blå Skrevet 7. januar 2003 #21 Del Skrevet 7. januar 2003 jeg måtte le litt av det wondergirl skrev.... Jeg legge ikke så merke til skrivefeil, det er sikkert fordi jeg er elendig på dette selv. Skrivefeil av ord er nå en ting, hva med tall som blir skrevet feil, det er vel hakket verre (kan bli mye rot av det...) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Crazee Skrevet 7. januar 2003 #22 Del Skrevet 7. januar 2003 Alltid gøy med ein språkdebatt :-) Eg må innrømma at skrivefeil kan irritera meg ganske mykje - eller ikkje i det heile. Det kjem an på kva type feil det er og i kva samanheng: Der ein har god tid på seg til å skriva er det unødvendig med slurvefeil. Sidan det ikkje er noko som hastar, kan ein bruka litt tid på å unngå "hastverksfeil." Men nokre skrivefeil vil jo sleppa unna ofte, og det er ikkje det eg irriterar meg mest over (om det ikkje er masse av dei då.) Då er det verre med grammatikkfeil. T.d. blanding av og/å, då/når, kommafeil osb. stoppar flyten i det eg les - og då er det lett å få tid til å irritera seg i staden for å få med seg innhaldet i det eg les. (Jada, då/når òg! Så lenge eg ikkje har det skriftleg frå offisielt hald - som t.d. ei ordbok - at bruken av då/når er "oppmjuka", så vel eg å tru at det enno er forskjell på notid og fortid. ) Smileys? Det er heilt i orden i samenhengar som dette, for å gi uttrykk for signal me elles sender ut som kroppssignar/tonefall. Sidan me ikkje skriv beskrivande avsnitt om våre kjensler/humør/osb. er det ganske nyttig. Men - SMS-språk er eg ikkje særleg glad i, må eg innrømma. Tross alt har me meir enn 256 teikn å uttrykka oss på her... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Crazee Skrevet 7. januar 2003 #23 Del Skrevet 7. januar 2003 Forresten - sidan herr Vinje vart etterlyst her tidlegare: Dei 10 språkvitreglane (av Finn-Erik Vinje) 1. Det er inga skam å setje punktum Ein lesarvenleg periode har sjeldan meir enn 22-25 ord. 2. Har du fleire ting på hjartet, så sei ein ting om gongen Prøv ikkje å sei to ting samtidig. Server momenta porsjonsvis, og avslutt gjerne setninga før du byrjar på ei ny. 3. Ver høfleg mot lesaren Tenk på lesaren når du skriv, og vel ord som du veit han forstår. Må du bruka eit vanskeleg ord, skal du hugsa på at det ikkje er forbode å forklara det. 4. Bli ikkje smitta av substantivsjuka Skriv ikkje: Kari foretar innhausting av eple - når du like gjerne kan skriva: Kari haustar (inn) eple. 5. Ver gjerne høgrevridd når du skriv Sørg for at (hovud)verbet kjem langt ut til venstre i setninga, og sprei resten av setningsinnhaldet til høgre. 6. Du skal ikkje pynta deg med ord Motstå freistinga til å bruka sjeldne framandord, moteord eller vitskapleg klingande "påfugl-ord". 7. Ver ikkje redd for den konkrete uttrykksmåten Meinar du ein spade, så skriv spade - ikkje arbeidsreidskap. 8. Sløs ikkje med ord og bokstavar Ein kort uttrykksmåte er i regelen betre enn ein lang. Skriv ikkje: idrettslaget er ein trivselsfremjande faktor i relasjon til lokalmiljøet - når du like gjerne kan skriva: idrettslaget skapar trivsel i bygda. 9. Ver ikkje redd for det personlege tonefallet Personord som du, de, eg, me er tillete i skrift òg. 10. Bruk øyrekontrollen Vend deg til å lesa høgt for deg sjølv det du har skrive. Det kan hjelpa deg til å sila bort dei mest papirknitrande uttrykka. Vis språkvit! PS. Kom på at eg ikkje likar ord delings sjuka heller. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 7. januar 2003 #24 Del Skrevet 7. januar 2003 Ærlig talt, er dette en plass der folk skal bekymre seg over skrivefeil ? NEI mener jeg. Jeg har ikke den store sansen for forkortelser (les: SMS språk) og sånne ting, men søren om jeg gidder å henge meg opp i det. Her bør folk kunne skrive som dem vil uten at "lærere" skal henge seg for mye opp i det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Starya Skrevet 7. januar 2003 #25 Del Skrevet 7. januar 2003 Vinje, Vinje, where art thu? Ahem: "Vinje, Vinje, where art thou" Synes det er moro med språkdebatter så lenge det ikke utarter til "du tar feil, herregud så dum du er.." eller den typen der... Det hender jeg storkoser meg (litt) på amerikanske fora, når jeg observerer grammatiske feil hos de "innfødte". Til gjengjeld setter jeg pris på at de nevner det for meg, hvis jeg selv skriver noe graverende. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
anine Skrevet 7. januar 2003 #26 Del Skrevet 7. januar 2003 Da jeg var i byen før jul, så jeg en plakat hvor det sto: Pynt opp med lekkere nisser til jul! Kunne ikke la være å knise litt da. Selv om vi får gjøre så godt vi kan for å unngå altfor mange feil, synes jeg ikke det er så nøye heller, vi "prater" jo sammen, og da kan det godt være litt uformelt. Det er mye lettere å se/høre andres feil enn sine egne, sånn er det iallfall for meg. Jeg bruker f.eks. nesten konsekvent order når istedet for da når jeg snakker, men jeg hører ofte at det er feil når andre gjør det samme. Jeg synes det er mye vanskeligere å henge med når folk skriver laaange setninger, ofte på mange linjer, blir vanskelig å henge med da, synes jeg iallfall. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anne Mona Skrevet 7. januar 2003 #27 Del Skrevet 7. januar 2003 Ahem: "Vinje, Vinje, where art thou" Jeg skulle bare sjekke om det var noen som følgte med ... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Psst... Skrevet 7. januar 2003 #28 Del Skrevet 7. januar 2003 Angående pussige "skrivefeil": På døra til en innvandrerbutikk sto det: Er ute nå. Kommer plutselig tilbake. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Diva Skrevet 7. januar 2003 #29 Del Skrevet 7. januar 2003 Jeg bryr meg ikke større om eventuelle skrivefeil her. Dog, legger godt merke til dem, men det har ikke så mye å si. Dessuten kan alle gjøre feil. Så derfor prøver jeg å ha forhåndsvisning HVER bidige gang. Det går fort unna med litt rare ord når man skriver med touch-metoden Det er viktigere for min del å få fram budskapet i innlegg / diskusjoner, enn at det er skrevet riktig. MEN i mer "offisielle" sammenhenger og med jobb, skole osv, synes jeg det er veldig viktig å kunne uttrykke seg ordentlig. Men jeg har tanke på de som har dysleksi, dårlige norskkunnskaper, og andre faktorer som spiller inn, så de ikke alltid skriver "rett". Det gjør meg overhodet ingenting. Er utdannet helsesekretær og har jobbet med dette halvannet år. Da har jeg vært nøye på å ordlegge meg, da det dreier seg om viktig / livsviktig medisinsk informasjon og kontakt med pasienter / pårørende. Så da gjelder det å være klar! Intet irriterer meg mer enn (sorry) at det blir ansatt utenlandske personer som ikke kan skrive ordentlig. Nå mener jeg i dette yrket! Det er faktisk litt skummelt :x Dog, dette gjelder bare om de ikke er gode i rettskrivning og norsk generelt. Tenk hvordan det er hvis man skriver feil dosering av et legemiddel i journalen!?! Så i mange tilfeller er det utrolig viktig å være nøye. Men når jeg selv skriver her, drar jeg gjerne en spansk en jeg, med hensyn på ord og uttrykk. Skriver også noen ord som f.eks : Vårs, vi pratas, og liknende Grenlandske perler. Men det er helst i tråder der slikt hører hjemme, PM og humortråder. Skriver ofte forkortelser på tekstmeldinger, men har nå fått ny telefon, så kan skrive lengre meldinger. Skriver gjerne på dialekt da og, men som sagt alt som det passer seg etter anledningen :D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Crazee Skrevet 7. januar 2003 #30 Del Skrevet 7. januar 2003 Ærlig talt, er dette en plass der folk skal bekymre seg over skrivefeil ? NEI mener jeg. Jeg har ikke den store sansen for forkortelser (les: SMS språk) og sånne ting, men søren om jeg gidder å henge meg opp i det. Her bør folk kunne skrive som dem vil uten at "lærere" skal henge seg for mye opp i det. Neida, eg bekymrar meg ikkje over skrivefeil eg ser her. Evt. anna enn på generelt grunnlag. (Huff, lærer ikkje folk noko på skulen lengre? ;-)) MEN - eg må få seia det - om eg ikkje bekymrar meg og påpeikar det til dei det gjeld, så legg eg merke til skrivefeil i større eller mindre grad. Stoppar det opp flyten i det eg les, så kan eg bli meir eller mindre irritert, òg. Heilt automatisk, utan at eg tenker over det. Ikkje synest eg folk her henger seg opp i skrivefeil heller. Eg har sett skrivefeil bli kommentert, det har eg. Særleg om dei faktisk medfører at meininga er uklar, for det hender - men ikkje for å vera "lærar" og pirke eller korrigere. Men å starte trådar som dette for å diskutere skrivefeil, grammatikk og språk generelt, det synest eg er bra. Det er ingen som treng føla seg støtt over at deira skrivefeil blir kommentert for alle saman. Tvert om så kan det føra til at me blir meir bevisste på kva me skriv. Kanskje plukka av oss feil me ikkje var klar over sjølve, men gjerne vil korrigere? Eg må innrømma at eg er av den typen som meinar at om ein ikkje tek språket alvorleg i diskusjonsfora som dette, fordi det ikkje er så farleg, så lærer ein seg uvaner det kan vera vanskeleg å venda når det gjeld. Unødvendig, når det ofte ikkje er så mykje som skal til for å unngå det. Og mange vil nok koma opp i situasjonar der det er viktig å kunna gi eit godt inntrykk gjennom dei dei skriv - om ikkje anna så gjennom søknaden til draumejobben... Så diskusjonar som dette skal me ikkje sjå på som å henga oss opp i skrivefeil me ser andre har. Lat oss bruka dei positivt og læra noko av dei, bruka kvarandre som ressurspersonar. Mange likar språk. Mange veit korleis grammatiske reglar skal brukast. Ikkje klag på at dei henger seg opp i skrive- og språkfeil; bruk dei heller som ein ressurs, for kva er vel betre enn at me kan dra nytte av kvarandre? For min del kunne dette gjerne ha vore ein evighetsdiskusjon, der mange språklege aspekt vert teke opp. :-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
L Skrevet 7. januar 2003 #31 Del Skrevet 7. januar 2003 Ah, en tråd som innbyr til offentlig fremvisning av kjepphestene mine! Dette er intet mindre enn frydefullt. Noen nevnte forskjellen mellom "de" og "dem". Dette har sklidd helt ut, og jeg er til en viss grad enig i at det har sammenheng med sosiolektene i Oslo-området: Noen mente åpenbart at "de" hørtes mer korrekt ut, eller comme il faut, enn "dem", og dermed var kaoset i gang. Samtidig har dialektene spilt en stor rolle her: Mens man i Trøndelag stort sett alltid sier "dem", så sier bergenserne tilsvarende ofte "de". Gjett hvor TV2s hovedredaksjon ligger, og jeg tror du har funnet syndebukken din. Men altså: "De" og "dem" kan, forutenom å sammenstilles med "they" and "them", med fordel relateres til "du" og "deg". Mange begår feilen å si for eksempel "jeg skal hente de etterpå", mens de aldri ville funnet på å si "I will go and get they later on". På samme måte vil enhver si seg enig i at det høres absurd ut å si "jeg skal hente du etterpå". Det heter selvsagt "jeg skal hente deg etterpå", på samme måte som det heter "jeg skal hente dem etterpå". Hva med "alt for" og "altfor"? Dette gjelder utelukkende i skriftspråket, ettersom uttalen er ensartet i muntlig norsk. Denne setningen er riktig: "De ga alt for Norge, men det var likevel altfor lite". Også en litt vrien en - det er mange språkpetimetere som bommer på denne: Når bruker vi "lenger", og når bruker vi "lengre"? Det vanker en karamell til den som først kommer med det riktige svaret Mvh L. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bettie Skrevet 7. januar 2003 #32 Del Skrevet 7. januar 2003 Språket man bruker gjenspeiler den situasjonen man er i. Her, i dette forumet, bruker jeg et annet språk enn i andre sammenhenger. Det blir mer muntlig i formen, og ikke alltid med fullstendige setninger og grammatikken i førersetet - nettopp fordi det, for meg, er et skriftlig-muntlig forum. Og når jeg leser innleggene, legger jeg noe av det samme til grunn, og har vanligvis ikke vansker med å forstå innholdet - ut fra språket som brukes. Men jeg han ha vansker med å forstå innholdet av andre grunner.... I andre sammenhenger, offentlige brev etc, da legger jeg vekk det muntlige språket og bruker en offesiell, skriftlig form, korte setninger og, forsøksvis ihvertfall, presise formuleringer. Og da har jeg også en "korekturleser". For jeg har dysleksi, men har lært meg mange triks underveis, og er ram til å omformulere setninger hvis jeg skulle komme til et ord jeg ikke vet hvordan skrives. Og jeg liker å skrive...... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Starya Skrevet 7. januar 2003 #33 Del Skrevet 7. januar 2003 Jeg sammenligner sjelden det en sier, og det en skriver. De/dem ble nevnt som elsempel, jeg tror aldri jeg har bruk ordet dem noensinne. Det hører rett og slett ikke hjemme i min dialekt. Men, når jeg SKRIVER er det noe annet. Anne Mona skrev: Starya skrev: Sitat: Vinje, Vinje, where art thu? Ahem: "Vinje, Vinje, where art thou" Jeg skulle bare sjekke om det var noen som følgte med ... Jada. Det er jo den klassiske lærer-unnskyldningen... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anne Mona Skrevet 7. januar 2003 #34 Del Skrevet 7. januar 2003 Jada. Det er jo den klassiske lærer-unnskyldningen... Jeg har stjålet den av Gudmund Hernes ... han er ordblind (tror jeg det er?), men skriver masse på tavla når han holder forelesninger. Og når noen påpeker feilene hans sier han det. Og det kan brukes i mange sammenhenger Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
anine Skrevet 7. januar 2003 #35 Del Skrevet 7. januar 2003 Prøver meg, jeg L: Eks.: Jeg kan ikke være her lenger. (tid) Jeg kan kaste lengre enn deg. (avstand) Er så fryktelig glad i karameller, skjønner du. Får jeg en nå? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Starya Skrevet 7. januar 2003 #36 Del Skrevet 7. januar 2003 Glemte å nevne at jeg er fast tilhenger av luft, det være seg i klasserom, på bussen eller i skrevne tekster.. Innlegg som er lange, og som har et skrikende fravær av avsnitt, ergrer meg. Det må jeg innrømme.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Lea Skrevet 7. januar 2003 #37 Del Skrevet 7. januar 2003 jeg er også tilhenger av luft i tekst, dessuten liker jeg at setningene begynner med et ord som har stor bokstav og at det er noe som kalles komma og punktum, noen ganger blir det veldig tungt å lese hvis man bytter om disse to og samtidig glemmer de store bokstavene Kan også nevne at jeg på barneskolen skrev en stil der en setning strakte seg over 1 og en halv side da lærte jeg noe viktig hilsen lea som har skrevet så tungt og vanskelig hun bare kan Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mathias Skrevet 7. januar 2003 #38 Del Skrevet 7. januar 2003 Ah, en tråd som innbyr til offentlig fremvisning av kjepphestene mine! Dette er intet mindre enn frydefullt. Noen nevnte forskjellen mellom "de" og "dem". Dette har sklidd helt ut, og jeg er til en viss grad enig i at det har sammenheng med sosiolektene i Oslo-området: Noen mente åpenbart at "de" hørtes mer korrekt ut, eller comme il faut, enn "dem", og dermed var kaoset i gang. Samtidig har dialektene spilt en stor rolle her: Mens man i Trøndelag stort sett alltid sier "dem", så sier bergenserne tilsvarende ofte "de". Gjett hvor TV2s hovedredaksjon ligger, og jeg tror du har funnet syndebukken din. Men altså: "De" og "dem" kan, forutenom å sammenstilles med "they" and "them", med fordel relateres til "du" og "deg". Mange begår feilen å si for eksempel "jeg skal hente de etterpå", mens de aldri ville funnet på å si "I will go and get they later on". På samme måte vil enhver si seg enig i at det høres absurd ut å si "jeg skal hente du etterpå". Det heter selvsagt "jeg skal hente deg etterpå", på samme måte som det heter "jeg skal hente dem etterpå". Mvh L. Nå må jeg bare kverrullere (hvordan skrives det igjen da??...) litt... Det skriftlige språket justeres etter det muntlige. Det muntlige forandres hele tiden, det er ikke statisk, da det hele tiden blir påvirket av dialekter, fremmedlandsk , tv, og medievaner etc... Derfor vil gramatikk etc forandres etter hvert. Det er derfor egentlig ikke helt rett å si at noen snakker galt og riktig... I Lillesand har de alltid sagt : "vi går heim te (til) du" .... Er det GALT da? Nei, det er dialekt, men ikke riktig i forhold til riksmål. Men etter hvert kan dette også bli gjeldende i store deler av landet, og da er det til slutt skriftspråket som er galt... Slik var det med da og når ..... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Donna Skrevet 7. januar 2003 #39 Del Skrevet 7. januar 2003 :oops: Jeg vet at jeg har en del skrivefeil. Først og fremst fordi jeg blir så ivrig på tastene - og trykker galt . Men også fordi jeg skriver raskere enn jeg tenker ...dvs at jeg kan ta bokstaver fra ordet etter , og putte inn i andre ord....så jeg tenker på et ord ..men skriver deler av et annet samtidig .. eller at jeg kan sette sammen to ord slik at det består av begge ordene. :o Det høres sikkert komplett uforståelig ut . Blander også sammen b'er og p'er - når jeg skriver for hånd - og det er jo en klassisk dysleksifeil. Det som jeg føler er dumt er når man skal fokusere på skrivefeil. For da blir det vanskeligere å skrive når man hele tiden må tenke på om man har skrevet ordene helt riktig. Jeg synes det er viktigere at man kan svare og skrive - med eller uten feil. Klart at skal man skrive oppgaver eller fylle ut skjema så er det en annen sak. Men her er det viktigste at man kan bidra uten å måtte engste seg for om andre irriterer seg over ens skrivefeil. Jeg skal prøve å skjerpe meg ..men lover ikke at det ikke vil komme flere skrive og slurvefeil :oops: Virgo Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 7. januar 2003 #40 Del Skrevet 7. januar 2003 For å spore litt av vil jeg si at for meg som dyslektiker er denne diskusjonen lærerik. Før når det med rettskriving har vært oppe, har det vært noen som kritiserer så veldig skrivefeil. Men her diskuteres det sakelig. De som ikke er så glad for å lese innlegg med mange feil (har full forståelse for det) kommer med eksempler på hvordan det skal gjøres. Denne diskusjonen lærer jeg noe av og jeg føler meg ikke sett ned på for at jeg ikke behersker skriftspråket så godt. Jeg er forresten enig at det i dag er mye rart ute når det gjelder skriftspråket vårt. Skulle ønske at man tok seg litt bedre tid til å lese gjennom det man skrev. For min egen del vil jeg mye heller lese innlegg fra dem som (ut fra hva jeg kan se)viser at de behersker skriftspråket, enn dem som prøver å gjøre skriftspråket til det samme som talespråket. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå