:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 #1 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) Dytte Matklubb-tråden er så lang, så dermed kopierer jeg oppskriftene hit etterhvert. Denne tråden er altså ikke til å skrive i!!! Matklubbens medlemmer, i riktig rekkefølge: søndagsengel? - Ost og skinkepai :-) anna - Mors hjemmebakte grovbrød Frk. Stella - Enchiladas Chelsea - Baconkledd breiflabb Gyngestol - Favorittpasta Lisee - Ginger snaps mee mee - uke 44 Gjest_Merethe_81_* - uke 45 Cilla - uke 46 Ulva - uke 47 Ninen - uke 48 Sille - uke 49 Ingrid78 -uke 50 Latee - uke 51 Monja - uke 1 Pellegrino - uke 2 For å bli med, legg inn en melding i denne tråden. ---------------------------------------------------------- Annas Sjokolademousse (festporsjon.... stor skål) 500 gram god mørk sjokolade 6 egg 120 gram sukker 5 dl kremfløte 1) Knekk sjokoaden opp i biter og smelt den i vannbad. (Jeg pleier å ta en liten kjele og henge den på hankene oppe i en større kjele med kokende vann i bunnen. Men det går også fint å smelte sjokolade i mikrobølgeovn. Men da må man gjøre det i mindre porsjoner, og ta ut bollen ofte for å røre i sjokoladen. ) 2) Pisk krem av kremfløten 3) Pisk egg og sukker til eggedosis 4) Bland den smeltede sjokoladen med eggedosisen Og bland til slutt forsiktig i kremen. Tøm over i pen bolle og sett kaldt i et par timer. Pynt med sjokoladeblader, sølvkuler, jordbær eller hva man enn har lyst på... Endret 31. oktober 2006 av :-) anna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #2 Del Skrevet 24. oktober 2006 FLYGANDE JAKOB Du trenger: 1 grillet kylling 150 g bacon (hver skive klippes i 3-4 biter) 6-7 ferske sjampinjonger i skiver 2,5 dl matfløte 2 ss hvetemel søt chilisaus (eller ketchup) 1 dl salte peanøtter 2-3 bananer i skiver Kyllingen deles i småbiter/remser. baconet stekes i en panne (ikke helt sprøtt) og legges på kjøkkenpapir så det får rent av seg. Stek deretter sjampinjongen. Fløten og melet vispes (eller ristet i glass med lokk) til en glatt jevning, og smakes til med søt chilisaus eller ketchup (til en lys rosa farge). Kyllingstrimlene bres ut i en ildfast form/liten langpanne. Strø 1 dl salte peanøtter over. 2-3 bananer i skiver drysses over. Hell fløtejevningen over det hele, og ha bacon og sopp på toppen. Stekes i 15-20 min v/ 225 grader. Serveres med ris, evt. også salat eller loff. Med tilbehør er oppskriften nok til 4 personer. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #3 Del Skrevet 24. oktober 2006 THAISUPPE, TOM KHA. (Suppe med kokosmelk og kylling eller scampi) 4 pers. 1 pose SANTA MARIA Tom Kha suppemiks. (knallgul pose, fåes bl.a. på Meny) 1 boks kokosmelk 4 dl. vann 4 tomater 2 dl.fløte eller creme fraiche 1-2 ss. fish sauce (innvandrerbutikk) Litt frisk ingefær (et par cm. rot) 4-6 middels store sjampingjonger 1 lime 1 rød chili frisk koriander 2 kyllingfileter i biter eller 24 scampi. Bland suppeposens innhold med kokosmelk og 4 dl. vann. (fyll vann i tom kokosmelk boks = 4 dl.) Ha i 2 ss. fishsauce, en halv presset lime, sopp i skiver og kok opp. Skåld tomatene og fjern kjernehusene. Del i biter og ha i suppa. Skrell ingefærroten og riv den. Ha ca. en spiseskje med revet ingefær i suppa samt 2 dl. fløte eller creme fraiche. Fjern frøene fra chilien og skjær den i små biter. Tilsettes suppa. (chilien kan fjernes hvis du ikke er så glad i "hot" mat) Ha tilslutt i kyllingfilet terninger ELLER scampi som er ferdig renset. (jeg bruker ofte begge deler) La suppa trekke til kylling og/eller scampi er ferdig. (få minutter) Smak evt. til med mer lime. Syns du suppa er for sterk så kan du mildne den med vann, melk eller mer fløte. Serveres med et godt dryss frisk koriander. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #4 Del Skrevet 24. oktober 2006 Marokkansk kyllinggryte med yoghurt og sitron (4pers.) 500 g kyllingfilet 2 hvitløksbåter 3 ss smør 2 1/2 dl yoghurt naturell 1/2 l hønsebuljongterning 1 ts soyasaus 1 ts sambal oelek (el chili og salt) 1 ss honning 1/2 sitron, saft og skall 1 boks kikerter 1/2 dl persille Skjær kyllingen i biter, grovhakk hvitløken. Brun kjøttet i smør, tilsett hvitløk og salt. Bland yoghurt, buljong, soya, honning, sambl oelek og sitronsaft i en gryte. Legg i stekte kyllingbiter og løk. La koke i 10 min. Skyll kikertene, la de renne av. Rør kikerter, sitronskall og persille i gryten, kok opp ca 2.min. Tips: Bruk forskjellinge grønnsaker, sløyf evnt. kikerter osv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #5 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) CHOCOLATE CHIP COOKIES: 2 1/2 dl smør romtemperert 2 1/2 dl sukker (halvparten hvitt og halvparten brunt) 2 egg romtemperert 1 ts vaniljeessens 5 dl hvetemel 1 ts natron 1 ts salt 200 g mørk sjokolade i biter (kokesjokolade eks. men lys sjokolade blir for søtt i disse). * Bland smør og sukker i elektrisk mikser. * Tilsett egg og vaniljeekstrakt og bland videre til en jevn røre. * Bland mel, natron og salt i en bolle. * Hell litt og litt av melblandingen i og miks godt sammen. * Rør i sjokoladebitene med sleiv. * Sett deigen på plate med bakepapir. 1 toppet ts med ca 5 cm mellomrom (den flyter ned og blir ganske store) * Stek 10-12 minutter på 160 grader til de er litt gyllene (steker litt når de kommer ut også) * avkjøl 2-3 minutter på plata før de settes over på rist. Dl med smør måles opp ved å fylle et litermål med 5 dl vann. ta i smør til det er på 7,5 dl. Kan bytte ut sjokoladebiter med minismarties f.eks. En oppskrift jeg fant i et blad eller bok en gang jeg var litt "hekta" på amerikanske oppskrifter og har blitt godt mottatt her hjemme ihvertfall. Endret 24. oktober 2006 av :-) anna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #6 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) Sosakjøtt: Oksekjøtt, enten ferdig gryteklart i terninger eller helt stykke som skjæres i terninger på ca tre fire cm x tre fire cm, uten ben. Du bør regne 400 gram pr person. Skjæres altså i terninger. Stekes hardt, altså brunes på sterk varme til alle terningsidene har fått kraftig stekeskorpe (skal være rå inni) med masse salt og pepper, og masse margarin. Sauttèpanne, eller jerngryte funker best til denne delen av jobben. Etterhvert som terningene er ferdigstekt (på utsiden) has de over i en diger gryte / kasserolle. Når alle er ferdig stekt gjøres følgende: Ha masse margarin og hvetemel over kjøttet. Jeg vil anslå 300- 400 gram margarin og vel så det til 2 kilo kjøtt, og rundt 400 - 500 gram hvetemel. Ha på masse salt og pepper (i forhold til hva dere liker) Ha i en liter vann, og la dette koke opp. Jeg pleier å jukse litt og ha oppi litt sukkerkulør, for jeg liker det ekstra mørkt. Etterhvert som du ser at det tykner skal du ha oppi mer vann, for dette blir sausen. HUsk å koke ut panna du har stekt kjøttet i, ved å helle to tre dl vann og la det koke opp. Hell det kokende vannet over kjøttet. Rør til blandingen er jevn, og nå kommer det vanskelige: Gryta skal nå stå og småkoke i fred i minimum tre timer. Alt du trenger å gjøre er å røre litt innimellom, slik at det ikke setter seg fast i bunnen. OG passe på at sausen ikke blir for tykk, du må etterfylle med vann. Etter to og en halv time er det passelig å sette på poteter til koking. Kokte grønnsaker, som fex broccoli, gulrot og blomkål passer veldig godt til dette. Tytesylte (tyttebærsyltetøy) og ertestuing er også veldig godt til. Når kjøttet er ferdig skal det "tråde seg" og nærmest smelte i munnen........ *nam* Dette er tradisjonell festmat på vestlandet, og er vanvittig godt! Endret 24. oktober 2006 av :-) anna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #7 Del Skrevet 24. oktober 2006 Karamellpudding: 500 gram sukker karamelliseres i kjele. Glasèr en brødform som tar ca to liter med karamellen. Ellers trenger du: 125 gram sukker 1 liter kremfløte 6 eggeplommer 4 egg 1 vanlijestang Kok opp fløte, sukker og oppklippet vaniljestang. Pisk sammen eggene og plommene. Hell fløteblandingen opp i eggeblandingen svært forsiktig mens du rører hele tiden. Sil blandingen oppi brødformen, slik at vanlijesortprikkene ikke blir med. Stek puddingen i langpanne i vannbad i stekeovnen i nesten to timer på 125 grader. Vannet må ikke koke. Avkjøl, og la hvile. Skjær forsiktig rundt kanten og hvelv på et serveringsfat. Servèr med pirsket krem, ha gjerne en ss av karamellsausen rundt puddingen i kremen før du pisker. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #8 Del Skrevet 24. oktober 2006 Øllebrød. Øllebrød er en grøt laget av brød, øl og sukker. Det smaker mørkt og søtt og varmer langt i i sjelen på en kald dag. Dere skal bruke brød brutt i mindre biter. Jeg pleier å samle skalker, rester og tørre skriver i en pose i fryseren. Til Øllebrød skal du også bruke rugbrød. Hvis du ikke spiser rugbrød er det bare å kjøpe en pakke med rugbrød i skiver på Rema. Legg bitene i en kasserolle og tilsett Vørterøl inntil brødet er litt mer enn dekket. La stå natten over. Kok grøten og rør om jevnlig. Spe på med vann eller øl og smak til med sukker. Serveres med krem, fløte, melk eller vaniljesaus. Namm! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #9 Del Skrevet 24. oktober 2006 Fyrstedessert Den er rask å lage og høres god ut. Jeg har som sagt ikke smakt den selv enda men har fått den anbefalt. Tenker jeg skal ha den som dessert til en vilt-middag. - 6 eggeplommer og 4 ss sukker piskes til eggedosis - 7.5 dl fløte og 4 ss sukker piskes til krem - Krem og eggedosis blandes sammen med 6 dl rørte tyttebær og 2.5 dl gin Hvor mange denne er til vet jeg ikke, men den burde rekke till endel. Den siste ingrediensen burde jo også sørge for forhøyet stemning. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #10 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) Kokosboller (34 stk) Ingredienser: 4,5 dl sukker 1,5 dl melis 1 eggehvitte 1,5 dl kaldt vann 1,5 dl varmt vann 7 pl gelatin 1 ts vaniljesukker 1,5 dl kokos GARNERING: 2 dl kokos 1-2 ts kakao evt. sjokolade Fremgangsmåte: 1. Legg alla ingredienserne i en stor skål. OBS! gelatinen skal være løst opp i det varme vannet. 2. Visp med el. visp i ca 30 minutter på høyeste hastighet. Røren er tynnflytende i begynnelsen men tykner etterhvert. 3. Når røren er klar helles den i en form ca 20 x 30 cm og strykes flatt utover. 4. Formen settes i fryseren til neste dag. Skjær så kaken i jevne biter på ca 5 x 5 cm. Stykkene rulles i en blandning av kakao och sukker evt. dyppes i flytende sjokolade og rulles i kokos. Legges i en tett boks med lokk. Endret 24. oktober 2006 av :-) anna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #11 Del Skrevet 24. oktober 2006 Annas mors hjemmebakte grovbrød (blir fire brød) 1 kg hvetemel 1/2 kg grovbaksmel 1/2 kg kornblanding (kan også bruke sånn ferdigpakke "firkornbrød") 1 1/2 dl solsikkekjerner 3 dl havregryn 1 pk tørrgjær 1 ss salt og 1 ss sukker 1/2 l kefir vann margarin Kok opp 5 dl vann ha i litt margarin, når smøret har smelta har du i litt kaldt vann og kefir. Du kan spe med mer lunka vann etterhvert om det trengs. Bland det tørre, spe med veske til deigen er passe. Arbeid deigen til den slipper bollen. La deigen heve i 2 - 2 1/2 time Form brød og ha i former. Etterhev i 30 - 45 minutter Stekes på 200 grader i 1 time. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #12 Del Skrevet 24. oktober 2006 Søndagsengels Ost-og skinkepai (til 4 personer): Paibunn: Jeg har pleid å bruke eskene fra maizena. Trykk deigen ut i en paiform (trenger ikke smurt form), slik at bunn og sider er dekket. Prikk deigen med gaffel og stek den i 10 min på 200 grader. (Min paiform er litt liten, så jeg brukte en springform i stedet. Paien fikk da ekstra høye kanter, og så veldig fin ut da den ble satt på bordet ) Fyll: 1 boks kylling/kalkun-"bog"skinke (evt. 300 g kokt skinke eller annet) 1/2 - 1 purre 1 1/2 rød paprika (4-5 skiver soltørket tomat i små biter) 300 g revet hvitost (jeg har brukt jarlsberg, evt blandet med noe annet) 3 egg 3 dl melk 3/4 ts salt 1/2 ts pepper 1/2 ts revet muskat Skjær skinke, paprika, purreløk og evt. tomatene i strimler og riv osten. Legg det i det forstekte paiskallet. Visp sammen egg, melk og krydder og hell blandingen over. Bland godt. Stek videre i ca 30-45 min (eller til fyllet virker fast). Serveres med salat, loff og brelett Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #13 Del Skrevet 24. oktober 2006 (endret) Frk Stellas enchiladas 1 pk tortillalefser (8stk) Kjøttet av 1 grillkylling 1/2 boks rømme 1/2 boks salsa (velg styrke selv) 1 liten boks hermetisk mais Revet ost Evt. jalapeños på glass - Pakk tortillalefsene i al. folie og varm i ovn etter anvisning på pakken - Rør sammen rømme og salsa, deretter mais. - Vend kyllingen forsiktig inn. Smak evt. inn med salt+pepper - Fordel fyllet i de varme tortillalefsene, legg lagvis i ildfast form med "skjøten" ned - Strø revet ost og evt. jalapeños over - Stekes i ovn ved 200gr til alt er gjennomvarmt og osten bobler - ca 15 min Guacamole 2 modne avocado 1 liten rødløk el 3-4 vårløk Litt sitronsaft Salt + pepper Malt koriander 3-4 ss rømme Med stavmikser/foodprocessor: - Del avocadoen i to, grav ut kjøttet med skje - Del løken i mindre biter - Tilsett litt sitronsaft, ca 1 ss - Kjør til blandingen er jevn - Rør inn rømme, smak til med salt+pepper og malt koriander For hånd: - Mos avocadokjøtt med sitronsaft fint med gaffel - Finhakk løken - Rør inn rømme, smak til med krydder Meksikansk ris 3 dl langkornet ris 1/2 løk 1 paprika (bruk gjerne "skalker" og forskjellige farger) Ca 1/2 boks knuste tomater Vann 1 ts sukker 1 ts gurkemeie 1 ts spisskummen 1 ts koriander salt+pepper 2-3 vårløk - Fres hakket løk og paprika i biter i litt smør/olje i en dyp panne, til det er mykt - Tilsett ris (ukokt), fres den litt slik at den blir blank - Tilsett litt salt, gurkemeie, spisskummen, koriander, de knuste tomatene, sukker og vann (ca en dl) - Skru ned varmen, legg lokk over og la koke til risen er myk. Følg med og tilsett mer vann etterhvert som det er nødvendig. Resultatet skal bli myk "tomat"ris, litt "kremet" i konsistensen - ikke vannete. - Smak evt til med salt og pepper. - Strø hakket vårløk over ved servering Endret 24. oktober 2006 av :-) anna Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #14 Del Skrevet 24. oktober 2006 BACONKLEDD BREIFLABB MED PURRESAUS OG POTETSTAPPE Breiflabb evt. torsk til 4 pers. (Jeg husker aldri hvor mye det skal være pr. pers. så jeg må alltid spørre i butikken!) 1 pakke bacon i skiver Bacon surres rundt fiskestykkene og festes med tannpirkere Stykkene stekes i pannen til baconet er passe stekt og settes deretter i ovnen i ildfast form i ca. 5 min på 200°C Saus: 1 purre hakket 1 ss smør 2 dl fiskekraft/bujong 2 dl matfløte 2 ts sennep etter smak 2 never hakket persille (kan sløyfes) Litt sitron Salt og pepper etter smak Smør og fiskekraft kokes sammen med purre til denne er mør før resten tilsettes. Sausen jevnes med maisena hvis den blir for tynn. Smakes til med sitron, salt og pepper. Potetstappe: Poteter kokes møre og moses. Ha i 3-4 ss smør, margarin eller lettsmør (alt går har jeg funnet ut) Ha i ca. 1 dl matfløte Smak til med salt og pepper Jeg pleier å smaksette potetmosen med enten hvitløk eller persille, spørs hva man liker. Siden jeg alltid tar denne oppskriften på feelingen er det vanskelig å vite om jeg har klart å gjengi dette på papiret, håper det! Det fine med denne retten er at skal man ha gjester kan man lage i stand alt på forhånd og bare vente med å sette fisken inn i ovnen, varme opp sausen og potetstappen og dermed kunne snakke med gjestene eller spise forett i fred og ro. Genialt for meg iallefall! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #15 Del Skrevet 24. oktober 2006 Gyngestols favorittpasta. 2-3 p. 300 g svinekjøtt i strimler 100 g pepperoni 2 ss olje 1/2 gul paprika 1/2 rød paprika 2 strimlede gulerøtter 1 purre 2 fedd hvitløk 1 beger creme fraiche/rømme fungerer også greit 2 ss finhakket frisk persille 2 dl utblandet buljong vann salt og pepper etter smak, paprikakrydder og chillipulver er også godt til Svinekjøtt stekes i olja, på relativt høy varme. Pepperoni tilsettes mot slutten av steketiden. Dette tas av på en talerken. Grønnsakene strimles og surres, men skal ikke surres helt mykt.(gulerøtter først, deretter paprika etter noen min, og til slutt purre) Hvitløken tilsettes helt til slutt av stekingen av grønnsakene, (stekes denne mye mister den mye smak). Begeret med chreme fraich/rømme tilsettes sammen med buljongvann. Urtene og ekstra krydder tilsettes til sist og alt blandes sammen. Server med pasta. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 24. oktober 2006 Forfatter #16 Del Skrevet 24. oktober 2006 Lisees Ginger Snaps 3/4 cup margarin 1 cup sukker 1 egg 2 cups hvetemel 4 ts mørk sirup 2 ts bakepulver 2 ts malt ingefær 2 ts malt nellik 2 ts malt kanel Rør margarin og sukker hvitt, tilsett egget. Tilsett sirupen (jeg lunker litt på boksen i microen først så blir den mer flytende) Ha i alt det tørre og bland godt. Hvis deigen er løs kan den godt stå kjølig en stund før du triller den til tommeltykke pølser, deler i biter og triller kuler. Sett kulene på bakepapir og trykk dem lett flate med et glass dyppet i sukker (dyppes i sukker for hver kake). Stekes ved 180? til de er gyldenbrune. Kakene blåser seg litt opp under steking, men faller sammen og stivner på rist etterpå. Jeg får tre fulle brett av denne oppskriften og de holder seg en "evighet" i tett kakeboks (ikke plast). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
:-) anna Skrevet 31. oktober 2006 Forfatter #17 Del Skrevet 31. oktober 2006 Fisk i løk- og paprikasaus 2 posjoner 1/2 løk 1/2 paprika i skiver 1 ss myk margarin/olje 1 ss hvetemel 1 dl vann 1/2 fiskebuljongterning 1 dl fløte 300-400 g fiskefilet (torsk, uer eller sei) salt og pepper 1. vask, rens og del opp grønnsakene. 2. surr løk og paprika i margarin/olje til løken er blank. 3. dryss over melet og bland godt. spe med vann og fløte og kok opp. rør inn fiskebuljongterning. 4. skjær fiskefileten i serveringsstrykker, og legg dem i sausen. 5. la fisken trekke til den er ferdig, ca 10 min. server med en salat og poteter, ris eller pasta til. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cilla Skrevet 10. desember 2006 #18 Del Skrevet 10. desember 2006 Mammas kanelboller! 40 g gjær 150 g margarin 5 dl melk 1,5 dl sukker 1/2 ts salt Hvetemel til passe deig. Lag vanlig gjærdeig og la heve. Kjevles ut til et stort rektangel. Smør med mykt smør, sukker og kanel. Rull sammen til en tykk pølse. Denne pølsa skal ikke bli så veldig tykk, derfor bør du tenke på det når du kjevler Skjær i passe skiver, og legg det i muffinsformer. Muffinsformene gjør at smøret ikke renner ut, og de blir ikke tørre. Så ikke hopp over disse! Pensle med egg og strø perlesukker på toppen. Stek 225 grader, ca 5-10 minutter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cilla Skrevet 10. desember 2006 #19 Del Skrevet 10. desember 2006 (endret) Rosti Laksekaker med agurksalsa Du trenger: 500g laksefilet uten skn og bein 400g rå poteter, grovt raspa 1 finhakka løk revet skal av 1 sitron 2 ss hakket persille 1 ss hakket kapers (kan sløyfest) 1 piska egg salt og peppar olje til steiking Del laksefileten i biter og kjør dei i ein hurtgmkser på høg hastighet i eit par min. klem ut overflødigt vann fra dei raspa potetene og bland i finhakka løk, sitronskall, persille,kapers, piska egg, salt og pepar. Tilsett fisken og rør alt godt sammen. Form deigen til 12-14 flate kaker som du steiker gyldenbrune olja, la dei renne av seg på eit kjøkkenpapir. Agurksalsa 1/2 slange agurk, grovt revet 2 vårløk i tynne strimler 1 1/2 ss soyasaus 1-2 ss rømmekolle bland alle ingrediensene til agurksalsaen og sett kaldt i 20 min. Er godt til kokte poteter, råsteikte poteter i ovn eller ris Endret 10. desember 2006 av Cilla Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cilla Skrevet 10. desember 2006 #20 Del Skrevet 10. desember 2006 favorittgrovbrød: Linfrø og solsikkefrø i ønsket blandingsforhold, totalt 1,5 dl 0,5 dl korn fra kornblanding (for eksempel 4-korn) 1 dl kruskakli 2 dl havregryn 2 dl grov sammalt hvete 3-4 dl siktet rug 4 dl siktet hvete Fin sammalt hvete og siktet rug til deigen er passe (dvs klissete, men ikke suppete, heller litt hard, litt som trolldeig) Jeg bruker forholdet 3-4 deler hvete per 2 deler rug. Tror jeg bruker omtrent 1 liter tilsammen. ca 1 liter vann 1 pk tørrgjær 1/2 pk vanlig gjær Bland det tørre. Varm opp vannet og ha i den vanlige gjæren. Bland det våte med det tørre og rør til det er godt blandet. Du trenger ikke kna. Smør formene og ha deigen i formene. Jeg bruker en veldig lang og en litt kort brødform. Det går sikkert fint med tre litt korte også Hev tildekket i 1 time på lunt sted (varmeskap/over varmt vann i vasken/på varmekabelgulv). Stekes i 1 time på 180 grader. Dere må gjerne eksperimentere med forholdet mellom de forskjellige typene mel. Det er slik jeg har kommet frem til denne favoritten Men pass på at det blir nok hvetemel, slik at de hever seg godt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå