TomBombadil Skrevet 5. februar 2024 #41 Del Skrevet 5. februar 2024 Anonymus Notarius skrev (På 2.2.2024 den 11.24): Jeg syntes heller ikke hjemmelaga tomatsuppe var noe særlig da jeg lagde det med hermetiske tomater (som de fleste oppskrifter bruker). Surt og sterkt. Bedre med Toro. Men det endra seg da jeg prøvde å lage den med tomatpuré i stedet. Veldig mye bedre, mye mildere smak, minner mer om Toro-smaken. Stekt løk og hvitløk, et glass tomatpuré, litt kraft/buljongvann og fløte. Anbefales. Laget du tomatsuppe med bare hermetiske tomater? Da er det ikke rart det ble surt og sterkt. Oppskriften du lister opp til slutt er jo tilnærmet fasit. Jeg har også brukt creme fraiche i stedet for fløte, det er godt. Anbefaler også å kjøpe god kvalitet på de hermetiske tomatene man kjøper, det er vesensforskjell på smak. Jeg kjøper alltid Mutti eller Petti. Meny pleide å Mutti på veldig godt tilbud tidligere, men begynner å bli lenge siden sist. Skal sjekke prisforskjell neste gang jeg er i Sverige. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. februar 2024 #42 Del Skrevet 5. februar 2024 AnonymBruker skrev (På 2.2.2024 den 1.35): "Faktisk er det dumt å spise dem fordi de kan ødelegge tarmfloraen." Har du en link eller noe annet til dette? Jeg har IBS, så jeg vil veldig gjerne vite, og evt. dele dette med andre Anonymkode: bfc78...96e https://tidsskriftet.no/2019/09/debatt/tilsetningsstoffer-er-vi-fore-var https://www.forskning.no/mat-ntb-tarm/de-brukes-i-kokt-skinke-is-og-bakervarer-na-skal-ekspertene-svare-pa-om-disse-tilsetningsstoffene-er-darlige-for-tarmen/2287504 Anonymkode: 01102...fd3 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. februar 2024 #43 Del Skrevet 5. februar 2024 Vi har kutta ut de tilsetningsstoffene som er nevnt her: karragenan (E407) polysorbat 80 (E433) karboksymetylcellulose (E466) mono- og diglyserider av fettsyrer (E471) Det gjorde vi etter at ungen fikk påvist aktiv tarmsykdom, fikk blant annet jern intrevanøst etter undersøkelsen pga blodmangel. Det har vært en jungel å finne ut av alle produktene som har disse. Men det går helt greit. Jeg følger det samme kostholdet som ungen, og vet nå ikke om det egentlig har noen effekt hos meg. Det har resultert i at vi lager det meste fra bunnen. Det går helt greit, og jeg synes det egentlig mest en vanesak. Men fy søren så mange produkter som inneholder disse stoffene. Å ta en tur i butkken er lite inspirerende for å si det sånn, går forbi mesteparten av varene nå. Jeg spurte barnelegen hva hun synes om de stoffene, og hun gjorde da sine egne undersøkelser og sa seg enig i at det er ingen ulempe å kutte ut stoffene. Det er jo faktisk helt underlig at leger sier at maten ikke har noe å si når det kommer til disse tarmsykdommene og at man kan spise som normalt. Hvordan kan alt man spiser som går gjennom tarmene IKKE ha noen betydning for sykdommene?? I hvert fall, ungen er symptomfri og har vært det i flere år. Har ikke hatt noen tilbakefall. Anonymkode: 01102...fd3 5 2 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 5. februar 2024 #44 Del Skrevet 5. februar 2024 TomBombadil skrev (1 time siden): Laget du tomatsuppe med bare hermetiske tomater? Da er det ikke rart det ble surt og sterkt. Oppskriften du lister opp til slutt er jo tilnærmet fasit. Jeg har også brukt creme fraiche i stedet for fløte, det er godt. Anbefaler også å kjøpe god kvalitet på de hermetiske tomatene man kjøper, det er vesensforskjell på smak. Jeg kjøper alltid Mutti eller Petti. Meny pleide å Mutti på veldig godt tilbud tidligere, men begynner å bli lenge siden sist. Skal sjekke prisforskjell neste gang jeg er i Sverige. Veldig mange oppskrifter bruker hermetiske tomater, ja. (f.eks. https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/tomatsuppe-med-kokt-egg/, https://trinesmatblogg.no/recipe/hjemmelaget-tomatsuppe-2/, https://meny.no/oppskrifter/Suppe/Hjemmelaget-tomatsuppe/) Mutti har bra hermetiske tomater, men de koster gjerne 30 kr for boksen da Billigere med ferske tomater da... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
TomBombadil Skrevet 5. februar 2024 #45 Del Skrevet 5. februar 2024 (endret) Anonymus Notarius skrev (4 minutter siden): Veldig mange oppskrifter bruker hermetiske tomater, ja. (f.eks. https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/tomatsuppe-med-kokt-egg/, https://trinesmatblogg.no/recipe/hjemmelaget-tomatsuppe-2/, https://meny.no/oppskrifter/Suppe/Hjemmelaget-tomatsuppe/) Mutti har bra hermetiske tomater, men de koster gjerne 30 kr for boksen da Billigere med ferske tomater da... Mutti koster 14,90 for en boks på Oda. Hjelper ikke at det er billigere med ferske tomater, når kvaliteten man får på tomater i Norge er nokså dårlig store deler av året. Det er knapt sødme i dem. Og jeg mente ikke at man ikke skulle bruke hermetiske tomater, jeg mente at man ikke BARE kan ha det. Man må ha tomatpuré, løk, buljong, fløte eller creme fraiche osv. Har man bare hermetiske tomater, så blir det ikke noe godt. Endret 5. februar 2024 av TomBombadil Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest vintersolverv Skrevet 5. februar 2024 #46 Del Skrevet 5. februar 2024 Anonymus Notarius skrev (På 2.2.2024 den 11.24): Jeg syntes heller ikke hjemmelaga tomatsuppe var noe særlig da jeg lagde det med hermetiske tomater (som de fleste oppskrifter bruker). Surt og sterkt. Bedre med Toro. Men det endra seg da jeg prøvde å lage den med tomatpuré i stedet. Veldig mye bedre, mye mildere smak, minner mer om Toro-smaken. Stekt løk og hvitløk, et glass tomatpuré, litt kraft/buljongvann og fløte. Anbefales. Ellers tror jeg absolutt ikke det er farlig med et Toro-produkt i ny og ne, det er som med mye annet, at det neppe er kjempesunt å leve på kun det, men at det fint kan inngå i et variert kosthold. Jeg har alltid laget sauser fra bunnen, det er jo ikke noe vanskeligere eller mer ingrediens-krevende enn Toro. Men det hender jeg bruker Toro til supper en gang i blant. Pluss at jeg elsker denne: Sikkert ikke så sunn, men veldig god. De hermetiske tomatene er gambling ja, jeg har også sluttet å kjøpe dem. Når jeg lager tomatsuppe lager jeg med ferske tomater, og med tomatpure. Jeg så et tips om å koke tomater for noen år siden, det stod at enten måtte man koke dem veldig kort, bare 5-10 minutter (husker ikke om det var under 5 eller under 10 det stod), eller over 45 minutter, og dette har med syren å gjøre. Om man koker dem en mellomting mellom de to har de lett for å bli sure! Og dette stemmer etter min erfaring. Jeg koker dem kun så de "faller sammen" og kjører dem i blender, det blir kjempegod tomatsuppe av det. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest vintersolverv Skrevet 5. februar 2024 #47 Del Skrevet 5. februar 2024 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Vi har kutta ut de tilsetningsstoffene som er nevnt her: karragenan (E407) polysorbat 80 (E433) karboksymetylcellulose (E466) mono- og diglyserider av fettsyrer (E471) Det gjorde vi etter at ungen fikk påvist aktiv tarmsykdom, fikk blant annet jern intrevanøst etter undersøkelsen pga blodmangel. Det har vært en jungel å finne ut av alle produktene som har disse. Men det går helt greit. Jeg følger det samme kostholdet som ungen, og vet nå ikke om det egentlig har noen effekt hos meg. Det har resultert i at vi lager det meste fra bunnen. Det går helt greit, og jeg synes det egentlig mest en vanesak. Men fy søren så mange produkter som inneholder disse stoffene. Å ta en tur i butkken er lite inspirerende for å si det sånn, går forbi mesteparten av varene nå. Jeg spurte barnelegen hva hun synes om de stoffene, og hun gjorde da sine egne undersøkelser og sa seg enig i at det er ingen ulempe å kutte ut stoffene. Det er jo faktisk helt underlig at leger sier at maten ikke har noe å si når det kommer til disse tarmsykdommene og at man kan spise som normalt. Hvordan kan alt man spiser som går gjennom tarmene IKKE ha noen betydning for sykdommene?? I hvert fall, ungen er symptomfri og har vært det i flere år. Har ikke hatt noen tilbakefall. Anonymkode: 01102...fd3 Bare å unngå tilsetningsstoffer i sin helhet, mye lettere. Jeg har ikke spist det siden 2006. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Irak Skrevet 5. februar 2024 #48 Del Skrevet 5. februar 2024 Det er utrolig mye salt i halvfabrikata mat, og det er ikke bra for nyrene.... Selv bruker jeg lite salt i maten... Bruker heller kyllingbuljong for å smake til istedenfor salt... Bruker noe salt dog prøver jeg å bruke minst mulig..... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 5. februar 2024 #49 Del Skrevet 5. februar 2024 Maskinfører skrev (På 2.2.2024 den 1.47): Denne er jo god da men må ha litt tilsetninger Den er så vidt spisende, men har neppe like mye næring som når du lager den selv med løk, hvitløk, gulrøtter, selleri, hermetiske tomater, tomatpure med mer. Anonymkode: 7ced8...768 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maskinfører Skrevet 5. februar 2024 #50 Del Skrevet 5. februar 2024 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Den er så vidt spisende, men har neppe like mye næring som når du lager den selv med løk, hvitløk, gulrøtter, selleri, hermetiske tomater, tomatpure med mer. Anonymkode: 7ced8...768 Åssen er det du lager den sausen da ? Bruker jo den posen fordi jeg ikke kan lage annen saus gått litt lei av dolmio også ? 😀 Pappa brukte bare pølsebiter med tomatpure men den oppskriften tok han med seg i graven i Desember ☹️ 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anonym11223344 Skrevet 6. februar 2024 #51 Del Skrevet 6. februar 2024 Litt "off topic": Etter mitt syn smaker Toro og Dolmio drit. Knorr er bedre. Men det skal sies at jeg har mye fritid som kan brukes til å lage mat "fra bunnen av". Når det gjelder sunnhet kunne jeg ikke brydd meg mindre. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2024 #52 Del Skrevet 6. februar 2024 On 2/1/2024 at 9:01 PM, AnonymBruker said: Blomkålsuppe lager jeg fra bunnen, men tomatsuppe synes jeg ikke så mye om som hjemmelaget! Dere som lger lasagne selv, lager dere pastaen også da? Anonymkode: 700b4...8ce Morsomt at du nevner akkurat det som eksempel, for det gjør jeg faktisk. Hjemmelaget pasta / pastaplater er rakst unnagjort med pastamaskin, men jeg er også typen til å lage 10L med tomatsaus om gangen, sånn at jeg har på frysen og lett kan lage lasagne fra bunnen av. Men jeg hadde kokt ris, stekt kylling, frosne grønnsaker kokt/dampet i mikrobølgeovn, og Toro Bretagne saus i dag. Og jeg hadde Toro Stroganoff tilsatt kokt ris, sopp og stekt kjøttdeig her i forrige uke. Jeg tenker at det viktigste er at man får middagen på bordet. Så er variert kosthold det neste. Hadde ikke levd utelukkende på Toro akkurat, men i en moderne hverdag, så er Toro bedre enn ingen middag med tidsklemma som oppstår når man ikke er husmor. Brød kjøpt på butikken er også ultraprossesert. Solsikkeolje og rapsolje går igjennom en så stor kjemisk forandring i prosessering at de potensielt er kreftfremkallende. Men om man skal ha panikk for alt som kan være farlig, så kan jeg heller ikke nyte sola på hytta i påsken. Og jeg kan ikke spise chips, godteri og sjokolade. Også måtte jeg kokt all kraft fra bunnen av, kan jo ikke bruke buljong.. Min filosofi er i alle fall at så lenge vi får i oss mat, og aller helst et godt, variert kosthold, så hører både Haribo Fersken og Brokkoli med, og alt i mellom der. Så er det bare å huske på, alt med måte Anonymkode: a6bf3...ee5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heisann12345 Skrevet 6. februar 2024 #53 Del Skrevet 6. februar 2024 AnonymBruker skrev (På 1.2.2024 den 21.01): Mye UP mat er over tid forbundet med flere sykdommer... bl.a kreft Anonymkode: 17001...026 Det er også sola men jeg regner med du går ut av huset??? 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heisann12345 Skrevet 6. februar 2024 #54 Del Skrevet 6. februar 2024 Anonym11223344 skrev (2 timer siden): Litt "off topic": Etter mitt syn smaker Toro og Dolmio drit. Knorr er bedre. Men det skal sies at jeg har mye fritid som kan brukes til å lage mat "fra bunnen av". Når det gjelder sunnhet kunne jeg ikke brydd meg mindre. Så sant. Knorr lasagne og First price tomatsuppe knuser Toro. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Heisann12345 Skrevet 6. februar 2024 #55 Del Skrevet 6. februar 2024 (endret) At så mange av dere påstår at det ikke tar lenger tid å lage fra bunn av er bare tull • Lenger handletur • Tenketid på hva man gjør med restene • Og selvfølgelig tar det lenger tid å kutte løk og blomkål osv ved f.eks blomkålsuppe • Mer oppvask Jeg tenker alle skal få gjøre som de vil. Vi spiser støtt og stadig ferdig-mat som fiskepinner, tomatsuppe, frysepizza eller kjøttkaker. Ikke er det alltid så gøy å lage mat fra bunn av heller. Noen ganger er det digg med hjemmelaga, andre ganger med ferdigmat. Og det er helt ok. Sola, alkohol, og kjøre bil er også farlig. Skal ikke gjøre live mitt mer jævlig bare for å overleve lengere. Endret 6. februar 2024 av Heisann12345 4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Atheena Skrevet 6. februar 2024 #56 Del Skrevet 6. februar 2024 Knirke skrev (På 2.2.2024 den 1.28): Jeg skulle gjerne vært uten Dolmio sin saus.. Synes den smaker søtt, og irriterer meg over glass-emballasjen. Men må lage lasagne til en med cøliaki, så hjemmelaget hvit saus utgår. Du kan lage hvit saus av eks. fløte uten mel. Den kan fortykkes med eks. revet ost eller maizenna. Det er vell verre å erstatte pastaplatene. Så skjønner at du bruker de. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2024 #57 Del Skrevet 6. februar 2024 Trolltunge skrev (På 2.2.2024 den 1.38): Synes det er mye bra Toro produkter. Sauser, lasagne, moussaka. Far i huset har prøvd seg på ganske mange lasagne- oppskrifter for å lage fra bunnen, men det blir nedstemt av ungene, så han har gitt det opp. Ja dessverre så liker barn veldig godt UP. Det er nok kombinasjon av mye salt og sukker og lite grønnsaker. Husker jeg selv også likte toro tomatsuppe veldig mye bedre enn hjemmelaget når jeg var liten. Jeg hadde allikevell ikke gitt meg. En saftig hjemmelagd lasagne slår jo i grunn det meste. Det går an å mose grønnsakene i tomatsausen med stavmikser før man tilsetter kjøttet. Jeg har også alltid bechamelsaus og bruker gjerne litt fløte og ost i den. Da blir lasagnen mye mer barnevennlig. Anonymkode: dfdff...270 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2024 #58 Del Skrevet 6. februar 2024 Anonymus Notarius skrev (På 2.2.2024 den 11.24): Jeg syntes heller ikke hjemmelaga tomatsuppe var noe særlig da jeg lagde det med hermetiske tomater (som de fleste oppskrifter bruker). Surt og sterkt. Bedre med Toro. Men det endra seg da jeg prøvde å lage den med tomatpuré i stedet. Veldig mye bedre, mye mildere smak, minner mer om Toro-smaken. Stekt løk og hvitløk, et glass tomatpuré, litt kraft/buljongvann og fløte. Anbefales. Ellers tror jeg absolutt ikke det er farlig med et Toro-produkt i ny og ne, det er som med mye annet, at det neppe er kjempesunt å leve på kun det, men at det fint kan inngå i et variert kosthold. Jeg har alltid laget sauser fra bunnen, det er jo ikke noe vanskeligere eller mer ingrediens-krevende enn Toro. Men det hender jeg bruker Toro til supper en gang i blant. Pluss at jeg elsker denne: Sikkert ikke så sunn, men veldig god. Hemmeligheten bak er at man må koke sausen lenge og bruke gode hermetiske tomater. Gjerne i kombinasjon med litt tomatpurè først. Hvis man surrer tomatpurè med løken etter å ha stekt den blank så blir den mindre konsentrert og man steker bort en del av surheten slik at den blir rundere i smaken. Fløte og litt sukker hvis man har dårligere tid funker også. Anonymkode: dfdff...270 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MarianneE Skrevet 6. februar 2024 #59 Del Skrevet 6. februar 2024 Knirke skrev (På 2.2.2024 den 1.28): Jeg skulle gjerne vært uten Dolmio sin saus.. Synes den smaker søtt, og irriterer meg over glass-emballasjen. Men må lage lasagne til en med cøliaki, så hjemmelaget hvit saus utgår. Jeg har selv cøliaki og lurer litt på hvorfor hjemmelaget hvit saus må utgå. Den kan jo bare lages med glutenfritt mel? Sorry sidesporing 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2024 #60 Del Skrevet 6. februar 2024 Heisann12345 skrev (5 timer siden): At så mange av dere påstår at det ikke tar lenger tid å lage fra bunn av er bare tull • Lenger handletur • Tenketid på hva man gjør med restene • Og selvfølgelig tar det lenger tid å kutte løk og blomkål osv ved f.eks blomkålsuppe • Mer oppvask Jeg tenker alle skal få gjøre som de vil. Vi spiser støtt og stadig ferdig-mat som fiskepinner, tomatsuppe, frysepizza eller kjøttkaker. Ikke er det alltid så gøy å lage mat fra bunn av heller. Noen ganger er det digg med hjemmelaga, andre ganger med ferdigmat. Og det er helt ok. Sola, alkohol, og kjøre bil er også farlig. Skal ikke gjøre live mitt mer jævlig bare for å overleve lengere. Ja jeg var tidligere enig med deg og jeg tyr noen ganger til enklere løsninger jeg også. Selv om jeg vet bedre. Greia er at etter at man har gjort mer dypdykk i dette og søkt informasjon så finner man ut at man er "ført bak lyset" av matindustrien. Jeg har selvfølgelig vist i alle år at mat fra bunn selvfølgelig er best og tenkt at halvfabrikata ikke er så ille. Men når man får kunnskap og begynner å lese om tilsetningene og lærer mer så handler det i grunn kun om å gjøre informerte valg. Jeg ønsker ikke å bli lurt. Det er helt realt å kjøpe seg en pose med potetgull, man vet det ikke er sunt. Det er litt mer trist at man tror ferdigmat som er merket med nøkkelhull, fiber, mindre fett, mye protein ikke er så veldig mye bedre en posen med potetgull. Det var da jeg fikk aha opplevelsen. Så kjøper jeg selvfølgelig cheerios av og til, men jeg går ikke lenger å tror det er noe sunt. Da velger jeg havregryn med melk. Egg istedenfor propudding og light produkter med masse tilsetninger har jeg helt kuttet ut. Anonymkode: dfdff...270 1 1 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå