AnonymBruker Skrevet 23. januar #61 Del Skrevet 23. januar Stjertmeis skrev (3 minutter siden): Det er fire dager. Hvis det er for seint for arbeidsgiver å finne tiltak etter fire dager, vel, så sier det i grunn nok om den arbeidsplassen. Til det siste (stråmannsargumentasjonen din): selvsagt ikke. Hvorfor vente 4 dager med å begynne å planlegge tiltak hvis man kan begynne i dag? Jo flere fraværsdager spart (fordi det kan tilrettelegges), jo bedre for alle parter. Er det ikke behov for tiltak, så er det jo greit. Jeg har selv sagt til arbeidsgiver at "ikke arbeidsrelatert, og ingen tilrettelegging nødvendig", og ferdig med det. Men arbeidsgiver må jo få spørre om dette så tidlig som mulig. Anonymkode: 2a900...61e 5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #62 Del Skrevet 23. januar Grunnen til om vi spør om det er relatert til jobb er jo fordi vi trenger å vite om det er tiltak eller forbedringer vi skal iverksette. Jeg spør aldri om diagnose, det har vi ikke lov til. Vi har også plikt til sykefraværsoppfølging fra dag 1 hos oss. Så det er helt normalt at leder ringer deg når du er sykemeldt. Jeg har stort sett bare møtt på «takk for at du bryr deg om meg», aldri opplevd at folk ikke vil ta telefonen. Anonymkode: b5019...aa5 1 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Stjertmeis Skrevet 23. januar #63 Del Skrevet 23. januar (endret) AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Ja, hvis den sykmeldte faktisk sier dette og ikke unngår å snakke med arbeidsgiver, så kan jeg være litt enig! De få gangene jeg har vært sykmeldt, har jeg ringt til arbeidsgiver når jeg har fått sykmeldingen - som de fleste oppegående folk gjør - og sagt at jeg dessverre er sykmeldt sånn og sånn, og det har ikke noe med arbeisplassen å gjøre. Jeg gir også indikasjon på om jeg tror dette er noe som kan bli langvarig. Jeg forstår ikke problemet med hemmelighold hvis jeg f.eks. blir sykmeldt 1 uke for influensa. Da sier jeg at jeg er syk og mest sannsynlig frisk om 1 uke. Er jeg sykmeldt for vondter i nakke og skulder, så sier jeg kanskje at jeg er sykmeldt 1 uke nå, det har ingenting med arbeidsplassen å gjøre, og jeg tror det er stor sjanse for at jeg blir sykmeldt videre. En slik samtale skader ingen arbeidstakere, og er noe en bør kunne forvente! Anonymkode: 01b63...95d Jeg legger til grunn at arbeidstaker informerer arbeidsgiver om at hen er sykemeldt. Det er normalt en plikt iht. arbeidsavtalen. For en så kort sykemelding som 3-4 dager, er det ganske spesielt om arbeidsgiver har et særlig behov for å snakke mer om dette med arbeidstakeren i løpet av disse dagene. Jeg ser at veldig mange er uenig. Jeg ser også at mange bokstavtolker enkeltdeler av arbeidgivers/arbeidstakers plikter, uten å hensynta unntakene og nyansene i lovverket. For meg, når jeg leder, er gjensidig tillit viktig. Ved 4 dagers sykemelding (forutsatt at det ikke er gjentatt og hyppig sykefravær for øvrig eller andre grunner), får den ansatte ro til å bli frisk. Så snakkes vi når vedkommende er tilbake, i den grad det er nødvendig. Alternativt ved forlengelse av sykemeldingen. Endret 23. januar av Stjertmeis 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #64 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (28 minutter siden): De har rett til å vite om SM handler om forhold på arbeidsplassen. Den sykmeldte er også pliktig til å se på evt. tilpasninger hvis det handler om arbeidsplassen! Hvis en er SM pga f.eks. ryggproblemer fordi det er tunge løft, så kan dette kanskje tilpasses i stedet for å bruke SM. Å bruke SM i tilfeller hvor det er mulig med tilpasning/endringer er misbruk av ordningen! Anonymkode: 01b63...95d Signerer denne. Som arbeidstaker så er man pliktig til å opplyse om det er arbeidsforhold som gjør at man er syk, og arbeidsgiver plikter da å utrede om det kan tilrettelegges for å få den ansatte tilbake i jobb. At man dasser rundt hjemme i månedsvis med full lønn fordi man ikke gidder jobben sin, er imidlertid typisk norsk. Anonymkode: 2700d...38a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #65 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (4 timer siden): Hva synes dere om sjefer som prøver å fiske etter hvorfor man er sykemeldt? Jeg har vært sykemeldt i 2 dager (sykemeldt frem til mandag), og siden første sykemeldingsdag har sjefen og ledelsen prøvd å ringe meg, samt sendt sms. På meldingen stod det «hei, fint om du har mulighet til å ringe meg». Jeg ser ikke helt hvorfor, annet enn at de er nysgjerrige på hva grunnen til sykemeldingen er. En annen kollega var sykemeldt før jul, og han fortalte at de hadde ringt og spurt om han var sykemeldt pga arbeidet, arbeidsmiljøet eller noe annet. Jeg synes dette er ubehagelig, de har jo ikke noe med dette å gjøre? Lurer på.. er det innafor av sjefen og spørre rett ut om det handler om arbeidsplassen? Eller spørre om det er noe de kan gjøre for meg? Jeg har ikke vært borte i en arbeidsplass tidligere som har vist SÅ interesse for hvorfor sykemelding er i spill… Er det uansett hyggelig at de er «bekymret» og lurer på om det er noe de kan gjøre for meg…? Eller er dette bare naivt av meg å tenke, og at de kun er ute etter å vite om det handler om dem? Kan nevne at det har vært litt uro-momenter på arbeidsplassen i det siste som har gjort meg psykisk sliten. Men sykemeldingen gjelder rett og slett noe helt annet, det er fysisk/kroppslig plage som har satt meg ut av spill. Skal jeg bare si det rett ut? Eller bare drite i å si noe? Anonymkode: 1049a...bd1 Ringte du ikke sjefen din når du ble sykemeldt? Det er da normal folkeskikk tenker jeg. Hei sjefen! Jeg er sykemeldt nå ut uken. Brakk beinet/har migrene/har skadet meg/omgangssyke etc. Ganske sikker på at jeg er 100% tilbake da, men jeg ringer om det blir noe endring. AnonymBruker skrev (1 time siden): Jeg synes det er utidig å bombardere deg med telefoner og meldinger når du har vært borte i EN dag. Vi har ikke slik på vår arbeidsplass. Arbeidsmiljøet hos oss er godt, ingen skulking, god tone med ledelsen osv. Overkontroll har ingen positiv virkning på arbeidsmiljøet eller forholdet mellom sjef og ansatte. Anonymkode: 198d9...f8d en melding og en telefon er ikke å bomardere noen som helst. Anonymkode: d8f8d...3d0 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #66 Del Skrevet 23. januar Du må jo ta telefonen og høre hva de lurer på før du begynner å fantasere i vei om at de er nysgjerrige på din helseinformasjon... Du lager en storm i et vannglass her. Kanskje det er et arbeidsrelatert spørsmål, noe banalt som at de ikke finner en gjenstand eller dokument osv. Hva du eventuelt vil dele om din helse er helt opp til deg. Nei, de har ikke rett på å få vite diagnose. Du kan finne på noe, hvis du vil. Men hør nå hva de vil først. Anonymkode: e5f92...e24 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
sicario Skrevet 23. januar #67 Del Skrevet 23. januar Kålrota skrev (4 timer siden): De har ingen rett til å ha innsikt i din helse. Selvfølgelig vil arbeidsgiver ofte ha rett på informasjon om helse. På en del arbeidsplasser er helsemessige forhold/fysiske forutsetninger et kriteriet for å i det hele tatt få jobb. Arbeidsgiver kan også i visse tilfeller innhente helseopplysninger før ansettelse samt kreve medisinsk undersøkelse. På noen arbeidsplasser stilles det ekstra strenge krav til arbeidernes helse. Arbeidsgiveren vil da som regel ha en lovfestet rett til å be om at det fremvises helseattest, eller at de ansatte tar en helsesjekk. Samtidig er det tvingende nødvendig med en innsikt i helseforhold om arbeidsgiver skal få fulgt sin tilretteleggingsplikt. Det arbeidsgiver ikke har rett på, er detaljerte diagnoseopplysninger.Dette er en vesensforskjell. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #68 Del Skrevet 23. januar er det så hemmelig, da? Anonymkode: 81684...da6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #69 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (1 time siden): Synes ikke det er rart i det hele tatt. For én dags sykdom bruker jo de fleste egenmelding. Sykemelding er noe annet enn egenmelding og skal behandles ulikt. Arbeidsgiver må vite om antatt varighet for sykefravær. Anonymkode: 91862...f46 Antatt varighet er jo selve lengden på sykmeldinger, ellers ville den vært lenger. Anonymkode: 9de84...2b5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vilde78 Skrevet 23. januar #70 Del Skrevet 23. januar Vi har i våre rutiner at leder skal ta kontakt første fraværsdag. Fraværsdag med sykemelding vel og merke. De fleste som har omgangssyke eller influensa vil jo bruke egenmelding først, det er jo det vanlige dersom fraværet mest sannsynlig er kortvarig. Ved en sykemelding, uavhengig av lengden, skal leder ta kontakt raskt for å avklare innledningsvis om det er aktuelt og nødvendig med tilrettelegging. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #71 Del Skrevet 23. januar Min tidligere leder ringte og maste kontinuerlig i en periode jeg var sykemeldt. Det gjaldt både psykiske og fysiske plager som kronisk migrene, samt hadde flere dødfall i nær familie på kort tid. Leder visste ALT dette og fortsatte å ringe og mase. Måtte sitte med migreneanfall og dunkende hodepine og høre på leder om hvordan og NÅR jeg kom tilbake hele tiden. Det var så mye mas at etter noen uker var jeg tilbake igjen og lidde meg gjennom arbeidsdagene bare for å slippe mer mas. Noen ledere evner kun å tenke tall og statistikk og bryr seg ikke om ansattes trivsel eller helse. Er enig med flere her at leder trenger ikke komme på banen fra dag 1 av en kort sykemelding. Blir den lengre så ok ta kontakt og spør er det mulig å tilrettelegge for deg, hvis du svarer nei dessverre så bør leder ikke konstant jakte på den ansatte. Og nei arbeidsgiver trenger virkelig ikke vite diagnoser, men jeg har selv informert om alt sånn pga spørring og graving. Så er jeg veldig for at arbeidsgiver kan sende melding å høre hvordan det går i stedet for å ringe ned. Særlig om de ikke vet grunnen til sykemelding. Ikke alle er i form til samtaler.. Anonymkode: 48658...f4e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #72 Del Skrevet 23. januar sicario skrev (11 minutter siden): Selvfølgelig vil arbeidsgiver ofte ha rett på informasjon om helse. På en del arbeidsplasser er helsemessige forhold/fysiske forutsetninger et kriteriet for å i det hele tatt få jobb. Arbeidsgiver kan også i visse tilfeller innhente helseopplysninger før ansettelse samt kreve medisinsk undersøkelse. På noen arbeidsplasser stilles det ekstra strenge krav til arbeidernes helse. Arbeidsgiveren vil da som regel ha en lovfestet rett til å be om at det fremvises helseattest, eller at de ansatte tar en helsesjekk. Samtidig er det tvingende nødvendig med en innsikt i helseforhold om arbeidsgiver skal få fulgt sin tilretteleggingsplikt. Det arbeidsgiver ikke har rett på, er detaljerte diagnoseopplysninger.Dette er en vesensforskjell. Arbeidsgiver har som regel ikke krav på helseopplysninger, nei. De har plikt til å tilrettelegge og de gjør det ut fra det sykmeldt skal bringe til bordet for å komme tilbake til jobb. I praksis kan det se sånn ut. Arb.giver: hvs trenger du for å jobbe med dette? Sykmeldt: jeg trenger en spesialtilpasset stol. Nå pleier ikke dette være så vanskelig, særlig ikke når det gjelder fysisk sykdom, i og med at de fleste er åpne om det. Anonymkode: 9de84...2b5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #73 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (19 minutter siden): Antatt varighet er jo selve lengden på sykmeldinger, ellers ville den vært lenger. Anonymkode: 9de84...2b5 Det vet man jo ikke. Men det er jo selvsagt lettere å si at en influensa blir kortvarig, og at en kreftutredning kan bli lengre enn opprinnelig sykemelding. Men dette vet ikke arbeidsgiver noe om før de har snakket med arbeidstaker. 5 dager kan være alt fra beinbrudd til mistanke om ALS Anonymkode: 91862...f46 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #74 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Det vet man jo ikke. Men det er jo selvsagt lettere å si at en influensa blir kortvarig, og at en kreftutredning kan bli lengre enn opprinnelig sykemelding. Men dette vet ikke arbeidsgiver noe om før de har snakket med arbeidstaker. 5 dager kan være alt fra beinbrudd til mistanke om ALS Anonymkode: 91862...f46 5 dager er da verken for kreft eller mistanke om als. Da har du en rar lege. Opptil 14 dagers sykmelding er regnet som en vurdering av sykdommen som forbigående. Er sykmeldingen på en uke, speiler det tiden sykmelder mener det tar før vedkommende er frisk. Er ikke særlig mye om tenke på med mindre sykmelding er skrevet for 1 måned. Anonymkode: 9de84...2b5 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #75 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (2 minutter siden): 5 dager er da verken for kreft eller mistanke om als. Da har du en rar lege. Opptil 14 dagers sykmelding er regnet som en vurdering av sykdommen som forbigående. Er sykmeldingen på en uke, speiler det tiden sykmelder mener det tar før vedkommende er frisk. Er ikke særlig mye om tenke på med mindre sykmelding er skrevet for 1 måned. Anonymkode: 9de84...2b5 Du har neppe tatt ansvaret for et arbeidsteam. Det er ikke alle steder det er uproblematisk at en i teamet blir borte, og det er veldig viktig å vite hvor langvarig det blir. Fordi det går utover mange ved å ikke vite. Å vente i 2-4 dager med å undersøke det ville vært idioti Anonymkode: 91862...f46 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #76 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Du har neppe tatt ansvaret for et arbeidsteam. Det er ikke alle steder det er uproblematisk at en i teamet blir borte, og det er veldig viktig å vite hvor langvarig det blir. Fordi det går utover mange ved å ikke vite. Å vente i 2-4 dager med å undersøke det ville vært idioti Anonymkode: 91862...f46 Dere vet jo. Det er en uke. 1 ukes sykmelding er 1 ukes sykmelding, vurdert av lege som tiden det tar før vedkommende er frisk. Det ligger i retningslinjene for sykmelding for legene. Anonymkode: 9de84...2b5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #77 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Dere vet jo. Det er en uke. 1 ukes sykmelding er 1 ukes sykmelding, vurdert av lege som tiden det tar før vedkommende er frisk. Det ligger i retningslinjene for sykmelding for legene. Anonymkode: 9de84...2b5 Forlengelse av sykemelding er så vanlig, og enda vanligere ved noen sykdommer. Men hvis det er så enkelt at man vet det er 5 dager sykemelding så sier jo bare arbeidstaker dette. Kan ikke se en eneste grunn til at arbeidstaker ikke skulle ønske å samarbeide her. De fleste av oss ønsker vel ikke å skape unødig trøbbel for arbeidsplassen Anonymkode: 91862...f46 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 23. januar #78 Del Skrevet 23. januar Arbeidsgiver gjør i dette tilfelle bare jobben sin og du som arbeidstaker har plikt til å svare sjefen din selv om du er sykemeldt. Anonymkode: 9db3d...552 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kålrota Skrevet 23. januar #79 Del Skrevet 23. januar sicario skrev (1 time siden): Selvfølgelig vil arbeidsgiver ofte ha rett på informasjon om helse. På en del arbeidsplasser er helsemessige forhold/fysiske forutsetninger et kriteriet for å i det hele tatt få jobb. Arbeidsgiver kan også i visse tilfeller innhente helseopplysninger før ansettelse samt kreve medisinsk undersøkelse. På noen arbeidsplasser stilles det ekstra strenge krav til arbeidernes helse. Arbeidsgiveren vil da som regel ha en lovfestet rett til å be om at det fremvises helseattest, eller at de ansatte tar en helsesjekk. Samtidig er det tvingende nødvendig med en innsikt i helseforhold om arbeidsgiver skal få fulgt sin tilretteleggingsplikt. Det arbeidsgiver ikke har rett på, er detaljerte diagnoseopplysninger.Dette er en vesensforskjell. Det er feil. Jeg er tillitsvalgt og har vært i denne diskusjonen mange ganger. Hvis tilrettelegging kan gjøre at sykmelding unngås, kan det være relevant. Ellers er det arbeidstaker som bestemmer åpenheten. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
sicario Skrevet 23. januar #80 Del Skrevet 23. januar AnonymBruker skrev (51 minutter siden): Arb.giver: hvs trenger du for å jobbe med dette? Sykmeldt: jeg trenger en spesialtilpasset stol. Anonymkode: 9de84...2b5 Nettop. Det er innsikt nok i helsemessig forhold. Om ansatt svarer: Det ønsker jeg ikke å si, fordi det er privat info av helsemessig karakter, så har arbeidsgiver sitt på det rene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå