Tiger Jack Skrevet 5. september 2024 #121 Del Skrevet 5. september 2024 (endret) Det ser i allefall ut til at politikerne nå har forstått alvoret. Slik det er nå er langt unna å være bærekraftig. Noe må skje, og jeg tror vi alle må være forberedt på at vi i fremtiden ikke vil få 100% lønn ved sykdom. Jeg forventer at vi innfører samme modell som i Sverige. Noe må gjøres. Det er helt usannsynlig at vi i Norge så mye mer syke enn svenskene. Dette har helt klart å gjøre med svært lukrative ordninger. https://www.nettavisen.no/okonomi/hoyeste-sykefravar-i-norge-pa-15-ar/s/5-95-2001344 Endret 5. september 2024 av Tiger Jack 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 5. september 2024 #122 Del Skrevet 5. september 2024 (endret) Tidligere ble folk gjerne sykemeldt på grunn av fysisk slitasje, og arbeidebelastninger men idag er psykisk relaterte sykdomer årsak til høyt sykefarvær. Tidligere var det 3 karentsdager v/ sykemelding vanleg , og 60 % av normallønn, men etterhvert innførte mange bedrifter med tariffavtaler egenmelding m/ lønn under sykdom; Etterhvert ble mange bedrifter også tilsluttet IA-avtalen for å avlaste helsepersonell. På min arbeidsplass opplevde ein at mange av de ansatte var regelmessig borte fra jobben også på grunn v/ barns sykdom i hjemmet. På en bedrift m/ 3 ansatta, og 1 av dem er borte fra jobben er det 1/3 del av arbeidstyrken, og det påfører de øvrige ansatta økt belastning som igjenn kan føre til smitteeffekt, og økt sykefravær. Skyldes høyt sykfravær at arbeidsmoralen er svekket ? Eller skyldes høyt sykefravær lukrative sykelønnsordninger? Bilr folk flest friskere av å endre på vilkårene for sykelønnen ? Skyldes omfanget av psykisk relaterte sykdomer eit sykdomstegn i samfunnet eller mange ikkje takler presset i hverdagen ? Endret 5. september 2024 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 5. september 2024 #123 Del Skrevet 5. september 2024 Tror vi må se på årsakene til sykefraværet. Det er sammensatt. I stedet for kun pisk, må en se på hva som fører til fraværet. Og hvorfor det nå øker. At helsevesenet har høyt fravær skyldes i stor grad høy belastning, dette gjøres det lite med. Slik har det vært lenge. Psykisk lidelse hos unge bør også forebygges bedre. Ser en må den store økningen etter pandemien, har covid infeksjoner trolig en stor rolle. Mange personer har nedsatt immunforsvar etter runder med covid infeksjoner og det er en økning i en del luftveisinfeksjoner som kikhoste og mycoplasma lungebetennelse, samt covid infeksjoner , som går i bølger. Tidligere har vi sett økning i streptokokker. Vi har sett en sterk økning i luftveisinfeksjoner. En vet at gjentatte infeksjoner ikke er bra og svekker immunforsvar vårt. En del av langtidsfraværet skyldes long covid. En ser også at det er en økning i AAP. Det at fastlegene ikke har en egen diagnose for long covid, gjør at en del ikke fanges opp, men havner i ulike grupper, etter symptomer. Ser en på andre land er tallene store for de som sliter etter covid infeksjon. https://www.forskning.no/arbeidsliv-nav-partner/hoyt-sykefravaer-etter-pandemien-skyldes-psykiske-lidelser-og-luftveissykdommer/2378403 I mars 2023 rapporterte anslagsvis 1,9 millioner mennesker i Storbritannia at de opplevde langvarig covid, som representerer 2,9% av befolkningen. Av disse hadde 1,3 millioner symptomer som hadde vart i mer enn ett år og 762 000 hadde symptomer som varte i mer enn to år https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9112/ En vet også at psykiske plager er en del av long covid bilde hos en del. Forskning viser til at Mellom 17 og 42 prosent av tidligere koronapasienter kan få lidelser som angst og depresjon, ifølge en ny forskningsgjennomgang fra forskere ved Oxford Brookes https://psykologisk.no/2023/08/long-covid-oker-faren-for-psykiske-lidelser/ Jeg mener fhi har sviktet i å forebygge covid infeksjoner. Mye tyder på at gjentatte covid infeksjoner ikke er bra og øker faren for long covid. Det burde tidlig i pandemien vært satser på bedre inneklima i alle skoler, studiesteder og offentlig bygg. Samtidig oppfordre til testing. Anbefale ffp2 masker der mange mennesker må oppholde seg tett ved økning av covid/ covid bølger. Og oppfordre til hjemmekontor ved mye smitte. Så er det alltid de, som vil utnytte systemet, med maks egenmeldinger og en ekstra sykemelding eller to. Det er fristende å føre inn karantenedager, men det vil også ramme , alle som har kroniske lidelser. Mulig en ordning med fritak for noen. Kunne vært en løsning. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest winterchild Skrevet 5. september 2024 #124 Del Skrevet 5. september 2024 (endret) För att det är tusen gånger lättare att bli sjukskriven i Norge än Sverige 😅 (och säkert alla andra länder) Endret 5. september 2024 av winterchild Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bålkaffe Skrevet 5. september 2024 #125 Del Skrevet 5. september 2024 Jeg synes det er sjukt interessant at det virker som om ingen vil tenke på eller klarer å tenke på at vi har hatt en pandemi, hvor folk har endt opp med å bli smittet av et virus som gjør såpass skade på kroppen at man ender opp med å bli langvarig kronisk syk, noe som igjen viser seg i både langtidssykemelding, AAP og ufør. 6 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
tr0ndern Skrevet 5. september 2024 #126 Del Skrevet 5. september 2024 Tiger Jack skrev (3 timer siden): Det ser i allefall ut til at politikerne nå har forstått alvoret. Slik det er nå er langt unna å være bærekraftig. Noe må skje, og jeg tror vi alle må være forberedt på at vi i fremtiden ikke vil få 100% lønn ved sykdom. Jeg forventer at vi innfører samme modell som i Sverige. Noe må gjøres. Det er helt usannsynlig at vi i Norge så mye mer syke enn svenskene. Dette har helt klart å gjøre med svært lukrative ordninger. https://www.nettavisen.no/okonomi/hoyeste-sykefravar-i-norge-pa-15-ar/s/5-95-2001344 Det kommer ikke til å skje noe, LO kommer til å sørge for det (dessverre) 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
fru Alving Skrevet 5. september 2024 #127 Del Skrevet 5. september 2024 Kassettspiller skrev (På 15.8.2024 den 16.09): Det er noe bra pensum eller fag dem har som fellesfag. Praktisk matte er en av dem. Fellesfagene er norsk, samfunnsfag, naturfag, matte og engelsk. Mye har masse bra, men noe av pensumet virker bare som repetering fra ungdomsskolen eller/og ikke fører til for mye nytte. Sikter for eksempel på noe av kompetansemålet i norsk Norsk er et veldig viktig fag. Vi ser jo bare her på kg hvor mye mer seriøst folk blir oppfattet om de kan utrykke seg skriftlig. Mye skrivefeil trekker ned inntrykket osv. Så er det og noe med det å kunne forstå det du leser og kunne ivareta egne rettigheter. Plutselig får du kanskje et barn med ekstra behov eller skal forholde deg til kontrakter og anbud på noe. Du må da kunne lese og forstå og selv kunne skrive forståelig. Dette gjelder også folk som er håndtverkere. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kassettspiller Skrevet 5. september 2024 #128 Del Skrevet 5. september 2024 fru Alving skrev (33 minutter siden): Norsk er et veldig viktig fag. Vi ser jo bare her på kg hvor mye mer seriøst folk blir oppfattet om de kan utrykke seg skriftlig. Mye skrivefeil trekker ned inntrykket osv. Så er det og noe med det å kunne forstå det du leser og kunne ivareta egne rettigheter. Plutselig får du kanskje et barn med ekstra behov eller skal forholde deg til kontrakter og anbud på noe. Du må da kunne lese og forstå og selv kunne skrive forståelig. Dette gjelder også folk som er håndtverkere. Det er derfor jeg nevnte at deler av pensum er gode. For mange er det for eksempel bortkastet å lære tolkning av lyrikk på videregående. Selv om det kan utvikle ferdigheter i analyse og tolkning, så finnes det mer relevante måter å oppnå dette på. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
frivis Skrevet 5. september 2024 #129 Del Skrevet 5. september 2024 On 8/14/2024 at 7:45 PM, Trudelutt1 said: Har jeg sykemeldt meg selv om jeg egentlig kunne ha jobbet? Jepp!! Alle jeg kjenner sykemelder seg i hytt og pine fordi de "trenger en pause". Jeg hadde også lyst på pause. Var megadigg! Savnet ikke jobben i det hele tatt! Har mange som har blitt ung ufør også. Så lenge systemet er lagt opp for å utnyttes på den måten så... Dette. Man kan ikke tro og håpe på at folk ikke utnytter systemet. Systemet blir garantert utnyttet hvis muligheten for å slippe enkelt unna er til stedet. Hvorfor dette er så vanskelig for mange å forstå er en gåte. Når man ser at Sverige har lavere sykemelding, og eneste forskjellene er at dem har karensdag og lavere lønn i sykemeldingsperioden, så trenger man neppe være romforsker, Einstein eller Elon Musk for å sette 2 + 2 sammen. Men det kan virke som folk bare ikke vil innse sannheten. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
frivis Skrevet 5. september 2024 #130 Del Skrevet 5. september 2024 2 hours ago, Bålkaffe said: Jeg synes det er sjukt interessant at det virker som om ingen vil tenke på eller klarer å tenke på at vi har hatt en pandemi, hvor folk har endt opp med å bli smittet av et virus som gjør såpass skade på kroppen at man ender opp med å bli langvarig kronisk syk, noe som igjen viser seg i både langtidssykemelding, AAP og ufør. Det samme hadde Sverige, men der er sykemeldingene mye lavere enn Norge. Bruk din logiske og sunne fornuft, så forstår du at du kan ikke bare skylde på pandemien alene. 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Motstrømmen Skrevet 5. september 2024 #131 Del Skrevet 5. september 2024 Statisk jobbing der ikke trening / bevegelse er en daglig rutine. Underbemannet på tunge yrker og støtte virksomhet. Høyt press og korte tidsfrister Holdninger til å ta seg en sykedag når man *bare* er sliten. De aller fleste jobber til de stuper, men mange vil utnytte systemet. Hele presset av jobb-liv kabalen spesielt med barn går ikke opp så man blir faktisk utslitt. Det er forsket på at folk sliter med å koble av jobben når vi er så digital og lett tilgjengelig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Klesstativ Skrevet 5. september 2024 #132 Del Skrevet 5. september 2024 Bålkaffe skrev (3 timer siden): Jeg synes det er sjukt interessant at det virker som om ingen vil tenke på eller klarer å tenke på at vi har hatt en pandemi, hvor folk har endt opp med å bli smittet av et virus som gjør såpass skade på kroppen at man ender opp med å bli langvarig kronisk syk, noe som igjen viser seg i både langtidssykemelding, AAP og ufør. Det er Mer eller mindre bevist at det er psykisk, og ingenting annet 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 5. september 2024 #133 Del Skrevet 5. september 2024 Klesstativ skrev (18 minutter siden): Det er Mer eller mindre bevist at det er psykisk, og ingenting annet Hva er psykisk ? Det er vel forlengst dokumentert at mange av de yngre takler kvardagslige motgang langt dårligere en tidligere, Eit økende antall personer "gir opp", og det er noe som også selvmordstallene indikerer. Mange opplever at familiebånd er røket, og egoholdningen har spredd seg som ild i tørt gras og, eit økende antall personer føler på utenforskap, og ensomheten. Når pandemien tok slutt skulle ein ta tilbake hverdagen, men hva slags hverdag var det egentlig vi tok tilbake.? Meteravstanden er ikkje bare blitt opprettholdt, men har økt på mange områder. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bendie Skrevet 5. september 2024 #134 Del Skrevet 5. september 2024 Klesstativ skrev (2 timer siden): Det er Mer eller mindre bevist at det er psykisk, og ingenting annet Det stemmer ikke helt. Det er også økning luftveisinfeksjoner og i gruppen med slapphet og tretthet. Der en peker på long covid, som hovedårsak. Mange med long covid er også gått over på AAP. Men det er interresant at gruppen psykiske lidelser øker. Hvem er disse. Ser en på forskning er en utsatt for psykisk lidelse, etter covid sykdom. I sær om en har vært sengeliggende i en uke eller mer. Faren for å lide av depresjon etter 16 måneder, er nesten dobbelt så stor blant dem som lå til sengs i en uke med covid som ellers i befolkningen: 20,2 mot 11,3 prosent. https://www.forskning.no/covid19-horisont-psykiske-lidelser/de-som-fikk-korona-hardest-blir-dobbelt-sa-ofte-deprimerte-og-sliter-lenger/1995816 Studien, som er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Lancet Psychiatry og omtalt av Reuters, bygger på opplysninger om over 230.000 koronapasienter, de fleste av dem i USA. Pasientene ble undersøkt for 14 sykdommer. En av tre, 34 prosent, viste seg å ha utviklet psykiske lidelser eller nevrologiske lidelser innen seks måneder. https://www.aftenposten.no/verden/i/JJ8dBb/undersoekelse-en-tredjedel-sliter-med-psykisk-eller-nevrologisk-lidelse-etter-covid-19 Det er godt kjent at viruset angriper hjernen. Kognitive problemer er svært vanlig hos de som sliter med long covid. Long covid er også forbundet med psykoser og har også ført til selvmord. Hos personer med ingen kjent historikk for psykiske lidelser. Og dette forskers det på. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lana01 Skrevet 5. september 2024 #135 Del Skrevet 5. september 2024 Bendie skrev (21 minutter siden): Det stemmer ikke helt. Det er også økning luftveisinfeksjoner og i gruppen med slapphet og tretthet. Der en peker på long covid, som hovedårsak. Mange med long covid er også gått over på AAP. Men det er interresant at gruppen psykiske lidelser øker. Hvem er disse. Ser en på forskning er en utsatt for psykisk lidelse, etter covid sykdom. I sær om en har vært sengeliggende i en uke eller mer. Faren for å lide av depresjon etter 16 måneder, er nesten dobbelt så stor blant dem som lå til sengs i en uke med covid som ellers i befolkningen: 20,2 mot 11,3 prosent. https://www.forskning.no/covid19-horisont-psykiske-lidelser/de-som-fikk-korona-hardest-blir-dobbelt-sa-ofte-deprimerte-og-sliter-lenger/1995816 Studien, som er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Lancet Psychiatry og omtalt av Reuters, bygger på opplysninger om over 230.000 koronapasienter, de fleste av dem i USA. Pasientene ble undersøkt for 14 sykdommer. En av tre, 34 prosent, viste seg å ha utviklet psykiske lidelser eller nevrologiske lidelser innen seks måneder. https://www.aftenposten.no/verden/i/JJ8dBb/undersoekelse-en-tredjedel-sliter-med-psykisk-eller-nevrologisk-lidelse-etter-covid-19 Det er godt kjent at viruset angriper hjernen. Kognitive problemer er svært vanlig hos de som sliter med long covid. Long covid er også forbundet med psykoser og har også ført til selvmord. Hos personer med ingen kjent historikk for psykiske lidelser. Og dette forskers det på. Dette ser vi all over, kke bare i Norge. Den økonomiske byrden av LC. og mennesker ute av stand tiil å jobbe., Det er åpenbart en sammenheng, også her hjemme. En rapport fra US Bookings Institute har estrimert at mellom 2 mill og 4 mill ,i USA, var ute av jobb grunnet L.C , i 2022 Undersøkelsesdata fra Storbritannias Trades Union Congress viser at 20 % av personer med langvarig covid ikke jobbet og at ytterligere 16 % jobbet reduserte timer. En analyse fra EU-kommisjonen antydet at lenge covid hadde en negativ innvirkning på det europeiske arbeidstilbudet på 0,2–0,3 % i 2021 og 0,3–0,5 % i 2022 https://www.nature.com/articles/s41591-024-03173-6 In the UK, the number of people with long-term sickness has been rising. From July 2019 to October 2023, the number of adults who were too sick to work increased by over 30%. Because of this, there are now fewer people working in the UK than there were before the pandemic began. A similar story is playing out in Germany. Workers are now taking so many sick days that it’s pushed the country’s economy into recession, according to a study published by the VFA. The Bundesbank, Germany’s central bank, came to a similar conclusion this past winter, stating that the German economy likely shrank in the fourth quarter of 2023 due in part to “the relatively high sickness rate.” https://whn.global/with-millions-suffering-long-covid-is-devastating-the-economy/ 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Perine Skrevet 5. september 2024 #136 Del Skrevet 5. september 2024 tr0ndern skrev (6 timer siden): Det kommer ikke til å skje noe, LO kommer til å sørge for det (dessverre) Det er skremmende hvordan vår sykelønnsordning angripes fra alle kanter for tiden. De viser bl.a til Sverige, hvor sykefraværet er mindre. I samme diskusjon glemmer de å fortelle at retten til sykelønn der borte varer kun et halvt år for de fleste. Da må de tilbake på jobb, eller bli oppsagt. Da finner vi dem på dagpengestatistikken. Innenfor arbeidsgiverperioden trekker de for karensdag. Er det virkelig slik vi vil ha det? Nå er det effektiviseringer over alt, og mange er underbemannet. Det blir mer slitasje på hver ansatt, så jeg synes ikke det er så underlig at folk blir sykemeldt. https://frifagbevegelse.no/nyheter/syke-mennesker-tvinges-i-arbeid-mener-svensk-lo-6.158.1074039.ba66e77e64 2 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Viki6 Skrevet 5. september 2024 #137 Del Skrevet 5. september 2024 Jeg tror det må settes inn et krafttak for å få flere unge ut i arbeid. De som aldri har prøvd arbeidslivet. Og det må uten tvil gjøres noe med yrkesfagene på videregående. Fjerne noen teoretiske fag, slik at flere klarer å fullføre. Jeg er ufør selv, etter 25 år i full jobb. Så jeg forstår fullt ut hvordan det er å være syk. Men syns det er litt galt at så mange unge aldri får prøvd yrkeslivet. De gir opp/blir gitt opp uten at de har fått prøvd. Noe må gjøres for at de skal få mestringsfølelse. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bombasi Skrevet 5. september 2024 #138 Del Skrevet 5. september 2024 (endret) Tror det høye sykefraværet er et resultat av alle årene med omstrukturering og effektivisering med mer arbeidspress, stress, krav og støy på arbeidstakerne på gulvet. De har fått mye mer å gjøre på mye kortere tid. Og så begynte arbeidstakerne med åpent landskap som en plassbesparende moderne trend.... Det har rammet mest lærere, sykepleiere, renholdere, barnehageansatte, helsefagarbeidere, produksjonsarbeidere, transportører, sekretærer, konsulenter osv. Det er ikke rart at disse blir syke underveis. Men vi har fått mer byråkrati, mer ledelse og mer administrasjons for å kompensere for frigjort arbeidskapasitet, som igjen legger ENDA MER press på gulvet. Skal vi gjøre noe med sykefraværet så nytter det ikke å gå etter de som er syke. Det er ikke de som skal jages etter da. Skal man få gjort noe med sykefraværet så bør vi reformere arbeidslivet. Vi er så topptunge at det halve kunne vært nok. Vi må redusere ledelse og administrasjon, for å fylle på med arbeidere på gulvet igjen. Slik at de på gulvet slipper å jobbe seg ihjel! Endret 5. september 2024 av Bombasi 2 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 5. september 2024 #139 Del Skrevet 5. september 2024 (endret) Perine skrev (1 time siden): Det er skremmende hvordan vår sykelønnsordning angripes fra alle kanter for tiden. De viser bl.a til Sverige, hvor sykefraværet er mindre. I samme diskusjon glemmer de å fortelle at retten til sykelønn der borte varer kun et halvt år for de fleste. Da må de tilbake på jobb, eller bli oppsagt. Da finner vi dem på dagpengestatistikken. Innenfor arbeidsgiverperioden trekker de for karensdag. Er det virkelig slik vi vil ha det? Nå er det effektiviseringer over alt, og mange er underbemannet. Det blir mer slitasje på hver ansatt, så jeg synes ikke det er så underlig at folk blir sykemeldt. https://frifagbevegelse.no/nyheter/syke-mennesker-tvinges-i-arbeid-mener-svensk-lo-6.158.1074039.ba66e77e64 Det er oppsiktsvekkende at det er de yngre som har høyest sykefravær, og det er de yngre som får en psykisk diagnose. Kva som ligg til grunn for at mange yngre sliter med sin psyke har samanheng med livstil, sosiale medier, oppdragelse, m.m. De som engang var yngre, og idag er blitt eldre, og ifred med å "gå utav arbeidslivet" hadde ikkje mobil, nettbrett, data, og det var karentsdager v/ sykemeldinger, dagpenger. Skulle de ha noe å leve av måtte d sjå å finne seg en jobb, og stå opp om morgenen. Eg sa til mine barn når de begynte på videregående skole at det aller viktigste var å "møte opp på skolen." Fravær er noe av det første ein arbeidsgiver legg vekt på når ein skal søke på en jobb. I møte med arbeidslivet er det aller viktigste å møte opp på jobben, og vise intrs. for jobben. Norge har verdens beste sykelønnsordning, og norge har verdens beste nettverk av velferdsordninger og det er noe som bør verdisettes,og ikkje missbrukes. De siste årene har ein ikkje fått mer velferd for hver krone ettersom det meste av overføringene til m.a . kommuner, og sykehusene har gått til økte lønninger. Ordet effektivitet er noe de fleste har hørt før, og det handler ikkje alltid om å springe fortere, men å jobbe litt smartere. Til tross for at folk flest har fått langt mer fritid en før så er sykefraveret blitt langt høyre en før, Nå er det legene som skriver iut sykemeldinger, og egenmeldinger er bassert på tillit mellom ansatte og bedrift, og det hevdes at det er kortidsfraværet m/ egenmeldinger som er høyt. Kanskje er det på tide å fokusere merpå hjem, og fritid en arbeidsmiljøet for å få ned sykefraveret. Mange er etetrhvert blitt så opptatt av å få realisert sin fritid at de har ikkje overskudd når de kommer på jobben. Endret 5. september 2024 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Surpomp Skrevet 5. september 2024 #140 Del Skrevet 5. september 2024 Dagens lukrative sykelønnsordning er et resultat av en kynisk hestehandel mellom AP og LO. Hvis LO skal gå med på klassisk EUpolitikk med massiv arbeidsinnvandring til lavtlønnsyrkene, må de som sliter ha fordelaktige trygdeordninger å falle tilbake på for å unngå «brune» holdninger. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå