Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #1 Del Skrevet 19. februar 2007 (endret) Jeg tror kanskje kroppen min har gått over på sparebluss fordi jeg har spist for få kalorier over noen år. Noen som har råd om hvordan jeg kan få orden på forbrenninga mi igjen. Jeg spiser mye frukt og grønnsaker (ja, jeg vet det er sukker i frukt) 1 - 1,5 kg. Jeg drikker 1,5 l urtete med suketter pr dag. I tillegg drikker jeg kaffe uten sukker, vann og et par glass skummet melk. Spiser ca 4 skiver med skikkelig grovt brød hver dag. Skinke, egg eller ost som pålegg. Spiser ikke middag hver dag - erstatter noen ganger med frukt/grønnsaker fordi det ikke smaker med middag hver dag. De dagene jeg spiser middag, er det snakk om helt normal porsjon med kjøtt/fisk, poteter og mest grønnsaker (i tillegg til grønnsakene over). Tar gjerne et par knekkebrød eller riskaker med brunost i løpet av dagen (vet brunost ikke er slankemat). -- Jeg går i gjennomsnitt i overkant av 10000 skritt hver dag - inkludert 5 km tur i raskt gange. Prøvde ei bukse jeg ikke fikk igjen i oktober, men den var fremdeles like trang i dag. Litt irriterende, for jeg har så mye klær som har blitt for trangt (nei, jeg vil ikke kjøpe masse nytt tøy). Jeg føler meg veldig sunn, alltid frisk, god energi og god form - MEN jeg vil ned i vekt. Noen som vet hvordan jeg kan piffe opp forbrenningen litt (treningsstudio er uaktuelt)? Tilgi parantesene, men de opplysningene vil spare en del fra å bruke tid på å svare på ting jeg vet eller som er uaktuelle. Endret 19. februar 2007 av toppi Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kristin_ Skrevet 19. februar 2007 #2 Del Skrevet 19. februar 2007 Spis mer proteiner. Frukt er både sunt og godt, men ingen god idé som erstatning for f.eks middag som gjerne er en av de største proteinkildene om dagen. Om du ikke vil ha middag likevel, spis gjerne frukt med mager kesam til, med cottage cheese og/eller et stort glass melk til. Eller spis en ekstra skive med masse egg eller skinke på. Jeg synes også du kanskje spiser litt lite. 4 skiver + frukt/grønt i løpet av en dag er ikke godt nok, i hvertfall ikke for proteiner. De lærde strides om veldig mange små måltider er bedre for forbrenning enn færre store, men å spise små måltider hyppig kan hjelpe å få forbrenningen i gang. Bare pass på tennene, spesielt hvis frukt er mellommåltidene. Gå en tur om morgenen før frokost, det hjelper fettforbrenningen. Å trene styrke hjelper hvileforbrenningen din, fordi muskler forbrenner kalorier bare ved å "være der" Riskaker har høy GI, og passer best rett etter trening, om du må spise det i det hele tatt. Frukt er jo også et ganske bredt begrep, går du og spiser bananer hele dagen eller er det snakk om annen frukt? Kaloriinnholdet er veldig forskjellig. Spiser du mye søt frukt hele dagen går gjerne blodsukkeret litt amok, og det hjelper ikke vektnedgang og forbrenning. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #3 Del Skrevet 19. februar 2007 Takk for svar Kristin. Frukt og grønnsakinntaket mitt er variert. Minimum 5 forskjellige pr dag. Vet folk advarer mot bananer, men mener å huske den ikke har mer enn rundt 50 kalorier mer pr 100 g i forhold til f.eks. eple. Mye næring er det også Frukt og grønt i en dag for meg kan f.eks. være eple, pære, gulrot, løk, poteter, kiwi, banan, bær og erter. Det med å gå om morgenen før frokost for å få fart på fettforbrenningen har ejg lest bare er en myte. Men du mener altså proteiner er tingen for meg? Vet du noe om hvor mye proteiner jeg burde få i meg pr dag? F.eks. hvor mye kjøtt? hvorfor er proteiner så viktig? For musklenes skyld? Ei riskake er iflg. pakka på 25,6 kalorier. Synes du det er så ille? Kanskje det bare er bortkastet mat hvis det ikke er noe næring. Hva er konsekvensen av at blodsukkeret går litt amok pga. fruktspising, hvis jeg ikke spiser godteri pga. dette? Jeg er "kvalmt" sunn og aldri syk, så frukt og grønnsakspisinga mi må ha hatt noe for seg likevel, men jeg tror som sagt jeg har fått nedsatt forbrenning ved å spise for få kalorier. Styrketrening blir ikke noe jeg kommer til å gjennomføre, men jeg fortsetter å gå. Har skikkelige rumpe, legg og lårmuskler pga. gåinga. Vet det er bra å få flere muskler som kan forbrenne fett, men det skal være gjennomførbart for emg også - og det er det ikke med styrketrening. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kristin_ Skrevet 19. februar 2007 #4 Del Skrevet 19. februar 2007 Det med å gå om morgenen før frokost for å få fart på fettforbrenningen har ejg lest bare er en myte. Når man våkner om morgenen og ikke har spist på en del timer er kroppens glykogenlagre relativt tomme. Ved rolig aktivitet på morgenen vil kroppen da forbrenne fett i stedet for glykogen for å få energi. De fleste kroppsbyggere, fitnessutøvere og liknende bruker morgenturer aktivt for å gå ned i fettprosent og å få igang forbrenningen. Det er ingen mirakelløsning, men jeg tviler ekstremt på at så mange ville gjort det om det ikke ga resultater. Fysisk aktivitet er også et spark for forbrenningen uansett, så orker du ikke tur om morgenen, gjør du mye godt for kroppen din ved å gå tur generelt Men du mener altså proteiner er tingen for meg? Vet du noe om hvor mye proteiner jeg burde få i meg pr dag? F.eks. hvor mye kjøtt? hvorfor er proteiner så viktig? For musklenes skyld? Proteiner er kroppens byggesteiner, og metter i tillegg mer enn karbohydrater når man snakker samme mengde kalorier. Det er også grunnen til at det er lettere å overspise på f.eks. chips, snop etc, enn på matvarer som er proteinrike. Proteiner trenger ikke komme fra kjøtt, men er også i melk, ost, kesam, youghurt (velg typer med lite sukker), fisk etc. Det offisielle rådet fra ernæringsrådet er vel at ca 10-15% av kaloriene hver dag skal komme fra proteiner. Dersom man ikke får i seg proteiner har ikke kroppen byggesteiner lenger, noe som ikke er så veldig gunstig når man trener, for når man trener bryter man ned kroppen, og hvis man ikke spiser proteiner vil man da bare bryte ned musklene uten å bygge dem opp igjen, og man vil få enda mindre muskler, og lavere forbrenning. Ei riskake er iflg. pakka på 25,6 kalorier. Synes du det er så ille? Kanskje det bare er bortkastet mat hvis det ikke er noe næring. Riskakene er ikke spesielt kaloritette, men er som du sier fattige på næring og gir en ganske kraftig blodsukkerrespons fordi det er så raske karbohydrater. Men rett etter trening for at kroppen skal "komme seg" fungerer de helt fint. Hva er konsekvensen av at blodsukkeret går litt amok pga. fruktspising, hvis jeg ikke spiser godteri pga. dette? Hvis du spiser ting som inneholder mye sukker får du en insulinrespons, for å få ned blodsukkeret igjen. Hvis man over lang tid tvinger kroppen til å produsere mye insulin, kan man risikere å bli insulinresistent. Jeg ser at du varierer mye mellom forskjellige frukter og grønnsaker, så jeg tviler på det er et problem for deg, men for alt jeg visste spiste du kun veldig veldig søte frukter, så jeg bare tok et forbehold. Jeg er "kvalmt" sunn og aldri syk, så frukt og grønnsakspisinga mi må ha hatt noe for seg likevel, men jeg tror som sagt jeg har fått nedsatt forbrenning ved å spise for få kalorier. Selvsagt! Frukt og grønnsaker er kjempesunt, men som du sier, det er viktig å få i seg nok kalorier, og spise variert. Og det går ikke an å leve utelukkende på frukt og karbohydrater Styrketrening blir ikke noe jeg kommer til å gjennomføre, men jeg fortsetter å gå. Har skikkelige rumpe, legg og lårmuskler pga. gåinga. Vet det er bra å få flere muskler som kan forbrenne fett, men det skal være gjennomførbart for emg også - og det er det ikke med styrketrening. Helt greit! Jeg skulle bare si alt jeg kom på av tips i farten. Går du i litt ulendt terreng av og til, får også rygg, mage og stabiliseringsmusklene kjørt seg Så tur er bra! Håper jeg fikk dekket mesteparten av innlegget ditt nå Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #5 Del Skrevet 19. februar 2007 Takk for svar igjen Kristin. Nå er jeg akkurat tilbake etter en kjapp gåtur på ei snau mil. Jeg spiser ikke snop, chips, junkfood, ferdigmat eller mat med mye sukker - ikke drikker jeg brus heller. Men da mener du altså at jeg vil få bedre forbrenning ved at jeg begynner å spise mer proteiner? Skal se om jeg finner ut hvor mye kjøtt 10-15% utgjør. Rart det ikke anbefales i gram - 10-15% av det man spiser er jo helt løst anslått. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Drua Skrevet 19. februar 2007 #6 Del Skrevet 19. februar 2007 Rart det ikke anbefales i gram - 10-15% av det man spiser er jo helt løst anslått. ← Det hadde blitt vanskelig å gi en anbefaling på proteiner i gram, for folk spiser jo forskjellig mengde mat både i gram og kalorier, og det er forholdet mellom karbohydrater, fett og proteiner som er viktig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kristin_ Skrevet 19. februar 2007 #7 Del Skrevet 19. februar 2007 De anbefaler gjerne en litt høyere proteinprosent til dem som vil ned i vekt, fordi protein metter godt og ikke gir blodsukkerreaksjon. Si man skal ligge på 25 %, så fyller man halve tallerkenen med grønne grønnsaker etc, 1/4 med karbohydratrike grønnsaker(som poteter og likn) eller ris/pasta og 1/4 med kjøtt eller liknende. Det er ganske enkel tommelfingerregel å gå etter. Veldig gode proteinkilder; Cottage cheese - Egg (og eggehvitter spesielt) - Fisk - kylling - kalkun - Kesam - Proteinpulver - Tunfisk - vilt kjøtt Hvis kostholdet ditt er veldig magert kan det gå ut over vektnedgangen, sunne fettyper som dem fra gode oljer, avocado, nøtter, fet fisk etc. er lurt å få i seg, kroppen trenger fett også. Mange som når en platåfase i et trenings/slankeopplegg klarer ofte å få av de siste kiloene ved å få i seg litt sunt fett. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #8 Del Skrevet 19. februar 2007 Takk igjen Kristin. Jeg spiser både tran, olivenolje, avocado og nøtter og har et forhold mellom godt og dårlig kolesterol som er så bra at legen hoppet i stolen. Da erstatter jeg riskakene med knekkebrød - og forsøker med litt mer kjøtt, fisk og egg. Proteinpulver vil jeg ikke ha. Vil bare ha skikkelig mat Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #9 Del Skrevet 19. februar 2007 Det hadde blitt vanskelig å gi en anbefaling på proteiner i gram, for folk spiser jo forskjellig mengde mat både i gram og kalorier, og det er forholdet mellom karbohydrater, fett og proteiner som er viktig. ← Der var du. Var du som ga meg inspirasjojn til å starte tråden Forresten: Vet du noe om hvordan det forholdet du nevner burde være? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Blondie65 Skrevet 19. februar 2007 #10 Del Skrevet 19. februar 2007 (endret) Alt for mange dropper to veldig viktige måltider: Frokost og middag. Frokost kickstarter forbrenningen for dagen og hvis du fortsetter å spise hver 2-3 time hele dagen vil du opprettholde et jevnt blodsukker som vil få deg til å føle deg frisk og energisk. Dermed vil behovet for søtsaker avta. Mange aleneboende gidder ikke middag - de smører seg noen skiver med syltetøy eller en eller annen mega mager form for pålegg uten kalorier - eller proteiner. Spis en middag bestående av det som ble foreslått tidligere. La det bli dagens proteinkilde. Dette kan du gjerne gjøre etter trening. Prøv å få i deg fet fisk som laks, makrell, ørret eller sild - de inneholder sunne oljer som kroppen har behov for. Trening for anti-treningssenter personer: GÅ. GÅ GÅ GÅ. Det virker som du allerede er i gang med det. For å øke belastningen og gå fornuftig - skaff deg en pulsmåler. Med denne kan du finne de riktige treningsonene og dermed være sikker på at du går fort nok til å forbrenne fett. Du kan måle gjennomsnittspulsen din og hvis du også noterer deg dette kan du se selv hvor mye bedre formen blir. Når du har gått en stund - forsøk å legge opp ruten slik at du også får økt hjerterytmen nok til å øke utholdenheten. Ha en ryggsekk med et par bøker i for å øke motstanden. (... og så nevner jeg i parentes her at det finnes INGENTING som kan erstatte styrketrening når det gjelder å bygge muskler som kan øke forbrenningen. Styrketrening er drittkjedelig, det er kun en ting som er kjedeligere, og det er de 35 minuttene på tredemøllen etter 35 minutter styrketrening. Men når fettprosenten hadde blitt redusert med 3 % på en uke (uten endring av kosthold) så jodler jeg i vei på tredemøllen mens jeg hvisler mellom tennene "brenner fett - brenner fett - brenner fett"). Til slutt vil jeg si: Har du celluitter både her og der? Gå ... GÅ! Det hjelper som bare juling, og det er ikke snakk om å gå syv-fjellsturen eller birkebeiner rennet eller noe annet sånn voldsomt. Det er snakk om å gå regelmessig - 2-3 ganger i uken i ca 30 minutter. Synes du det er lenge? Start med 15! Voila - nix mer celluitter. Og aller sist: Tomme kalorier - som i riskaker, fint brød, boller, etc. - kutt det ut. Det er usunt for kroppen og det er helt meningsløs mat. Jeg er allergisk mot fint hvetemel - og har slitt med dette i mange år. Før var min store fråtsemat boller - i en hver form. Nå blir jeg kvalm av lukten. Det er tomt og innholdsløst og bør være noe man spiser en sjelden gang. Jeg foretrekker å bruke min finmelskvote på pizza fremfor boller, for pizzaen inneholder i det minste en og annen meningsfylt andel protein og ofte sunne grønnsaker. Endret 19. februar 2007 av Blondie65 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest toppi Skrevet 19. februar 2007 #11 Del Skrevet 19. februar 2007 (endret) Takk for svar Blondie 65 Som jeg har skrevet, så er den maten jeg dytter i munnen sunn, med unntak av riskakene etter hva jeg har forstått. Jeg spiser en god frokost og jeg spiser jevnt utover dagen. Jeg har ikke godtsug og dytter ikke i meg snop og annet usunt. Jeg går i snitt 5 km rask gange hver dag, noe som langt overstiger 30 min noen få ganger i uka. Pulsmåler ser jeg ingen grunn til - jeg går så raskt jeg klarer uten at det blir løping. Jeg får se om det hjelper med litt mer proteiner - ellers får jeg bite i det sure eplet og kjøpe litt større klær. Ikke spiser jeg loff elelr lignende heller. Jeg er sunn som bare det Endret 19. februar 2007 av toppi Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Blondie65 Skrevet 20. februar 2007 #12 Del Skrevet 20. februar 2007 Jeg ser at du er sunn. Jeg tror også at du går så fort du klarer. Men vekten står i ro og det er ikke det du vil. Mest sannsynlig har du en konge forbrenning, men er havnet på et vektplatå. DA må det endring til. 5 km i rask gange er vel og bra. Men skal du forbrenne fett er det ikke avstand i km som teller men hvor lenge du holder på. Jeg kjøpte boken "Tren" av Jill Jahrmann. Den kan jeg anbefale alle - den tar opp forskjellige treningsmetoder og hvordan man skal trene for å oppnå det resultatet man ønsker. Den viser også hvordan man kan trene utenfor treningssenter. Jeg fant en grei pulsmåler som koster kr 690,- på nettet. Denne bruker jeg til å måle min fremgang samt å sørge for at jeg går fort nok til at jeg holder meg i fettforbrenningsmodus. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Drua Skrevet 20. februar 2007 #13 Del Skrevet 20. februar 2007 (endret) Der var du. Var du som ga meg inspirasjojn til å starte tråden Forresten: Vet du noe om hvordan det forholdet du nevner burde være? ← Altså, de lærde strides jo. Statens anbefalinger er 10-15 % protein, 55-60 % karbohydrater, hvorav maks 10 % fra sukker, og maks 30 % fett. Grete Roede anbefaler en cikra fordeling på 20% protein, 55 % karbohydrater, 25 %fett, altså ikke store forskjellen. Typiske lavkarbodietter (f.eks Atkins) ligger ofte rundt 20-30 % protein, 10-20% karbohydrater og fra 50-70 % fett. Så er det jo forskjell på karbohydrater og fett, det er jo ikke sukkertøy og pommes frites som anbefales selvfølgelig. Folk går jo ned i vekt med alle disse diettene, det viktige er å finne en balanse som passer for deg, tror jeg. Jeg ligger litt over statens anbefalinger i fett for eksempel, for jeg spiser mye fisk, nøtter og annet sunt fett, og jeg har ikke lyst til å slutte med det selv om jeg ligger litt over anbefalingene. Endret 20. februar 2007 av Drua Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kristin_ Skrevet 20. februar 2007 #14 Del Skrevet 20. februar 2007 Lavkarboentusiastene påstår jo at fokuset på karbohydrater som sunt og fettfrykt har ført til fedmeepedemien. De kan ha noe for seg, toppidrettsutøvere trenger mer karbohydrater enn den gjengse sofasliter, og siden vi beveger oss mindre vil vi også trenge mindre karbohydrater. Samtidig er det viktig å huske at hjernen trenger karbohydrater for å fungere optimalt, den klarer ikke å gjøre nytte av fett og proteiner som energi. Grete Roede sin fordeling syns jeg er grei, men erstatter en del karbohydrater med fett, alt som inneholder fett er jo "nei-mat" der i gården. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå