AnonymBruker Skrevet 29. januar #21 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Du kan uansett foreslå for begge at de tar seg et friår med jobbing og kanskje reise eller sparing. Så kan dere snakke om hvilke sider av jobben de trives godt med, mestrer osv. og selvsagt ting med jobben som er uutholdelig eller som passer dårlig. Sønnen din kan kanskje passe som sosionom eller veileder hos NAV. Noen av de stillingene feks jobbspesialist handler en del om salg samtidig som man har tett oppfølging av "få" personer. Anonymkode: 61202...d19 Sikkert lurt å ta et friår og få litt erfaring ja, god ide! Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #22 Del Skrevet 29. januar Det kommer jo veldig an på hva ungdommene er interessert i å jobbe med. HVIS de ender opp i f.eks humaniora så er det muligheter for spennende jobber dersom de gjør litt smarte valg underveis. Jeg begynte f.eks med religionsstudier og innlemmet emner i konservering og kjemi i bachelorgraden. Søkte meg så videre til en forvaltningsmaster og jobber nå med kulturminner i en fylkeskommune (hvor jeg stortrives). Fikk mange kommentarer fra folk rundt meg da jeg begynte på studiene, men de holder kjeft nå for å si det sånn 😆 Jeg endte faktisk opp der jeg så for meg at jeg skulle havne. Uansett hva man velger å studere, lag en plan og ta smarte valg underveis, er mitt råd Anonymkode: 5dfb4...898 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #23 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Det kommer jo veldig an på hva ungdommene er interessert i å jobbe med. HVIS de ender opp i f.eks humaniora så er det muligheter for spennende jobber dersom de gjør litt smarte valg underveis. Jeg begynte f.eks med religionsstudier og innlemmet emner i konservering og kjemi i bachelorgraden. Søkte meg så videre til en forvaltningsmaster og jobber nå med kulturminner i en fylkeskommune (hvor jeg stortrives). Fikk mange kommentarer fra folk rundt meg da jeg begynte på studiene, men de holder kjeft nå for å si det sånn 😆 Jeg endte faktisk opp der jeg så for meg at jeg skulle havne. Uansett hva man velger å studere, lag en plan og ta smarte valg underveis, er mitt råd Anonymkode: 5dfb4...898 Så fascinerende historie! Planla du dette i detalj eller var du mest bare heldig som nådde målet? Hilsen humanist Anonymkode: 99794...3c0 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #24 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (15 minutter siden): Han er liksom ikke omsorgstypen på tross av å være sosial og omgjengelig. 😅 Anonymkode: 7b67c...29e Man må ikke være omsorgstypen for å jobbe innenfor helse og omsorg, men man må være interessert i faget og nysgjerrig på mennesker. Sosionomer jobber f.eks. med økonomisk rådgivning både hos nav og på sykehuset. De hjelper mennesker med å finne ut av et komplisert regelverk i ulike situasjoner. Anonymkode: ca30b...d68 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #25 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (13 minutter siden): Man må ikke være omsorgstypen for å jobbe innenfor helse og omsorg, men man må være interessert i faget og nysgjerrig på mennesker. Sosionomer jobber f.eks. med økonomisk rådgivning både hos nav og på sykehuset. De hjelper mennesker med å finne ut av et komplisert regelverk i ulike situasjoner. Anonymkode: ca30b...d68 De jeg kjenner som er sosionomer ender opp med jobber i barnevernet og på skoler eller institusjoner. Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #26 Del Skrevet 29. januar Jeg har gitt mine barn rådet om å velge retninger de tror de vil trives med mens de er der. Ta de fagene de har interesse for, og så kan vi sette sammen "hva kan du bli med dette" etterpå. Altså, dersom ungdommen din ikke tror salg og service er greia, så er det vel bare å hive seg på påbygg og få studiekompetanse så raskt som mulig. Og så se på hvilke fag som er mest interessante underveis. Utfordringen med å gi råd, er at verden kommer til å trenge at ikke alle utdanner seg innenfor det samme. (Og at ikke ALLE blir influensere og sånt.) Hvis han er en sosial type, og egentlig ganske OK innenfor mange fag. Kanskje han liker språk? Og kunne tenkt seg å bli diplomat? Eller om han trives best med sammfunnsfag, så trengs det en del samfunnsvitere også. Kanskje kunne han egnet seg som faglærer for ungdom? Og lære bort f.eks. salg og service? Det viktigste for ungdom tror jeg er at de får testet litt selv, og kjent litt på hva de liker og ikke liker. Hva de er gode og dårlige i. For da blir det lettere å hjelpe dem å finne en vei. Jeg vil jo også tro at skolen der det tas påbygg har rådgivere og studiedager, som hjelper dem å velge etter hvert. Anonymkode: 14ff2...db5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #27 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Jeg har gitt mine barn rådet om å velge retninger de tror de vil trives med mens de er der. Ta de fagene de har interesse for, og så kan vi sette sammen "hva kan du bli med dette" etterpå. Altså, dersom ungdommen din ikke tror salg og service er greia, så er det vel bare å hive seg på påbygg og få studiekompetanse så raskt som mulig. Og så se på hvilke fag som er mest interessante underveis. Utfordringen med å gi råd, er at verden kommer til å trenge at ikke alle utdanner seg innenfor det samme. (Og at ikke ALLE blir influensere og sånt.) Hvis han er en sosial type, og egentlig ganske OK innenfor mange fag. Kanskje han liker språk? Og kunne tenkt seg å bli diplomat? Eller om han trives best med sammfunnsfag, så trengs det en del samfunnsvitere også. Kanskje kunne han egnet seg som faglærer for ungdom? Og lære bort f.eks. salg og service? Det viktigste for ungdom tror jeg er at de får testet litt selv, og kjent litt på hva de liker og ikke liker. Hva de er gode og dårlige i. For da blir det lettere å hjelpe dem å finne en vei. Jeg vil jo også tro at skolen der det tas påbygg har rådgivere og studiedager, som hjelper dem å velge etter hvert. Anonymkode: 14ff2...db5 Tusen takk for et fint og klokt svar👍 Han er ikke så praktisk av seg men trives godt med å hjelpe pappa med litt forskjellig her hjemme. Likevel jeg ser han for meg i et yrke hvor det er hodet og reaksjonsevne som teller. Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #28 Del Skrevet 29. januar Tenker at økonomi, administrasjon, offentlig administrasjon, ledelse, IT og ingeniørfag er ganske sikre veier å gå 😊 i tillegg til alt innen helse, lærer osv. Kanskje er eiendomsmegling eller noe annet innenfor salg noe for han? Ungene skal så klart velge fritt her selv, men jeg kommer nok til å råde dem til å ta en utdanning som kan brukes til flere type jobber. Anonymkode: 5a192...234 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #29 Del Skrevet 29. januar Kaneel skrev (5 timer siden): Nemlig! Han kan gå rett fra vgs 2 over på y veien på universitetet trenger ikke vgs2 eller påbygg om han velger ingeniør retning som er relatert til vgs han går på nå, kjappeste og beste vei faktisk Du sprer jo feil informasjon!! For å ta Y-veien kreves det VG1, VG2 og fagbrev: «Y-veien er forkortelse for yrkesfaglig vei og tilbys deg med fagbrev eller svennebrev fra videregående skole, og læretid i bedrift eller relevant praksis. Studieopplegget på Y-veien tar hensyn til din yrkesfaglige bakgrunn, og kan derfor bare tas i faglig forlengelse av fagbrevet. Y-veistudier er vanligst innen ingeniørutdanninger og maritime fag. «Har du fagbrev og har lyst til å studere til å bli ingeniør? Gjennom Y-veien kan du bli ingeniør uten generell studiekompetanse, forkurs eller påbygging med matte og fysikk.» https://www.ntnu.no/studier/y-vei?utm_campaign=iv_ihb_google_annonsering_for_studier&utm_medium=ppc&utm_source=google&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwOe8BhCCARIsAGKeD57qkiaH5jjzBQGd0hiSa-uw9yz-YwQVy569Am7hS6kfBSTQpZjg0fMaAlW5EALw_wcB For TS sin sønn vil det jo bli en omvei, da han må ta et omvalg og begynne på Vg1 og Vg2 på nytt igjen. Salg og service er jo ikke en ingeniør rettet linje. Samtidig er det ikke sikkert at han får plass på Vg1 igjen, da han har brukt opp ungdomsretten sin. Etter å ha tatt Vg1 og Vg2 må han ta fagbrev, før han kan gå Y-veien. Det er dermed bedre for han å ta påbygg + bachelor i ingeniørfag. Flere universiteter tilbyr forkurs. Anonymkode: e0f40...622 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #30 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Du sprer jo feil informasjon!! For å ta Y-veien kreves det VG1, VG2 og fagbrev: «Y-veien er forkortelse for yrkesfaglig vei og tilbys deg med fagbrev eller svennebrev fra videregående skole, og læretid i bedrift eller relevant praksis. Studieopplegget på Y-veien tar hensyn til din yrkesfaglige bakgrunn, og kan derfor bare tas i faglig forlengelse av fagbrevet. Y-veistudier er vanligst innen ingeniørutdanninger og maritime fag. «Har du fagbrev og har lyst til å studere til å bli ingeniør? Gjennom Y-veien kan du bli ingeniør uten generell studiekompetanse, forkurs eller påbygging med matte og fysikk.» https://www.ntnu.no/studier/y-vei?utm_campaign=iv_ihb_google_annonsering_for_studier&utm_medium=ppc&utm_source=google&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwOe8BhCCARIsAGKeD57qkiaH5jjzBQGd0hiSa-uw9yz-YwQVy569Am7hS6kfBSTQpZjg0fMaAlW5EALw_wcB For TS sin sønn vil det jo bli en omvei, da han må ta et omvalg og begynne på Vg1 og Vg2 på nytt igjen. Salg og service er jo ikke en ingeniør rettet linje. Samtidig er det ikke sikkert at han får plass på Vg1 igjen, da han har brukt opp ungdomsretten sin. Etter å ha tatt Vg1 og Vg2 må han ta fagbrev, før han kan gå Y-veien. Det er dermed bedre for han å ta påbygg + bachelor i ingeniørfag. Flere universiteter tilbyr forkurs. Anonymkode: e0f40...622 Jævlig merkelig kompisen til barnebarnet mitt går y veien nå med kun vgs 2 bygg, og han starta i høst Anonymkode: 42962...5cc Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #31 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (2 timer siden): Du har selvsagt rett i det. Han ønsker ikke å gå ut i lære nå og vi støtter ham i å ta påbygg fremfor lærlingeplass. Det hadde kanskje vært noe annet om han gikk elektro eller snekker som du sier men Salg og service er på en måte noe annet og jeg tenker han uansett kan få seg jobb i butikk om han ønsker det over tid. Hadde han gått elektro eller noe mer praktisk så hadde jeg nok mast litt mer om å ta fagbrevet men han er egentlig ikke noen praktiker. Anonymkode: 7b67c...29e Nja, jeg tror mange tenker at det å jobbe i butikk ikke krever noe utdannelse, fagbrev osv men flere og flere ser på det som vesentlig når de ansetter. Verdt å tenke på kanskje. Selv for unge som vil jobbe ved siden av studier opplever at det å jobbe i butikkuten fagbrev kun gir ekstrahjelp vakter liksom.. Anonymkode: bf91f...cf0 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #32 Del Skrevet 29. januar Hadde klink tatt yrkesfag om jeg skulle valgt igjen selv (har nå master) å tjener svært greit på det. Men, de jeg kjenner som tok elektro eller automasjon yrkesfag hadde millionlønn før jeg var halveis ferdig med masteren. Fikk seg hytte, hus og bil før jeg hadde råd til leilighet. De jobba beinhardt fra de var 18-30 å kan nesten "pensjonere" seg om de vill. Mens jeg jobba beinhardt fra 18-30 å har knapt råd til en liten leilighet + et studielån på 600k som skal betales ned. Anonymkode: 0cd69...fdd 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #33 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (3 timer siden): Han ønsker å ta påbygg. Men du har rett han har litt sånn kremmertendenser🤣 Anonymkode: 7b67c...29e Hva med megler? Anonymkode: da972...f00 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #34 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (1 time siden): Hva med megler? Anonymkode: da972...f00 Der har vi tenkt på. Hvordan er arbeidsmarkedet for eiendomsmeglere egentlig? Hva skjer i dårligere tider. Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #35 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (2 timer siden): Nja, jeg tror mange tenker at det å jobbe i butikk ikke krever noe utdannelse, fagbrev osv men flere og flere ser på det som vesentlig når de ansetter. Verdt å tenke på kanskje. Selv for unge som vil jobbe ved siden av studier opplever at det å jobbe i butikkuten fagbrev kun gir ekstrahjelp vakter liksom.. Anonymkode: bf91f...cf0 Mulig det men jeg støtter ham i å ta påbygg. Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #36 Del Skrevet 29. januar AnonymBruker skrev (5 timer siden): Så fascinerende historie! Planla du dette i detalj eller var du mest bare heldig som nådde målet? Hilsen humanist Anonymkode: 99794...3c0 Jeg var ganske sikker på hvor jeg hadde lyst til å ende opp, så jeg forsøkte å sette meg ordentlig inn i hvordan jeg kunne få det til. Jeg kikket på mastere først, og sjekket hva kravene var for å komme inn. Hvilke 80-grupper man måtte ha osv. (Blindern). Sjekket også ut hvilke mastere som hadde praksis i løpet av studiet 😊Har alltid vært interessert i religioner, derfor søkte jeg meg inn på en religionsbachelor. Og så leste jeg MASSE om ulike emner, og tenkte at jeg burde få inn noe "naturvitenskap" i graden og 😅 Jeg laget meg en oppskrift, og fulgte den. Så det ble ikke bare en tilfeldig vei. Men har helt klart også vært heldig, setter f.eks utrolig stor pris på de mulighetene jeg fikk i løpet av masterstudiet (fagutvalg, forening). Møtte trivelige folk, og trivdes godt. Anonymkode: 5dfb4...898 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 29. januar #37 Del Skrevet 29. januar Ville gått for IT. Bransjen skriker etter folk og det blir ikke akkurat mindre behov for IT-folk i årene som kommer. Så ikke bare er man sikret jobb for resten av livet, man trenger ikke en gang søke jobber, for man blir headhuntet. I tillegg er det som kjent veldig god lønn og så mye hjemmekontor man vil. Det kommer godt med i en travel hverdag med barn og hus. Og skulle de ha ønske om å prøve å bo i utlandet er utdanningen også internasjonal, så de kan lett få jobb i hvilket land som helst. I USA kan de til og med få lønn på nivå med næringslivstopper i Norge. Vil anbefale IT uten tvil Anonymkode: ba3e1...43e 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. januar #38 Del Skrevet 31. januar Knirke skrev (På 28.1.2025 den 22.16): Hva slags yrkesfag er det den eldste har tatt, da? Jeg ville sagt ingeniør er en sikker vinner, og kanskje noe innen økonomi eller finans. Litt vanskelig å skulle gi råd til ungdommer, da de helst vil gjøre det motsatte av det foreldrene sier. For ta meg selv som eksempel: Min mor mente jeg burde bli arkitekt fordi jeg var flink til å tegne (jeg var aldri mer enn middels god til å tegne, og jeg vurderte aldri arkitektutdannelse). Du kan jo gå for eliminasjonsmetoden, og fraråde dem å velge utdannelser der du vet det er vanskelig å få jobb, samt jobber med dårlig betalt, mye stress, fysisk arbeid etc. Grunnen til at du alltid får forslag om helse og omsorgsyrker er at det virker som de fleste på KG jobber innen helse og barnehage. Du kan jo lese et par sider med klagetråder her på forumet, så finner du fort ut hvilke yrker barna dine bør unngå.. 🫤 Er helt uenig ; er økonom selv og med AI så er økonomi/ arkitekt / ingeniør (mye mer..) noe som på kort sikt bli langt mindre behov for.. yrkesfag og helse er hva jeg ville anbefalt mine barn.. og kanskje it Anonymkode: f4074...571 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 31. januar #39 Del Skrevet 31. januar AnonymBruker skrev (5 timer siden): Er helt uenig ; er økonom selv og med AI så er økonomi/ arkitekt / ingeniør (mye mer..) noe som på kort sikt bli langt mindre behov for.. yrkesfag og helse er hva jeg ville anbefalt mine barn.. og kanskje it Anonymkode: f4074...571 Nå går min andre året på yreksfag og ønsker å ta påbygg, det er jo fordi han ikke ønsker seg ut i lære som 18 åring. Og jeg ser han ikke helt for meg som sykepleier. Anonymkode: 7b67c...29e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Knirke Skrevet 31. januar #40 Del Skrevet 31. januar AnonymBruker skrev (7 timer siden): Er helt uenig ; er økonom selv og med AI så er økonomi/ arkitekt / ingeniør (mye mer..) noe som på kort sikt bli langt mindre behov for.. yrkesfag og helse er hva jeg ville anbefalt mine barn.. og kanskje it Anonymkode: f4074...571 Yrkesfag er jo så mangt… Jeg hadde kanskje anbefalt elektriker (installasjon, anlegg eller på skip), men de fleste fagbrev er lettvektere på jobbmarkedet og gir i beste fall en jobb med lønn under gjennomsnittet. De som tjener greit har enormt med ubekvem arbeidstid, ikke noe man ønsker å stå i frem til pensjonsalder. AI kommer nok ikke til å overta for ingienører i min levetid, ihvertfall ikke i min bransje. Helse er trygt, men fullstendig skivebom for TS, så det er ikke vits i å nevne flere ganger. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå