #44 Del Skrevet 3. mars 2008 Jeg er 44 år og da jeg gikk på videregående så var jeg den eneste av mine venninner som var russ .. de andre begynte å jobbe etter 1 eller maks 2 år på videregående .. Det var jobb som var tingen på den tiden .. å studere var helt fjernt for meg .. Den utdannelsen jeg har tatt utover videregående har jeg tatt ved siden av full jobb og barn. Jeg mente faktisk ungene i dag, de som er rundt 20 nå, er selv litt eldre (allerede en litt for god del på vei til 30), men jeg mente den yngre generasjonen som starter utdanningen eller kommer ut til arbeidslivet i dag. Jeg vet veldig godt at 20 år siden var mulighetene litt annerledes, det var andre ting som var normale/vanlige å gjøre. Faktisk jeg kunne tenke at det er noe som har skjedd nå i løpet av de siste årene da fokus har forandret ganske mye. Nå snakker jo vi om kunnskapsbasert samfunn, hvor viktig er innovasjon, hvor sentral er kunnskap osv. Samboeren er nå rundt 30 og selv hans venner (en del er litt eldre enn ham, så en del er godt over 30 nå) tenkte litt annerledes. Men nå er mulighetene mer åpne enn noen ganger før, og nesten alle jobb krever faktisk noe utdanning (faglig eller akademisk), så å bestemt ikke velge å lære noe, å velge å la være bare virker rart for meg. Selvfølgelig har alle sin rett å gjøre det de vil, men det betyr ikke at jeg må personlig forstå alle valgene andre gjør. Jeg kan forstå det på en teoretisk nivå, men ikke personlig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Farao på ferie Skrevet 3. mars 2008 #45 Del Skrevet 3. mars 2008 Jeg ser ikke ned på mennesker med lavstatusjobb, men jeg kan faktisk si at jeg forstår ikke at noen kan velge å ikke fullføre videregående (eller tilsvarende fagskole) i Norge nå. Så jeg har vanskeligheter å forstå et sånt valg (hvis det ikke er noe medisinske eller psykologiske el grunn for det). Men bare å ikke gidde fordi du ikke er interessert i skole eller utdanning eller noen ting? For meg er kunnskap viktig, og erfaring viser at de med betraktelig lavere utdanning ofte har ikke de samme interesser som meg. For meg virker det ikke som du synes kunnskap er spesielt viktig, for ved å velge å ikke ha kontakt med mennesker uten utdannelse velger du også bort en enorm kilde til kunnskap. Personlig kan jeg ikke forstå en slik mentalitet. Det blir som å si "impresjonistisk kunsk er veldig viktig for meg" uten å vite hvem Frédéric Bazille var. En slik instilling viser forakt for åndslivet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Bond Skrevet 3. mars 2008 #46 Del Skrevet 3. mars 2008 For meg virker det ikke som du synes kunnskap er spesielt viktig, for ved å velge å ikke ha kontakt med mennesker uten utdannelse velger du også bort en enorm kilde til kunnskap. Personlig kan jeg ikke forstå en slik mentalitet. Det blir som å si "impresjonistisk kunsk er veldig viktig for meg" uten å vite hvem Frédéric Bazille var. En slik instilling viser forakt for åndslivet. Det er faktisk ikke et bestemt valg, men det bare hvordan det har blitt gjennom årene for en eller annen grunn, delvis har det hatt noe med interesser å gjøre. Jeg velger ikke mennesker vekk på grunn av mangel av utdannelse, jeg utelukker jo ikke at jeg kan godt ha felles interesser med mennesker from absolutt alle typer jobb, men gjennom årene av alle de menneskene jeg har møtet har jeg hatt mest felles med mennesker som har hatt tatt litt lengre utdanning. Eller prøver du å si at alle mennesker har alltid noe felles? At utdanningsbakgrunn har ingenting å si med menneskers tankemønstrer, måter hvordan de analyserer samfunnet, selv interesser? Det er jo voldsom generalisering, men her snakkes det jo om stereotyper, vi snakker ikke om individer. Men jeg fastslår at med de interessene jeg har, er det større sjanse a jeg har noe i felles med en som har tatt lengre utdanning. Kunst var bare et relativt tilfeldig eksempel her. Ja, alle mennesker er kilde til kunnskap - men jeg ser ikke mennesker som kilder, dvs objekter - da det gjelder vennekrets, blir det mennesker jeg kan diskutere med, de er ikke bare kilde til en viss type kunnskap som jeg kanskje ikke har. Jeg vet veldig godt anta at det er mennesker med typer kunnskap jeg ikke har. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest antigartner Skrevet 3. mars 2008 #47 Del Skrevet 3. mars 2008 Det er ikke bare folk med høyere utdannelse eller sosial status som oppfører seg snobbete. Jeg kommer fra en familie der mange ikke har høyere utdanning, og flere av mine tanter, fettere osv legger prestisje i sine vaner og sin smak. De blir til tider parodisk "folkelige": - i musikksmak (svensktopp og trønderrock), - drikkevaner (øl og brennevin er godt, vin er vondt), - matvaner (med poteter til de fleste måltider, mens mat med utenlandske navn er skummelt) - reisevaner (campingvogn og sydentur er bra, storbyferie eller opplevelsesturisme er ikke aktuelt) Det rakkes også i denne sosiale klassen mye ned på folk som liker andre ting enn dem selv. På denne måten virker tankemåten deres ikke ulik tankemåten til tradisjonelle snobber, bare med motsatt fortegn. Derfor drister jeg meg til å si at det eksisterer snobberi også blant lavere utdannede. Jeg forundres ellers over de som ikke kjenner NOEN som ikke har samme utdanningsnivå som dem selv, eller kommer fra samme sosiale bakgrunn. Har alle barndomsvenner valgt lengre utdannelser, eller har dere brutt kontakten med de som ikke har? Har dere ikke en eneste tante, onkel, fetter eller kusine som er rørlegger/murer/snekker/elektriker/vaktmester/barnehageassistent/renholder/pleiemedhjelper/butikkansatt? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 3. mars 2008 #48 Del Skrevet 3. mars 2008 Gode poeng, antigartner. Jeg tror det å snobbe nedover, eller hva man skal kalle det - rakke ned på eller le av de som er "finkulturelle" er vel så vanlig som det motsatte, og det er akkurat det samme, bare med litt forskjellige, men egentlig ganske like, preferanser. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Bond Skrevet 3. mars 2008 #49 Del Skrevet 3. mars 2008 Jeg forundres ellers over de som ikke kjenner NOEN som ikke har samme utdanningsnivå som dem selv, eller kommer fra samme sosiale bakgrunn. Har alle barndomsvenner valgt lengre utdannelser, eller har dere brutt kontakten med de som ikke har? Har dere ikke en eneste tante, onkel, fetter eller kusine som er rørlegger/murer/snekker/elektriker/vaktmester/barnehageassistent/renholder/pleiemedhjelper/butikkansatt? Jeg har ikke sagt at jeg ikke kjenner noen - men jeg kan også tilstå at da det er snakk om mine bekjente i Norge er de gjennom samboeren (dvs de er mer hans guttevenner og deres kjærester og de bor langt unnå, de har veldig diverse utdanningshistorier) og da er det menneskene som vi har blitt kjent den tiden vi bor der vi bor nå. For min del betyr det da studiene og for hans del jobb. Jeg vet faktisk ikke hvordan jeg skulle bli kjent med noen ellers - så utdanning og jobb kommer sikkert til å definere noe av vennekretsen i framtiden og, det er jeg ganske sikker på. Jeg er ikke typen til å bli kjent med noen på byen eller bare starte å snakke med noen på gata eller på treningsstudio. Vi bort i et sted hvor det ikke finnes mange muligheter for sosiale greier heller, så sånn er det for oss nå. Hvis en er langt vekk fra familie og barndomsvenner, er veldig ofte jobb og utdanning den eneste måten å bli kjent med noen. Spesielt hvis en er ikke særlig flink med å finne bekjente Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest antigartner Skrevet 4. mars 2008 #50 Del Skrevet 4. mars 2008 Nå var ikke den kommentaren spesielt rettet mot deg, Mrs Bond. Også trådstarter uttrykker dette. (Jeg antar at du og TS ikke er samme person.) Ellers finnes det faktisk måter å bli kjent med folk med forskjellig bakgrunn fra en selv. En kan ha felles interesser på tvers av sosial status, og dyrke disse interessene i forskjellige lag og foreninger. Eksempler på dette er musikk (kor- og korpsbevegelsene er jo enormt store), idrett, amatørteater, dans, maling osv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 19. mars 2008 #51 Del Skrevet 19. mars 2008 Ofte når jeg går rundt i sentrum, tenker jeg på hvor utrolig mange Bindern-studenter det må finnes. Men jeg kjenner ikke en eneste som studerer der. Hvem er disse menneskene som leser om Afrika-vitenskap og sosialantropologi? Hvorfor kjenner jeg ingen av dem? Er det bare fordi jeg har gått på doktorskolen og omgir meg med andre medisinere, sivilingeniører og siviløkonomer? Jeg kjenner ikke noen BI-studenter heller? Går jeg glipp av noe? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 19. mars 2008 #52 Del Skrevet 19. mars 2008 Ofte når jeg går rundt i sentrum, tenker jeg på hvor utrolig mange Bindern-studenter det må finnes. Men jeg kjenner ikke en eneste som studerer der. Hvem er disse menneskene som leser om Afrika-vitenskap og sosialantropologi? Hvorfor kjenner jeg ingen av dem? Er det bare fordi jeg har gått på doktorskolen og omgir meg med andre medisinere, sivilingeniører og siviløkonomer? Jeg kjenner ikke noen BI-studenter heller? Går jeg glipp av noe? Det er jo naturlig at man blir kjent med folk fra sitt eget miljø. Hvis man bare henger sammen med de andre studentene på sitt studiested og etter hvert sine kolleger er det jo ikke så mange muligheter for kontakt med "utenforstående". Selv har jeg kommet i kontakt med mange som gjør helt andre ting enn meg gjennom idrett. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Casey Skrevet 19. mars 2008 #53 Del Skrevet 19. mars 2008 Snobberi kan være uttrykt gjennom holdninger. Det én mener en snobbete kan en annen oppfatte som helt selvsagt og vanlig. Det er omtrent gjengs oppfatning at Elg i solnedgang er harry. Men det er ikke alltid gjengs oppfatnign hva som er snobbete. Samtidig mener mange at Vebjørn Sand blir kitch, mens Odd Nerdrum omtaler seg selv som kitch. Det kan sies så enkelt som dette: snobbery = the trait of condescending to those of lower social status. Akkurat som denne damen: http://www.phill.co.uk/comedy/kua/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest GossipGirl Skrevet 19. mars 2008 #54 Del Skrevet 19. mars 2008 Nå vet ikke jeg hvor gammel du er .. men etter dine uttalelser virker du temmelig ung. Jeg er 44 år og da jeg gikk på videregående så var jeg den eneste av mine venninner som var russ .. de andre begynte å jobbe etter 1 eller maks 2 år på videregående .. Det var jobb som var tingen på den tiden .. å studere var helt fjernt for meg .. Den utdannelsen jeg har tatt utover videregående har jeg tatt ved siden av full jobb og barn. Pappa er nesten ti år eldre enn deg, og han påstår at utdannelse ikke var uvanlig på hans alder. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest GossipGirl Skrevet 19. mars 2008 #55 Del Skrevet 19. mars 2008 (endret) Jeg må bare gi support til alt Frk. Åberg sier. Fint og pent fått alt fram og jeg er fullt enig Jeg ser ikke ned på mennesker med lavstatusjobb, men jeg kan faktisk si at jeg forstår ikke at noen kan velge å ikke fullføre videregående (eller tilsvarende fagskole) i Norge nå. Så jeg har vanskeligheter å forstå et sånt valg (hvis det ikke er noe medisinske eller psykologiske el grunn for det). Men bare å ikke gidde fordi du ikke er interessert i skole eller utdanning eller noen ting? For meg er kunnskap viktig, og erfaring viser at de med betraktelig lavere utdanning ofte har ikke de samme interesser som meg. Ja da, det finnes sikkert en lastebilsjafør jeg kan diskutere a la postmodernistisk kunst med (bare en eksempel, jeg går ikke rundt og bare diskuterer det med bekjente), men hvor mange er det egentlig? Hvorfor skulle det være så feil å si det? Det betyr ikke at jeg synes at de er verre mennesker, men at jeg har lite felles med dem og det de er interessert i. Må alle være like da? Det har faktisk også noe med det å gjøre at gjennom høyere utdanning læres det kritisk og analytisk tenking. Ja, sikkert en del mennesker uten utdanning har det allerede fra før, men de er egenskapene som blir styrket gjennom høyere utdanning, det å stille spørsmål, å være kildekritisk, osv. Kanskje det er derfor jeg har erfaring at det har vært mer interessant å diskutere med mennesker som er høyere utdannet? Fordi det er like tankemønstre bak? Jeg vet ikke, bare spekulerer her. Og det å si at noen tenker annerledes, betyr ikke at de tenker 'verre' eller 'bedre',are annerledes. Og husk - dette er forum for generaliseringer. Det finnes sikkert kunstinteresserte lastebilsjafører (for å følge opp eksempelet), men her snakker vi jo om stereotyper. Selv om stereotyper gjelder ikke for alle, har de sin del av grunnlag i virkelighet. At du ikke forstår at noen kan la være å fullføre videregående/fagskole, sier mer om deg, enn om de som lar være å fullføre, spør du meg. Det er faktisk forskjell på å "ikke gidde", og å "ikke ha bruk for" utdannelse. Hvorfor skal en person som er helt sikker på at han/hun ikke har lyst å studere videre slite seg gjennom videregående, (ja, for NOEN er det faktisk et slit), hvis de vet at de ikke skal studere videre? Hva om vedkommende f.eks får jobb i familiefirmaet, på en butikk, eller i produksjonen i en fabrikk og trives med det? Ja, det er greit å ha videregående utdannelse i grunn, men jeg synes det blir feil at du skal dømme de som ikke har medisinske grunner for å la være. Si at vedkommende er kjempelei av skolen, da tror jeg vedkommende har bedre av å jobbe et sted han/hun trives, enn å slite seg gjennom skolehverdagen og føle seg som en taper. Det som faller naturlig for deg, faller seg kanskje ikke like naturlig for alle andre. Edit: La til begrepet fagskole. Endret 19. mars 2008 av GossipGirl Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Cath. Skrevet 19. mars 2008 #56 Del Skrevet 19. mars 2008 Her var det voldsomt til generaliseringer. Folk er folk, jeg kjenner både analytiske bønder, kunstneriske sjåfører, trangsynte høgskolelektorer, blackmetalmusikere og ufaglærte sveisere med hang til finere rødviner. Jeg skjønner godt at folk ofte blir venner med de som er lettest tilgjengelig for dem, men ser her at det kan se ut som om noen tror at de er veldig annerledes enn dem selv. Heldigvis er mennesker sammensatte og jeg lurer på om ikke enkelte hadde hatt godt av å flytte til "bygda" for et års tid, slik at de ble nødt til å omgås flere forskjellige typer mennesker. Personlig så synes jeg at folk som er opptatt av å bare omgås "sin type" mennesker har en litt vel livsfjern holdning og at dette sikkert hadde vært bra for å oppnå bedre sosial kompetanse. Siterer fra "rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver": " Ved å bli kjent med det som er forskjellig, blir barnet bevisst seg selv og sin personlighet. Å respektere forskjellighet er en del av barnehagens verdigrunnlag. Barns undring over handlinger og holdninger i møte med hverandre legger grunnlaget for en kritisk refleksjon om seg selv i samfunnet. Hensynet til hverandre og gjensidige samhandlingsprosesser i lek og læring er forutsetning for barns danning." Dette burde være noe voksne også kunne dra nytte av. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Casey Skrevet 19. mars 2008 #57 Del Skrevet 19. mars 2008 Her var det voldsomt til generaliseringer. Folk er folk, jeg kjenner både analytiske bønder, kunstneriske sjåfører, trangsynte høgskolelektorer, blackmetalmusikere og ufaglærte sveisere med hang til finere rødviner. Jeg skjønner godt at folk ofte blir venner med de som er lettest tilgjengelig for dem, men ser her at det kan se ut som om noen tror at de er veldig annerledes enn dem selv. Heldigvis er mennesker sammensatte og jeg lurer på om ikke enkelte hadde hatt godt av å flytte til "bygda" for et års tid, slik at de ble nødt til å omgås flere forskjellige typer mennesker. Personlig så synes jeg at folk som er opptatt av å bare omgås "sin type" mennesker har en litt vel livsfjern holdning og at dette sikkert hadde vært bra for å oppnå bedre sosial kompetanse. Siterer fra "rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver": " Ved å bli kjent med det som er forskjellig, blir barnet bevisst seg selv og sin personlighet. Å respektere forskjellighet er en del av barnehagens verdigrunnlag. Barns undring over handlinger og holdninger i møte med hverandre legger grunnlaget for en kritisk refleksjon om seg selv i samfunnet. Hensynet til hverandre og gjensidige samhandlingsprosesser i lek og læring er forutsetning for barns danning." Dette burde være noe voksne også kunne dra nytte av. Absolutt! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Raptuza Skrevet 21. mars 2008 #58 Del Skrevet 21. mars 2008 Snobberi kan være uttrykt gjennom holdninger. Det én mener en snobbete kan en annen oppfatte som helt selvsagt og vanlig. Det er omtrent gjengs oppfatning at Elg i solnedgang er harry. Men det er ikke alltid gjengs oppfatnign hva som er snobbete. Samtidig mener mange at Vebjørn Sand blir kitch, mens Odd Nerdrum omtaler seg selv som kitch. Det kan sies så enkelt som dette: snobbery = the trait of condescending to those of lower social status. Akkurat som denne damen: http://www.phill.co.uk/comedy/kua/ Haha...jeg har ofte tenkt på min tidligere svigerinne sine holdninger og strev når jeg så på Hyacint Bucket!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå