Gå til innhold

Myse


Rainbow Brite

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Gjest Bjørnsdatter

Google er en fin ting:

Myse

Når ein skal koke brunost, startar ein med det «vatnet» (mysa) ein står att med etter å ha bresta mjølk og teke ut kvitost. I mysa er det att ein god del ostestoff. Det er dette som blir kokt inn, slik at det meste av vatnet fordampar, og blir til brun ost - til fløytemysost. Hadde ein starta å koke av heilmjølk, ville resultatet bli gomme, eller skjerost, med klumpar av ostemasse i - noko som er eit heilt anna produkt.

Det ryk stemningsfullt av pipa i kokehuset inntil fjøset på Langstølen, når vi kjem kjørande «til seters». Inne er den munnrappe Berit i full sving ved gryta. Det putrar friskt i den store ystepanna, det knitrar i omnen og dampen står rundt øyrene på ho Berit. Ho rører heile tida, sidan vi no er på slutten av kokinga. Å koke brunost er både hardt og mange timars arbeid. Det går om lag ein time per ti liter myse. Men ved å røre mykje, kortar ein inn på sjølve koketida, fortel ho.

Altså når melka skiller seg (varmes opp og tilsettes noe syrlig, f.eks litt sitron eller yoghurt), får du hvite klumper og hvitblank tynn væske. Det er myse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...