Gå til innhold

Døve tolk....


Gjest Lottemor

Anbefalte innlegg

Gjest Lottemor

har fått beskjed om å omskolere meg pga. rygg problemmer og da har jeg tankt på Døve tolk....

Kan litt tegnspræk fra før av og har tatt et nybegynnende tegnspråk kurs....

Mangler praktisk ærfaring er det noen som har ærfaring eller lignende når det gjelder denne utdanningen???

klem fra12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest KristinK

Hei hei!

Jeg vurderte meget sterkt å bli døvetolk da jeg skulle starte min utdanning for en del år siden. Nå endte jeg opp med noe helt annet, men jeg kan gi deg litt informasjon som jeg fikk den gangen jeg undersøkte litt.

For det første er det veldig vanskelig å komme inn på en utdanning som døvetolk. Så vidt jeg vet er det kun Oslo som har denne utdanningen også og de tar inn ca 20 stk til utdanningen. For å komme inn på studiet må du gjennom en opptaksprøve. Det vil si at du må kunne litt tegnspråk før du begynner. Informasjon om studiet kan du finne her:

http://www.uio.no/sthb/uv/isp/andretilbud/...d/dovetolk.html

Ellers kan du jo kontakte Døveforbundet for å høre om du kan ta noen lokale kurs e.l. for å få kompetanse innen området? De kan sikkert også hjelpe deg videre innen dette.

http://www.norges-doveforbund.no/12

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vurderte også å søke på det for noen år siden, og da synst jeg å huske at de hadde dette studiet i Trondheim også. Er ikke 100% sikker!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hei!

Hvis du har ryggproblemer så tenk deg iallefall godt om før du satser på dette yrket. Det er ganske krevende og det sliter spesielt på rygg og armer, nakke og skuldre.

Jeg jobbet som tegnspråktolk ved tolketjenesten i flere år, men sa opp pga ryggproblemer og stort arbeidspress, og gikk over i en annen stilling. Nå jobber jeg frilans som tolk. Jeg har inngått avtale med tolketjenesten som kan engasjere meg på forespørsel, og jeg kan på den måten selv bestemme om jeg vil ta på meg oppdrag.

Når det gjelder utdanning så kan du ta det 2-årige tolkestudiet enten i Oslo eller Trondheim. For å komme inn kreves generell studiekompetanse. Kommer du gjennom første nåløyet må du gjennom en opptaksprøve, så det er en fordel å kunne tegnspråk på forhånd. Du må også ha ferdigheter i bruk av tastatur og pc, til skrivetolking. Det er også svært sjelden at du kommer inn første gang du søker. Her kan du lese litt om tolkestudiet.

http://www.hist.no/studier/studietilbud/tolk

Hvis du trenger mer tegnspråkkunnskaper kan du f.eks gå 1-årig grunnkurs i tegnspråk. Der må du også ha generell studiekompetanse for å komme inn.

http://www.hist.no/studier/studietilbud/tegn

http://www.alu.hist.no/adm/studier/Opptak2...2_2003/tolk.htm

Hvis du ikke har gen. studiekompetanse kan du søke på grunnlag av din realkompetanse. Du må da bl.a. være 25 år eller eldre og ha minst 5 års yrkespraksis. Du må også begrunne hvorfor du søker og hva du forventer av studiet, osv.

http://alu.hist.no/opptak/realkompetanse-k...-kriterier.html

En annen mulighet hvis du vil lære mer tegnspråk er et år på Ål folkehøgskole og kompetansesenter for døve, som har en tegnspråklinje for hørende. Ellers er det bare døve elever ved skolen og mange av lærerne er også døve, så der får du også praktisert det du lærer etterhvert. Heller ikke her kan du regne med å komme inn første gang du søker.

http://www.norges-doveforbund.no/aal/

klikk deg inn på skoleåret 2001/2002 og deretter hovedemner for hørende.

Jeg kunne sikkert ha skrevet side opp og side ned om det å være tolk. Bortsett fra at det krever en del av deg selv å være tolk, så er det også veldig spennende. Man kommer i kontakt med masse spennende mennesker og lærer dem å kjenne på ulike måter.

Vi opplever veldig ofte uforstand fra hørende mennesker når vi er ute og tolker. Mange er direkte frekke, raser og skjeller oss ut etter noter. Men de aller fleste er hyggelige og imøtekommende.

Gi meg en lyd hvis du vil vite mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...