Gå til innhold

Bedre med mørk sjokolade enn lys?


Forvirret23

Anbefalte innlegg

Prøver å kutte ned på sjokoladespisingen min, og har kjøpt mørk sjokolade som det ikke er sukker i. Ser kaloriene er faktisk mer, men håper liksom at mengden blir mindre og at jeg venner kroppen av sukker. Likevel har jeg ikke peiling på dette, aldri tenkt på kalorier eller sukker. Men det er behov for at jeg må noen kilo ned nå, men den sukkeravhengighet min ødelegger.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Smaken er i alle fall ikke bedre, men ja, det sies at mørk sjokolade er "bedre" fordi den da er sunnere enn den lyse pga mer "ekte vare" og mindre sukker.

Jeg liker ikke mørk sjokolade.

Jeg har forresten også vært "sjokoladeavhengig" lenge, men har nå (for noen uker siden) kuttet sjokoladespisingen min da jeg for tiden driver og eksperimenterer og bruker eliminasjonsmetoden på ulike matvarer for å finne ut hva som gir meg migrene (har hatt kronisk migrene i flere år). Jeg tillater meg EN liten rute sjokolade pr dag, og det har jeg erfart at ikke gir migrene. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Million skrev (24 minutter siden):

Smaken er i alle fall ikke bedre, men ja, det sies at mørk sjokolade er "bedre" fordi den da er sunnere enn den lyse pga mer "ekte vare" og mindre sukker.

Jeg liker ikke mørk sjokolade.

Jeg har forresten også vært "sjokoladeavhengig" lenge, men har nå (for noen uker siden) kuttet sjokoladespisingen min da jeg for tiden driver og eksperimenterer og bruker eliminasjonsmetoden på ulike matvarer for å finne ut hva som gir meg migrene (har hatt kronisk migrene i flere år). Jeg tillater meg EN liten rute sjokolade pr dag, og det har jeg erfart at ikke gir migrene. 

 

Jeg har testet det samme men det sies at det er ikke sjokoladen som gir migrene, men migrene som gjør at du får sjokoladesuget. Det stemmer for meg, men lurt å prøve ut. 
Migrene er en nevrologisk sykdom som kommer uavhengig av triggere sier forskning. 
Likevel verdt å prøve alt❤️

Jeg liker ikke mørk jeg heller, men etter å tvunget meg klarer jeg den isteden for lys de fleste dager da. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forvirret23 skrev (46 minutter siden):

Jeg har testet det samme men det sies at det er ikke sjokoladen som gir migrene, men migrene som gjør at du får sjokoladesuget. Det stemmer for meg, men lurt å prøve ut. 
Migrene er en nevrologisk sykdom som kommer uavhengig av triggere sier forskning. 
Likevel verdt å prøve alt❤️

Jeg liker ikke mørk jeg heller, men etter å tvunget meg klarer jeg den isteden for lys de fleste dager da. 

Jeg snublet over denne artikkelen fra 2006 om matvarer som kan gi migrene. Sjokolade sto på listen i artikkelen, så jeg kuttet ut sjokolade. Det gikk fint noen dager.

Så pga det hadde jeg for første gang på lange tider hele fem dager på rad uten migrene. Men så spiste jeg to kanelboller en dag. Neste dag våknet jeg med et skikkelig smertefullt migreneanfall. Jeg kom til å tenke på listen som sto i den artikkelen, slo den opp igjen på pc-en og ser man det.... det står "noen gjærbakst produkter" på listen over matvarer som kan utløse migrene! Og det som gjør det så vanskelig å finne ut av, er at OFTE så kommer ikke migrenen før dagen etter at man spiste den matvaren. Som jeg opplevde med den gjærbaksten...

Men jeg er på utforskningsstadiet ennå. Ananas står for eksempel på listen. Hvem skulle trodd det? Ananas?! Jeg lærer så lenge jeg lever, men kunne ønske jeg fant den listen før nå.

Unnskyld for avsporingen, du snakket om sjokolade (og den står naturligvis på listen) Beklager!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Million skrev (1 time siden):

Jeg snublet over denne artikkelen fra 2006 om matvarer som kan gi migrene. Sjokolade sto på listen i artikkelen, så jeg kuttet ut sjokolade. Det gikk fint noen dager.

Så pga det hadde jeg for første gang på lange tider hele fem dager på rad uten migrene. Men så spiste jeg to kanelboller en dag. Neste dag våknet jeg med et skikkelig smertefullt migreneanfall. Jeg kom til å tenke på listen som sto i den artikkelen, slo den opp igjen på pc-en og ser man det.... det står "noen gjærbakst produkter" på listen over matvarer som kan utløse migrene! Og det som gjør det så vanskelig å finne ut av, er at OFTE så kommer ikke migrenen før dagen etter at man spiste den matvaren. Som jeg opplevde med den gjærbaksten...

Men jeg er på utforskningsstadiet ennå. Ananas står for eksempel på listen. Hvem skulle trodd det? Ananas?! Jeg lærer så lenge jeg lever, men kunne ønske jeg fant den listen før nå.

Unnskyld for avsporingen, du snakket om sjokolade (og den står naturligvis på listen) Beklager!

Ikke noe å beklage. Vi med migrene vil alltid prøve å finne triggere, sånn er det. Vi ønsker å bli kvitt den. Er du medlem av hodepine norge vil jeg anbefale deg det, masse fin informasjon der. 
Jeg skal lese artikkelen din 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forvirret23 skrev (På 10.6.2024 den 17.57):

Prøver å kutte ned på sjokoladespisingen min, og har kjøpt mørk sjokolade som det ikke er sukker i. Ser kaloriene er faktisk mer, men håper liksom at mengden blir mindre og at jeg venner kroppen av sukker. Likevel har jeg ikke peiling på dette, aldri tenkt på kalorier eller sukker. Men det er behov for at jeg må noen kilo ned nå, men den sukkeravhengighet min ødelegger.  

Om du ønsker å gå ned noen kilo så hjelper det ikke om du bytter ut mengden lys sjokolade med mørk sjokolade da kaloriinntaket vil bli det samme.

Anonymkode: a844f...dd2

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Mørk og lys sjokolade har ofte lik kalori per gram. Men mørk sjokolade er mektigere og derfor spiser man ofte noe mindre. 

Så er det næringsinnholdet. Det er veldig ulikt fra god og skikkelig mørk sjokolade til melkesjokolade. Sistnevnte har veldig mye fett. Og god mørk sjokolade har ofte mye kostfiber. Det er bare et par av forskjellene i sammensetning. 

Men hvis man liker det, så liker man det. Smaker det vondt, så ikke gidd å erstatte det. 

Anonymkode: ec9a8...ab2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forvirret23 skrev (På 10.6.2024 den 17.57):

Prøver å kutte ned på sjokoladespisingen min, og har kjøpt mørk sjokolade som det ikke er sukker i. Ser kaloriene er faktisk mer, men håper liksom at mengden blir mindre og at jeg venner kroppen av sukker. Likevel har jeg ikke peiling på dette, aldri tenkt på kalorier eller sukker. Men det er behov for at jeg må noen kilo ned nå, men den sukkeravhengighet min ødelegger.  

Mørk sjokolade inneholder mindre karbohydrater enn lys sjokolade, men mer fett, derfor er den mer kaloririk. Men du vil trolig spise mindre av den, så i sum vil det nok lønne seg.

  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter min erfaring er den beste måten å kutte ned på sjokoladespising rett og slett å ikke kjøpe sjokolade. Når jeg ikke har sjokolade spiser jeg det heller ikke. Jeg ser ingen grunn til å stresse viljestyrken min mer enn nødvendig.

Det neste er å bestemme seg for når og hvor mye sjokolade man skal spise, og kjøpe bare akkurat det. På den måten begrenser i alle fall jeg den totale kalorimengden. Da vil jeg anbefale å kjøpe det du liker best, uavhengig av om den er mørk eller lys, kalorimengde per 100 gram eller sukkerinnhold. Det utgjør ikke store forskjellen på totalen uansett hvis du f.eks bestemmer deg for 100 gram per uke.  Du skal tross alt glede deg over det du spiser :) 

Endret av Ullvott
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Mørk og lys sjokolade har ofte lik kalori per gram. Men mørk sjokolade er mektigere og derfor spiser man ofte noe mindre. 

Så er det næringsinnholdet. Det er veldig ulikt fra god og skikkelig mørk sjokolade til melkesjokolade. Sistnevnte har veldig mye fett. Og god mørk sjokolade har ofte mye kostfiber. Det er bare et par av forskjellene i sammensetning. 

Men hvis man liker det, så liker man det. Smaker det vondt, så ikke gidd å erstatte det. 

Anonymkode: ec9a8...ab2

Begynner å like den mørke faktisk og jeg spiser mye mindre. Isteden for hele platen så spiser jeg nå kanskje bare 2-3 ruter. Og jeg har ikke engang åpnet melke sjokoladen  som ligger i skapet. Jeg har også tenkt at det kanskje ikke er så mye sukker og at det blir lettere å avvenne seg sukker på den måten. Takk for et veldig lærerikt svar, jeg har aldri tenkt over hva jeg spiser så mye å sette seg inn i :) 

Grüner skrev (1 time siden):

Mørk sjokolade inneholder mindre karbohydrater enn lys sjokolade, men mer fett, derfor er den mer kaloririk. Men du vil trolig spise mindre av den, så i sum vil det nok lønne seg.

Det er helt riktig, jeg klarer bare 2-3 ruter, men kan fint spise 200gr freia på en kveld. Og jeg er ikke så sugen på den vanlige sjokoladen nå. Så det har nok noe for seg :) 

 

Ullvott skrev (1 time siden):

Etter min erfaring er den beste måten å kutte ned på sjokoladespising rett og slett å ikke kjøpe sjokolade. Når jeg ikke har sjokolade spiser jeg det heller ikke. Jeg ser ingen grunn til å stresse viljestyrken min mer enn nødvendig.

Det neste er å bestemme seg for når og hvor mye sjokolade man skal spise, og kjøpe bare akkurat det. På den måten begrenser i alle fall jeg den totale kalorimengden. Da vil jeg anbefale å kjøpe det du liker best, uavhengig av om den er mørk eller lys, kalorimengde per 100 gram eller sukkerinnhold. Det utgjør ikke store forskjellen på totalen uansett hvis du f.eks bestemmer deg for 100 gram per uke.  Du skal tross alt glede deg over det du spiser :) 

Ja, hadde jeg bodd alene, uten bil og mulighet for å gå i butikken så hadde det kanskje fungert. Det er 4 andre i huset også, og alle elsker sjokolade :) 

Jeg har virkelig prøvd å gjøre der utilgjengelig, men jeg setter meg faktisk i bilen om det blir for ille. Jeg synes det er vanskeligere å slutte å spise sjokolade enn det var å slutte å røye den gangen jeg gjorde det. Det er sukker, og jeg synes jeg har litt mindre sug på søtt nå. 
Jeg sliter spesielt på jobb midt på natten da er jeg forferdelig svak. Og der er sjokolade tilgjengelig hele tiden :) 

Enig med deg da at man skal ikke slutte å leve, må ha litt kos og glede. Så når den verste sukkeravhengighet gir seg så blir det en liten sjokoladebit igjen 👌🏻
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det sies at mørk sjokolade er sunnere siden den har mindre sukker og mer kakao. 

NHI:

"Ifølge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Det er flavonoidene du finner i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. I likhet med antioksidanter virker flavonoider på en måte som kan dempe skadelige forandringer i kroppen. Flavonoidene påvirker endotelfunksjonen. Endotel er det tynne laget av celler som kler innsiden av blodårene. En negativ innvirkning på endotelfunksjonen kan på sikt føre til kolesterolutfellinger og åreforkalkning.Mørk sjokolade hjelper til å bevare arterienes fleksibilitet og elastisitet, og det bidrar også til å forhindre at hvite blodceller fester seg til veggen i blodårene. Både arteriell stivhet og det at hvite blodceller fester seg til blodåreveggene, er kjente faktorer som spiller en viktig rolle i utviklingen av åreforkalkning, aterosklerose."

Anonymkode: 9a39a...688

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mørk sjokolade er bedre og sunnere, men smaken er helt jæklig. Jeg elsker sjokolade. Min favoritt er melkesjokolade. Men siden jeg prøver å gå ned i vekt, så har jeg nesten kuttet ut sjokolade. Jeg unner meg en liten eventyrsjokolade om lørdagen. Jeg har prøvd å gå over til mørk sjokolade, men smaken er skikkelig pyton og smaker helt forferdelig. Det er sånn at jeg så og si spytter sjokoladen ut igjen pga smaken. Så mitt valg falt på en liten eventyrsjokolade hver lørdag. Da gikk jeg fra en stor melkesjokolade på 200 gram til en liten melkesjokolade på 24 gram.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Det sies at mørk sjokolade er sunnere siden den har mindre sukker og mer kakao. 

NHI:

"Ifølge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Det er flavonoidene du finner i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. I likhet med antioksidanter virker flavonoider på en måte som kan dempe skadelige forandringer i kroppen. Flavonoidene påvirker endotelfunksjonen. Endotel er det tynne laget av celler som kler innsiden av blodårene. En negativ innvirkning på endotelfunksjonen kan på sikt føre til kolesterolutfellinger og åreforkalkning.Mørk sjokolade hjelper til å bevare arterienes fleksibilitet og elastisitet, og det bidrar også til å forhindre at hvite blodceller fester seg til veggen i blodårene. Både arteriell stivhet og det at hvite blodceller fester seg til blodåreveggene, er kjente faktorer som spiller en viktig rolle i utviklingen av åreforkalkning, aterosklerose."

Anonymkode: 9a39a...688

Her var det mye positivt, det kan vi like :) 

 

Kittykat skrev (5 timer siden):

Mørk sjokolade er bedre og sunnere, men smaken er helt jæklig. Jeg elsker sjokolade. Min favoritt er melkesjokolade. Men siden jeg prøver å gå ned i vekt, så har jeg nesten kuttet ut sjokolade. Jeg unner meg en liten eventyrsjokolade om lørdagen. Jeg har prøvd å gå over til mørk sjokolade, men smaken er skikkelig pyton og smaker helt forferdelig. Det er sånn at jeg så og si spytter sjokoladen ut igjen pga smaken. Så mitt valg falt på en liten eventyrsjokolade hver lørdag. Da gikk jeg fra en stor melkesjokolade på 200 gram til en liten melkesjokolade på 24 gram.

Denne er faktisk ganske god, ikke i førsten da. Har brukt noen biter på å lære meg å like disse. Klarer ikke uten noe i de. Så jeg spiser denne mest, og mint var ganske god :) Men bra om du klarer å redusere så mye da, jeg får bare mer og mer søtsug av å spise sjokolade. Det er det jeg må redusere først. 
 

https://oda.com/no/products/30729-lindt-excellence-havsalt-mork-sjokolade/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...