Gå til innhold

Da var det over og ut for makrell i tomat.


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Det er ikke bare snakk om miljøgifter når det kommer til oppdrett vs villfisk. Tvert i mot er det vel mindre miljøgifter i oppdrettfisk. 

Anonymkode: 792c1...ef4

Stemmer. Miljøgifter blir akkumulert oppover i næringskjeden, fra plankton til småfisk til større fisk som spiser småfisk. Oppdrettsfisk får mye av foret fra planter (f.eks. soja) og fra fisk fisket steder langt unna norskekysten der det er mindre miljøgifter (f.eks. Stillehavet). Oppdrettsanleggene er i seg selv et miljøproblem, men det er paradoksalt nok mindre gift i fisken fra dem enn villfisk. (Det er kanskje derfor artikkelen peker på makrell som spesielt ille, den blir jo fisket vill.)

Anonymkode: 2ffb2...45b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Jeg sier bare at egg også er en kilde til jod, siden du ikke nevnte det. Brunost og jarlsberg ost har også godt med jod.
Ja torsk er beste kilden, men så lenge man spiser et par egg daglig i tillegg til meieri, så er det ingen krise om man ikke spiser torsk ofte. 

Vi trenger i snitt 100-150 mcg jod daglig, så med et par egg, yoghurt, og ost, så får man i seg ganske greit. Så ingen behov for å bælme melk som du antyder.
 

Anonymkode: 792c1...ef4

Jeg tror nok at du får i deg mindre jod en du tror med dette inntaket :) 2 egg er 40 mcg og ett beger yoghurt er 17,5 mcg. Altså 57,5 mcg tilsammen. Så da må du spise ost for 90 mcg da som tilsvarer 300 gram jarlsberg. 

Lykke til med det sier jeg bare 😅 

Anonymkode: 682d4...798

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Det er ikke opprettfisk som er problemet..

Det er miljøgifter i fisken du fisker selv også.

Anonymkode: e6c1b...58e

Når det gjelder giftstoffer så inneholder villfisk mer enn oppdrettsfisk fordi oppdrettsfisk spiser kun det foret de får i oppdrettsanlegget, og man kan dermed regulere hva de får i seg gjennom maten. Villfisk har derimot bedre forhold mellom omega 3 og omega 6 enn oppdrettsfisk.

Giftstoffer samler seg lett i fett, så all fet fisk bør spises med måte.

Anonymkode: ac032...c5d

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Temu er ikke en privatperson.

De må forholde seg til norske retningslinjer.

Ja, det har vært brudd. Men neppe mer enn det du plukker med fra Nille eller HM. De har bare et annet søkelys på seg fra media, som kjøper inn 15 øredobber, sender de til laboratioret, og slår det stort opp når det finnes uheldige stoffer i to av de. 

Du blir forresten oppgitt, ikke overgitt, da hadde vi ikke hatt noen diskusjon 😂

Anonymkode: 6b082...dad

Nå er ikke dette en diskusjon om Temu, men Temu skal i utgangspunktet følge regler, men har såpass mange fabrikker under seg som produserer varer, at de kan ikke annet enn å stole på at de følger reglene. Det satses på at alt er i orden, og så tar de tak når det oppdages. Folk flest undersøker jo ikke innhold av giftstoffer, og er bare glade for å få dritbillige varer, så det er nok mye som aldri blir oppdaget. Det er lettere å bli avslørt som norsk bedrift som importerer fra en eller noen få fabrikker.
Poenget mitt står fortsatt, da de som kjøper fra Temu står fritt til å "importere" så mye dritt de vil. Det er når man skal videreselge gjennom et foretak at det blir strengere lover og regler.

Bruken av ordet overgitt istedet for oppgitt var en liten glipp i farta, og er dialekt. Jeg vet at oppgitt er riktig på bokmål. Du skjønte jo tydeligvis hva jeg mente, så ser ikke helt poenget med å være rettskrivningsnazi.

Anonymkode: ac032...c5d

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (52 minutter siden):

Jeg tror nok at du får i deg mindre jod en du tror med dette inntaket :) 2 egg er 40 mcg og ett beger yoghurt er 17,5 mcg. Altså 57,5 mcg tilsammen. Så da må du spise ost for 90 mcg da som tilsvarer 300 gram jarlsberg. 

Lykke til med det sier jeg bare 😅 

Anonymkode: 682d4...798

Nå vet du verken hva jeg spiser eller hvor mye jeg spiser daglig. Det er ikke gitt at man bare spiser 2 egg eller 1 minibeger yoghurt.

I dag har jeg spist 470 gram røros yoghurt, det alene gir 70 mcg. I tillegg 4 egg som utgjør 80 mcg, og litt ost. Jeg er godt over anbefalt daglig inntak. Hadde jeg bare spist halve begeret med yoghurt så hadde jeg fortsatt vært innafor. Siden jeg også spiser fet fisk, som utgjør ca 90 gram jod for 200 gram, så er det ikke så mye å ønske meg lykke til med. 

Poenget, igjen, er at egg også er en god kilde til jod, så man MÅ ikke spise hvit fisk hvis man ikke ønsker det/tåler det, så lenge man passer på å få i seg nok fra andre kilde. Geitost inneholder forøvrig over 300 mcg per 100 gram. 

Anonymkode: 792c1...ef4

  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 23.9.2024 den 10.05):

Man trenger ikke å slutte å spise fisk generelt. Det er veldig mye bra næring i fisk. Unngår man å spise fisk slik som torsk, får man gjerne jodmangel fordi man må drikke uhorvelige mengder melk for å dekke inn det tapet, og det gjør ikke folk i dag. Så det er nok problematisk for et foster i utvikling hvis mor hverken tar jodtilskudd i svangerskapet eller spiser torsk. 

Jeg har spist bacalao veldig ofte nå i svangerskapet. Spiser også ovnsbakt torsk, reker og blåskjell. 

Anonymkode: 682d4...798

Eller så kan en ta tilskudd av jod og dekke behovet.

Anonymkode: 76693...041

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Eller så kan en ta tilskudd av jod og dekke behovet.

Anonymkode: 76693...041

Ja for all del. Man kan jo bare slutte å spise diverse og ta tilskudd, tror du det er det som er bra for kroppen? Torsk har ikke bare jod som viktig næringsstoff. 

Anonymkode: 792c1...ef4

  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 23.9.2024 den 8.42):

Jeg spiser en halv boks for dagen,  alle prøver er helt normale, jeg glinser ikke i måneskinn enda. 

Anonymkode: 26cda...d7a

Hvilke prøver tar du av miljøgifter i kroppen? Det vises vel ikke på noen vanlige blodprøver etc hos legen. 

Anonymkode: 5ea59...1fb

  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Blir ikke mye pålegg igjen (barnehagen, Ikke brunost, ikke syltetøy, ikke fet ost, ikke nugatti, ikke peanøttsmør, ikke ultraprosessert og salt spekepølse, ikke makrell i tomat.

Kunne det smake med et knekkebrød med agurk? Uten skall selvsagt.

Anonymkode: e14dd...2fe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 23.9.2024 den 18.54):

Jeg tror nok at du får i deg mindre jod en du tror med dette inntaket :) 2 egg er 40 mcg og ett beger yoghurt er 17,5 mcg. Altså 57,5 mcg tilsammen. Så da må du spise ost for 90 mcg da som tilsvarer 300 gram jarlsberg. 

Lykke til med det sier jeg bare 😅 

Anonymkode: 682d4...798

Hvis AB hadde spist bare det du lister opp og ingenting annet, så hadde det sannsynligvis vært nok jod. Fordi da hadde det vært null goitrogener, som de fleste nordmenn spiser altfor mye av. Daglig inntak av jod er satt høyere enn man egentlig trenger fordi vi spiser for mye næringsfattig mat med goitrogener. Goitrogener er jodhemmende stoffer som du finner hovedsakelig i kålvekster (brokkoli, blomkål, kålrot, hodekål, grønnkål, osv) og belgfrukter (soya, bønner, linser, erter, peanøtter osv), men også i for eksempel vin, te, mais, jordbær, pærer, linfrø. Bare planter altså. ;) 

Anonymkode: 401e4...588

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Hvem har spist for mye makrell i tomat? 

Anonymkode: 8f4ff...41e

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Hvis AB hadde spist bare det du lister opp og ingenting annet, så hadde det sannsynligvis vært nok jod. Fordi da hadde det vært null goitrogener, som de fleste nordmenn spiser altfor mye av. Daglig inntak av jod er satt høyere enn man egentlig trenger fordi vi spiser for mye næringsfattig mat med goitrogener. Goitrogener er jodhemmende stoffer som du finner hovedsakelig i kålvekster (brokkoli, blomkål, kålrot, hodekål, grønnkål, osv) og belgfrukter (soya, bønner, linser, erter, peanøtter osv), men også i for eksempel vin, te, mais, jordbær, pærer, linfrø. Bare planter altså. ;) 

Anonymkode: 401e4...588

Å kutte ut belgfrukter fra kosten har vært noe av det lureste jeg har gjort. Linser inneholder vel ikke goitrogener, men andre stoffer som hemmer andre næringsstoffer. 

Anonymkode: 792c1...ef4

  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...