Gå til innhold

Kanin, ja eller nei?


magnhild

Anbefalte innlegg

I går var mannen og jeg go så på kaniner. vi vet ikke noen ting om dem, utenom at de er søte. Har noen erfaringer med kaniner? Er det masse jobb, lukter de, hårer de osv.

Vi er begge vant til hund, men det er ikke lov å ha det der vi flytter nå. Så da lurte vi som sagt på kanin. Kan noen hjelpe oss??

Bir glad for tilbakemeldinger!

Klem fra Magnhild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg har kanin, og kan anbefale det på det varmeste! :enig_animasjon:

Det er ikke mye jobb med kaniner i forhold til mange andre dyr. Vi rengjør buret en gang i uka, og den må selvsagt ha mat hver dag. Kaniner er meget renslige dyr, og vil nødig gjøre fra seg der de oppholder seg. Min kanin har en hjørnedo som er fylt med sagflis, og dit går den hver gang den skal gjøre fra seg. Resten av buret er fylt med høy, som også er den viktigste maten. I tillegg får den en skål med frøblanding hver dag, samt gulrøtter og epler i ny og ne.

Det som derimot er viktig hvis du har en kanin, er å gi den oppmerksomhet. Kaniner elsker å bli kost med! :) Min kanin står på badet, og hver gang jeg kommer inn dit stiller kaninen seg på to for å få min oppmerksomhet. Kommer jeg ikke bort til den, tramper den med bakbenet for at jeg skal "se" den. Hvis jeg åpner frontluken i buret spretter den opp hit med det samme og lukker øynene for å bli klappet. Da viser den meg at den er glad ved å slikke hånden min.

Kaninen får ofte løpe løs i stuen, og da storkoser den seg. Fordi den er vant til å bare gjøre fra i dohjørnet i buret, skraper den på døren inn til badet hver gang den er nødig.

Kaninens lukt er minimal, ettersom den er så renslig. Den vasker seg hele tiden, så pelsen er alltid ren og delikat. Selvsagt kan det bli litt lukt i rommet hvis eieren er sløv med å skifte på buret, men hvis du skifter en gang ukentlig bør ikke det bli noe problem.

Spør gjerne hvis det er mer du lurer på. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Nei jeg anbefaler ikke kanin :D

Har hatt 3 av dem, og stort sett alle har vært et slit. Har ikke hatt små dvergkaniner, som mange andre. Og har vært opptatt av å ikke ha dem for lenge stengt inne i burene sine. Men det har endt opp med gnaging av diverse møbler, og tissing og bæsjing overalt. Men det er min erfaring med dette. De er søte i begynnelsen, men krever sitt etterhvert.

Du får avgjøre selv hva som er best for dere, og hvordan dere har tenkt å ha kaninen i huset. Les mange hefter og bøker om mathold og hvordan å holde dem friske og raske og rene. Og ha dem ute om sommeren :) Det fortjener de.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hatt 3 av dem' date=' og stort sett alle har vært et slit. Har ikke hatt små dvergkaniner, som mange andre. Og har vært opptatt av å ikke ha dem for lenge stengt inne i burene sine. Men det har endt opp med gnaging av diverse møbler, og tissing og bæsjing overalt.[/quote']

Jeg har også hatt 3 kaniner opp gjennom årene, men i motsetning til Caliente har alle være dvergweddere. Jeg har hatt en hannkanin og to hunnkaniner (den jeg har nå er den ene av disse), og anbefaler absolutt hunnkaniner fordi de har en tendens til å være langt roligere.

Min kanin gnager ikke på møbler, men tygde litt på ledninger i begynnelsen hun løp i stua. Etter hvert som hun vente seg til å løpe ute, ga hun seg med dette. Hun er kjempemorsom og gjør mange rare sprell, som å løpe fort rundt i åttetall gjentatte ganger. Ofte kommer hun bort til meg på eget initiativ for å bli kost med når hun er løs, og hun passer alltid på at jeg er innenfor hennes synsfelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har skrevet en del om kaniner inne på en tråd tidligere ...husker ikke nå hva den het. skal se om jeg finner den.

Jeg synes det er en del arbeid med de ja - men det er det jo med alle dyr.

Det som kan være et problem med kaniner er at de sparker mye og kan lage stygge klor. marsvin er mye roligere. De har også lett for å bite.

De trenger mye plass å være på - de burene som selges i dyrebutikkene er alt for små. MINIMUM er 50*100 cm til en liten kanin - og den må få komme ut og løpe. Og da tar de ledninger, og tisser og gnager på møbler - om man da ikke er særdeles heldig .....har opplevd begge variantene.

Skal lete etter den tråden - blir så dumt å skrive sitte og skrive mye av det på nytt.

Uansett anbefaler jeg å lese om de på nettet. Sverige og danmark har en del gode sider .........finnes mye bra på engelsk også ...vi ligger litt etter her i Norge ......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Magnhild.

Njaa, anbefaler og anbefaler. Egentlig ikke. Det er fordi jeg synes man får mye mer "kontakt" med en hund eller katt.

Kaninen er egentlig bare der, litt søt når man har den på fanget, men så plutselig har du 10 risp midt i trynet, og da er den ikke så søt lengre...

Jeg hadde kaninene mine ute, noe jeg mener er en absolutt fordel.

Jeg tror du bør vurdere en del for og imot å ha en kanin inne på et så begrenset område - og hvor mye lufting den får.

Dyr må ha lufting, også små, søte kaniner.

Inne lukter det jo, så jeg ville ikke hatt kaninene mine inne.

En annen ting med kaniner, er at de blir uhorvelig mange veldig fort - det skjedde f.eks. med de to "hannene" vi kjøpte... Altså, stikkord: delt bur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

http://www.kvinneguiden.no/Forum/viewtopic.php?t=20350

*puste pese ...andpusten av å lete* der ! , endelig fant jeg den ...det tok sin tid ...husket ikke hvor den var skrevet eller når *ler*......men det gikk :-)

Håper at dere kan finne noe av interesse i disse svarene ......Det er alltid best å vite mest mulig før man anskaffer et kjæledyr :wink:

jeg har hatt - og har kanin nå i 7 - 8 år .....erfaringene er delte, alt etter hvilket individ det har vært. Den eldste hadde jeg hos meg i seks år - da måtte hun avlives pga at hun ike greide å spise ordentlig ...det var fryktelig trist. En døde pga feil stell da jeg ikke visste bedre, og fordi hun hadde tannstilingsfeil !! viktig å tenke på at tennene er som de skal. Den tredje reddet jeg i en dyrebutikk - et lite magert nøste - så ut som en ekornunge - kjempesøt. Hun fikk vitaminbehandling hos veterinær, og måtte venne seg til å spise kaninmat - magen tålte ikke noe . Et artig lite dyr. likte å hoppe frem og tilbake på soferyggen og nappe meg i håret.. *ler* Jeg fikk ha henne hos meg i fire måneder- da oppdaget jeg at hun ikke griede å fokusere med det ene øyet - pupillen var stivnet. Etter dyrlegekontroll viste det seg at hun hadde fått svulst i øyet. :cry: Hadde valget å operere det bort, men da ville hun ikke sett noe på den ene siden og jeg var redd for at det ville føre til at hun ble stresset og engstelig for bevegelser rundt. Så hun fikk slippe .......Den fjerde har jeg nå ...hun er kamerat til et marsvin. Og det er den mest nervøse kanin jeg har vært borti. Er livredd selv etter 1,5 år her. ligger bare og hyperventilerer om jeg vil kose med henne. den første jeg skrev om som ble seks år var snill kosekanin. kunne løpe fritt uten å ødeleggge, denne har ødelagt diverse lyslenker, og andre ledninger- et lite beist altså *ler*.....så man vet aldri hva man får.

Men det er trivelige dyr da .....de jeg har hatter hermelinkaniner og en dvergwedder. dvergweddere er roligere og ikke så nervøse siden de hører litt dårligere og ikke skvetter så. Men de blir større da og trenger større bur.

ok ...skal slutte nå ..kos dere med lesingen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som kan være et problem med kaniner er at de sparker mye og kan lage stygge klor. marsvin er mye roligere. De har også lett for å bite.

Ingen av de tre kaninene jeg har hatt har noen gang verken sparket, bitt eller klort meg. Den jeg har nå kan jeg putte fingeren i munnen på uten at den gjør meg noe som helst.

De trenger mye plass å være på - de burene som selges i dyrebutikkene er alt for små. MINIMUM er 50*100 cm til en liten kanin - og den må få komme ut og løpe. Og da tar de ledninger' date=' og tisser og gnager på møbler[/quote']

Buret til min kanin er 50*100 cm, og den liker seg godt der. Jeg lar luken stå oppe når den er løs, og da velger den ofte selv å hoppe inn igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snehvit,

grunnen til at jeg mener det er en stor fordel å ha kaninene ute, er dyrenes behov for luft - ikke vårt behov for å kose med dem.

Det kan kanskje være OK å ha en kanin inne om du er uhyre påpasselig med lufting/mosjon, men om den står inne alene hele dagen, ville ikke jeg skaffet meg et dyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ute eller inne ......tja ..har prøvd begge deler ...først da de kom inn oppdaget jeg hvilke fantastiske personliheter de var. Ute står de bare i buret alene store deler av dagen. Inne går man ofte forbi og kan prate , gi noe godt, eller et klapp. De blir mere tamme inne vil jeg påstå.

Pluss det er et ork vinterstid å ha de ute.Vann som fryser og sånn. Men det er klart - er de inne må man holde buret rent, og holde det ryddig ....lettere å ha de ute med tanke på stellet .....

men vil man kose, og bli kjent med den så er det lettest å få til inne ..det er min mening. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har hatt - og har kanin nå i 7 - 8 år .....erfaringene er delte' date=' alt etter hvilket individ det har vært.[/quote']

Ja, ulike kaniner er ulike "personligheter". :) Det var rørende å høre om dine erfaringer, Virgo, for det bragte tilbake minner om mine tidligere kaniner. Min første fikk jeg som syvåring, og den var min trofaste følgesvenn i syv år. Kaninburet stod ved siden av sengen min, og jeg sovnet alltid med hånden inn i sprinklene.

Mine erfaringer tilsier meg at en kanin som er rolig i dyrebutikken, også vil forbli rolig. Hannkaninen jeg hadde var derimot litt nervøs i butikken, og denne ble da heller aldri så tam som de to hunnkaninene mine. Så man bør derfor bruke tid på å "bli kjent" med kaninen i dyrebutikken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ute eller inne ......tja ..har prøvd begge deler ...først da de kom inn oppdaget jeg hvilke fantastiske personliheter de var. Ute står de bare i buret alene store deler av dagen. Inne går man ofte forbi og kan prate ' date=' gi noe godt, eller et klapp. De blir mere tamme inne vil jeg påstå.[/quote']

Nettopp dette er min erfaring også. Det blir bare ikke til at man får så mye kontakt med kaninen når den står ute.

Hannkaninen min var inne den første vinteren, men ble flyttet til et utebur da sommeren kom. Jeg fikk ikke like mye kontakt med den da. Og da kulda plutselig kom på senhøsten, krummet den seg sammen og så veldig frossen ut. Han var vanligvis en veldig aktiv kanin, men da holdt den seg helt i ro. Som Virgo skrev, ble det også et problem at vannet frøs. Derfor ble den flyttet inn igjen, og jeg bestemte meg for at jeg aldri mer vil ha noen utekanin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Snehvit, godt å se at du ser slik på det - men lurer litt på hva du gjør i vinterhalvåret, ang. frisk luft og mosjon?

Jeg lurer, har kun hatt kaniner ute.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

lurer litt på hva du gjør i vinterhalvåret' date=' ang. frisk luft og mosjon?[/quote']

Nå om vinteren får kaninen min løpe fritt rundt i leiligheten hver dag, så den skikkelig får mosjonert seg! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei alle og TUSEN takk for all hjelp og tips. Jeg må si at det virker veldig fristende å ha kanin da. Som jeg skrev er grunnen til å ikke ha hund eller katt at vi ikke får ha det i blokken der vi skal flytte. Så da er det jo ikke noe å tenke på heller.... Selv om jeg savner hundene mine...

Jeg er helt forelsket i dyr generelt, men er skeptisk for marsvin og hamster da jeg flere ganger har opplevd at disse biter, med ganske store følger til tider. Og om vi går til anskaffelse av kanin så kommer den jo til å være inne, men siden vi har stor balkong så kan den jo få hoppe rundt der også en stund...

ÅÅÅHH... Må hjem og overtale mannen...

Igjen tusen takk for tips!! Kom gjerne med fler! :ler:

Klem fra Magnhild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må si at det virker veldig fristende å ha kanin da. Som jeg skrev er grunnen til å ikke ha hund eller katt at vi ikke får ha det i blokken der vi skal flytte.

Kaniner er virkelig fine dyr hvis man tar seg skikkelig av dem! :) Jeg er også vant med hunder hjemmefra (hos foreldrene mine), og kan derfor bekrefte at kaniner egentlig er litt undervurdert som kjæledyr. Jeg har fått nesten like mye kontakt med kaninene mine som med hundene, men så har jeg da også gitt dem mye oppmerksomhet. Hvis en kanin bare blir stående i buret hele tiden, og den eneste oppmerksomheten de får er hver gang matskålen blir fylt (jeg tror det er mange kaniner som ender opp slik) blir det nok ikke helt det samme. Det blir nærmest på samme måte som hunder som står ute i en binge hele tiden.

Hvis dere velger å kjøpe en kanin, vil jeg gi følgende tips før innkjøp:

  • *Kjøp dvergwedder (jeg anbefaler hunnkanin), disse blir roligere og tammere enn andre typer.

*Kjøp et stort bur i dyrebutikken som både har frontluke (best egnet til kosing) og toppluke (best egnet til å ordne i buret). Min kanin liker ikke å bli klappet fra toppluken, fordi hun da ikke ser hvem som "trenger inn" i buret hennes. Av samme grunn klapper jeg henne alltid med den ene hånden når jeg skal hente matskålen eller ordne andre ting i buret mens hun er der.

*Kjøp en hjørnedo. Dette er en trekantet plastkasse som kan festes til sprinklene i buret. Denne fylles med sagflis eller annet strø, og kaninen vil da lære seg til kun å gjøre fra seg i denne (ganske morsomt å se at den "går på do" :ler: ). I resten av buret legger du høy, som kaninen både kan spise og ligge komfortabelt på.

For å få en renslig og tam kanin vil jeg anbefale disse rådene (basert på mine egne erfaringer):

  • *La kaninen bli kjent med buret og venne seg til å gjøre fra seg i hjørnedoen før du slipper den løs utenfor buret.

*La kaninen få hoppe ut av buret selv når den skal gå løs, så føler den seg tryggere. (Jeg lar også kaninen få hoppe inn igjen i buret selv, så den ikke føler at den blir tvunget inn dit. Det er ikke noe vanskelig å ledsage den dit.)

*Vær særlig nøye med å kose mye med kaninen i begynnelsen, så den blir kjent med deg og føler seg trygg.

*La buret stå på samme sted, for kaninen legger merke til omgivelsene rundt. Den bør ha et trygt holdepunkt (altså buret med de vante omgivelsene) der den føler seg hjemme. Jeg har flyttet mitt bur midlertidig noen ganger, og det er da tydelig på kaninen at den legger merke til flyttingen. Når den så kommer tilbake til badet, faller den til ro igjen med en gang.

Det er sikkert mange andre råd jeg kan gi, men det var dette jeg kom på i denne omgang. Men bare spør hvis det er mer du lurer på! :) Du kan også finne mye informasjon om kaniner på http://www.rabbit.org.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Synes du har fått mange gode råd fra Snehvit ! :-) Det høres også ut som om dere har den rette innstillingen til å anskaffe et dyr - f.eks kanin. les så mye som mulig om deres atferd og opprinnelse - det kan være til god hjelp.

Jeg anbefaler også at det blir en hunn. Men dere bør ikke ha mer enn en. Hvis den får mye selskap av dere så er det nok. Kan også i noen tilfelle ha de sammen med marsvin - men ikke alltid det går. marsvin er forøvrig artige dyr - se snakker mye --*ler*- og tigger høylydt når de vil ha mat ....mener selv de er roligere - men dersom det ikke er ban inne i blidet så er det ikke noe problem- Det er helst barn som har problemer med kaniner siden de spreller og klorer slik.

Biter gjør vel bege arter - men mener å ha lest at marsvin biter skjeldnere enn kaniner. Men her kommer det jo an på behandling da.

prøv også denne linken til en svensk side. Den er kjempebra og anbefales på det varmeste. http://home7.swipnet.se/~w-77537/

den heter charlottes djurhörna

spør om dere lurer på noe da :-)

til Snehvit til slutt: er det bra å ha den på badet? tenker på fuktighet og høy temperatur. Og hvordan blir det med lys der? hvis man skrur det av og på så er det ikke bra. De skal ha litt system i det for at de skal få en ordentlig døgnrytme ...lyst om dagen .....mørkt når det er natt ....ikke av og på ...Vet ikke hvordan det blir hos deg? Men hvis det er vinduer der så slipper kanskje de inn nok lys til at det ikke er helt mørkt når lyset er av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

til Snehvit til slutt: er det bra å ha den på badet? tenker på fuktighet og høy temperatur. Og hvordan blir det med lys der? hvis man skrur det av og på så er det ikke bra. De skal ha litt system i det for at de skal få en ordentlig døgnrytme ...lyst om dagen .....mørkt når det er natt ....ikke av og på ...Vet ikke hvordan det blir hos deg? Men hvis det er vinduer der så slipper kanskje de inn nok lys til at det ikke er helt mørkt når lyset er av.

Det er ikke vindu på badet, men vi har god rutine med at vi skrur på lyset om morgenen og lar det stå på til vi legger oss. Temperaturmessig er det ikke noe problem, vi stiller inn varmekablene slik at det blir "komforttemperatur" på gulvet - verken for kaldt eller varmt. Jeg kjenner alltid etter på bunnen av kaninburet at temperaturen er OK. Vi bor dessuten i en ny leilighet med bra avluftingssystem, så det er aldri fuktig på badet. Det virker i hvert fall som om kaninen trives der! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...