Gå til innhold

Er Te sunt?


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

"Grønn te

Denne type te er ikke direkte en matvare, men grønn te viser seg likevel å være svært effektiv når det gjelder vektreduksjon. Den er også rik på antioksidanter, fremmer hjertehelsen, hjelper fordøyelsen og regulerer blodsukkeret og kroppstemperatur. I tillegg øker grønn te fettforbrenningen og stoffskiftet, og hjelper derfor personer å gå ned i vekt.

Drikk en kopp grønn te om dagen, er rådet til Bowden. Andre forskere mener at det magiske tallet for vektreduksjon, er fem kopper grønn te om dagen."

http://www.dinside.no/384125/slank-deg-med-supermat

Forskning om grønn te og kreft:

http://www.forskning.no/artikler/2003/august/1060163094.64

Og enda litt mer:

http://www.kjemi.uio.no/publikum/popularkjemi/gronn-te-er-kjempesunt/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ikke kast tiden bort på ikke å drikke grønn te. Ålreit te kan skaffes på orientalske matvarebutikker landet rundt; kinesisk jasminte i en metallboks er grei til å begynne med.

Tiden en bruker på å la teen trekke er viktig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Grønn te

Denne type te er ikke direkte en matvare, men grønn te viser seg likevel å være svært effektiv når det gjelder vektreduksjon. Den er også rik på antioksidanter, fremmer hjertehelsen, hjelper fordøyelsen og regulerer blodsukkeret og kroppstemperatur. I tillegg øker grønn te fettforbrenningen og stoffskiftet, og hjelper derfor personer å gå ned i vekt.

Drikk en kopp grønn te om dagen, er rådet til Bowden. Andre forskere mener at det magiske tallet for vektreduksjon, er fem kopper grønn te om dagen."

http://www.dinside.no/384125/slank-deg-med-supermat

Kildekritikk 101:

For det første er dinside.no ikke en god kilde til forskning. Det kan være greit hvis man vil ha en veldig lettfattelig artikkel å henvise til, men da skal man undersøke påstandene i artikkelen veldig nøye før man linker til den.

Artikkelen du linker til, henviser ikke til noen konkrete studier eller råd utover hva denne Jonny Bowden sier. Hvis man går han litt nærmere i sømmene, ser man at han er en ganske omdiskutert person. For det første har han tydeligvis ikke en ordentlig utdannelse. "Nutritionist" er ikke en beskyttet tittel, det kan hvem som helst kalle seg. Han titulerer seg med PhD, men som denne bloggnotisen bemerker, er det tvilsomt om utdanningsinstitusjonen han har tittelen fra møter godkjent akademisk standard. Den har ihvertfall ikke offentlig kreditering. Mer om Bowden og utdannelsesinstitusjonen her.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig ingen automatisk sammenheng mellom manglende utdannelse og dårlige kostholdsråd. Å bruke det som eneste begrunnelse ville vært blodig urettferdig mot både han og mange andre. Men mistanken min blir sterkere når det viser seg at fyren er fakultetsmedlem på en institusjon som underviser i en masse pseudovitenskaplige temaer som hvem som helst med et snev av rasjonell tankegang fort ville forkaste. Det tyder på at fyren rett og slett ikke har peiling.

I tillegg kan man jo også legge merke til at han selger grønn te-ekstrakt på webshopen sin, i tillegg til et helt arsenal av andre saker. Jeg skummet igjennom lista, endel av det er antagelig nyttige ting, men mange ser også ut til å være fullstendig poengløse.

De to andre artiklene du linker til, sier vel ca. det samme som jeg sa?

Forskning om grønn te og kreft:

http://www.forskning...t/1060163094.64

Et forskerteam fra Rochester University oppdaget at stoffene rett og slett slo av den aktuelle reseptoren i kreftceller fra mus. Så langt tyder også mye på at det samme gjelder for menneskeceller.

(...)

Det er imidlertid for tidlig å si noe om sammenhengen mellom storstilt tedrikking og risikoen for å utvikle kreft, mener forskerne. Akkurat det er nemlig avhengig av hvilke tetype man bruker, og hvordan stoffene brytes ned i kroppen.

Det må altså forskes mer på drikkens innvirkning på kroppen, før man kan ta tepauser i kreftbekjempelsens navn.

Studiene denne refererer til er et forsøk gjort in vitro, altså labforsøk som ikke er gjort på levende organismer.

Artikkelen konkludrerer med

The purpose of this part of the work was to synthesize derivatives of EGCG, the major

flavonoid in tea, and to study the lipoxygenase inhibiting activity of EGCG and its derivatives in

two different systems, soybean 15-LO and mammalian 15-LO. The results reported are in vitro,

and at present, there are no data on in vivo activity of these substances. Since the fate of these

substances in the GI tract and their bioavailability is not well known, studies of their bioactivity

in vivo would seem to be worth while in view of previously reported epidemiological results on

the prevention of coronary heart disease by catechins.15

Med andre ord: lovende resultater, men ikke konlusivt enda :)

Bare å drikke te i alle regnbuens farger, det er ikke usannsynlig at du får en positiv effekt av det. Man har bare ingen garantier ;) Grønn te med solbær er forresten veldig godt. Og japansk genmaicha, som er vanlig grønn te blandet med ristede riskorn. Smaker litt spesielt, men er kjempegodt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg linker til en studie:

http://www.smart-publications.com/articles/view/green-tea-proven-to-reduce-risk-of-cancer-and-cardiovascular-disease/

"A second large study in Japan examined the effects of green tea on cancer and cardiovascular disease. This study looked at the effects of drinking less than 3 cups a day versus the effects of drinking more than 10 cups of green tea daily. The finding was that drinking large amounts of green tea resulted in an almost 50% reduction in cancer incidence and a significant delay in the development of those cancers that did occur."

Vi kan vel fortsette denne diskusjon i lang tid :)

Japansk te med ristede riskorn har jeg ikke hørt om, hvor får man kjøpt det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det er jo fortsatt det samme som jeg sier. Det finnes studier som viser en positiv effekt, men det er ikke gjort nok testing på mennesker til å kunne konkludere helt sikkert enda. Jeg sier ikke at te ikke har noen effekt. :) Artikkelen du linker til har seks studier som referanse, kun én av de er utført på mennesker - resten in vitro eller på rotter. Men den studien på mennesker er jo fin, de har hatt over 8000 deltagere og sett på tallene over 11 år. Metodisk sett ser den også ut til å være ganske solid, ihvertfall på overflaten (men jeg skulle ønske de kunne oppgi hvilke andre livsstilsfaktorer de har kryssreferert med, det kan være av avgjørende betydning). Grunnen til at jeg sier det ikke er konklusivt er fordi det finnes andre studier som ikke får samme resultater.

Metastudier/systematic reviews ers tudier som sammenligner resultatene til mange mindre studier, som blir valgt ut etter et sett kvalitetskriterier. Metastudier har dermed mye sikrere grunnlag for å vurdere effekten av noe. På Cochrane Collaboration, et internasjonalt nettverk av forskere som publiserer metastudier. Det finnes en metastudie på grønn te, som også inkluderer den japanske studien referert til i artikkelen du nevnte. Resultater og konklusjon som følger:

Fifty-one studies with more than 1.6 million participants were included. Twenty-seven of them were case-control studies, 23 cohort studies and one randomised controlled trial (RCT).

(...)

Results from studies assessing associations between green tea and risk of digestive tract cancer incidence were highly contradictory. There was limited evidence that green tea could reduce the incidence of liver cancer. The evidence for esophageal, gastric, colon, rectum, and pancreatic cancer was conflicting. In prostate cancer, observational studies with higher methodological quality and the only included RCT suggested a decreased risk in men consuming higher quantities green tea or green tea extracts. However, there was limited to moderate evidence that the consumption of green tea reduced the risk of lung cancer, especially in men, and urinary bladder cancer or that it could even increase the risk of the latter. There was moderate to strong evidence that green tea consumption does not decrease the risk of dying from gastric cancer. There was limited moderate to strong evidence for lung, pancreatic and colorectal cancer.

Authors' conclusions

There is insufficient and conflicting evidence to give any firm recommendations regarding green tea consumption for cancer prevention. The results of this review, including its trends of associations, need to be interpreted with caution and their generalisability is questionable, as the majority of included studies were carried out in Asia (n = 47) where the tea drinking culture is pronounced. Desirable green tea intake is 3 to 5 cups per day (up to 1200 ml/day), providing a minimum of 250 mg/day catechins. If not exceeding the daily recommended allowance, those who enjoy a cup of green tea should continue its consumption. Drinking green tea appears to be safe at moderate, regular and habitual use.

Jeg har kjøpt genmaicha på tebutikken på Byporten i Oslo, har ikke sett det så mange steder egentlig. Men de har også på flere nettbutikker, bl.a. tesiden.no. Som jeg forøvrig aldri har brukt, men de har masse fristende teer - noen som har erfaringer med tesiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...