Stina234 Skrevet 20. juni 2024 #1 Del Skrevet 20. juni 2024 (endret) Rapport fra OECD på offentlig pengebruk i Norge ble lagt frem i dag. her er det mye som bør fokuseres på, men en ting er veldig spesielt, det er den norske sykelønns ordningen: "Syke- og uføretrygd reformer har hatt begrenset uttelling så langt. Pengebruken på disse områdene er fire ganger høyere enn gjennomsnittet i OECD-landene Et annet punkt er: "Norges skattetrykk topper OECD-gjennomsnittet, til tross for at vi også har høye oljeinntekter" Dette er vel fordi den offentlige pengebruken er så høy Endret 20. juni 2024 av Stina234 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
snorkfrk Skrevet 20. juni 2024 #2 Del Skrevet 20. juni 2024 Ja rapporten vitner om at det nok er nødvendig å se på sykemeldingsordningen i Norge. Det er fantastisk at ulykke/sykdom kan ramme uten at det også skal føre til en økonomisk krise. Men andelen unge uføre er uakseptabelt høy, med all den uhelse det medfører. Det er ikke nødvendigvis ytelsene som må ned men heller fokus på hvordan man kan få folk ut i arbeidslivet igjen, selv med funksjonsnedsettelser. 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
GP950mAh Skrevet 22. juni 2024 #3 Del Skrevet 22. juni 2024 Norge ligger langt over nivået i resten av OECD for pengebruk på uføretrygdede og sykepenger. Våre naboland bruker halvparten så mye av BNP som oss, det er bekymringsfullt og er et sted man trenger innstramminger: 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Perine Skrevet 23. juni 2024 #4 Del Skrevet 23. juni 2024 Er det også målt hvor mange som til enhver tid er sysselsatt, under utdanning eller permittert i de enkelte land? Har de sammenlignet andre ordninger, slik som sykt-barn-dager og annen lønnet permisjon? Jeg vet det ikke, men vet at det er forskjeller, og at fravær kommer inn under forskjellige ordninger. Nå synes jeg at politikerne prøver å overgå hverandre i kreativitet for å spare penger - som de i neste omgang er klar for å kaste ut av landet. 4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 24. juni 2024 #5 Del Skrevet 24. juni 2024 (endret) OECD rapporten fortel ikkje noe om hvorfor sykelønnen og offentlige utgifter er høye i norge. Norsk velferd er åpentbart ikkje berekraftig på sikt, og politikerne både innenfor kommuner, fylkeskommuner, og på stortinget må nok etterhvert belage seg på å slipe sparekniven bedre. Endret 24. juni 2024 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Druid Skrevet 25. juni 2024 #6 Del Skrevet 25. juni 2024 Acer skrev (12 timer siden): OECD rapporten fortel ikkje noe om hvorfor sykelønnen og offentlige utgifter er høye i norge. Norsk velferd er åpentbart ikkje berekraftig på sikt, og politikerne både innenfor kommuner, fylkeskommuner, og på stortinget må nok etterhvert belage seg på å slipe sparekniven bedre. Denne misforståelsen er ikke bare skadelig , den MÅ gravlegges : Norsk velferd ER bærekraftig. Den er ikke spesielt human, men fra et totalt økonomisk system, er det vanskelig å se et mer optimalisert totalbilde. Vi jevnt over ofrere store grupper for flertallets beste. Svakheten som dukker opp her, er hvordan man ser på enkeltposter i bildet, som om de er uavhengig av resten. Sykelønn og uføre er 100% en funksjon av antall mennesker. Verdiskapningen i landet er en demografisk funksjon av antall mennesker : kaken blir ikke magisk større. Nordmenn er ikke sykere, og ingen land uten statestikk på syke, er friskere. Kosten av menneskelig svakhet er statistisk. Det eneste vi kan kontrollere, er på hvilket budsjett det skal ende. Det faktum at vårt budsjett ligger høyt på sykelønn og uføre, er et politisk valg på at vi i større grad verdsetter samfunnsøkonomisk effektivitet istedet for at alle skal delta. Det er faktisk også en utfordring OECD problematiserer; ikke bare at effektiviten er på vei til å bli så høy den kan innen dagens politikk, men også at vi ikke integrerer større del av funksjonsnedsatte (hvilket senker effektiviteten ). Norge har høye offentlige utgifter fordi Norge har ekstremt høye offentlige inntekter. Det har gjort at vi har et stort politisk handlingsrom for pengebruk. Derfor har vi flere hundre kommuner, 1000 vis av små tettsteder tilknyttet km etter km av vei. OG selv om dette er dyrt, fører det til næring og sysselsetting. Ja, vi kunne sentralisert rundt 7 byer, 1/10 av bygdene , og gitt fylkeskommunen ansvar for kommunenes oppgaver, og på den måten kuttet offentlige budsjetter signifikant ; offentlige kostnader er knyttet til befolkningstetthet. Men offentlige penger brukes primært for å sikre verdiskapning ; vi bytter fellesressurser i arbeidsplasser og næringsutvikling og politisk handlingsrom. 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 25. juni 2024 #7 Del Skrevet 25. juni 2024 Druid skrev (36 minutter siden): Denne misforståelsen er ikke bare skadelig , den MÅ gravlegges : Norsk velferd ER bærekraftig. Den er ikke spesielt human, men fra et totalt økonomisk system, er det vanskelig å se et mer optimalisert totalbilde. Vi jevnt over ofrere store grupper for flertallets beste. Svakheten som dukker opp her, er hvordan man ser på enkeltposter i bildet, som om de er uavhengig av resten. Sykelønn og uføre er 100% en funksjon av antall mennesker. Verdiskapningen i landet er en demografisk funksjon av antall mennesker : kaken blir ikke magisk større. Nordmenn er ikke sykere, og ingen land uten statestikk på syke, er friskere. Kosten av menneskelig svakhet er statistisk. Det eneste vi kan kontrollere, er på hvilket budsjett det skal ende. Det faktum at vårt budsjett ligger høyt på sykelønn og uføre, er et politisk valg på at vi i større grad verdsetter samfunnsøkonomisk effektivitet istedet for at alle skal delta. Det er faktisk også en utfordring OECD problematiserer; ikke bare at effektiviten er på vei til å bli så høy den kan innen dagens politikk, men også at vi ikke integrerer større del av funksjonsnedsatte (hvilket senker effektiviteten ). Norge har høye offentlige utgifter fordi Norge har ekstremt høye offentlige inntekter. Det har gjort at vi har et stort politisk handlingsrom for pengebruk. Derfor har vi flere hundre kommuner, 1000 vis av små tettsteder tilknyttet km etter km av vei. OG selv om dette er dyrt, fører det til næring og sysselsetting. Ja, vi kunne sentralisert rundt 7 byer, 1/10 av bygdene , og gitt fylkeskommunen ansvar for kommunenes oppgaver, og på den måten kuttet offentlige budsjetter signifikant ; offentlige kostnader er knyttet til befolkningstetthet. Men offentlige penger brukes primært for å sikre verdiskapning ; vi bytter fellesressurser i arbeidsplasser og næringsutvikling og politisk handlingsrom. Dersom du satt som økonomisjef i en av mange av landets kommuner, fylkeskommuner som nå sliter med store underskudd, og har store utfordringer med budsjettene hadde nok plata de vert noe annerledes. Det er i all hovudsak det private næringslivet som står for verdiskapningen i landet, og de som produserer varer og tjenester vi lever av i norge. Norge har eit av verdens beste velferdsordninger, og etterhvert fått ei nettverk av ulike trygderetter som var heilt utenkeleg for bare 40-50 år når sysselsettingen var langt høyere en idag. Bra at vi har eit økonomisk sikkerhetsnett rundt oss nå ein kommer i en krise, men spørst om ikkje dette sikkerhetsnettet er ifred å bli store huller i. Norge har fått mange økonomiske flyktninger både inn, og ut av landet de senere årene, og det er veldi bekymtingsfult. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Druid Skrevet 25. juni 2024 #8 Del Skrevet 25. juni 2024 Acer skrev (3 minutter siden): Dersom du satt som økonomisjef i en av mange av landets kommuner, fylkeskommuner som nå sliter med store underskudd, og har store utfordringer med budsjettene hadde nok plata de vert noe annerledes. Kun hvis jeg var idiot. Stort sett alle økonomisjefer, selv offentlig, VET de ansetter til minimumbemanning. De gjør det, fordi norsk arbeidsliv er optimalisert mot arbeidstakere med høyest mulig produktivitet. Det betyr at de vet at de som faller utenfor må finansieres. Og hver gang vi ansetter en medarbeider som ikke er 100 %, får vi en utgiftsfaktor. Så hvis du sitter med budsjettet og ikke forstår grunnlaget for utgiftene dine, kansje du ikke burde jobbe med økonomi på mennesker. Acer skrev (10 minutter siden): Det er i all hovudsak det private næringslivet som står for verdiskapningen i landet, og de som produserer varer og tjenester vi lever av i norge. Det er en sannhet med modifikasjoner: næringslivet KAPITALISERER verdiskapningen: de gjør verdiskapningen om til en monitær verdi. Men det er bygd på Nasjonale verdier, som 200 mils økonomisk sone, forvaltningsreguleringer, mineralverdier og vannkraft. Og dette er verdier som kontinuerlig må pumpes tilbake til borgerene : en stat kan ikke tjene penger. Vi har en generelt en unaturlig høy sysselsetting. 2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 25. juni 2024 #9 Del Skrevet 25. juni 2024 Druid skrev (29 minutter siden): Kun hvis jeg var idiot. Stort sett alle økonomisjefer, selv offentlig, VET de ansetter til minimumbemanning. De gjør det, fordi norsk arbeidsliv er optimalisert mot arbeidstakere med høyest mulig produktivitet. Det betyr at de vet at de som faller utenfor må finansieres. Og hver gang vi ansetter en medarbeider som ikke er 100 %, får vi en utgiftsfaktor. Så hvis du sitter med budsjettet og ikke forstår grunnlaget for utgiftene dine, kansje du ikke burde jobbe med økonomi på mennesker. Det er en sannhet med modifikasjoner: næringslivet KAPITALISERER verdiskapningen: de gjør verdiskapningen om til en monitær verdi. Men det er bygd på Nasjonale verdier, som 200 mils økonomisk sone, forvaltningsreguleringer, mineralverdier og vannkraft. Og dette er verdier som kontinuerlig må pumpes tilbake til borgerene : en stat kan ikke tjene penger. Vi har en generelt en unaturlig høy sysselsetting. Poenget er at grunnsteinen til vår økte velferd er bygd opp rundt vår verdisskapningen, og mange norske verft indusstribedrifter er beresteinen til at vi har verdens mest moderne offhoreflåte, havbruknæring, møbelindustri, hav-vindkraft. m.m. Norge har etterhvert fått så godt råd at vi kan importere over 60 % av all maten vi lever, og Norge må bli mer sjølvforsynt på mat. Vi lever i en uroleg verden og skulle det oppstå internasjonal matvarektise som følge av klimaendringer, forurensning er norge blandt de mest sårbare landene.. Den dagen 1 kg . poteter koster kr. 100, - på grunn av matvaremangel ,må kanskje folk flest begynne å tenke annerledes. Private, og kommuner har de siste 30 årene gradvis bygd opp sin velferd på lånte penger, og slik kan det selvsagt ikkje fortsette, og både private, og politikerne må begynne å tenke mer langsiktig på kva ein skal prioritere. Mange kommuner bruker m.a mange millioner på dyre vikartjenester, og konsulenthonorar, og Norge har eit høyt byråkrati .som koster,mye penger. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Druid Skrevet 25. juni 2024 #10 Del Skrevet 25. juni 2024 Acer skrev (16 minutter siden): Norge har etterhvert fått så godt råd at vi kan importere over 60 % av all maten vi lever, og Norge må bli mer sjølvforsynt på mat. Vi KAN ikke bli selvforsynt med mat. Det er ikke fysisk mulig. Vi kan øke med kansje 10 % ved hjelp av omfattende investeringer, men det er ikke biologisk grunnlag for selvforsyning, om vi ikke skal senke befolkningen med 50%. Men vi produserer store mengder av mat som kan brukes i handel med andre land. Det er fortsatt sårbart, men vi må fortå premissene for denne sårbarheten. Acer skrev (22 minutter siden): Mange kommuner bruker m.a mange millioner på dyre vikartjenester, og konsulenthonorar, og Norge har eit høyt byråkrati .som koster,mye penger. Dette har ingenting med velferd å gjøre; dette handler om hvordan vi forvalter samfunnet vårt. At mange kommuner kunne vært lagt ned, er udiskutabelt, og kommer nok til å bli realitet. Men jeg tror ikke deregulering nødvendigvis øker effektiviseringen av verdiskapningen : Det gir kansje noe høyere aktivitet, men ikke nødvendigvis høyere verdiskapning. (Byråkrati er 100% knyttet til reguleringene i samfunnet. ) 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 25. juni 2024 #11 Del Skrevet 25. juni 2024 (endret) Druid skrev (3 timer siden): Vi KAN ikke bli selvforsynt med mat. Det er ikke fysisk mulig. Vi kan øke med kansje 10 % ved hjelp av omfattende investeringer, men det er ikke biologisk grunnlag for selvforsyning, om vi ikke skal senke befolkningen med 50%. Men vi produserer store mengder av mat som kan brukes i handel med andre land. Det er fortsatt sårbart, men vi må fortå premissene for denne sårbarheten. Dette har ingenting med velferd å gjøre; dette handler om hvordan vi forvalter samfunnet vårt. At mange kommuner kunne vært lagt ned, er udiskutabelt, og kommer nok til å bli realitet. Men jeg tror ikke deregulering nødvendigvis øker effektiviseringen av verdiskapningen : Det gir kansje noe høyere aktivitet, men ikke nødvendigvis høyere verdiskapning. (Byråkrati er 100% knyttet til reguleringene i samfunnet. ) Selvsagt kan norge bli langt mer selvforsynt med mat, ettersom mange gardsbruk / jordbruksarealer som blir lagd ned hvert år kunne vert nytta til matproduksjon, men her handler det om økonomi. Skulle det bli matvarekrise, og rasjonering av mat på butikkene blir det nok garantert nytt liv i mange nedlagde gardsbruk. Økt velferd forbinder ein med nettverk av økonomiske ytelser fra m.a. NAV, og ein kan gå på butikken å kjøpe maten ein lever av. Velferd handler også om eit velfungerende helseforetak, boligstandard , matriell velstand. og økonomisk trygghet. Norge vil etterkvart stå overfor store utfordringer m.a. i forhold til den økende eldrebølgen, og forsvarsevnen, og ledige hender til å opprettholde det velferdsamfunnet vi kjenner idag. Endret 25. juni 2024 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå