Gå til innhold

Sunn mat?


LiseTV

Anbefalte innlegg

Hva er sunn mat?   Hvorfor bryr vi oss om det?.   Mine besteforeldre viste ikke om begrepet sunt. Dem spiste det som dem fikk tak i og hadde penger til å kjøpe. Spiste varierte kjøtt og fiskemiddager.  Grønnsaker når det var sesong for det. Mye frukt og hjemmelaget saft. Dem levde lenge og var friske til det siste.

Jeg prøver å leve som dem og lager mye av maten fra grunnen av.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Dine besteforeldre hadde ikke muligheten til å kjøpe 50+ varianter av frossenpizza på butikken, for mye lavere pris enn hva kjøtt og poteter koster. 

De hadde heller ikke et stort utvalg av brus og saft. Yoghurt med sukker. Ferdigbakt brød. 

Eller en rekke fastfoodsteder der man kunne bestille mat, om det ikke fristet å lage middag en dag. 

I disse dager må man imidlertid være bevisst på dette tilbudet, og hvor lett tilgjengelig det er. 

Anonymkode: 4a689...f92

  • Liker 4
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Våre besteforeldre hadde ekte mat som sin hovedinntak. Sjokolade, chips osv var det meget begrenset inntak. De spiste hovedsaklig ekte mat, dvs det som er den sunne maten. Derfor måtte de ikke snakke om sunn mat. De var i mye mer fysisk aktivitet enn vi er. De kunne håndtere maten, konsverere den og det ble lagt mat fra bunnen. UP var unntaket i den daglige kosten.

Vi må bry oss om det fordi usunn mat er rundt hvert eneste hjørnet og hver gang vi er på narvesen, kiwi, rema osv får vi slengt etter oss usun mat. Ta 3 betalt for 3. FÅ en muffins med på kjøpet når du kjøper en kaffe.

Det er den usunne maten som er på tilbud i dagligvaren. Bare blad gjennom tilbudsavisene og tell gjennom. Mat som spekket med ubrukelig energi uten noen nytte i seg. Mat vi bare kan ta med oss i farta. Lett tilgjenglige.

Hva er det bensinstasjonene tjener pengene sine på? Boller!

Anonymkode: b3390...ca3

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du spiser et kosthold tilnermet dine besteforeldre og de ikke er som meg født på slutten av 60 starten av 70 tallet men gjerne en til to generasjoner før det igjen, så har du sansynligvis ett veldig sunt kosthold fordi de ikke spiste "ferdigmat" men slaktet og tilberedte kjøttet selv, de fiskset og preserverte fisken selv, de melket selv og lagde osten osv osv.. 

Anonymkode: 46ad9...566

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

LiseTV skrev (2 timer siden):

Hva er sunn mat?   Hvorfor bryr vi oss om det?.   Mine besteforeldre viste ikke om begrepet sunt. Dem spiste det som dem fikk tak i og hadde penger til å kjøpe. Spiste varierte kjøtt og fiskemiddager.  Grønnsaker når det var sesong for det. Mye frukt og hjemmelaget saft. Dem levde lenge og var friske til det siste.

Jeg prøver å leve som dem og lager mye av maten fra grunnen av.

Har du et tilsvarende aktivitetsnivå også? 

Anonymkode: 4c31a...3d1

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Hvis du spiser et kosthold tilnermet dine besteforeldre og de ikke er som meg født på slutten av 60 starten av 70 tallet men gjerne en til to generasjoner før det igjen, så har du sansynligvis ett veldig sunt kosthold fordi de ikke spiste "ferdigmat" men slaktet og tilberedte kjøttet selv, de fiskset og preserverte fisken selv, de melket selv og lagde osten osv osv.. 

Anonymkode: 46ad9...566

Besteforeldrene mine er født for mellom 90 og 130 år siden. De lagde såvidt jeg vet ikke ost og slaktet ikke dyrene sine selv. Noen av dem fisket mye og hadde dyr, alle plukket bær og syltet.

I eldre år så spiser/spiste de ganske «vanlig» mat. Kjøtt og potet. Fisk og potet. Med saus og grønnsaker. Brødskive med ost. Store mengder kaffe. På bilder fra yngre dagers festivitas så var det alltid brennevin på bordet.

Anonymkode: 0d83e...3c9

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå vet jeg ikke hvor gamle dine besteforeldre er eller hvor de har bodd. Men det er nok en ganske stor myte at folk spiste sunnere før. Det vil si at de nok spiste sunnere fordi de hadde mindre tilgang til sukker og fett, men samtidig hadde de et langt dårligere utvalg av f.eks. grønnsaker og frukt. I tillegg var maten mye dyrere og det førte til at man ikke kunne spise "festmat hver dag", slik mange kan i våre dager. Dermed regulerte dette seg litt selv - det var få som hadde råd til å spise på seg livsstilsykdommer...

.. samtidig var det nok svært utbredt med lite varierte måltider - mye kokte poteter til kjøtt og fisk, kanskje litt gulrot og kålrot, epler, frukt og bær i sesong. Brød var gjerne kjøpt hos baker i byer - på landet hjemmebakt. Som regel margarin på brødet - ofte hjemmelaget syltetøy, ost - hvit og brun og kanskje noe enkelt kjøttpålegg innimellom. Melk til brødmat - ingen appelsinjuice. Gjerne saft til maten.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Har du et tilsvarende aktivitetsnivå også? 

Anonymkode: 4c31a...3d1

Ja noen lunde. Men mange er mye i aktvitet i dag også, se på treningsenter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var Mye mer matauk i naturen hvis man bodde ved en frodig fjord enn til fjells uten ett eneste fiskevann.

Anonymkode: 9d58a...693

Lenke til kommentar
Del på andre sider

LiseTV skrev (18 timer siden):

Ja noen lunde. Men mange er mye i aktvitet i dag også, se på treningsenter.

Aktive på treningssenter ja, men mye stillesittende ellers. Kjører/tar buss /sparkesykkel til jobb, sitter på jobb/skole, kjører/buss/sparkesykkel til trening, trener èn time, hjem til sofaen. 

Anonymkode: 4f10e...53e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du spiser de samme matvarene som besteforeldrene dine, er det ikke sikkert at maten er like sunn. 

Den gang, ble jordbruket drevet uten store mengder kunstgjødsel og kraftfôr basert på gjennomsprøyta soya fra Brasil. 

I dag er matjorda så utarma av turbolandbruk med kunstgjødslede gigaavlinger, at plantene knapt rekker å trekke til seg næring nok til å vokse selv.

Å tro at landbruksprodukter i dag inneholder like mye næring, og er like "sunne" som da besteforeldrene dine var unge, er i overkant naivt. 

Anonymkode: 815e4...82e

  • Liker 1
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Om du spiser de samme matvarene som besteforeldrene dine, er det ikke sikkert at maten er like sunn. 

Den gang, ble jordbruket drevet uten store mengder kunstgjødsel og kraftfôr basert på gjennomsprøyta soya fra Brasil. 

I dag er matjorda så utarma av turbolandbruk med kunstgjødslede gigaavlinger, at plantene knapt rekker å trekke til seg næring nok til å vokse selv.

Å tro at landbruksprodukter i dag inneholder like mye næring, og er like "sunne" som da besteforeldrene dine var unge, er i overkant naivt. 

Anonymkode: 815e4...82e

Siden du er anonym så får dine usaklege omtale vere uten komentar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjøtt og fisk er sunn og god mat.  Behandlet kan dem vere så som så, kommer an på. Jeg lager kjøttmat og fiskemat selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Johan uten land skrev (På 23.11.2024 den 9.49):

Nå vet jeg ikke hvor gamle dine besteforeldre er eller hvor de har bodd. Men det er nok en ganske stor myte at folk spiste sunnere før. Det vil si at de nok spiste sunnere fordi de hadde mindre tilgang til sukker og fett, men samtidig hadde de et langt dårligere utvalg av f.eks. grønnsaker og frukt. I tillegg var maten mye dyrere og det førte til at man ikke kunne spise "festmat hver dag", slik mange kan i våre dager. Dermed regulerte dette seg litt selv - det var få som hadde råd til å spise på seg livsstilsykdommer...

.. samtidig var det nok svært utbredt med lite varierte måltider - mye kokte poteter til kjøtt og fisk, kanskje litt gulrot og kålrot, epler, frukt og bær i sesong. Brød var gjerne kjøpt hos baker i byer - på landet hjemmebakt. Som regel margarin på brødet - ofte hjemmelaget syltetøy, ost - hvit og brun og kanskje noe enkelt kjøttpålegg innimellom. Melk til brødmat - ingen appelsinjuice. Gjerne saft til maten.

Tull. De hadde ikke tilgang på ultraprosessert søppel: dextrose, glucose, modifisert maisstivelse, karragenan og all den dritten som all hel- og halvfabrikata er fullt av.

Anonymkode: 0de19...1c7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Tull. De hadde ikke tilgang på ultraprosessert søppel: dextrose, glucose, modifisert maisstivelse, karragenan og all den dritten som all hel- og halvfabrikata er fullt av.

Anonymkode: 0de19...1c7

Og hvem har sagt at man må spise den ultraprosesserte maten når det idag finnes så mye mat lettvint sunn mat: Rene fileter av kjøtt og fisk, frosne grønnsaker og magre proteinrike melkeprodukter osv.

Anonymkode: 9d58a...693

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Tull. De hadde ikke tilgang på ultraprosessert søppel: dextrose, glucose, modifisert maisstivelse, karragenan og all den dritten som all hel- og halvfabrikata er fullt av.

Anonymkode: 0de19...1c7

Nei, de hadde de ikke - men det betyr ikke at de spiste sunnere. Kostholdet er vesentlig bedre og folks levealder i Norge har hele tiden gått opp, også takket være bedre kosthold. Disse stoffene du nevner utgjør en svært liten del av et normalt norsk kosthold.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...