AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #1 Del Skrevet 6 timer siden Hei! Beklager dumt spørsmål. Jeg må ta ut en del tusenlapper fra aksjesparingskonto i løpet av den nærmeste tiden. Det blir enten i slutten av desember eller begynnelsen av januar. Har hørt rykter om skjermingsfradrag, men jeg forstår ikke helt hva det innebærer. Er det slik at det lønner seg for meg å vente med uttaket frem til de første dagene i januar? Anonymkode: e9a79...784 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #2 Del Skrevet 6 timer siden Denne følger jeg for å lære Anonymkode: 2d4af...027 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #3 Del Skrevet 6 timer siden Skal du ta ut mer enn du har satt inn? Anonymkode: ed65c...468 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6 timer siden #4 Del Skrevet 6 timer siden I praksis vil dette sannsynligvis ikke ha noen verdens ting å si. Hvis du ikke skal ta ut mer enn ditt totale innskudd har det uansett ingenting å si. Man kan tenke seg situasjoner der dette betyr noe, f.eks. hvis du skulle selge med tap og i år betaler masse skatt og neste år null. Siden du får et fradrag i skatten din for realisert tap i fond/aksjer vil det være dumt å bruke dette i et år der du uansett betaler null skatt. Men skatteprosenten er den samme uansett, så om du betaler litt mer eller litt mindre skatt i år enn neste år merker du ingen forskjell. Jeg tviler på at det for deg vil ha noen verdens ting å si når du tar ut pengene, og det er ingen "tommelfingerregel" på dette her. Skjermingsfradrag, som du nevner, er absolutt en greie. Greia med det er at alternativet ditt til å ha pengene i fond/aksjer antagelig ville vært å ha dem på sparekonto og få litt renter, ikke å ha dem i madrassen med null i avkastning. Å ha dem på sparekonto gir også en viss avkastning i året, og det er 100% sikker inntekt. Det er dette alternativet (sparing på konto) eventuelle inntekter fra fonds-/aksjesparing egentlig bør måles opp mot, ikke alternativet "la pengene ligge i cash hjemme hos deg selv". Inntekter fra god avkastning i fond/aksjer skattlegges hardt, som du vet, men de første pengene du tjener (de som du også ville tjent ved å ha pengene på sparekonto i stedet) får du såkalt skjermingsfradrag for. Dette fradraget (skjermingsrenten) fastsetter staten seks ganger i året, og det justeres da etter rentenivået i markedet. Skjermingsfradraget regnes med for hele perioden du har hatt pengene i ASK når du tar pengene ut, enten det er noen måneder eller mange år, så det er ikke sånn at du bør ta ut "denne delen" før nyttår. Anonymkode: c32c6...1f9 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3 timer siden #5 Del Skrevet 3 timer siden Er du i pluss på kontoen, eller minus? Skal du avslutte den helt? Hvis du er i pluss, ville jeg ventet til etter nyttår. En ny regjering (som vi sannsynligvis får neste år) kan redusere skatten på avkastning. Og hvis de gjør det, reduseres også skattefradraget ved tap, derfor ville jeg realisert tap før nyttår. Obs at da må man avslutte hele ASKen. Anonymkode: 9790e...48c Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3 timer siden #6 Del Skrevet 3 timer siden AnonymBruker skrev (42 minutter siden): Er du i pluss på kontoen, eller minus? Skal du avslutte den helt? Hvis du er i pluss, ville jeg ventet til etter nyttår. En ny regjering (som vi sannsynligvis får neste år) kan redusere skatten på avkastning. Og hvis de gjør det, reduseres også skattefradraget ved tap, derfor ville jeg realisert tap før nyttår. Obs at da må man avslutte hele ASKen. Anonymkode: 9790e...48c Men vil det ikke ta tid før den endringen eventuelt trår i kraft? Anonymkode: 2d4af...027 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1 time siden #7 Del Skrevet 1 time siden Tar du ut pengene før nyttår kan du bruke den skjermingen du opparbeidet den 1.1 i år. Selger du over nyttår så opparbeider du skjerming pr. 1.1 som du kan bruke som fradrag når du selger i 2025. Anonymkode: 2435a...735 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 1 time siden #8 Del Skrevet 1 time siden AnonymBruker skrev (4 timer siden): I praksis vil dette sannsynligvis ikke ha noen verdens ting å si. Hvis du ikke skal ta ut mer enn ditt totale innskudd har det uansett ingenting å si. Man kan tenke seg situasjoner der dette betyr noe, f.eks. hvis du skulle selge med tap og i år betaler masse skatt og neste år null. Siden du får et fradrag i skatten din for realisert tap i fond/aksjer vil det være dumt å bruke dette i et år der du uansett betaler null skatt. Men skatteprosenten er den samme uansett, så om du betaler litt mer eller litt mindre skatt i år enn neste år merker du ingen forskjell. Jeg tviler på at det for deg vil ha noen verdens ting å si når du tar ut pengene, og det er ingen "tommelfingerregel" på dette her. Skjermingsfradrag, som du nevner, er absolutt en greie. Greia med det er at alternativet ditt til å ha pengene i fond/aksjer antagelig ville vært å ha dem på sparekonto og få litt renter, ikke å ha dem i madrassen med null i avkastning. Å ha dem på sparekonto gir også en viss avkastning i året, og det er 100% sikker inntekt. Det er dette alternativet (sparing på konto) eventuelle inntekter fra fonds-/aksjesparing egentlig bør måles opp mot, ikke alternativet "la pengene ligge i cash hjemme hos deg selv". Inntekter fra god avkastning i fond/aksjer skattlegges hardt, som du vet, men de første pengene du tjener (de som du også ville tjent ved å ha pengene på sparekonto i stedet) får du såkalt skjermingsfradrag for. Dette fradraget (skjermingsrenten) fastsetter staten seks ganger i året, og det justeres da etter rentenivået i markedet. Skjermingsfradraget regnes med for hele perioden du har hatt pengene i ASK når du tar pengene ut, enten det er noen måneder eller mange år, så det er ikke sånn at du bør ta ut "denne delen" før nyttår. Anonymkode: c32c6...1f9 Ikke helt riktig. Jeg kjøpte valuta i form av 250 unse Maple Leaf 999,9 rent sølvmynt rett før påske for 82.400kr. Nå, etter åtte måneder kan jeg selge de igjen, og sitte igjen med en gevinst på 20.000kr - skattefritt. I og med at disse er gangbar valuta, blir jo dette som å sitte med cash hjemme, bare at denne valutaen stiger i verdi. Dog må man ha sikker oppbevaring. Anonymkode: 5f760...954 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 44 minutter siden #9 Del Skrevet 44 minutter siden AnonymBruker skrev (24 minutter siden): Ikke helt riktig. Jeg kjøpte valuta i form av 250 unse Maple Leaf 999,9 rent sølvmynt rett før påske for 82.400kr. Nå, etter åtte måneder kan jeg selge de igjen, og sitte igjen med en gevinst på 20.000kr - skattefritt. I og med at disse er gangbar valuta, blir jo dette som å sitte med cash hjemme, bare at denne valutaen stiger i verdi. Dog må man ha sikker oppbevaring. Anonymkode: 5f760...954 Jeg trodde man tjente mer på gull, men er det lurt å ha litt både sølv og gull eller? Hvor kjøper man slikt på trygg måte egentlig? Anonymkode: 2d4af...027 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11 minutter siden #10 Del Skrevet 11 minutter siden AnonymBruker skrev (18 minutter siden): Jeg trodde man tjente mer på gull, men er det lurt å ha litt både sølv og gull eller? Hvor kjøper man slikt på trygg måte egentlig? Anonymkode: 2d4af...027 Jeg har ikke lyst til å gi så mye råd, men klart, jeg har litt gull også, men gull er så dyrt at man får ikke særlig mye for 100.000,- Jeg har kjøpt mitt fra Gold Source i Oslo. De garanterer å betale deg spotpris tilbake om du vil selge så lenge varen er kjøpt der. Finnes flere andre seriøse mynthandlere i Oslo også. Kjøper man over et visst beløp, sender de det gratis til deg med forsikring inkludert. Så må man være komfortabel med at spotprisen går opp og ned akkurat som aksjer, men den lange linjen er at verdien bare stiger. Det finnes også ganske stort marked på finn med kjøp/salg, men her tar man risken selv. Til slutt kan jeg nevne at mange hevder sølv egentlig er historisk billig, og kan ha en stor oppside de neste årene. Pluss at slike mynter er fine å ha som en beredskap! Anonymkode: 5f760...954 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå