Gå til innhold

Matklubbens kokebok


:-) anna

Anbefalte innlegg

Thaisuppe

1 spiseskje olje

2 kyllingfileter

3 ts gul karrypasta

0,5 l hønsebuljong

Valgfritt antall champinjoner

1 rød chili i tynne skiver

1 bunt vårløk

1 boks kokosmelk

2 dl kokte ris

Skjær kyllingen i små terninger, rens champignonen og skjær chili og vårløk i tynne skiver.

Varm oljen i en tykkbunnet kjele, tilsett karrypasta og kylling. Hell buljong og grønnsaker i etter et par minutter, og varm suppen i 5-10 minutter.

Tilsett risen i suppen umiddelbart før servering.

Velbekomme!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Fortsetter under...

Sweet potato pie

2 cups kokte søtpoteter, skrellet

3/4 cup honning

4 eggehvitter

1 1/2 cups skummetmelk

1 teskje malt muskatnøtt

1/2 teskje malt kanel

1/2 teskje malt muskatblomme

1/4 teskje malt allehånde

2 teskjeer sitron

1 paibunn

Forvarm ovn til ca 200 grader. Mos søtpotetene godt. Bland alle ingridienser sammen med en mikser. Hell fyllet oppi paibunnen og stek i omtrent 40 min.

Ta paien ut av ovnen og la den avkjøle seg i rundt 20 min før du serverer.

Om du vil kan du også ha litt rosiner oppi fyllet før du steker, det er godt.

Beklager at det står i amerikanske måleenheter, litt tidlig på dagen for hoderegning En cup er ca 2.4 dl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MIDDELHAVSPANNE!

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

1 hakket løk

1 - 2 fedd hvitløk

salt

pepper

6 poteter - skåret i terninger

1 stor paprika

1 liten boks tomatpure

1 terning kjøttbuljong (bruker å røre ut den i litt vann)

oregano

4 dl vann

Brun kjøttdeig sammen med løk og hvitløk. Ta til siden og ha potetterninger i panna. Stek dem myke, ha i kjøttdeig/løk, paprika, tomatpure, kjøttbuljong, oregano og vann. La koke til vannet nesten er fordampet.

Server med salat og baguett/hvitløksbrød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tomatsuppe(6 porsjoner)

15 modne tomater

3 røde paprikaer

7 ss extra virgin olivenolje

1 rød frisk chili

1 hvitløksbåt, finhakket

2 ss rødvinseddik

6 dl utblandet grønnsaksbuljong

2 never basilikum(frisk..)

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Skjær et kryss i toppen av tomatene, og ha de i kokende vann va 1/2 min. Ta av skinnet, hakk de, og klem ut frø/vann ved hjelp av et dørslag.

Stek paprikaene på 250 grader i ca 20 min(til de er svarte). La de kjøle seg ned, ta av skinnet og hakk de i små biter.

Varm 2 ss olje i en kjele, tilsett paprikaene og finhakket chili+ litt salt, og fres på lav varme i ca 5 min. Tilsett hvitløk og la det surre i ca to min til.

Til sett de hakkede tomatene og 2 ss rødvinseddik+ litt salt. La dette surre i ca 10 min. Tilsett buljongen, og la dette trekke i ca 15 min.

Smak til suppa med salt og pepper på slutten.

Knus basilikumbladene i en morter eller food processor, med litt salt til det blir en grønn grøt. Bland 5 ss olivenolje og noen dråper rødvinseddik. Ta noe spiseskjeer på toppen av suppa når den serveres.

Server med hvitløksbaguetter til

(og ja, den tar litt tid, men er absolutt verdt det.. )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Deilig lammegryte 4 porsjoner

Ca 600 g. lammekjøtt uten for mye ben. Tilpass etter apetitt 

3 ss olivenolje

2 ts salt

1 nett småløk

3 fedd hvitløk

Sjampinjong

1 ss hvetemel

1 ts provancekrydder

2,5 dl. eplejuice (kan byttes ut med hvitvin)

1 lite glass sorte oliven uten ”fyll”

1 boks hele hermetiske tomater

Kjøttet saltes mens det brunes i olivenoljen på middels varme i ca. 15 minutter. Legg over i en gryte.

Ha løk, hvitløk og sopp i pannen og dryss over urter og salt. Øk varmen og stek til væsken til soppen er fordampet. Strø over mel og la det surre i et par minutter.

Ha blandingen over i gryten og hell over eplejuicen (evt. hvitvinen).

Tilsett tomatene og kok opp. Demp varmen og la det småsurre i ca. 1 time. Tilsett oliven når det er igjen ca. 15 minutter.

Serveres med gode poteter, kokt broccoli og salat (gjerne tomat/løk-salat).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spaghetti alla Carbonara

500 g spaghetti

8 skiver bacon

2 ss olivenolje

3 eggeplommer, lett pisket

Salt og nykvernet sort pepper

3 ss matfløte

1 1/2 dl revet parmesanost

Hakket persille

Kok spaghettien. Skjær baconet i småstykker i mens, og fres det i en stor panne til det er gyllenbrunt. Hell den avrente spaghettien over baconet. Rør så forsiktig inn eggeplommer, salt og pepper og fløte. Rør svært forsiktig på lav varme til eggene begynner å stivne. Rør mesteparten av parmesanen inn i spaghettien og server straks.

Serveres med resten av osten og hakket persille over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Annonse

Sivs lune pastasalat:

Forskjellige grønnsaker som passer til woking

Jeg bruker:

paprika (rød og gul)

sjampinjong

squash

gulrot

løk

1 pose pastaskruer

1/2 glass med fetaost

Kutt opp grønnsakene og wok de til de blir myke.

Kok pastaskruene, og tømm de over i en stor bolle.

Bland i alle grønnsakene.

Til slutt har du i ca 1/2 glass med fetaost.

Jeg pleier å bruke en skje til å fiske opp fetaosten med, da følger det med en del olje som er super som dressing i salaten.

bruk gjerne mer olje fra fetaostglasset om du synes den er litt tørr.

I desse salaten er det også godt med ristede pinjenøtter, tunfisk eller kyllingrester.

Serveres med godt brød.

Endret av Gyngestol
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fr.Stellas Osteboller

25g gjær

2 dl melk

1 dl kesam

2 ss olje

1.5 dl revet ost

1 ss honning/sirup

6-7 dl hv.mel

egg til pensling + litt revet ost

- Rør ut gjær i kald melk, tilsett kesam, olje, salt, ost og sirup.

- Elt inn mel til en smidig deig

- Heves i 1 time

- Trilles til boller, etterheves til dobbel størrelse

- Pensle med egg, dryss med litt ost på toppen

- Stekes midt i ovnen, 250 gr i ca 8 min.

Endret av Gyngestol
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chelseas Bærpai

Mørdeigsskall fylt med vaniljekrem og bær (fryste eller friske)

Mørdeig:

2 1/2 dl hvetemel

1/2 dl melis

1 eggeplomme

100 g smør/margarin

Fyll:

3 dl ferdig vaniljekrem

evt. 1 dl kremfløte, pisket

ca. 400 g bær, friske eller frosne

(bringebær, blåbær, jordbær, bjørnbær etc)

(Hvis usukrede frosne bær brukes, lønner det seg å sukre litt)

5 plater gelantin

2 1/2 dl uutblandet saft

(solbærsirup, bringebærsaft, husholdingssaft etc

(ikke kunstig Fun-saft))

Smuldre smøret i melet og bland med melis og eggeplommen.

Trykk deigen ut i paiform og la den hvile kaldt en times tid.

Stekes ved 200° i 15 minutter til paiskallet er gyllent.

Fordel vaniljekremen (og evt. kremen) utover i paiskallet.

Legg gelantinen i bløt iflg. pakka (5-10 min).

I mens fylles paiskallet med bærene.

Kok opp saften. Sett kjelen i vannbad.

Klem ut vannet av gelantinen og bland i den varme saften.

Rør litt i kjelen slik at blandingen blir litt kaldere og tykkere.

Hell saften over bærene.

Så er det bare å krysse fingrene for at geleen stivner. Og det har den gjort hver gang for meg så ingen grunn til panikk. Den stivner raskere ved frosne bær enn friske.

Jeg bruker også ofte bare vaniljekrem med bær og gele i fine glass som dessert.

Da må jeg ofte justere mengde bær og saft. Reglen er at det skal være dobbelt antall av gelantin som saft. Det kommer selvsagt an på hvor mye gele man ønsker. Ved friske bær trenger man vel kanskje ikke geleen i det hele tatt.

Noen som fikk oppskriften av meg brukte ferdig butterdeig iblandet litt melis til paiskallet og det fungerte visstnok også.

Paien kan serveres som den er eller med is eller pisket krem.

Den holder seg i mange dager i kjøleskap og kan også forberedes i forkant.

Endret av Gyngestol
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pølse og grønnsaksmiks:

2p

3-5 hakkede hvitløkfedd

1/2 revet buljongterning

2-3 pølser i små biter (middagspølser)

2 store gulerøtter i skiver

3 dl strimlet hodekål

1 paprika i store biter(gul paprika tåler best oppvarmingen)

2 tomater i biter

10 cm purre i ringer

1 dl vann

Krydre godt med salt og pepper og evnt urter man er glad i, tror det meste passer inn.

Fres hvitløk, ha over buljong og fres rakst, ta av panna.

Stek pølser og ha over grønnsaker, hvitløken og vann.

Kok i 10 min med lokk. (noe ekstra vann kan behøves, men tilpass dette etterhvert med ca 1/2 dl)

Det høres ut som veldig mye hvitløk i denne oppskrifta, men når denne surres først mister den mye av smaken og det blir ikke en utpreget hvitløkssmak. Så er man glad i hvitløk bruker man 5 fedd i denne oppskriften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Lenge siden vi har oppdatert her! Jeg kan gjøre det senere, hvis ingen andre gidder... :sjenert:;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

finnbiff/reinskav

(denne er veldig enkel med fix ferdig toro pose)

en pose reinskav

en pakke viltsaus fra toro

en pakke fløtesaus fra toro

noen skiver brunost

dæsj tyttebær

dæsj rømme

krydder

stek kjøttet sammen med krydder som salt, pepper, viltkrydder, rosmarin og gastromat. ikke stek kjøttet for lenge. ca 8 min.

saus:

bland sammen toro posene og kok sammen. tilsett noen biter brunost, en dæsj tyttebær, en dæsj rømme og litt ekstra krydder (samme som brukt til å steke sammen med kjøttet. kok sammen sausen og ha i kjøttet.

kok i ca 15 min

bon appetitte!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratinert tortilla

Tortillalefser

Kyllingfilet i strimler

Grønnsaker etter ønske, men jeg bruker:

*løk

*paprika

*sukkererter

Fajitaskrydder i pose

Kremfløte

Ost

Stek kyllingstrimlene i olje og bland over ønsket mengde krydderblanding.

Stek grønnsakene sammen med kyllingen til slutt for å få smaken på de også. Stek evt alt i flere omganger hvis du lager til mange.

Legg kylling og grønnsaker i lefsene, rull sammen og legg i en ildfast form. Hell kremfløte i bunnen av formen, jeg har ikke noe mål på dette med tror jeg har 1/2-1 cm lag med fløte. Legg ost på toppen av lefsene og gratiner i ovnen til osten er smeltet og kantene på lefsene er blitt sprø (ca 10 min).

Kremfløten vil nå trekke seg inn i lefsene.

Server med salat og evt ris. Salsa/tacosaus ved siden av (etter hva en liker).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Røkelaks og pasta (ca 2 personer)

Denne oppskriften er uten nøyaktige mål, og den blir stort sett bra uansett blandingsforhold Det er en veldig rask og god middagsrett

ca 200-250 g røkelaks (kan også bruke vanlig fersk laks)

1/2 beger creme fraiche

1 bunt vårløk

200-250 g pastaskruer, tagliatelle eller lignende

Kok pastaen. Kutt røkelaks og vårløk i små biter og stek i panne. Hell creme fraiche over og varm opp (til pastaen er ferdig ) Hell vannet av pastaen og bland pasta og creme fraiche-sausen i en bolle. Serveres straks, gjerne med litt salat og brød.

Håper det smaker!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stekte scampi med tilbehør

Scampi (vi beregner ca 500g til to personer, men det er jo selvsagt helt valgfritt)

Hvitløk

Orientalsk saus på glassflaske (f.eks. chilisaus, sursøt saus ol.)

Evt. litt god olje hvis ønskelig

Legg ferdig pillede scampi oppi marinaden bestående av de tre siste ingrediensene på listen over. La ligge i marinade en time eller tre.

Stek så scampiene på middels/sterk varme, et par minutter på hver side.

----------

Tilbehør:

En god salat, vi synes det passer utmerket med en salat bestående av ruccola, gulrot, avokado, sukkererter og rødløk.

Ris, ha på litt soyasaus etter smak.

Saus, vi pleier å blande litt forskjellig; chilisaus, sursøt saus osv. til å dyppe scampiene i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kapteins gryte Ca 3-4 porsjoner

1 boks sæterrømme

1 boks husholdningserter

1 blomkålhode

ca 10 grillpølser

Del blomkålet i biter og kok dette. Sil vannet av ertene. Surr pølser i biter og erter i en kasserolle og tilsett rømmen. La det "putre" et par minutter før du tilsetter blomkålet(ikke vannet).

Serveres gjerne med loff til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Annonse

Kinesisk rett

Denne uken er det min tur og jeg har bestemt meg for å dele en kina-rett med dere. Det er en rett jeg har lært av noen familiemedlemmer som har fått det servert i Kina. En smakfull og lett rett som passer perfekt som en vår-middag.

Du trenger:

Egg og gressløk

Bacon

Gryte bønner

Grønnsaksblanding (jeg bruker den med blomkål og gulrøtter)

Ris

Jeg har ingen eksakt oppskrift jeg følger, så dere kan bare lage hvor mye der vil av hver - hva dere liker best. Altså: retten er eggerøre, (IKKE for mye) stekt bacon som blandes sammen med grytebønner, kokte grønnsaker og ris.

Jeg pleier å servere det med eggerøren og bacon og bønne-blandingen på ett fat, kokte grønnsaker i en bolle og ris, så kan man velge og trikse.

Jeg synes det er sikkerlig snaddermat og lett å lage. Det ser kanskje litt tørt ut uten noe saus, men det blir det ikke.

Håper retten vil smake - bruk gjerne pinner å spise med!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Japansk risrett til 4 personer

Ris til 4 personer (sjekk pakken)

3 gulrøtter

2 poteter

3 pølser

2 løk

ca 4 ss ketchup

evt 4 egg om du ønsker

Sett på risen til koking. Den blir best om du skyller den først.

Kutt opp gulrøtter og poteter i små biter (da stekes de fortere) og stek dem i stekepanne med rikelig olje. Kutt opp pølser i småbiter og hiv i pannen sammen med gulrøtter og poteter. Kutt opp løk og putt den også i pannen. La alt bli godt stekt mens du venter på at risen blir ferdig. Bland til slutt ris og alt i pannen. Ha i ketchup og bland godt. Dersom du vil kan du nå lage omelett med eggene og servere denne til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Coq au vin med kyllingfilet

4 personer

6-8 små løk

250 g champignon

100 g bacon i terninger

evt. olje

4 kyllingfileter (400-500 g)

1 dl hvetemel

Salt og nykvernet pepper etter smak

En klype sukker

1 fedd hvitløk

1 ts tørket timian

2 dl rødvin + en skvett balsamicoeddik

3 dl vann+kyllingbuljong/kraft

Maizena jevning

Persilledryss

Rens løken og del hver løk i to eller fire.

Stek baconet i en stor kjele.

Brun løk og champignon i baconfettet evt. tilsett litt olje hvis nødvendig.

Del kyllingfileten i 3-4 biter, vend dem i hvetemel og brun dem i kjelen sammen med det andre.

Tilsett væske og krydder.

La gryta koke i min 15 min, gjerne lengre.

Jevnes med maizena hvis ønskelig.

Serveres med hjemmelaget potetmos:

Poteter kokes møre, moses med ønsket mengde smør og matfløte, smakstilsettes med salt, pepper, hvitløk eller persille.

Hvis man ikke ønsker å bruke vin i maten går det helt sikkert an å øke mengde kyllingbuljong/kraft og balsamico.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Herb Rolls

1 pakke tørrgjær

1,2 dl vamt vann (ca 43 'C)

6 dl mel

1 spiseskje sukker

1/2 teskje hakket fersk oregano

1/2 teskje hakket fersk rosmarin

1/2 teskje hakket fersk basilikum

2,7 dl kaldt vann

2 eggehvitter, lett vispet

1,2 dl smør

Olje til steking

Løs opp gjær i det varme vannet.

Bland sammen mel, sukker, oregano, rosmarin og basilikum i en stor bolle. Hell så oppi det kalde vannet, gjæret, eggehvittene og smøret.

Kna deigen i rundt 3 min.

Dekk til med plastfolie og la heve et varmt sted (rundt 30'C) til deigen er dobbelt så stor (ca 1 - 1 1/2 time).

Forvarm ovn til 200'C. Spray et bakepapir med non-stick cooking spray (eller hva du nå har).

Kjevle deigen til den er ca 1 cm tykk. Bruk en rund pepperkakefrom e.l. til å kutte deigen i små rundinger (ca 5-7cm?).

Stek i ovnen i 20-25 min eller til de er gyldne.

Håper de smaker!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...