Gå til innhold

Hvorfor så mye nedlatenhet til ferdigmat?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Utrolig komisk tråd. 

Så mange som bekrefter at de nedlatende til ferdigmat og samtidig nekter på at det finnes nedlatenhet til ferdigmat.

Anonymkode: cfa38...a5e

  • Liker 5
  • Nyttig 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Nei det er ikke fanatisme å faktisk ville spise mat.

Anonymkode: 63337...8f5

Stråmann. 

Anonymkode: 1949e...516

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (14 minutter siden):

Nei, slutninger som at alt man produserer i en lab er sunt er slikt som er farlig for menneskeheten. 

Anonymkode: 63337...8f5

Stråmann nr 2.

Anonymkode: 1949e...516

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Skrevet

Mat er industri. De lager mat av de mest billige og bedritne råvarene.

Anonymkode: 4c666...f55

  • Liker 1
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (På 12.10.2025 den 14.39):

Jeg syns språket rundt dette med mstlaging er blitt helt idiotisk.

Nå "smeller" man sammen kjøttkaker og "kaster ihop" en salat før man "slenger" hele greia i ovnen. 

Hva skjedde med å bruke normalt språk på dette?

Anonymkode: 183db...d4e

Når man bruker slikt språk så mener man bare at man veier ikke, måler ikke, tar bare ca av ting, gidder ikke få alt til å se perfekt ut -  det er ikke mer komplisert enn dét. 

Endret av katties
  • Nyttig 1
Skrevet (endret)

Det er ikke sunt med langt det meste av ferdigmat fordi det har mer tilsatt fett, salt, sukker, konserveringsmidler, konsistensmidler, og andre ingredienser som ikke er sunne å få i seg (forbundet med eller vist å gi økning i inflammasjon og livsstilssykdommer), og som omtrent ingen hadde tilsatt hjemme på egenhånd. Det er fullt mulig å lage usunn mat hjemme også hvis man dynker ting i salt, sukker og fett og tror det er noe bedre bare fordi det er hjemmelaget, men i de fleste tilfeller er hjemmelaget en god del sunnere enn ferdigmat fordi folk ser og bedømmer hva som faktisk går oppi. Man hadde ikke selv fritert kjøttkaker nedi en kjele med rapsolje om man lagde de hjemme, og man hadde heller ikke gjenbrukt oljen igjen og igjen, men det gjør ferdigmatindustrien. Mens jeg steker kjøttkaker mine i ovnen og det mettede fettet renner ut, så er ferdigljøttkakene dynket i fett og modifisert for å til og med holde bedre på det. 

I tillegg er fokuset å tilsette hva enn som for folk til å kjøpe. Mye salt, sukker,fett, smaksforsterker og annet gjør at enklere, sunnere mat smaker kjedelig i forhold - fordi smaksløkene vender seg til smaken. Slik ødelegger også ferdigmat forholdet folk har til sunn mat. 

Endret av katties
  • Liker 1
Skrevet

Problemet idag er at folk tenker at det skal være bare å knipse så står maten på bordet. Ikke skal de planlegge og ikke skal de bruke tid på det. 

Folk må finne gleden med å lage mat tilbake! Sette opp en plan og handle inn råvarer. Når alt ligger klart så er det ikke problem å lage mat på liten tid. 

Men hvis du derimot reiser fra jobb og ikke har en plan så blir det alltid hurtigløsninger. Når du står i butikken og skal finne noe der og da til middag så er det klart at det ikke er enkelt. Du har ingen oppskrift å kjøpe råvarer etter og da blir det vanskelig. 

Mange har ikke engang basisvarer u hus og det forbauser meg veldig. 

 

Anonymkode: 78f1d...de8

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
Gregarious skrev (På 12.10.2025 den 14.00):

Når man forholder seg til forskning som viser at ultraprosessert mat er skadelig for helsen, er det vanskelig å kalle det konspirasjonsteorier. Det virker snarere motsatt om man velger å ignorere forskningen med den eneste begrunnelsen at man ikke "tror" på den.

Det er kanskje ikke så dumt å skaffe seg litt kunnskap og ikke kun lese overskrifter før man kaster seg over et tastatur for å prøve å få andre til å fremstå som dumme.

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/ultraprosessert-mat/

« Kostrådene gir veiledning om hva du bør spise for god helse. Å definere mat som ultraprosessert eller mindre prosessert bidrar ikke til å gjøre det enklere å skille mellom hvilke matvarer som er bra eller dårlig for helsa. Det er ikke så enkelt som at all mat som er lite bearbeidet er sunn, og at all mat som er mye bearbeidet er usunn»

«NOVA-klassifiseringen tar ikke hensyn til hva maten inneholder av næringsstoffer som er bra for oss, som vitaminer, mineraler og fiber, eller næringsstoffer som de fleste av oss bør spise mindre av, som mettet fett, sukker og salt.

“Det har blitt gjort mye forskning for å undersøke hvordan ultraprosessert mat påvirker helsa. Mange undersøkelser indikerer at personer som har en høy andel ultraprosessert mat (i henhold til NOVA-klassifiseringen) i kostholdet, er mer utsatt for å utvikle blant annet fedme, diabetes type 2 og noen typer kreft.

Slike sammenhenger er ikke overraskende, fordi kategorien ultraprosessert mat inneholder mange matvarer med godt dokumenterte negative helseeffekter. Eksempler på dette er sukkerholdige drikker, snacks, bearbeidede kjøttprodukter og annen mat med et høyt innhold av salt, sukker eller mettet fett.”

 

https://www.forskning.no/ernaering-kommentar-mat/vi-er-ikke-sikre-sier-forskeren-som-har-overbevist-mange-om-at-ultraprosessert-mat-gjor-folk-tykke-og-usunne/2316888

«I 2019 gjorde Kevin Hall en studie som har blitt sitert av forskere verden over. Den er nevnt i mengder av avisartikler og bøker. Studien blir framstilt som selveste beviset på at ultraprosessering gjør noe med maten, at det forårsaker fedme og livsstilssykdommer.»

Dessuten er det et faktum at ultraprosessert mat også kan være sunn, sa Hall. 

«Han viste til lunsjene han selv spiser. De inneholder masse fiber, hele korn og grønnsaker. Men de er behandlet slik at de er enkle å varme opp i mikrobølgeovnen.

Hall nekter å tro at disse ultraprosesserte lunsjene er usunne»

Anonymkode: 72d61...f2f

Skrevet
AnonymBruker skrev (27 minutter siden):

Det er kanskje ikke så dumt å skaffe seg litt kunnskap og ikke kun lese overskrifter før man kaster seg over et tastatur for å prøve å få andre til å fremstå som dumme.

https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/ultraprosessert-mat/

« Kostrådene gir veiledning om hva du bør spise for god helse. Å definere mat som ultraprosessert eller mindre prosessert bidrar ikke til å gjøre det enklere å skille mellom hvilke matvarer som er bra eller dårlig for helsa. Det er ikke så enkelt som at all mat som er lite bearbeidet er sunn, og at all mat som er mye bearbeidet er usunn»

«NOVA-klassifiseringen tar ikke hensyn til hva maten inneholder av næringsstoffer som er bra for oss, som vitaminer, mineraler og fiber, eller næringsstoffer som de fleste av oss bør spise mindre av, som mettet fett, sukker og salt.

“Det har blitt gjort mye forskning for å undersøke hvordan ultraprosessert mat påvirker helsa. Mange undersøkelser indikerer at personer som har en høy andel ultraprosessert mat (i henhold til NOVA-klassifiseringen) i kostholdet, er mer utsatt for å utvikle blant annet fedme, diabetes type 2 og noen typer kreft.

Slike sammenhenger er ikke overraskende, fordi kategorien ultraprosessert mat inneholder mange matvarer med godt dokumenterte negative helseeffekter. Eksempler på dette er sukkerholdige drikker, snacks, bearbeidede kjøttprodukter og annen mat med et høyt innhold av salt, sukker eller mettet fett.”

 

https://www.forskning.no/ernaering-kommentar-mat/vi-er-ikke-sikre-sier-forskeren-som-har-overbevist-mange-om-at-ultraprosessert-mat-gjor-folk-tykke-og-usunne/2316888

«I 2019 gjorde Kevin Hall en studie som har blitt sitert av forskere verden over. Den er nevnt i mengder av avisartikler og bøker. Studien blir framstilt som selveste beviset på at ultraprosessering gjør noe med maten, at det forårsaker fedme og livsstilssykdommer.»

Dessuten er det et faktum at ultraprosessert mat også kan være sunn, sa Hall. 

«Han viste til lunsjene han selv spiser. De inneholder masse fiber, hele korn og grønnsaker. Men de er behandlet slik at de er enkle å varme opp i mikrobølgeovnen.

Hall nekter å tro at disse ultraprosesserte lunsjene er usunne»

Anonymkode: 72d61...f2f

Problemet med innlegget ditt er at du ikke har motbevist noe som helst. At det må gjøres vesentlig mer forskning for å avklare nyansene knyttet til ultraprosessert mat, har aldri blitt bestridt.
I dag finnes det ulike teorier om hva som gjør slik mat helseskadelig, men vi har fortsatt ikke et helhetlig bilde.

Likevel må vi, inntil vi vet mer nøyaktig hva som faktisk er sykdomsfremkallende, forholde oss til den kunnskapen vi har.

Om man for eksempel ser at mennesker blir syke av å drikke vann fra en brønn, vil man naturligvis anbefale å unngå å drikke fra den, selv om man ennå ikke vet nøyaktig hva i vannet som forårsaker sykdommen.

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Dessuten er det et faktum at ultraprosessert mat også kan være sunn, sa Hall. 

«Han viste til lunsjene han selv spiser. De inneholder masse fiber, hele korn og grønnsaker. Men de er behandlet slik at de er enkle å varme opp i mikrobølgeovnen.

Hall nekter å tro at disse ultraprosesserte lunsjene er usunne»

Anonymkode: 72d61...f2f

I mikrobølgeovnen....gi meg litt "sunn" bestrålt UP-mat, nam!

HVORFOR skal jeg spise dette? Gi meg en eneste god grunn!

Anonymkode: 63337...8f5

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...