AnonymBruker Skrevet 13. januar #1 Del Skrevet 13. januar Jeg jobber i barne-og ungdomspsykiatri og er rystet over hvor mange unge som kommer inn med depresjon, angst og spiseforstyrrelser. Det er nitrist å se så mange triste skjebner i så ung alder og ventelisten er uendelig. Det har særlig toppet seg siste 5-6 år. Jobbet i feltet i 22 år. Hva er forklaringen på dette? Anonymkode: dd216...6d6 2 6 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #2 Del Skrevet 13. januar Det er det vel mange som lurer på. Kombinasjonen av økt digitalisering, innholdet som er på sosiale medier og konsumeringen av dette, samt isolasjonen under korona? Anonymkode: 161fe...2fc 20 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #3 Del Skrevet 13. januar Samtidig som verden går fremover, så går den også bakover. Den digitale verden med sine sosiale medier er noe svært få unge er rustet for. Det er så enkelt at før verden blir stor, må verden være liten. Denne retten er tatt vekk fra den yngre generasjon. Anonymkode: 342d6...96f 14 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #4 Del Skrevet 13. januar Jeg vet ikke, men jobber i skolen og ser samme tendens. Flere og flere sliter, og de blir stadig yngre. Jeg tror at en viktig grunn er at vi generelt har hatt det for bra i Norge i mange år. De unge har fått veldig mye lagt rett i fanget, uten å måtte yte, lengte eller arbeide for det. Mange mangler retning, og ser ikke vitsen med noe lenger. Det ordner seg likevel. Så har vi some og alle duppeditter, som tar nattesøvn og er arenaer for mobbing og uthenging. Mange blir tøffe bak en skjerm, og takler det virkelige livet dårlig. Det er et enormt press på å se bra ut, ha mye penger, kule venner, gode karakterer og generelt være vellykket. Gjennom some tror mange unge at alle andre har alt dette, og føler seg maktesløse og lite verd selv. Diagnoser har også blitt "kult", og betyr i deres verden at ansvaret blir tatt vekk fra dem og plassert hos noen som skal "fikse" det.. Dette er bare litt av mine observasjoner/teorier.. Jeg er skremt av utviklingen, og lurer på hvordan situasjonen kommer til å være om en tjue års tid.. Anonymkode: 2763d...29c 17 9 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #5 Del Skrevet 13. januar For lite reell motgang. For mange valg. I overkant oppofrende foreldregenerasjon. Anonymkode: 174eb...94e 13 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #6 Del Skrevet 13. januar Barn blir fratatt muligheten til å bli robuste. De er ikke ute og leker til det er leggetid som vi gjorde på 80-tallet. De overvåkes med GPS klokker fra 1. klasse. Foreldre klikker på læreren hvis gullungen får en konsekvens. De er pakket inn i bomull samtidig som de får en smarttelefon. Der har de tilgang til alt mulig sykt fra drap til hardporno, og der er heller ikke foreldrene strenge som i virkeligheten. Så ikke rart det blir fullt krasj og barn og ungdom blir syke! Anonymkode: 0bc65...c76 14 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #7 Del Skrevet 13. januar For dårlig rustet hjemmefra til å tåle livet. Sosiale medier. Insta, snap, TikTok. Anonymkode: afc9d...422 4 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #8 Del Skrevet 13. januar Fordi så mange har angst og depresjon nå så får ikke folk med schizofreni og alvorlige personlighetsforstyrrelser hjelp lenger når man trenger dette. Dette er egentlig tunge diagnoser som trenger tett oppfølging men psykiatrien er fyllt til randen. Anonymkode: 82c30...a7f 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #9 Del Skrevet 13. januar AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Fordi så mange har angst og depresjon nå så får ikke folk med schizofreni og alvorlige personlighetsforstyrrelser hjelp lenger når man trenger dette. Dette er egentlig tunge diagnoser som trenger tett oppfølging men psykiatrien er fyllt til randen. Anonymkode: 82c30...a7f Dette får du nesten dokumente. Anonymkode: afc9d...422 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vaffelhunden Skrevet 13. januar #10 Del Skrevet 13. januar Overdiagnostisering. Vanlige følelser sykeliggjøres. 18 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PITTY Skrevet 13. januar #11 Del Skrevet 13. januar For få "likes".. (rett i kjelleren) 2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #12 Del Skrevet 13. januar Sosiale medier. Anonymkode: 52474...543 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #13 Del Skrevet 13. januar Før så var de som ikke hadde jordnære ute interesser inne og kjedet seg. De leste, tegnet, spilte kort, ja kjedet seg. I dag så er det så mye digitalt og mye som skjer at man lærer ikke å kjede seg og sitte med sine egne tanker å bearbeide dem. Det tror jeg er veldig viktig for unge hjerner. Anonymkode: d6844...d75 10 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #14 Del Skrevet 13. januar Tik tok! Det er det som skjer Anonymkode: f117b...33d 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #15 Del Skrevet 13. januar AnonymBruker skrev (32 minutter siden): Jeg jobber i barne-og ungdomspsykiatri og er rystet over hvor mange unge som kommer inn med depresjon, angst og spiseforstyrrelser. Det er nitrist å se så mange triste skjebner i så ung alder og ventelisten er uendelig. Det har særlig toppet seg siste 5-6 år. Jobbet i feltet i 22 år. Hva er forklaringen på dette? Anonymkode: dd216...6d6 Sosiale medier tror jeg er en stor del av det. Min sønn har visst meg en del av hva som foregår i gruppene på snapchat og det har vært grusomt å lese. Mange blir tøffe bak en skjerm og sier ting de aldri ville sagt i det virkelig liv. Anonymkode: 9178e...887 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #16 Del Skrevet 13. januar AnonymBruker skrev (19 minutter siden): Det er det vel mange som lurer på. Kombinasjonen av økt digitalisering, innholdet som er på sosiale medier og konsumeringen av dette, samt isolasjonen under korona? Anonymkode: 161fe...2fc Sykefraværet med psykisk årsak har økt etter pandemien, men at isolasjon skal være årsaken, stemmer dårlig med statistikken. Vi ser en økning fra 2020, mens det går betydelig opp fra 2022 og da samfunnet åpner opp igjen og vi ser at økningen bare fortsetter også i 2024.Det stemmer bedre med at langt flere ble smittet, etter at landet åpnet opp igjen. Økningen er størst hos de unge.Vil tro mange med kognitive symptomer etter covid ikke forstår hva dette er og hva som skjer. Symptomene er ofte en overbelastet hjerne, som ikke makter inntrykk. Og når vi har et helsevesenet, som hverken virker oppdatert eller interessert long covid, tror jeg mange ikke fanges opp. Covid påvirker hjernen og gir søvnforstyrrelser, depresjoner og angst. Det kan også føre til psykoser og selvmordstanker. Angst og depresjoner står også på listen over symptomer hos fhi Nå er det mange og sammensatte årsaker til psykiske problemer hos unge. Men den store økningen vi ser etter pandemien, tror jeg i stor grad skyldes viruset påvirkning av hjernen. Det er ikke bare her hjemme vi ser dette. At store deler av verdens befolkning har akkurat den samme økningen er påfallende. Anonymkode: 1e276...387 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #17 Del Skrevet 13. januar AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Sykefraværet med psykisk årsak har økt etter pandemien, men at isolasjon skal være årsaken, stemmer dårlig med statistikken. Vi ser en økning fra 2020, mens det går betydelig opp fra 2022 og da samfunnet åpner opp igjen og vi ser at økningen bare fortsetter også i 2024.Det stemmer bedre med at langt flere ble smittet, etter at landet åpnet opp igjen. Økningen er størst hos de unge.Vil tro mange med kognitive symptomer etter covid ikke forstår hva dette er og hva som skjer. Symptomene er ofte en overbelastet hjerne, som ikke makter inntrykk. Og når vi har et helsevesenet, som hverken virker oppdatert eller interessert long covid, tror jeg mange ikke fanges opp. Covid påvirker hjernen og gir søvnforstyrrelser, depresjoner og angst. Det kan også føre til psykoser og selvmordstanker. Angst og depresjoner står også på listen over symptomer hos fhi Nå er det mange og sammensatte årsaker til psykiske problemer hos unge. Men den store økningen vi ser etter pandemien, tror jeg i stor grad skyldes viruset påvirkning av hjernen. Det er ikke bare her hjemme vi ser dette. At store deler av verdens befolkning har akkurat den samme økningen er påfallende. Anonymkode: 1e276...387 Det er jo ikke nødvendigvis sånn at det bare er direkte isolasjonen som sådan som påvirket folk der og da. Mange ble jo først påvirket da den ble opphevet og de måtte ut igjen i samfunnet. Anonymkode: 161fe...2fc 1 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #18 Del Skrevet 13. januar Når alle vil bli influencere og kjendiser, men 99,999% av befolkningen er gjennomsnittlige. Det er ikke ok å være midt på treet lenger. Det blir jo tøft for mange unge, når de har blitt fortalt at de kan bli hva de vil av foreldrene sine, men de fleste kan ikke bli hva de vil. Anonymkode: 0df7d...ee3 6 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. januar #19 Del Skrevet 13. januar AnonymBruker skrev (26 minutter siden): Det er jo ikke nødvendigvis sånn at det bare er direkte isolasjonen som sådan som påvirket folk der og da. Mange ble jo først påvirket da den ble opphevet og de måtte ut igjen i samfunnet. Anonymkode: 161fe...2fc Det er lite trolig at isolasjonen er årsaken, til at vi fortsatt ser en økning. En norsk studie har sett på sammenhengen mellom sykefravær og covid sykdom og de ser økt korrelasjon mellom smitte og fravær. Lederen av studien sier dette. Forskerne peker på at sykefravær som følge av utmattelse har eksplodert i løpet av pandemiårene. Det samme gjelder psykiske plager, og ADHD-lignende symptomer som hukommelses- og konsentrasjonsvansker. Ifølge studien utgjør utmattelse alene 11 prosent av økningen i sykefraværet i 2023, noe som tilsvarer et økonomisk tap på 1,8 milliarder kroner. Alt dette kan knyttes til senfølger av covid-19, mener White som har ledet studien. Han trekker frem at covid-19 også kan ramme hjernen, og gi en lang rekke symptomer. https://www.nrk.no/buskerud/norsk-studie_-urovekkende-funn-om-covid-19-og-_long-covid_-1.17112199 https://archpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13690-024-01411-4 Anonymkode: 1e276...387 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Uanonym bruker Skrevet 13. januar #20 Del Skrevet 13. januar (endret) Vaffelhunden skrev (1 time siden): Overdiagnostisering. Vanlige følelser sykeliggjøres. Selv om mange har flere gode poenger her (sosiale medier, ettergivende foreldre osv.), tror jeg dette også er et viktig poeng. Ting som for en generasjon siden ville vært regnet som normale ungdomsproblemer, er nå blitt diagnoser. Det er kjempelav terskel for å tro man har en psykisk sykdom og oppsøke hjelp - samtidig som ventelistene er lange for å faktisk få hjelp. Jeg tror en god del av dem som står på ventelistene egentlig er helt normale ungdommer som bare føler at livet er litt tungt akkurat nå. Og når de tror de trenger hjelp, venter de passive på hjelp framfor å ta tak i problemene selv. I iveren etter å hjelpe alle, hjelper vi færre, fordi en masse normaltilfeller tar opp plassene. Endret 13. januar av Uanonym bruker 5 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå