Gjest Dalila ii Skrevet 29. desember 2007 #181 Del Skrevet 29. desember 2007 Jeg vil bare tilføye at jeg etter å ha lest denne tråden skjønner at sønnen min og stesønnen tilhører underklassen, mens jeg, datter, stedatter og samboer tilhører det øvre sjikt! Fascinerende... Og nei, det er ikke frekt å spørre om ketchup dersom man liker det... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 29. desember 2007 #182 Del Skrevet 29. desember 2007 Må innrømme at jeg synes at det ser stygt ut når noen pøser ketsjup over mat som allerede består av en saus feks biff med bearnaise,kjøttkaker i brun saus,fiskeboller i hvit saus osv... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 29. desember 2007 #183 Del Skrevet 29. desember 2007 Hvor har du blitt av ts? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gasse Skrevet 29. desember 2007 #184 Del Skrevet 29. desember 2007 Ett av 1900-tallets viktigste sosiologiske verk var Pierre Bourdieus Distinksjonen fra 1984. I den boken kobler han smak til klassetilhørighet. Kort sagt påviser han hvordan folk endrer smak etter hvor rike de er. Bourdieu konsentrerer seg om interiør, men det samme gjelder for mat. Hvilken mat man liker er i stor grad et resultat av forventninger, ønsker og tilvenning. Så ja, hvorvidt man liker ketchup på alt er et klassefenomen. Det gjelder selvfølgelig ikke enkeltpersoner, men som gruppe vil man finne at færre velstående pøser ketchup på alt. I en typisk velstående familie ønsker foreldrene at barna skal like dyr mat, og det ønsket oppnår de ved å trene barna. Når foreldrene kommer hjem med østers og gåseleverpostei, skal det være fest. Det forventes at ungene etterhvert skal oppføre seg som fiffen flest, og det fører igjen til at ungene tilvenner seg maten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cata Skrevet 29. desember 2007 #185 Del Skrevet 29. desember 2007 I en typisk velstående familie ønsker foreldrene at barna skal like dyr mat, og det ønsket oppnår de ved å trene barna. Når foreldrene kommer hjem med østers og gåseleverpostei, skal det være fest. Det forventes at ungene etterhvert skal oppføre seg som fiffen flest, og det fører igjen til at ungene tilvenner seg maten. I de lavere klasser spiser vi da ikke slikt, men det betyr likevel ikke at vi har ketchup på alt (muligens med mindre vi bor på østlandet...) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Qha Skrevet 29. desember 2007 #186 Del Skrevet 29. desember 2007 I de lavere klasser spiser vi da ikke slikt, men det betyr likevel ikke at vi har ketchup på alt (muligens med mindre vi bor på østlandet...) Psst ! Vi spiser ketshup i Trøndelag også. Riktignok ikke på maten i selskap..... Men ketshup er godt det. Er ikke verre for tennene det enn cola eller frukt for den del. Men etter å ha lest denne tråden, så er det lett å forstå hvorfor det er så mye ufred her på jorda. Hvis man skal irritere seg over sånne småting Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 29. desember 2007 #187 Del Skrevet 29. desember 2007 I den boken kobler han smak til klassetilhørighet. Kort sagt påviser han hvordan folk endrer smak etter hvor rike de er. Ikke helt. Lotto-millionærer er et godt eksempel. Selfmade millionairs (Hagen, Reitan, osv.) og Lotto-millionærer er ikke adel og har ikke etiketten i blodet. Dermed stiger ikke etiketten, dannelsen og smaken med økning i pengesekken. Likte Rimi-Hagen "Elg i solnedgang og Sputnik" før han begynte å tjene penger, liker han det sannsynligvis i dag også. Hvis da ikke han har forstått at økt bankkontot og annen vennekrets krever bedre smak og dermed dyrere malerier og mer avansert kunstmusikk. Det samme gjelder bilmerker og klesstil (ikke nødvendigvis klesmerker).ø Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 29. desember 2007 #188 Del Skrevet 29. desember 2007 I en typisk velstående familie ønsker foreldrene at barna skal like dyr mat, og det ønsket oppnår de ved å trene barna. Når foreldrene kommer hjem med østers og gåseleverpostei, skal det være fest. Det forventes at ungene etterhvert skal oppføre seg som fiffen flest, og det fører igjen til at ungene tilvenner seg maten. Min familie har alltid sagt til meg at ketchup er fy-fy og de ønsker virkelig ikke at jeg skal spise det. Men jeg er en av de mange som gjør som jeg selv ønsker, og ikke som familien ønsker. Hva skjer med Bourdieus inndelinger da? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 29. desember 2007 #189 Del Skrevet 29. desember 2007 Men jeg er en av de mange som gjør som jeg selv ønsker, og ikke som familien ønsker. Hva skjer med Bourdieus inndelinger da? At du har foretatt en klassereise og nå identifiserer deg mer med en høyere eller lavere klasse enn foreldrene dine tilhører? Forøvrig stemmer ikke Bordieus distinksjoner like godt på det norske samfunnet som i Frankrike. Norsk over- og middelklasse er i høyere grad opptatt av penger og "praktisk-materielle" statussymboler som bil, hus etc enn av kultur, være seg sånt som henger på veggen eller står på bordet og skal spises. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Helen Parr Skrevet 29. desember 2007 #190 Del Skrevet 29. desember 2007 (endret) Dette minner meg for øvrig om en interessant kommentar i Dagbladet forleden dag, hvor nettopp smak ble diskutert. Et lite avsnitt fra artikkelen, hvor nettopp fenomenet kulturell likhet blir kommentert. I EI TID der aksepten for gigantiske økonomiske forskjeller er sjokkerende stor, virker det «som om vi tviholder på en kulturell likhet», poengterte Erling Dokk Holm i Juliussen-debatten. Samtidig ynder flere representanter for «kultureliten» selv å mistenkeliggjøre forbruk av «høykultur» og på lite fruktbart vis redusere den til uttrykk for sosiale ambisjoner: Med sosiologen Pierre Bourdieu på baklomma antyder de at mennesker som kjøper eksklusive møbler primært er strateger som higer etter «kulturell kapital». Men som Faldbakken skriver: «Det er ikke antifolkelig aristokratisk snobberi å hevde at Arne Jacobsen har tegnet bedre stoler enn Ekornes». Sitat forkortet, se KG's regler. Tabby, mod Endret 29. desember 2007 av Tabby Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Harry-Ludvik Skrevet 29. desember 2007 #191 Del Skrevet 29. desember 2007 Majones også? Det skal du få Majonysan. Dessuten skal du vite at du er søtere enn ketsjup. :love: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mamba Skrevet 30. desember 2007 #192 Del Skrevet 30. desember 2007 At DU syns ketchup bare hører hjemme på pølser, betyr ikke at alle synes det - og dermed er ikke dette noe en 13-åring bør ha lært seg, slik jeg ser det. Jeg spiser ketchup på pølser, ostesmørbrød, kjøttkaker, kjøttpudding, fiskeboller, fiskekaker, fiskepinner, osv osv. Gjerne også på elgstek også, de gangene vi har det (Og jeg orker å hente ketchupflaska) Og jeg kjenner de som har ketchup på risgrøt og pannekaker også. Hva du synes om det spiller jo ingen rolle - det handler om hva den som skal spise det synes er godt. Men som voksen så er det jo ikke slik at jeg MÅ ha det, men dersom det står på bordet, ja så ja takk... At en 13-åring også liker ketchup og spør etter det er da ingen stor sak - selv om du synes det bare er tilbehør til pølse... Dette blir litt som om noen liker mye pepper i maten, så er det andre som liker salt, og andre liker ketchup Helt enig!! Jeg spiser selv ketchup. Det er laget av tomater og har en god smak til mye! Det er vel ikke opp til noen og bestemme hvorvidte det "passer" seg og ha ketchup på maten!! Det er ett krydder på samme måte som annet krydder. At hun er kokk og gjort seg flid med maten behøver ikke bety at da SKAL man like det hun har gjor! Blir på samme måte det, når kokkene på resturanger blir fly forbannet når du ber om at biffen skal være helt stekt og ikke blodig. Men da er da for f*** ikke opp til kokken hvordan jeg skal spise maten min?? MIN mat, MINE smaksløker, MINE penger jeg betaler biffen for, ikke kokkens. At noen skriver her inne at de selv ville reagert gjør meg egentlig bare frustrert. Vil noen av dere kanskje, at folk skal fortelle dere hvordan dere skal spise maten deres, hva som er greit og ikke?? Det hjelper ikke om man er 5, 13, 30 eller 60. Man skal ha like mye respekt for de unge som de gamle. Man skal ikke behandle andre slik man ikke ønsker og bli behandlet selv, uansett alder. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Dallandra Skrevet 30. desember 2007 #193 Del Skrevet 30. desember 2007 *abonnere* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mysan Skrevet 30. desember 2007 #194 Del Skrevet 30. desember 2007 Det skal du få Majonysan. Dessuten skal du vite at du er søtere enn ketsjup. :love: oooooh :rødme: Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mysan Skrevet 30. desember 2007 #195 Del Skrevet 30. desember 2007 Helt enig!! Jeg spiser selv ketchup. Man skal ikke behandle andre slik man ikke ønsker og bli behandlet selv, uansett alder. Men du skjønner vel at kokker og andre som liker å lage og å spise god mat, og legger sin sjel i det, synes det er ille hvis du ber om tilbehør som ødelegger maten de har lagt sjela si i? Det blir vel omtrent som om du strikker en genser til noen som du synes er dritlekker, og så river de av den ene armen, fordi de liker å ha den sånn..? Hadde du kjøpt gensern på loppis for femti kroner, så greit nok, men la oss si at dette var en du selv hadde lagt ned mye arbeid i, eller en dyr designergenser du hadde betalt en halv månedslønn for... Tenker du hadde blitt litt furten jeg 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
¤flicka¤ Skrevet 30. desember 2007 #196 Del Skrevet 30. desember 2007 Men du skjønner vel at kokker og andre som liker å lage og å spise god mat, og legger sin sjel i det, synes det er ille hvis du ber om tilbehør som ødelegger maten de har lagt sjela si i? Det en person mener er å ødelegge mat, kan være en annens måte å gjøre måltidet komplett på. Selv er jeg ikke særlig begeistret for sauser ala bernaise og hollandaise, og føler at det ødelegger resten av ingrediensene men det kunne da ikke falle meg inn å synes at de som liker det har dårlig smak - bare at de har forskjellig smak fra min. Jeg er heller ikke spesielt lysten på å tvinge gjester til å spise mat på "min" måte hvis jeg vet at måltidet hadde blitt perfekt for dem om de fikk ha f.eks. ketchup eller noe annet for meg utenkelig på toppen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mysan Skrevet 30. desember 2007 #197 Del Skrevet 30. desember 2007 Jeg ville heller ikke nektet mine ketchup på dyresteken om de insisterte på det, eller sylteagurk i riskremen for den saks skyld, men jeg ville tenkt mitt... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 30. desember 2007 #198 Del Skrevet 30. desember 2007 Når jeg spiser potetmos liker jeg å ha på ketchup. Når et barn spør om vi har ketchup svarer jeg barnet på en ordentlig måte. Hvis jeg liker ketchup på potetmos så er jeg lavklasse og vulgær. Jeg liker ketchup på potetmosen. Konklusjon: Jeg er lavklasse, vulgær og eier ikke god og sofistikert smak. På den annen side kjører jeg franske biler, har dyre malerier av de riktige kunstnerne, lager gourmetmat av gode råvarer og har en fin utdannelse. Hva skal Bourdieu si da? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 30. desember 2007 #199 Del Skrevet 30. desember 2007 Jeg ville heller ikke nektet mine ketchup på dyresteken om de insisterte på det, eller sylteagurk i riskremen for den saks skyld Det ville jeg gjort. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gjest Skrevet 30. desember 2007 #200 Del Skrevet 30. desember 2007 Når jeg spiser potetmos liker jeg å ha på ketchup. Når et barn spør om vi har ketchup svarer jeg barnet på en ordentlig måte. Hvis jeg liker ketchup på potetmos så er jeg lavklasse og vulgær. Jeg liker ketchup på potetmosen. Konklusjon: Jeg er lavklasse, vulgær og eier ikke god og sofistikert smak. På den annen side kjører jeg franske biler, har dyre malerier av de riktige kunstnerne, lager gourmetmat av gode råvarer og har en fin utdannelse. Hva skal Bourdieu si da? Bourdieu vil si at du egentlig er arbeiderklasse, i og med at du liker ketchup på potetmosen, og at du egentlig ikke er noen gourmetkokk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå