Gå til innhold

Når det foreslås at man skal spise matvarer man bare ikke klarer å spise..


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (11 minutter siden):

Jeg skjønner hva du mener TS. Har det litt på samme viset. Har lyst for helsa sin del å spise mer proteiner, både kjøtt, fisk, linser, bønner osv, men fikser hverken smak eller konsistens😶 

Ja, har gått mye ned i vekt, selv om jeg ikke klarer å følge noen diett. Bare å telle kalorier😅 Jeg gjør det, og dersom jeg holder kalorinivået lavt nok, går jeg jo ned i vekt, uansett hva jeg spiser.

I forhold til proteinproblemet har jeg det siste halvåret fått i meg mest protein fra melkeprodukter og proteinpulver😅 Veldig greit når man ikke klarer kjøttmat.

Anonymkode: ead6e...135

Ifølge urbefolkning kan kjøtt og fisk spises rått, det kan man ikke med linser og bønner. Sistnevnte inneholder giftige stoffer som må kokes ut. Det droppa jeg uten problemer. Samme med gule og grønne erter. Jeg trøster meg med at jeg tydeligvis ikke er skapt for å spise fårekjøtt, for ellers ville jeg vel likt det. 😇

Telle kalorier og veie mat det får jeg ikke til. Og jeg syns det blir for mye mas. Men flott at det funker for deg. Hva slags melkeprodukter og proteinpulver benytter du?

Anonymkode: f4c0d...5dc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (51 minutter siden):

Nei de spiste ikke masse kjøtt. Kjøttkaker (farse) kanskje en dag i uka var evt på søndag, pølse en dag i uka og knapt det engang. Mange ganger kun 2 ganger i måneden. Var aldri koteletter eller steik i hjemmet. Ellers mest fisk/fiskeboller og noe egg. 

Det er ikke jeg som sier carnivore er sunt, men det er heller ikke ufornuftig med rene matvarer ala steinalder diettem som carnivore er veldig likt.

Haha, jøss.

Nei så snakket jeg heller ikke om veggiser i 2024, jeg snakker om vegetarbasert kosthold i 80 årene.  Vegetarbasert kosthold. Merkelig at noen her ikke skjønner forskjell på det og feks kjøttbasert kosthold. 

Anonymkode: f4c0d...5dc

Det finnes ingen vegetarbasert vs kjøttbasert, enten spiser du vegetarisk, blandet eller carnivore som er rent kjøtt. Når man spiser blandet med både grønnsaker og kjøtt/fisk så er man IKKE vegetar. At de var måteholdne med kjøtt gjør dem ikke til vegetarianere. 

Carnivore og rene råvarer er to helt forskjellige ting. Steinalder er også en egen motegreie. Norske kostråd med ibs tilpasninger med lavfodmap ville gitt deg best balanse. 

Anonymkode: 8fcde...24e

  • Liker 7
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Jeg vil tro at jeg vet hva som er inni kjøttkaker og karbonader min mor lagde når jeg selv deltok i matlagingen. Det er ikke bare kjøtt må du tro. Det ble brukt brød, egg, løk og krydder. Begge mine foreldre var vegetarianere men ikke strikse, så det tillot seg å spise farsemat. Som så mange andre vegetarianere på den tiden.

Ok, jeg skjønner at du ikke har peiling på Grethe Roede kursene.

Anonymkode: f4c0d...5dc

Så, hvis du har krydder og brødsmuler på biffer blir den vegetarisk tenker du…? 

Nei, man er overhodet ikke vegetarianer om man spiser kjøtt innimellom, man er heller ikke avholds om man drikker alkohol to ganger i måneden, selv om det bare er øl og ikke hjemmebrent.

Jeg kjenner flere som har gått på Grete Roede, man er ikke pålagt å spise kunstig søtning der, men det stemmer at man må velge de magre meieriproduktene. 

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Nei de spiste ikke masse kjøtt. Kjøttkaker (farse) kanskje en dag i uka var evt på søndag, pølse en dag i uka og knapt det engang. Mange ganger kun 2 ganger i måneden. Var aldri koteletter eller steik i hjemmet. Ellers mest fisk/fiskeboller og noe egg. 

Det er ikke jeg som sier carnivore er sunt, men det er heller ikke ufornuftig med rene matvarer ala steinalder diettem som carnivore er veldig likt.

Haha, jøss.

Nei så snakket jeg heller ikke om veggiser i 2024, jeg snakker om vegetarbasert kosthold i 80 årene.  Vegetarbasert kosthold. Merkelig at noen her ikke skjønner forskjell på det og feks kjøttbasert kosthold. 

Anonymkode: f4c0d...5dc

Fisk er ikke vegetar, og kjøtt et par ganger i måneden er ikke vegetar. Du og foreldrene dine aner tydeligvis ikke hva en vegetarianer er, men dere hadde helt klart et veldig usunt kosthold, ikke råvarebasert. 

Jeg kjente både vegetarianere og veganere på 80-tallet, ingen av dem spiste kjøtt eller fisk i det hele tatt, og veganerene heller ikke egg, meieriprodukter eller honning. 

Anonymkode: 08410...1d8

  • Liker 3
  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 hours ago, AnonymBruker said:

Er det noen her som har oppnådd bedre helse og redusert bukfett ved å spise kun ting dere faktisk liker å spise, eller som har erfaring og tanker rundt det å føle seg presset til å spise ting alle sier er sunt? Er jeg den eneste som velger å kutte ut matvarer bare fordi jeg ikke klarer lukta og smaken?

Mvh K49

Anonymkode: f4c0d...5dc

Svaret er litt både/og for min del. Jeg tror de fleste av oss kan ha godt av å slutte å tenke at alle måltider må være så fristende og varierte og spennende. Som noen skrev i en annen tråd: "har du lyst på fisk? Hvis ikke, er du ikke sulten, men bare fysen."

Min erfaring er også at etter en stund med godt kosthold, får jeg mindre lyst på sukkertøy og mer lyst på ordentlig mat. Jeg har spist 6-12 egg hver eneste dag i flere år, og har merkelig nok ikke blitt lei av det. Jeg antar det er fordi egg er så ekstremt næringsrikt. Smak er jo en av kroppens måter å styre inntaket på. Jeg ser andre fortelle om at de får veldig lyst på lever i perioder, som sannsynligvis er fordi kroppen deres har begynt å assosiere smaken med næringen.

A propos lever, hvis du tar utgangspunkt i evolusjon og historie, er jo ikke innmat noe folk spiste hele tiden. De jaktet store dyr, og det meste av maten har vært rent kjøtt. Man kan rett og slett få overdose av enkelte næringsstoffer hvis man spiser lever og sånt hele tiden.

Hvis du må velge en bestemt diett (en liste over matvarer som noen har bestemt) tror jeg carnivore er det beste, og jeg har god erfaring med det i perioder. Men jeg blir ikke dårlig av å spise noen poteter eller en sjokoladebit av og til, så det gjør jeg av sosiale grunner. Men sukker og ultraprosessert mat dropper jeg. Hvis du ønsker å spise etter "regler," foreslår jeg disse:

1. Ikke spis på en måte som gir deg hull i tennene.
2. Spis mat som dine 20.000 år gamle forfedre ville gjenkjent som mat.

Anonymkode: 8110a...515

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 hours ago, AnonymBruker said:

Jeg vil tro at jeg vet hva som er inni kjøttkaker og karbonader min mor lagde når jeg selv deltok i matlagingen. Det er ikke bare kjøtt må du tro. Det ble brukt brød, egg, løk og krydder. Begge mine foreldre var vegetarianere men ikke strikse, så det tillot seg å spise farsemat. Som så mange andre vegetarianere på den tiden.

Ok, jeg skjønner at du ikke har peiling på Grethe Roede kursene.

Anonymkode: f4c0d...5dc

Hvis man spiser farsemat så er man ikke vegetarianer. Så enkelt er det.

Anonymkode: 85ace...621

  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Jeg har utforsket en del forskjellige dietter pga ibs og utmattelse, og dermed også tittet innom carnivore, keto og en hel andre forslag til mat. 

Men hva gjør man når maten som foreslås er mat man overhode ikke liker hverken konsistens, smak eller lukt av? Feks carnivore, der foreslås det at man spiser biff, sau, lam, geit, rein, laks, bacon, organer, fett, smør, rå egg, rå meleprodukter og mye mer. Eller feks keto, der det foreslås asparges. Bare for å nevne noe. Og pasteurisert melk feks er beskrevet som et onde man må unngå. Og all mat med etikett på.

Altså jeg forstår hva mange av de folkene i carnivore og keto samfunnet vil med dette, at man skal spise mat kroppen vil ha og at de mener dette er urdietten for mennesker.

Men hva når min kropp vemmes av lukt og smak av feks lammekjøtt og fenalår? Vil det ikke motarbeide min prosess med å helbrede min kropp om jeg spiser ting jeg egentlig ikke liker og har lyst på? Jeg er i overgangsalder også, så ønsker å gjøre ting enklere for min kropp uten å gå til lege og bruke kunstige medikamenter.

Og jeg vet at biffkjøtt og smør er den store greien der, men selv det blir over tid uappetittelig. Jeg syns også det er litt rart at feks selv Paul Saladino (kun et eksempel i farta) har gått fra å kun spise kjøtt til å innlemme noe honning, bær, grønnsaker osv. Når jeg titter på youtube virker det som om alle forsøker å være den som har den beste løsningen og snakker ned andre som ikke har samme erfaringer. Bla er det ingen som snakker om det problemet jeg opplever, at jeg ikke klarer å spise kun kjøtt og jeg føler det blir for ensporet. Jeg vil tross alt trives med kostholdet mitt og det skal ikke være en slankediett, men en sunn vane for resten av mitt liv.

Når jeg skriver mat jeg liker å spise, så tenker jeg på rødt kjøtt, kylling, egg, stangselleri, sweet and sour saus, gulrot, løk, yoghurt med bær (og fett) cottage cheese med syltetøy/bær, paprika, agurk, potet, kål, sild, torsk, makrell, bla som kjøttsuppe og wok, eller omeletter. Elsker gelesnop også, men forsøker å unngå å ha det i hus. Jeg er heldigvis ikke så glad i chips, alkohol, sjokolade og kaker.

Jeg er ikke så glad i grillmat og mat som avgir mye matos og lukt. Heller ikke så glad i knekkebrød, linser, bønner, kikerter og alt det der. Jeg hadde en 100% veganer periode for noen år siden og det ødela kroppen min enda mer. Kostholdet i barndommen var vel egentlig vegetarisk da det gikk mest i fiskeboller, kjøttkaker, raspeball med pølser, noe fisk og karbonade. Mye hjemmebakt brød til jeg oppdaget kneip og kneip ble som snop for meg da jeg aldri ble mett på det. Jeg elsker en peppes pizza i ny og ne, men vet at alt av kornprodukter gir meg mageknip og oppblåst mage. Derfor unngår jeg alt som er havre, hvete, rug. Ja alt av frø og nøtter også.

Er det noen her som har oppnådd bedre helse og redusert bukfett ved å spise kun ting dere faktisk liker å spise, eller som har erfaring og tanker rundt det å føle seg presset til å spise ting alle sier er sunt? Er jeg den eneste som velger å kutte ut matvarer bare fordi jeg ikke klarer lukta og smaken?

Mvh K49

Anonymkode: f4c0d...5dc

Spis det du har lyst på, det er antall kalorier som gjelder. For noen er det enklere å begrense kalorier om man lager mange regler, for andre blir det bare pes.

Anonymkode: 1d248...02c

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Jeg vil tro at jeg vet hva som er inni kjøttkaker og karbonader min mor lagde når jeg selv deltok i matlagingen. Det er ikke bare kjøtt må du tro. Det ble brukt brød, egg, løk og krydder. Begge mine foreldre var vegetarianere men ikke strikse, så det tillot seg å spise farsemat. Som så mange andre vegetarianere på den tiden.

Ok, jeg skjønner at du ikke har peiling på Grethe Roede kursene.

Anonymkode: f4c0d...5dc

Dette blir jo ett definisjonsspørsmål. Når man sier vegetarianer så mener de aller fleste (og ordboken er enig) en som ikke spiser kjøtt og fisk. Vegetarianerne jeg har møtt unngår også ting som gelatin og kjøttbuljong. Hadde ett par år jeg ikke spiste kjøtt. Når folk spurte om jeg var vegetarianer (eller til og med proklamerte at jeg var vegetarianer 😂), sa jeg nei, jeg bare spiser ikke kjøtt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Haha, sett bort ifra din merkelige og høyst personlige definisjon av vegetarianer, så skjønner jeg hva du mener. 

Jeg er også veldig tander på lukter, konsistens og smak. Jeg skylder på ADHD-en min. Jeg takler ikke lukten av egg eller smaken av kjøtt for eksempel. Spesielt lam/sau, det vrenger seg inni meg av både lukt og smak. Og når folk spiser kokte egg uten noe som kamuflerer lukt og konsistens brekker jeg meg nesten. 

Anonymkode: 2d7bc...564

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Kjøttkaker og karbonader er jo farsekjøtt, altså utblandet kjøtt. Det er mange vegetarer som spiser farsemat, for det er ikke helt det samme som å spise rene kjøtt og fiskeprodukter.

Hvis du ikke skjønner hva jeg vil frem til så foreslår jeg at du leser teksten på nytt. Det står der. Bla i Grethe Roede dietter, så foreslås det å spise magre og lette produkter. Bla også sukrin og andre kunstige stoffer. Det er også noe jeg ikke liker. Jeg liker heller ikke smør. Men hvorfor skal man måtte venne seg til mat man ikke liker smak, lukt og konsistens på?

Anonymkode: f4c0d...5dc

Tull 🤣 vegetarianere spiser ikke kjøtt. Utblandet eller rent 

Anonymkode: 1813d...64c

  • Liker 2
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje kontroversiell tanke, men kan det være at diettene ikke er noe for deg, TS.  Det har jeg kommet frem til om meg selv altså. Jeg fant ut at jeg er litt kresen om mat og konsistens, pluss at jeg blir fort matlei, og at jeg ikke kan begrense matvarer slik som f.eks. FOD-map dietten foreslår, fordi da spiser jeg veldig lite variert. 
Men, det er to ting jeg gjort, som har allikevel hjulpet veldig på magen min. Det ene er å droppe frokost, å gå for 16-8 periode-fasting. Å ikke spise på 16 timer i døgnet, spise bare i løpet av de restene 8 timer, som er fra kl 10 til kl 6.

Og, jeg starter dagen min med et glass vann med 1 teskje eddik i. 

De to grep gjorde at jeg ellers kan leve storstett som normalt. Med veldig få begrensinger slik som å utelukke søt hvetebakst, ikke drikke melk, ikke bruke fløte i matlaging. For meg var det fløtebaserte sauser som skapte mest problemer. 

 

Anonymkode: dbca4...32b

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Kjøttkaker og karbonader er jo farsekjøtt, altså utblandet kjøtt. Det er mange vegetarer som spiser farsemat, for det er ikke helt det samme som å spise rene kjøtt og fiskeprodukter.

 

Dette er det dummeste jeg har hørt😂😂 Farsemat består jo av alt faen og mora fra dyrene. Det taler jo heller for at mange vegetarianere spiser rent kjøtt, fordi det bare består av rene fileter og ikke alt det andre drittet som blir tilsatt i farsemat. 

Anonymkode: c5e23...949

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Kjøttkaker og karbonader er jo farsekjøtt, altså utblandet kjøtt. Det er mange vegetarer som spiser farsemat, for det er ikke helt det samme som å spise rene kjøtt og fiskeprodukter.

Hvis du ikke skjønner hva jeg vil frem til så foreslår jeg at du leser teksten på nytt. Det står der. Bla i Grethe Roede dietter, så foreslås det å spise magre og lette produkter. Bla også sukrin og andre kunstige stoffer. Det er også noe jeg ikke liker. Jeg liker heller ikke smør. Men hvorfor skal man måtte venne seg til mat man ikke liker smak, lukt og konsistens på?

Anonymkode: f4c0d...5dc

Vegetarianere spiser ikke kjøttprodukter nei.

Anonymkode: 97ba3...f70

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Kanskje kontroversiell tanke, men kan det være at diettene ikke er noe for deg, TS.  Det har jeg kommet frem til om meg selv altså. Jeg fant ut at jeg er litt kresen om mat og konsistens, pluss at jeg blir fort matlei, og at jeg ikke kan begrense matvarer slik som f.eks. FOD-map dietten foreslår, fordi da spiser jeg veldig lite variert. 
Men, det er to ting jeg gjort, som har allikevel hjulpet veldig på magen min. Det ene er å droppe frokost, å gå for 16-8 periode-fasting. Å ikke spise på 16 timer i døgnet, spise bare i løpet av de restene 8 timer, som er fra kl 10 til kl 6.

Og, jeg starter dagen min med et glass vann med 1 teskje eddik i. 

De to grep gjorde at jeg ellers kan leve storstett som normalt. Med veldig få begrensinger slik som å utelukke søt hvetebakst, ikke drikke melk, ikke bruke fløte i matlaging. For meg var det fløtebaserte sauser som skapte mest problemer. 

 

Anonymkode: dbca4...32b

Jeg har vært inn på tanken selv, og jeg har spist hovedsaklig biffkjøtt, egg, smør, salt og matfløte i over en måned, så jeg merker jo at det er noe i dette med å renske ut visse typer mat fra kostholdet. Men samtidig syns jeg at dette ikke funker i lengden for meg, så det har du helt rett i. Kanskje kylling er bedre for meg.

Jeg vurderer å spise tidlig frokost/lunsj og middag, og ikke spise etter kl 17. Kanskje det er bedre for min mage.

 

Hvordan merker du endringene dine på midjen?

Anonymkode: f4c0d...5dc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Helt greit at dere mener jeg tar feil ang hva som er vegetar, men nå får dere heller bidra med noe konstruktivt i tråden enn å fortsette med å terpe på dette.

Kan vi enes om det? Takk.

Anonymkode: f4c0d...5dc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men spis det du selv liker da vel! Duh.

Anonymkode: 82d4f...166

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 hours ago, AnonymBruker said:

Er det noen her som har oppnådd bedre helse og redusert bukfett ved å spise kun ting dere faktisk liker å spise, eller som har erfaring og tanker rundt det å føle seg presset til å spise ting alle sier er sunt? Er jeg den eneste som velger å kutte ut matvarer bare fordi jeg ikke klarer lukta og smaken?


Har ikke ibs selv. 

Men noe jeg synes hjalp bra for min mage n min, var og spise det jeg liker og det jeg kaller 2 av 3. (kjøtt, karbohydrater, grønnsaker) 

Så jeg spiser alt men i et måltid velger jeg da kun 2 av de 3 siden da synes jeg at jeg er så mye bedre i magen. Siden jeg er mest glad i grønnsaker så har jeg som regel alltid det og da velger 1 av de andre. Av hva jeg synes passer best min kropp er og ha 2-3dager uten kjøtt og de andre dagene med kjøtt. Kan ikke spise fisk og liker ikke sau så variere med kalkun, kylling, gris og storfe. 

Sånn til frokost spiser brød da jeg ikke har tid til og lage noe men i helgen da jeg har mer tid liker jeg bedre og ha mat uten brød. 

Eks på noen frokoster uten brød, kan være en søtpotet med litt spekemat, ris med frukt om jeg vil ha litt ekstra søtt, omelett med brokoli, tomat, paprika og eventuelt andre grønnsaker jeg har.  
Asia har mye frokost uten brød som jeg har brukt som inspirasjon :)

 

Anonymkode: 23e11...b87

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Jeg har vært igjennom low fodmap, og spiser etter hva jeg lærte etter å ha fulgt den, og deretter reintrodusert, nå rundt 10 år etter jeg begynte. Brukte vel halvannet år før jeg hadde prøvd ut og introduserte det siste, men streng fase var jo mye kortere enn det. 
Jeg spiste kun det jeg likte, og har flere allergier og diverse så tilpasset til det også. Er vel ikke kjempekresen, men spiser heller ikke kjøtt. For meg så har low fodmap og det jeg lærte med den gitt meg en mye bedre mage, og livskvalitet. Det er ikke for alle, og krever disiplin og utholdenhet, men det hjelper mange til å få det bedre. Det kan altså gjøres med mat en liker 😊

Endret av Daisy-love
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du har IBS er vel lav foodmap det beste? Mange lever strengt pg introduserer en og en matvare etter noen uker. Mange tåler noen matvarer godt likevel, noen tåler de i visse mengder, mens andre blir de dårlig av. 

Uansett hvilken diett du velger så kan du jo tilpasse. Liker du ikke sau, spis mer av annet type kjøtt du liker.

Og generelt mat fra bunnen. 

Anonymkode: 4af44...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):


Har ikke ibs selv. 

Men noe jeg synes hjalp bra for min mage n min, var og spise det jeg liker og det jeg kaller 2 av 3. (kjøtt, karbohydrater, grønnsaker) 

Så jeg spiser alt men i et måltid velger jeg da kun 2 av de 3 siden da synes jeg at jeg er så mye bedre i magen. Siden jeg er mest glad i grønnsaker så har jeg som regel alltid det og da velger 1 av de andre. Av hva jeg synes passer best min kropp er og ha 2-3dager uten kjøtt og de andre dagene med kjøtt. Kan ikke spise fisk og liker ikke sau så variere med kalkun, kylling, gris og storfe. 

Sånn til frokost spiser brød da jeg ikke har tid til og lage noe men i helgen da jeg har mer tid liker jeg bedre og ha mat uten brød. 

Eks på noen frokoster uten brød, kan være en søtpotet med litt spekemat, ris med frukt om jeg vil ha litt ekstra søtt, omelett med brokoli, tomat, paprika og eventuelt andre grønnsaker jeg har.  
Asia har mye frokost uten brød som jeg har brukt som inspirasjon :)

 

Anonymkode: 23e11...b87

2 av 3? Hm! Det var interessant! Takk for at du delte og det skal jeg jammen teste ut selv. 🙂 

Anonymkode: f4c0d...5dc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (45 minutter siden):

Hvis du har IBS er vel lav foodmap det beste? Mange lever strengt pg introduserer en og en matvare etter noen uker. Mange tåler noen matvarer godt likevel, noen tåler de i visse mengder, mens andre blir de dårlig av. 

Uansett hvilken diett du velger så kan du jo tilpasse. Liker du ikke sau, spis mer av annet type kjøtt du liker.

Og generelt mat fra bunnen. 

Anonymkode: 4af44...7fc

Ja, jeg innser jeg bør teste ut hva annet jeg foretrekker og tåler kombinasjon av. Kylling har vært en favoritt i tidligere år.

Anonymkode: f4c0d...5dc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...