Gå til innhold

Jente på 5 år med trolig ADHD. Trenger tips og råd!


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Har ei nydelig datter med store og komplekse utfordringer knyttet til emosjonsregulering, og har en del utfordringer med å sitte i ro. Har også klassiske tegn på ADHD som impulsivitet, konsentrasjonsproblemer og sliter veldig med å sitte i ro og faktisk spise ferdig et måltid noe som fører til at hun er tynn som en strek fordi hun «har ikke tid til å spise». Barnehagen observerer det samme som oss og PPT ble kalt inn i vår. Hun begynner med utredning til høsten og vi er ganske sikre på at hun har ADHD da både jeg og far har det. Far er meget tålmodig og flink med henne men han sliter veldig med å hjelpe henne. Hver ettermiddag må far eller jeg ta henne med på rommet å være alene med henne og roe henne ned. Hun ødelegger ting, kaster ting og river i lamper, riper opp vegger og slår med dører når hun får meltdowns.
 

Jeg ser ikke mørkt på det å ha en datter med ADHD, da jeg har klart meg bra i livet med master-utdanning og en god jobb, det samme med far). I bunn og grunn så jeg er rustet til dette, men jeg kjenner at jeg blir sliten. Hver ettermiddag har hun store følelsesmessige sammenbrudd der hun kollapser på gulvet, gråter, slår og sparker og ødelegger ting samt kaster leker i gulvet. Jeg har vurdert å dokumentere disse utbruddene fordi de er så «like» og de kommer hver eneste ettermiddag til samme tid, men jeg har selvfølgelig ikke tatt dette opp, men det frister fordi jeg trenger så sårt hjelp. 
 

Hun bruker enda smokke og dette er en kamp vi ikke tar nå, da PPT mener hun trenger denne. I tillegg bruker hun tåteflaske noe hun er ALT for stor til. Vi har prøvd å tvinge henne av dette men det førte til total rasering og utagering i en hel uke, måtte derfor for husfreden sin del la henne få denne tryggheten, selv om jeg føler vi skulle ha stått ut kampen. 
 

Nå er det ferie og jeg gruer meg litt. Har dårlige erfaringer med ferie og hennes helse. Hun liker ikke brudd i rutiner, og krangler og styrer med søskene sine hele tiden. Hun er veldig dårlig på å dele leker og tar gjerne ifra søsteren sin på 1 år lekene når hun leker. I tillegg er hun sta og veldig «høylytt». Om hun ikke får viljen sin så roper hun og skriker, og noen ganger slår hun oss. 
 

I ferien er vi forberedt på at dette kan bli tøft. Vi prøver å skape forutsigbarhet og vi skal ikke reise noen plass noe som gjør det bedre for oss og henne, fordi hun er ikke så glad i sydenturer osv, noe vi har prøvd men hun er veldig knyttet til hjemmet sitt og sine private ting. 
 

Nå er ferien her og allerede er vi «slitne». Har ingen avlastning unntak en bestemor som stiller minimalt opp, men det er bedre enn ingenting. Min mor hjelper til mye men hun kommer til kort når hun er med datteren min fordi hun rett og slett ikke vet hvordan hun skal møte henne når datteren min slår og roper stygge ting til henne. Min mor er veldig tålmodig og hjelpsom men hun er nok litt usikker på henne fordi datteren min kan være skikkelig stygg med henne. 
 

Vi prøver å slite ut barna med å ta de med ute hver dag, når de kommer inn er de ofte «fornøyd», men hun med ADHD blir ikke sliten fordi hun har en enorm energi. 
 

Når vi får besøk av venner og familie blir det ofte mye bråk, og hun roper og styrer fordi hun ønsker all oppmerksomhet. Ofte blir det krangling med søskene, og under måltid er det så ubehagelig at vi har sluttet å invitere folk over. 

 

Hun spiser nesten ikke mat. Bare yoghurt, pølse og fiskekaker. 
 

Drikker melk, og saft. 
 

Er veldig umoden og sliter med å henge med de andre på sin alder. 
 

i tillegg er hun veldig ufin mot søskene sine, noe jeg ofte blir sint på henne for. Og noen ganger har jeg kjeftet på henne rett og slett fordi jeg blir så lei og sliten av hele greia. 


Vi prøver å ta henne med ute alene i ny ig ned, samt gi henne mer oppmerksomhet men jeg begynner å se at hun får mye mer enn søskene sine noe jeg synes er feil. Hun krever så mye at jeg rett og slett er litt rådvill. Har noen ganger tenkt avlastning gjennom BV og tenker at dette kan bli noe vi kan diskutere, men føler kanskje at dette også blir feil fordi da føler jeg at vi «gir henne litt opp». Men vi blir veldig slitne dessverre. 

 

Nå i ferien har vi planer om dagsturer, være mye ute og slappe av hjemme. Er redd hun kommer til å kjede seg, men drar vi på ferie så blir det ofte enda mer stress så vi holder oss hjemme av en grunn. 
 

Til tross for sine utfordringer er hun omsorgsfull og morsom, og veldig smart. Hun er veldig intelligent og forstår mye for å bare være 5 år, og hun har ligget foran hele veien når det kommer til puslespill, motorikk og hun er veldig atletisk. Men gud, så sliten jeg blir av henne til tider. 

Anonymkode: 80114...99d

  • Hjerte 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg er AuDHD, og sender dere en klem alle sammen 💚 Dere står i mye 💚

Disse meltdownsene på ettermiddagen kommer nok fordi hun er så sliten at hun ikke har mer å gå på. Tipper hun trenger mer hvile/ro i barnehagen. Ja vi kan ha mye energi, men vi blir også veldig stimulert, og deretter utmattet. Jeg er glad dere skal få hjelp for det er viktig her. 
Kan dere være enda mer på forskudd på ettermiddagene? Kan dere hente litt før? Vet ikke om det er mulig for dere, og forstår om det ikke er det. Kan dere legge inn rolige aktiviteter etter middagen/på ettermiddagen? Jeg hadde tenkt spill på nettbrett, noe kreativt hun kan holde på med osv, for jeg tipper hun er helt utslitt, men hjernen vår skrur seg jo ikke av likevel. Personlig bruker jeg mye enkle spill på nettbrett for å koble av. Jeg er ingen gamer, er bare helt enkle ting som f.eks kortspill eller å finne gjenstander gjemt i et bilde. Mer puslespill kan også være en ettermiddagsaktivitet som roer ned.  Jeg går også mye tur, og det kan også være noe for dere som familie.

Jeg tror ikke hun nødvendigvis trenger mer aktivitet, men gjerne annen aktivitet, og mer ro. Jeg hadde selv en veldig god opplevelse av å være i barnehagen, men en blir jo veldig stimulert, og selv nevrotypiske barn har jo meltdowns etter lange dager der. Som foreldre med adhd så har dere jo mange verktøy for å hjelpe datteren deres, om det er den diagnosen hun og har. Dere har muligheten til å forstå henne på en annen måte. Bruk de verktøyene for det det er verdt.

Jeg hadde per nå ikke filmet henne, men forstår at dere har det i tankene. 

Tipper jenta deres er en fantastisk flott jente, og hun er heldig som har foreldre som ønsker å se henne, møte hennes behov, skaffe henne hjelp, og ikke minst: også ser ressursene hennes, som du jo beskriver. Er så lett at en glemmer det positive med oss, særlig når vi er ekstra mye. 

Masse lykke til, og håper dere får rask, og god hjelp, samt en fin sommer oppi alt. ☀️💚

Anonymkode: 329cf...ae8

  • Liker 1
  • Hjerte 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden hun spiser lite har hun vel kanskje lavt blodsukker på ettermiddagen som og kan bidra til sammenbruddene? 

Jeg har småspiste barn og spesielt det ene kan bli et monster når blodsukkeret blir for lavt.

Om hun ligger lavt på vekstkurven - har dere diskutert med lege om det er mulig å få Fortini næringsdrikker på resept? Mye kalorier i lite volum. Mine barn elsker de, spesielt den med sjokoladesmak og den som heter sommerfrukt. Det er også mulig å fryse disse til is om hun liker det.

Anonymkode: 85199...b6b

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette høres krevende ut for dere❤️ Har du sett på den nasjonale adhd-nettsiden? Selv om hun ikke har fått diagnosen så kan dere jo se litt på tipsene og triksene de anbefaler, i håp om at det kan gjøre det enklere for dere når hun blir rasende. 
 

Siden det er så krevende for dere, og hun åpenbart sliter, så hadde jeg nok forsøkt alt mellom himmel og jord. I Frankrike er det feks vanlig å kutte ut melkeprotein for barn med adhd fordi de har forsket på effekten på dette og har dermed dette som fast behandling. Verd et forsøk tenker jeg. Har noe med at melkeproteiner trigger belønningssenteret i hjernen som overstimulerer de med adhd mer enn oss andre. Men viktig at hun spiser nok, for lavt blodsukker kan jo gi samme utfordringer…

Håper dere får en kjapp utredning nå sånn at dere får litt mer hjelp❤️

Anonymkode: f9e86...6cb

Lenke til kommentar
Del på andre sider

https://www.instagram.com/neurowild_?igsh=eGkzM2tsYzRuZjZ2

Denne damen har en utrolig flott konto med forklarende bilder og tegneserier. Anbefaler den på det varmeste.

 

 

Anonymkode: 8497b...eb2

Endret av Matas
Innlegget er moderert for identifiserende innhold. Matas, mod.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Har ei nydelig datter med store og komplekse utfordringer knyttet til emosjonsregulering, og har en del utfordringer med å sitte i ro. Har også klassiske tegn på ADHD som impulsivitet, konsentrasjonsproblemer og sliter veldig med å sitte i ro og faktisk spise ferdig et måltid noe som fører til at hun er tynn som en strek fordi hun «har ikke tid til å spise». Barnehagen observerer det samme som oss og PPT ble kalt inn i vår. Hun begynner med utredning til høsten og vi er ganske sikre på at hun har ADHD da både jeg og far har det. Far er meget tålmodig og flink med henne men han sliter veldig med å hjelpe henne. Hver ettermiddag må far eller jeg ta henne med på rommet å være alene med henne og roe henne ned. Hun ødelegger ting, kaster ting og river i lamper, riper opp vegger og slår med dører når hun får meltdowns.
 

Jeg ser ikke mørkt på det å ha en datter med ADHD, da jeg har klart meg bra i livet med master-utdanning og en god jobb, det samme med far). I bunn og grunn så jeg er rustet til dette, men jeg kjenner at jeg blir sliten. Hver ettermiddag har hun store følelsesmessige sammenbrudd der hun kollapser på gulvet, gråter, slår og sparker og ødelegger ting samt kaster leker i gulvet. Jeg har vurdert å dokumentere disse utbruddene fordi de er så «like» og de kommer hver eneste ettermiddag til samme tid, men jeg har selvfølgelig ikke tatt dette opp, men det frister fordi jeg trenger så sårt hjelp. 
 

Hun bruker enda smokke og dette er en kamp vi ikke tar nå, da PPT mener hun trenger denne. I tillegg bruker hun tåteflaske noe hun er ALT for stor til. Vi har prøvd å tvinge henne av dette men det førte til total rasering og utagering i en hel uke, måtte derfor for husfreden sin del la henne få denne tryggheten, selv om jeg føler vi skulle ha stått ut kampen. 
 

Nå er det ferie og jeg gruer meg litt. Har dårlige erfaringer med ferie og hennes helse. Hun liker ikke brudd i rutiner, og krangler og styrer med søskene sine hele tiden. Hun er veldig dårlig på å dele leker og tar gjerne ifra søsteren sin på 1 år lekene når hun leker. I tillegg er hun sta og veldig «høylytt». Om hun ikke får viljen sin så roper hun og skriker, og noen ganger slår hun oss. 
 

I ferien er vi forberedt på at dette kan bli tøft. Vi prøver å skape forutsigbarhet og vi skal ikke reise noen plass noe som gjør det bedre for oss og henne, fordi hun er ikke så glad i sydenturer osv, noe vi har prøvd men hun er veldig knyttet til hjemmet sitt og sine private ting. 
 

Nå er ferien her og allerede er vi «slitne». Har ingen avlastning unntak en bestemor som stiller minimalt opp, men det er bedre enn ingenting. Min mor hjelper til mye men hun kommer til kort når hun er med datteren min fordi hun rett og slett ikke vet hvordan hun skal møte henne når datteren min slår og roper stygge ting til henne. Min mor er veldig tålmodig og hjelpsom men hun er nok litt usikker på henne fordi datteren min kan være skikkelig stygg med henne. 
 

Vi prøver å slite ut barna med å ta de med ute hver dag, når de kommer inn er de ofte «fornøyd», men hun med ADHD blir ikke sliten fordi hun har en enorm energi. 
 

Når vi får besøk av venner og familie blir det ofte mye bråk, og hun roper og styrer fordi hun ønsker all oppmerksomhet. Ofte blir det krangling med søskene, og under måltid er det så ubehagelig at vi har sluttet å invitere folk over. 

 

Hun spiser nesten ikke mat. Bare yoghurt, pølse og fiskekaker. 
 

Drikker melk, og saft. 
 

Er veldig umoden og sliter med å henge med de andre på sin alder. 
 

i tillegg er hun veldig ufin mot søskene sine, noe jeg ofte blir sint på henne for. Og noen ganger har jeg kjeftet på henne rett og slett fordi jeg blir så lei og sliten av hele greia. 


Vi prøver å ta henne med ute alene i ny ig ned, samt gi henne mer oppmerksomhet men jeg begynner å se at hun får mye mer enn søskene sine noe jeg synes er feil. Hun krever så mye at jeg rett og slett er litt rådvill. Har noen ganger tenkt avlastning gjennom BV og tenker at dette kan bli noe vi kan diskutere, men føler kanskje at dette også blir feil fordi da føler jeg at vi «gir henne litt opp». Men vi blir veldig slitne dessverre. 

 

Nå i ferien har vi planer om dagsturer, være mye ute og slappe av hjemme. Er redd hun kommer til å kjede seg, men drar vi på ferie så blir det ofte enda mer stress så vi holder oss hjemme av en grunn. 
 

Til tross for sine utfordringer er hun omsorgsfull og morsom, og veldig smart. Hun er veldig intelligent og forstår mye for å bare være 5 år, og hun har ligget foran hele veien når det kommer til puslespill, motorikk og hun er veldig atletisk. Men gud, så sliten jeg blir av henne til tider. 

Anonymkode: 80114...99d

På ettermiddagene så har hun nok meltdowns fordi hun er sliten og kanskje har brukt hele dagen til å speile og maskere. Hun er trygg på at dere elsker henne og har derfor meltdowns hjemme. 

Veldig flott at hun starter utredning til høsten, hun er fremdeles veldig ung/liten, men det er jo ganske tydelig at hun (og dere) må få hjelp.

Hva med grove bananlapper, liker hun det? Jeg har en gutt som er vanskelig i matveien, men han redder seg inn på at hn er glad i korn- og melkeprodukter. Det er f eks mye jern i grove korn. Og MÅ hun sitte ved bordet mens hun spiser? Eller kanskje hun kan få leke med f eks plusplus eller lego samtidig, hvis det er det som må til for å få en litt mer rolig middag? 

Kanskje ikke så lett, men prøv å finne en arena hvor hun skinner/mestrer og hvor hun kan opparbeide seg selvtillit og mestringsfølelse. Hun er liten og lett; hva med klatring? Friidrett er jo også noe som innebærer en del variasjon. Kan tenke meg at samspill med andre i lagidrett fort kan bli for utfordrende, men individuell idrett er jo også svært sosialt.

Svømming er også veldig bra, anbefaler Tryggivann-kurs. Vi gav vårt ene barn 2 slike kursdager i uken, da klarte han å roe mer ned og følge med. En dag i uka ble for lite, da var han propell.

Anonymkode: 8497b...eb2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har adhd og jeg oppførte meg som din datter til jeg var ferdig med puberteten. 

Jeg synes du skal skaffe mye hjelp til deg selv. For jeg drev min mor til blandingesmisbruk. 

Min far hadde en annen tilnærming. Han lot seg ikke ense av hvordan jeg oppførte meg. Men han holdt mye i rundt meg og sa "slapp av, slapp av, det går over, det er ikke så ille som du trur, verden går ikke under". Han gjentok det igjen og igjen til jeg fikk roa meg. 

Jeg spiste selvsagt ikke, så min morfar fora meg med fløte og marsipangris. Uten at det hjalp. 

På skolen laga jeg bare kaos, selvsagt. Men det gikk passe greit for det. Min far hadde gitt meg selvtillit og fortalte meg hver eneste dag at det viktigste i verden var å være snill. Resten var det ikke så nøye med. Så jeg fikk venner. Mye drama og mye omsorg, det var meg. 

Når mine foreldre skulle ta meg med på besøk hadde de en peeptalk hver gang om at jeg måtte oppføre meg. Men det klarte jeg aldri. Jeg husker en gang min onkel sa til meg at han håpte jeg fikk like slitsomme unger som jeg selv var. Med et smil.

Jeg slamra døra til den fikk bue på seg. Den ble ikke erstattet før jeg flyttet hjemmefra. 

Jeg plaga lillesøstra mi så mye at hun er bitter på meg den dag i dag. 

Når jeg ble overstimulert fikk jeg panikkangst, som ditt barn. 

Så når jeg ser på mine omsorgspersoner taklet de det helt forskjellig. Pappa elsket alt dramaet, alle de store følelsene, hylinga, skrikinga og kjeftinga. Han likte sirkuset. Og vi ble bestevenner livet hans ut. Min mor drev jeg fra vettet. Hun vil ikke ha noe med meg å gjøre. 

Adhd-unger er småjævler. Skaff deg hjelp. Hun behøver tusen komplimenter. Å fikse henne må du slå fra deg. Du har fått et salig leven i hus så gjør henne snill og sterk. Så får du prøve så godt det går å godta alt styret. 

Eneste jeg fikk knallhard straff for var å kalle noen. Et "idiot" eller "tosk" fra meg så ble jeg låst inn på badet til jeg hadde fått tenkt meg om. For det er forskjell på adhd og være stygg med andre. 

 

Anonymkode: bc866...e70

  • Liker 3
  • Hjerte 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg leser ut fra ditt innlegg. Er at du har god oversikt over hva hun sliter med. 

Men et godt verktøy er også å ha litt oversikt på når det skjer. 

Her har jeg 3 voksne med adhd. Som ikke fikk  diagnosen før de ble voksne alle 3. Jeg har nylig fått diagnosen og er ganske sikker på at mannen er ikke uten han heller.

Men jeg vil først og fremst anbefale deg å høre på podcasten adhd norge påspotify. Den har hjulpet meg sykt mye.

Jeg ser at du skriver at hun er god på pusslespill og aktiviteter.  

Så mitt råd i sommer er kanskje å kartlegge hverdagen og legge den litt opp så dere er på forkant. Her må dere gjerne gå utenfor boksen  og være litt kreative  velge uvanlige løsninger.  

Alle med adhd er jo selvsagt veldig forskjellig, så noen fasit finnes jo ikke. Den må dere lage selv. Men kan jo dele litt på ting så har du litt å prøve ut i begynnelsen.  

1. Hun er smart og god i puslespill. Det her forteller meg at hun har en evne til å følge spulleregler. Jeg har ei som er smart og kreativ. Klarer ikke puslespill pga må lage reglene selv, og helst finne opp kruttet på nytt. Mestring gir dopamin, så å ha tilbud om lego, pulsespill og andre fikle aktiviteter. Hjelper på et hode som jobber raskere enn toget. Hvis  tålmodigheten ikke er lang. Så ikke kjøp stor lego men sånne små bokser. Lego spesielt er lurt. Fordi da må det sorteres,  følge et skjema  og får et resultat. Og hjelper til å øke konsentrasjonen. Sånne aktiviteter hjelper også til å holde aktivitetsnivået i sjakk. Bruk det bevisst. La barnet bestemne litt hva ønsker å prøve.

2. Er god på aktivitet. Her også er det mye mestring. Når frilek  bikke fungerer med de andre. Kan du lage konkuranser, der de må konkurere med seg selv. Feks løpe raskt spille ball,  badminton. Masse balltriks å lære seg. Bla. Ta over og styr litt leken når leken er i ferd med å gå galt. Det hører du på støynivået. 

3. Her har det hjulpet på den som har mest utagerende oppførsel.  Å gi verktøy  og korte beskjeder. Lange monologer på en med adhd fungerer ikke. Men de er ikke altid bevisst på hva egne følser betyr. Så finn på litt egne ord på dem. Og lær de hva det betyr når det skjer. Men da i øyblikk du har kontakt.  

Eksempel.  Når sønnen begynte å ta av og bli voldsom. Kalte vi det å boble. Når du  bobler da går det ofte galt snart. Når du kjenner det bobler,  da må du gå vekk. Så her ble vi enige om at da går han bak huset og sparker i muren. Det gir to ting. Å få ut det som bobler og ro nok til å ta seg ned igjen. Da må de være alene uten andre rundt seg. Og det går ca 2 minutter.  Så han kunne plutselig inne bare rope ut. Mamma det bobler. Og løp ut. Kom inn igjen og alt var bra. 

3. Den ene ungen her var som din på mat. Konsistens var visst noe som var et problem.  Så vi måtte gi mat med riktig Konsistens.  Her må dere finne ut hva som er riktig for deres barn.

Jeg la merke til at barnet ikke spiste før etter vi andre var ferdige og gått fra bordet. Så mulig det ble for mange rundt.

Jeg har vært streng på at vi ikke spiser og leser når vi spiser sammen. Det har fungert for oss andre. Men det barnet fikk lov å spise alene og med pad. 

Men vi hadde feks ikke sjokolade pålegg i huset. Fordi barnet ville da ikke spise noe annet. Søtt hjelper jo på et adhd hode.  Så prøv å ha litt frukt tilgjengelig.  

4. Melt down sent på dagen kommer nok av overstimuli. Og lite mat. Så å lage lommer med litt ro og måltider til fadte tider. Vil over tid gi  litt naturlig sulten på de tidspunktene etterhvert.  Jeg selv føler ikke sult. Men etter jeg begynte å spise etter klokka.  Så gikk det litt av seg selv.  Og fungerte med ett større måltid om dagen. Ellers kunne jeg glemme å spise på 3 dager. 

Finner dere ut av de andre punktene. Løser dere. Mye av punkt 4. Punkt 4 blir da en målestokk iht hvor bra dere har fått til den dagen. Blir det stor melt down. Så gå igjennom og finn ut hva dere tenker ble for mye for lite osv. 

5. Her har det liten effekt å fortelle barna hva de skal gjøre. Iht følser ol. Men det har hjulpet svært mye å snakke med dem. Jeg tror også du ble lei deg når leken gikk galt. Da åpner de seg opp og du kan stille spm. Hva tenker du gikk galt?hva tenker du kari følte når du slo tok leken hennes? Liker du når andre tar leken din? Hvorfor liker du ikke det ? Osv. Da setter dere ord på det hun føler på og øker forståelse. Vi tok det også dit at vi kan ikke gjøre slike ting ugjort, om ungen har gjort noen noe dumt.  At de også skulle si unskyld, jeg mente det ikke. Og vil vi skal være venner. De gjør jo ikke ting for å være slem. Men fordi de ikke har kontroll.  Og da må man lære de å være litt mer bevisst på egne handlinger. Hvordan de kan oppnå kontroll, og gi de verktøy for å få ut det de ikke klarer å stoppe, men uten at det går utover noen.

Min utagerende er nå voksen. Og min store frykt var at han kom til å komme i mange slosskamper sent i tenårene. Det har han ikke, fordi han har lært å unngå det. 

Roping og skrik har jeg hatt en regel på hjemme at jeg ikke forstår. Ikke surve stemme heller. Da får de beskjed om å snakke vanlig. Firdi jeg skjønner ikke roping. Da tvinges de til å roe seg ned for å si det de ønsker. Eks MAMMA JEG ER TØRST!!!! - nå roper du så du må snakke vanlig så jeg skjønner hva du sier. Og gir meg ikke på det før de spør med innestemme. Det er også god hjelp til selvregulering.  

Selv snakker jeg til dem med lav stemme. Da må de også konsetrere seg for å høre. 

Er det kaos jeg ikke får stoppet  hyler jeg høyt til de blir stille også snakker jeg til dem med vanlig stemme.  Det er for å bryte det fokuset de er i.ikke ofte jeg måtte gjøre det. Men å gi de fokus på annet når de ikke klarte å slippe tak i det de fikk besettelse på fungerte ganske bra . Av og til sette på litt musikk og danse i stua. Da ble de med. Og jeg fikk kontakt 

Alle 3 klareeseg ganske bra som voksne og er godt likt. Og det ligger det endel jobb bak.

Av og til er det lurt å slippe de løs på stor åpen plass. Der du har god ovesikt. Og slipper å løpe etter. Da kan også du slappe av litt.  

Anonymkode: 8bd4f...a7b

  • Liker 2
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for veldig mange gode tips og råd her inne. Dette setter jeg stor pris på❤️

I dag har vi hatt en innholdsrik og aktiv dag ute. Barna har koset seg, og spesielt jenta vår. Jeg merker at hun sliter veldig nå på ettermiddagen og hun ødelegger ting, plager søskene sine og ødela traktoren til broren sin i sta ved å kaste den i været så den gikk i stykker i tusen knas.. Tok henne er på rommet og snakket rolig med henne å forklarte for gang 100 at man IKKE skaø kaste leker i taket fordi da blir de ødelagt. Nå kastet jeg leken og hun ser ut til å forstå at dette var feil av henne. Problemet er at hun kommer til å gjøre det igjen om ikke lenge..

Kjenner jeg blir veldig frustrert. Mange bøker, leker og annet har gått i stykker nettopp pga dette. Det er faktisk dyrt å måtte kjøpe nye bøker og leker hele tiden, fordi alt blir rasert. 
 

Noen tips på hvordan lære henne at hun IKKE skal kaste leker og ting i gulvet eller i taket? Hvordan nå inn på en ok måte? 
 

Hilsen TS

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Det jeg leser ut fra ditt innlegg. Er at du har god oversikt over hva hun sliter med. 

Men et godt verktøy er også å ha litt oversikt på når det skjer. 

Her har jeg 3 voksne med adhd. Som ikke fikk  diagnosen før de ble voksne alle 3. Jeg har nylig fått diagnosen og er ganske sikker på at mannen er ikke uten han heller.

Men jeg vil først og fremst anbefale deg å høre på podcasten adhd norge påspotify. Den har hjulpet meg sykt mye.

Jeg ser at du skriver at hun er god på pusslespill og aktiviteter.  

Så mitt råd i sommer er kanskje å kartlegge hverdagen og legge den litt opp så dere er på forkant. Her må dere gjerne gå utenfor boksen  og være litt kreative  velge uvanlige løsninger.  

Alle med adhd er jo selvsagt veldig forskjellig, så noen fasit finnes jo ikke. Den må dere lage selv. Men kan jo dele litt på ting så har du litt å prøve ut i begynnelsen.  

1. Hun er smart og god i puslespill. Det her forteller meg at hun har en evne til å følge spulleregler. Jeg har ei som er smart og kreativ. Klarer ikke puslespill pga må lage reglene selv, og helst finne opp kruttet på nytt. Mestring gir dopamin, så å ha tilbud om lego, pulsespill og andre fikle aktiviteter. Hjelper på et hode som jobber raskere enn toget. Hvis  tålmodigheten ikke er lang. Så ikke kjøp stor lego men sånne små bokser. Lego spesielt er lurt. Fordi da må det sorteres,  følge et skjema  og får et resultat. Og hjelper til å øke konsentrasjonen. Sånne aktiviteter hjelper også til å holde aktivitetsnivået i sjakk. Bruk det bevisst. La barnet bestemne litt hva ønsker å prøve.

2. Er god på aktivitet. Her også er det mye mestring. Når frilek  bikke fungerer med de andre. Kan du lage konkuranser, der de må konkurere med seg selv. Feks løpe raskt spille ball,  badminton. Masse balltriks å lære seg. Bla. Ta over og styr litt leken når leken er i ferd med å gå galt. Det hører du på støynivået. 

3. Her har det hjulpet på den som har mest utagerende oppførsel.  Å gi verktøy  og korte beskjeder. Lange monologer på en med adhd fungerer ikke. Men de er ikke altid bevisst på hva egne følser betyr. Så finn på litt egne ord på dem. Og lær de hva det betyr når det skjer. Men da i øyblikk du har kontakt.  

Eksempel.  Når sønnen begynte å ta av og bli voldsom. Kalte vi det å boble. Når du  bobler da går det ofte galt snart. Når du kjenner det bobler,  da må du gå vekk. Så her ble vi enige om at da går han bak huset og sparker i muren. Det gir to ting. Å få ut det som bobler og ro nok til å ta seg ned igjen. Da må de være alene uten andre rundt seg. Og det går ca 2 minutter.  Så han kunne plutselig inne bare rope ut. Mamma det bobler. Og løp ut. Kom inn igjen og alt var bra. 

3. Den ene ungen her var som din på mat. Konsistens var visst noe som var et problem.  Så vi måtte gi mat med riktig Konsistens.  Her må dere finne ut hva som er riktig for deres barn.

Jeg la merke til at barnet ikke spiste før etter vi andre var ferdige og gått fra bordet. Så mulig det ble for mange rundt.

Jeg har vært streng på at vi ikke spiser og leser når vi spiser sammen. Det har fungert for oss andre. Men det barnet fikk lov å spise alene og med pad. 

Men vi hadde feks ikke sjokolade pålegg i huset. Fordi barnet ville da ikke spise noe annet. Søtt hjelper jo på et adhd hode.  Så prøv å ha litt frukt tilgjengelig.  

4. Melt down sent på dagen kommer nok av overstimuli. Og lite mat. Så å lage lommer med litt ro og måltider til fadte tider. Vil over tid gi  litt naturlig sulten på de tidspunktene etterhvert.  Jeg selv føler ikke sult. Men etter jeg begynte å spise etter klokka.  Så gikk det litt av seg selv.  Og fungerte med ett større måltid om dagen. Ellers kunne jeg glemme å spise på 3 dager. 

Finner dere ut av de andre punktene. Løser dere. Mye av punkt 4. Punkt 4 blir da en målestokk iht hvor bra dere har fått til den dagen. Blir det stor melt down. Så gå igjennom og finn ut hva dere tenker ble for mye for lite osv. 

5. Her har det liten effekt å fortelle barna hva de skal gjøre. Iht følser ol. Men det har hjulpet svært mye å snakke med dem. Jeg tror også du ble lei deg når leken gikk galt. Da åpner de seg opp og du kan stille spm. Hva tenker du gikk galt?hva tenker du kari følte når du slo tok leken hennes? Liker du når andre tar leken din? Hvorfor liker du ikke det ? Osv. Da setter dere ord på det hun føler på og øker forståelse. Vi tok det også dit at vi kan ikke gjøre slike ting ugjort, om ungen har gjort noen noe dumt.  At de også skulle si unskyld, jeg mente det ikke. Og vil vi skal være venner. De gjør jo ikke ting for å være slem. Men fordi de ikke har kontroll.  Og da må man lære de å være litt mer bevisst på egne handlinger. Hvordan de kan oppnå kontroll, og gi de verktøy for å få ut det de ikke klarer å stoppe, men uten at det går utover noen.

Min utagerende er nå voksen. Og min store frykt var at han kom til å komme i mange slosskamper sent i tenårene. Det har han ikke, fordi han har lært å unngå det. 

Roping og skrik har jeg hatt en regel på hjemme at jeg ikke forstår. Ikke surve stemme heller. Da får de beskjed om å snakke vanlig. Firdi jeg skjønner ikke roping. Da tvinges de til å roe seg ned for å si det de ønsker. Eks MAMMA JEG ER TØRST!!!! - nå roper du så du må snakke vanlig så jeg skjønner hva du sier. Og gir meg ikke på det før de spør med innestemme. Det er også god hjelp til selvregulering.  

Selv snakker jeg til dem med lav stemme. Da må de også konsetrere seg for å høre. 

Er det kaos jeg ikke får stoppet  hyler jeg høyt til de blir stille også snakker jeg til dem med vanlig stemme.  Det er for å bryte det fokuset de er i.ikke ofte jeg måtte gjøre det. Men å gi de fokus på annet når de ikke klarte å slippe tak i det de fikk besettelse på fungerte ganske bra . Av og til sette på litt musikk og danse i stua. Da ble de med. Og jeg fikk kontakt 

Alle 3 klareeseg ganske bra som voksne og er godt likt. Og det ligger det endel jobb bak.

Av og til er det lurt å slippe de løs på stor åpen plass. Der du har god ovesikt. Og slipper å løpe etter. Da kan også du slappe av litt.  

Anonymkode: 8bd4f...a7b

Takk for at du deler. 
Det er krevende det her. Mange gode tips og råd her. Dette med musikk og skifte fokus var et godt tips. 

Hvordan gikk det med barna dine i voksen alder? 

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Jeg har adhd og jeg oppførte meg som din datter til jeg var ferdig med puberteten. 

Jeg synes du skal skaffe mye hjelp til deg selv. For jeg drev min mor til blandingesmisbruk. 

Min far hadde en annen tilnærming. Han lot seg ikke ense av hvordan jeg oppførte meg. Men han holdt mye i rundt meg og sa "slapp av, slapp av, det går over, det er ikke så ille som du trur, verden går ikke under". Han gjentok det igjen og igjen til jeg fikk roa meg. 

Jeg spiste selvsagt ikke, så min morfar fora meg med fløte og marsipangris. Uten at det hjalp. 

På skolen laga jeg bare kaos, selvsagt. Men det gikk passe greit for det. Min far hadde gitt meg selvtillit og fortalte meg hver eneste dag at det viktigste i verden var å være snill. Resten var det ikke så nøye med. Så jeg fikk venner. Mye drama og mye omsorg, det var meg. 

Når mine foreldre skulle ta meg med på besøk hadde de en peeptalk hver gang om at jeg måtte oppføre meg. Men det klarte jeg aldri. Jeg husker en gang min onkel sa til meg at han håpte jeg fikk like slitsomme unger som jeg selv var. Med et smil.

Jeg slamra døra til den fikk bue på seg. Den ble ikke erstattet før jeg flyttet hjemmefra. 

Jeg plaga lillesøstra mi så mye at hun er bitter på meg den dag i dag. 

Når jeg ble overstimulert fikk jeg panikkangst, som ditt barn. 

Så når jeg ser på mine omsorgspersoner taklet de det helt forskjellig. Pappa elsket alt dramaet, alle de store følelsene, hylinga, skrikinga og kjeftinga. Han likte sirkuset. Og vi ble bestevenner livet hans ut. Min mor drev jeg fra vettet. Hun vil ikke ha noe med meg å gjøre. 

Adhd-unger er småjævler. Skaff deg hjelp. Hun behøver tusen komplimenter. Å fikse henne må du slå fra deg. Du har fått et salig leven i hus så gjør henne snill og sterk. Så får du prøve så godt det går å godta alt styret. 

Eneste jeg fikk knallhard straff for var å kalle noen. Et "idiot" eller "tosk" fra meg så ble jeg låst inn på badet til jeg hadde fått tenkt meg om. For det er forskjell på adhd og være stygg med andre. 

 

Anonymkode: bc866...e70

Takk for at du deler:) 

 

Hvordan går det med deg i dag ?

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

På ettermiddagene så har hun nok meltdowns fordi hun er sliten og kanskje har brukt hele dagen til å speile og maskere. Hun er trygg på at dere elsker henne og har derfor meltdowns hjemme. 

Veldig flott at hun starter utredning til høsten, hun er fremdeles veldig ung/liten, men det er jo ganske tydelig at hun (og dere) må få hjelp.

Hva med grove bananlapper, liker hun det? Jeg har en gutt som er vanskelig i matveien, men han redder seg inn på at hn er glad i korn- og melkeprodukter. Det er f eks mye jern i grove korn. Og MÅ hun sitte ved bordet mens hun spiser? Eller kanskje hun kan få leke med f eks plusplus eller lego samtidig, hvis det er det som må til for å få en litt mer rolig middag? 

Kanskje ikke så lett, men prøv å finne en arena hvor hun skinner/mestrer og hvor hun kan opparbeide seg selvtillit og mestringsfølelse. Hun er liten og lett; hva med klatring? Friidrett er jo også noe som innebærer en del variasjon. Kan tenke meg at samspill med andre i lagidrett fort kan bli for utfordrende, men individuell idrett er jo også svært sosialt.

Svømming er også veldig bra, anbefaler Tryggivann-kurs. Vi gav vårt ene barn 2 slike kursdager i uken, da klarte han å roe mer ned og følge med. En dag i uka ble for lite, da var han propell.

Anonymkode: 8497b...eb2

Ja, hun er veldig sliten på ettermiddagene og vi prøver å legge til rette for en rolig ettermiddag. Som regel må hun ha en voksen tett inntil seg hele tiden og det er vanskelig når man har flere små barn. 
 

Akkurat nå roper hun og styrer på stua. Har ødelagt en leke til broren sin som hun prøvde å kaste på han av en uviss grunn men bror så på TV. Hun har spist bra i dag og har vært aktiv i mange timer på lekeland. Nå er hun i full sving og jeg er veldig usikker på hvordan kvelden blir. 
 

Har tatt en time out på rommet nå og byttet «vaktskifte» med far. Dette er intens! 
 

Ts 

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Dette høres krevende ut for dere❤️ Har du sett på den nasjonale adhd-nettsiden? Selv om hun ikke har fått diagnosen så kan dere jo se litt på tipsene og triksene de anbefaler, i håp om at det kan gjøre det enklere for dere når hun blir rasende. 
 

Siden det er så krevende for dere, og hun åpenbart sliter, så hadde jeg nok forsøkt alt mellom himmel og jord. I Frankrike er det feks vanlig å kutte ut melkeprotein for barn med adhd fordi de har forsket på effekten på dette og har dermed dette som fast behandling. Verd et forsøk tenker jeg. Har noe med at melkeproteiner trigger belønningssenteret i hjernen som overstimulerer de med adhd mer enn oss andre. Men viktig at hun spiser nok, for lavt blodsukker kan jo gi samme utfordringer…

Håper dere får en kjapp utredning nå sånn at dere får litt mer hjelp❤️

Anonymkode: f9e86...6cb

Hvordan få henne til å slutte med melk? 

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Siden hun spiser lite har hun vel kanskje lavt blodsukker på ettermiddagen som og kan bidra til sammenbruddene? 

Jeg har småspiste barn og spesielt det ene kan bli et monster når blodsukkeret blir for lavt.

Om hun ligger lavt på vekstkurven - har dere diskutert med lege om det er mulig å få Fortini næringsdrikker på resept? Mye kalorier i lite volum. Mine barn elsker de, spesielt den med sjokoladesmak og den som heter sommerfrukt. Det er også mulig å fryse disse til is om hun liker det.

Anonymkode: 85199...b6b

Ja, vi diskuterte næringsdrikk i høst men det ble satt på vent. Jeg blir nok definitivt å ta det opp med PPT og legen igjen. Hun er veldig tynn, og hun burde ha fått i seg langt mer mineraler og vitaminer, 

Anonymkode: 80114...99d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ut som at hun er overstimulert på ettermiddagen, samt med lite næring. Du har allerede fått endel tips, jeg vil bare si at jeg forstår at det er slitsomt. Jeg fikk diagnosen når jeg var voksen, min datter fikk den når hun var ungdom, men jeg visste det allerede når hun gikk i bhg. Bhg var enig med meg, og hun hadde en ekstra person med seg, men jeg måtte kjempe i mange år før hun endelig fikk utredningen. 

Anonymkode: 9a6ad...07a

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan dere klare å finne ett eller annet hun kan hvile seg med på ettermiddagen? Virker som hun blir ekstremt overstimulert.

Har en gutt som er en del år eldre enn jenta dere, for han fungerer det nå fint å hvile og koble av med tv.

Anonymkode: 75347...3a3

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Det dummeste du gjør er slite de helt ut da de blir overstimulert og da blir det enda mer kaos.. Står i det samme dramaet å kaoset 

Anonymkode: faee0...1f1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så ville jeg kontaktet ppt angående hjelp i skolen og bup for både i og utenfor skolen, men det beste er når det er kaos det er å holde roen selv fordi barn med adhd tenker på 10 ting når du selv tenker på 1 ting pluss at når en skoledag på et par timer blir det dobbelte for dem i timer. Håper du forstår at ungen din blir fortere utslitt og da kommer de utbruddene hun har

Anonymkode: faee0...1f1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Det dummeste du gjør er slite de helt ut da de blir overstimulert og da blir det enda mer kaos.. Står i det samme dramaet å kaoset 

Anonymkode: faee0...1f1

Er helt enig, men her har vi prøvd det stikk motsatte og da fører det til at de kjeder seg, krangler eller at hun med ADHD raserer huset eller rett og slett går på veggen. 
 

Jeg er enig i at man kanskje ikke skal gjøre for mye på en dag, men vi må ut hver dag og minst tre timer hver dag. Å være ute er det beste, men når det er dårlig vær er vi enten på svømmehall eller på lekeland. 
 

Det hadde vært fint å kunne slappet av mer hjemme men vi har dessverre veldig dårlig erfaring med dette. Det aller beste er å være ute på en stor lekeplass, eller nede ved sjøen for å bade å leke i sanden. Å sitte i ro hjemme å lese i bøker og drive med puslespill passer dessverre ikke hjem her da maks går i 15 min før brikkene blir kastet i veggen. 

Anonymkode: 80114...99d

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Så ville jeg kontaktet ppt angående hjelp i skolen og bup for både i og utenfor skolen, men det beste er når det er kaos det er å holde roen selv fordi barn med adhd tenker på 10 ting når du selv tenker på 1 ting pluss at når en skoledag på et par timer blir det dobbelte for dem i timer. Håper du forstår at ungen din blir fortere utslitt og da kommer de utbruddene hun har

Anonymkode: faee0...1f1

Ja, det forstår jeg. Det er nettopp derfor hun får mer «alenetid» med en av oss foreldrene. Hun er ofte med en av oss for å handle, (hun elsker å være med på musikken å handle mat) eller bare kjøre bil da hun elsker å høre på musikk å bare være med oss. Eller så skjermer vi henne på rommet mens hun leker med dukkehuset sitt etter barnehagen så får en av oss ta de to andre barna. Eneste problemet er at det blir mye oppfølgning på henne og det går utover de to andre.

Jeg håper og tror at vi kan få hjelp på sikt, og at vi kan få hjelp. Det er snakk om at det skal en ekstra pedagog inn i barnehagen slik at jenta vår for en til en, og dette kan være til veldig stor hjelp for henne og oss. 
 

Noen i familien er flinke til å se henne og ser at hun strever. De tar henne med på ting en gang i blant og dette gir oss mye. Hun er heldig å har fine folk rundt seg selv om jeg skulle ønske vi fikk enda mer hjelp, men dette kan jeg ikke forvente. 
 

 

Anonymkode: 80114...99d

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...