Gå til innhold

Tips til julemiddag utenom det vanlige


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Jeg er pescetarianer og spiser derfor bare fisk.  Min familie har aldri tatt hensyn til dette og jeg har spist mye poteter, grønnsaker og saus hvert år. Det har gått helt fint og jeg setter likevel pris på feiringen og tradisjonen.

Nå skal jeg holde julefeiringen for første gang, og vi skal ha veldig mange fra min og mannens familie på besøk. Vi ønsker å ha en middag som blir satt pris på av alle, uten å måtte inkorporere svin (annet enn kanskje bacon som tilbehør). Gjestene spiser enten alt, er vegetarianere eller pescetarianere.

Hva ville dere servert? Det er ingen krav om å holde tradisjon, men vil gjerne at måltidet skal gi en følelse av høytid. 

Anonymkode: be9a1...22c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg tenkte med en gang på fylt flaskegresskar 🥰😋 Delt her inne før da. Jeg tar utgangspunkt i denne:  https://foodnetwork.co.uk/recipes/vegan-wild-rice-stuffed-butternut-squash med innspill av denne her: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1054177/vegan-brown-rice-spinach-stuffed-butternut-squash-recipe/ 

Dressingen med lønnesirup i første er helt vesentlig, men du kan bruke agave om du ikke vil ha lønnesirup. Den dressingen gjør alt. Jeg tilpasser, og det er en stund siden jeg har laget den, men jeg har til og med bunnet den sammen med tau og skjært skiver. Du kan også ta mindre gresskar, både flaske og andre matgresskar og lage porsjoner. Tar du runde små gresskar, så kan du lage en liten hatt av lokket, og det ser veldig lekkert ut 😊 Sopp er alltid en selvfølge her, og en kan tilpasse med ulike typer ris, byggryn, quinoa eller annet også. Går helt sikkert fint å tilsette litt linser for mer protein om du ønsker det. 

Ellers finnes det jo veldig mange ulike typer nøttesteker, både med og uten nøtter, som spesielt pakket inn i butterdeig ser veldig festivt ut. Jeg kan tipse om flere om du ønsker det, men det er jo litt mer tradisjonelt da.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Må det være vegetarisk, eller kan det være fiskemiddag? Skjønte ikke helt premissene.

Hvis det kan være fisk: Ovnsbakt kveitefilet med sandefjordsmør, mandelpoteter, agurksalat og mandelpoteter. Det spiser vi alltid i løpet av julen.

Anonymkode: 5cdc2...ce0

  • Liker 5
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Jeg er pescetarianer og spiser derfor bare fisk.  Min familie har aldri tatt hensyn til dette og jeg har spist mye poteter, grønnsaker og saus hvert år. Det har gått helt fint og jeg setter likevel pris på feiringen og tradisjonen.

Nå skal jeg holde julefeiringen for første gang, og vi skal ha veldig mange fra min og mannens familie på besøk. Vi ønsker å ha en middag som blir satt pris på av alle, uten å måtte inkorporere svin (annet enn kanskje bacon som tilbehør). Gjestene spiser enten alt, er vegetarianere eller pescetarianere.

Hva ville dere servert? Det er ingen krav om å holde tradisjon, men vil gjerne at måltidet skal gi en følelse av høytid. 

Anonymkode: be9a1...22c

Jeg tenker også kveite👏 Evt torsk eller en hel laks/ hel ørret. 

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kveite eller piggvar er festmat. Torsk er også godt. Men jeg ville gått for kveite eller piggvar. Kveite er mest tilgjengelig. Hadde helstekt. Skikkelig god smørsaus til. Ovnsstekte småpoteter. Og en del grønnsaker. Til de som ikke spiser fisk kan du ovnsstekte portobellosopp.

  • Liker 6
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Daisy-love skrev (1 time siden):

Jeg tenkte med en gang på fylt flaskegresskar 🥰😋 Delt her inne før da. Jeg tar utgangspunkt i denne:  https://foodnetwork.co.uk/recipes/vegan-wild-rice-stuffed-butternut-squash med innspill av denne her: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1054177/vegan-brown-rice-spinach-stuffed-butternut-squash-recipe/ 

Dressingen med lønnesirup i første er helt vesentlig, men du kan bruke agave om du ikke vil ha lønnesirup. Den dressingen gjør alt. Jeg tilpasser, og det er en stund siden jeg har laget den, men jeg har til og med bunnet den sammen med tau og skjært skiver. Du kan også ta mindre gresskar, både flaske og andre matgresskar og lage porsjoner. Tar du runde små gresskar, så kan du lage en liten hatt av lokket, og det ser veldig lekkert ut 😊 Sopp er alltid en selvfølge her, og en kan tilpasse med ulike typer ris, byggryn, quinoa eller annet også. Går helt sikkert fint å tilsette litt linser for mer protein om du ønsker det. 

Ellers finnes det jo veldig mange ulike typer nøttesteker, både med og uten nøtter, som spesielt pakket inn i butterdeig ser veldig festivt ut. Jeg kan tipse om flere om du ønsker det, men det er jo litt mer tradisjonelt da.  

Flaskegresskar er sikkert godt, men hadde blitt skuffa om det stod på menyen julaften. Jeg er mer eller mindre alt spisende, og trenger absolutt ikke tradisjonell julemat, men det må være kjøtt eller fisk på julaften.

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Pescetarianer her og, vi har nøttestek og vegisterkaker fra veganmisjonen. Har fløtesaus med pepper, poteter, syltet gresskar og brussel sprouts bakt i ovn med hvitløk og chili og sånn til. 

Anonymkode: bf09c...6cf

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brunello skrev (15 minutter siden):

Flaskegresskar er sikkert godt, men hadde blitt skuffa om det stod på menyen julaften. Jeg er mer eller mindre alt spisende, og trenger absolutt ikke tradisjonell julemat, men det må være kjøtt eller fisk på julaften.

Nå ville TS ha noe utradisjonelt og veg eller fisk, så da var det bare et forslag fra min side 😊 Jeg har aldri spist fisk til jul, men ulike typer kjøtt, samt ulike typer veg, og siste går helt fint. Kost meg med blant annet flere gode steker, og vegisterkaker 🥰 Hver sin lyst 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (31 minutter siden):

Må det være vegetarisk, eller kan det være fiskemiddag? Skjønte ikke helt premissene.

Hvis det kan være fisk: Ovnsbakt kveitefilet med sandefjordsmør, mandelpoteter, agurksalat og mandelpoteter. Det spiser vi alltid i løpet av julen.

Anonymkode: 5cdc2...ce0

Tillegg: Dampede grønnsaker skulle det stå tilslutt - ikke mandelpoteter to ganger. :ler: 

Anonymkode: 5cdc2...ce0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Brunello skrev (43 minutter siden):

Flaskegresskar er sikkert godt, men hadde blitt skuffa om det stod på menyen julaften. Jeg er mer eller mindre alt spisende, og trenger absolutt ikke tradisjonell julemat, men det må være kjøtt eller fisk på julaften.

Men nå er det revnende likegyldig om du blir skuffet. Svarene i denne tråden er basert på hovedinnlegget og ikke dine preferanser.

Anonymkode: f15a2...f82

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Men nå er det revnende likegyldig om du blir skuffet. Svarene i denne tråden er basert på hovedinnlegget og ikke dine preferanser.

Anonymkode: f15a2...f82

Nei, for mange av de som kommer er ikke vegetarianere eller veganere, og veldig mange av de vil tenke som meg. Så å servere vegetar eller vegansk mat vil i svært mange tilfeller slå dårlig ut. Jeg regner med at du også har lest en del av de mange trådene som handler om dette. Rundt 50% av de som svarer ville ikke kommet i juleselskap uten kjøtt. Så dårlig forslag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Daisy-love skrev (2 timer siden):

Jeg tenkte med en gang på fylt flaskegresskar 🥰😋 Delt her inne før da. Jeg tar utgangspunkt i denne:  https://foodnetwork.co.uk/recipes/vegan-wild-rice-stuffed-butternut-squash med innspill av denne her: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1054177/vegan-brown-rice-spinach-stuffed-butternut-squash-recipe/ 

Dressingen med lønnesirup i første er helt vesentlig, men du kan bruke agave om du ikke vil ha lønnesirup. Den dressingen gjør alt. Jeg tilpasser, og det er en stund siden jeg har laget den, men jeg har til og med bunnet den sammen med tau og skjært skiver. Du kan også ta mindre gresskar, både flaske og andre matgresskar og lage porsjoner. Tar du runde små gresskar, så kan du lage en liten hatt av lokket, og det ser veldig lekkert ut 😊 Sopp er alltid en selvfølge her, og en kan tilpasse med ulike typer ris, byggryn, quinoa eller annet også. Går helt sikkert fint å tilsette litt linser for mer protein om du ønsker det. 

Ellers finnes det jo veldig mange ulike typer nøttesteker, både med og uten nøtter, som spesielt pakket inn i butterdeig ser veldig festivt ut. Jeg kan tipse om flere om du ønsker det, men det er jo litt mer tradisjonelt da.  

Takk for et veldig godt forslag og konkrete lenker! Dette høres veldig godt ut! For min egen del kunne vi kjørt fullstendig vegetar til jul, men jeg vet at det er enkelte i familien som tror de ikke kan bli mett uten å ha fortært et dyr først. Hehe.

Veldig godt tips under her om kveite. Det har vi også tenkt på, men har fått noen kommentarer på at det er litt kjedelig når flere i familien spiser torsk som middag på lille julaften.

Likevel blir vi såpass mange, at jeg tror det kan fungere med en kombinasjon av flaskegresskar, kveite og vegisterkaker. Tror dere det vil passe sammen?

Anonymkode: be9a1...22c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Saltbakt fisk. Jeg har bare smakt havabbor tilberedt på den måten, men i prinsippet lar det seg gjøre med all hel fisk (skjønt kveita som regel blir for stor).

Saltbakt fisk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Juletorsk er en tradisjonell julemiddag mange steder i Norge. Juletorsk har lengre tradisjoner i Norge enn både ribbe og pinnekjøtt. Og på denne tiden av året er torsken på sitt beste (snakker da om fersk fisk). Torsk, poteter, gjerne salat eller grønnsaker med purre og poteter som tilbehør og en god saus

Anonymkode: cab51...eb4

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (31 minutter siden):

Takk for et veldig godt forslag og konkrete lenker! Dette høres veldig godt ut! For min egen del kunne vi kjørt fullstendig vegetar til jul, men jeg vet at det er enkelte i familien som tror de ikke kan bli mett uten å ha fortært et dyr først. Hehe.

Veldig godt tips under her om kveite. Det har vi også tenkt på, men har fått noen kommentarer på at det er litt kjedelig når flere i familien spiser torsk som middag på lille julaften.

Likevel blir vi såpass mange, at jeg tror det kan fungere med en kombinasjon av flaskegresskar, kveite og vegisterkaker. Tror dere det vil passe sammen?

Anonymkode: be9a1...22c

Torsk og kveite smaker veldig ulikt (i hvert fall for meg som spiser mye fersk fisk hele tiden). Ellers kan du passe på å ha litt annerledes tilbehør enn de som spiser torsk lille julaften, feks med en god smørsaus som jeg foreslo - det er ekstra godt til kveite.

En vri er feks å lage koke inn en god norsk eplemost (Balholm eller en lokal tilsvarende) med finhakket sjalottløk til det bare er litt væske igjen, piske inn 1-2 ss crème fraiche, og så kalde smørterninger til sausen har fin konsistens, omtrent 200 g til 2 dl eplemost. Smak til med en god skvis sitron og feks gressløk eller frisk timian.

Fylt flaskegresskar med curry etc som i den ene oppskriften vil ikke funke så godt sammen med dette tror jeg. Men om du har kokt perlespelt eller perlebygg med vinaigrette på (gjerne med en god eplesidereddik for å matche syren i sausen), og endel ovnsbakte grønnsaker som fennikel, rødbeter (lag evt betene for seg i foliepakke med balsamico og olivenolje så de ikke farger alle de andre), flaskegresskar, pastinakk ++, da blir det både veldig godt sammen med kveite og smørsausen, og med kun grønnsaker, gryn og smørsaus. 

Anonymkode: 5cdc2...ce0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...