Gå til innhold

Bunad dilemma: Ikke spesielt fin bunad, men med historie og tradisjon, eller en fin fantasidrakt, men uten historie og tradisjon?


Linya

Anbefalte innlegg

Man må nesten prøve den på, før man bestemmer seg 🙂

Det aller viktigste, er at du faktisk tar den i bruk, de dagene du kan :nikke:. Hjelper ingenting med tradisjoner, om den blir hengende i skapet.

Men tenker man på hvor mange antrekk, man samlet sett kjøper, så kan en bunad rent økonomisk forsvares :hjerte:

Må bare innrømme at bunaden du "tilhører" var veldig fin!. Det kunne vært verre, om dèt er lov å si :fnise:

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (På 10.2.2023 den 13.51):

Må bare si at jeg syns du ts, svarer så hyggelig og høflig, selv om ikke alle er helt enig med deg, så det må du bare få skryt for. :)

Lykke til med bunadsvalget!  Et praktplagg du kommer til å elske å eie. Jeg fikk selv bunad i fjor, som 40+ og føler meg så fin i den. Aldri har jeg gått så rak i ryggen på 17 mai 😅

Anonymkode: 84a5b...34f

Tusentakk for det! Jeg liker når folk har forskjellige meninger, syns selv det bare er gøy å se fra andres perspektiver og utvide horisontene, i håp om at jeg kanskje klarer å få tak på mitt eget verdisyn et eller annet sted under alt til slutt 😅 Og de aller fleste har jo som regel noen gode poenger i meningene deres, utfordringen ligger i å finne ut av hvor høyt man selv verdsetter de poengene.
Gratulerer så mye med bunad, det er så koselig at du føler deg fin 🥰  💃🎊


Tusentakk igjen for alle svar dere. Jeg har egentlig ikke blitt spesielt mye klokere på valget, men det har vært gøy å lese deres bunadshistorier og meninger, og jeg har definitivt fått en del innseelser som jeg kan bruke for å gjøre valgprosessen enda mer innvikla 😅 Og det var overraskende mange av dere som faktisk synes at Askerbunaden var fin, det synes jeg var veldig hyggelig 🥰 Så tusentakk for all engasjement! Jeg har troen på at når jeg får prøvd draktene på, at jeg finner fram til en som føles riktig til slutt.

Endret av Linya
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har et sted jeg er oppvokst og føler tilhørighet til, hvor alle fire besteforeldrene mine er fra og hele slekta bor. Der er det to bunader å velge i - en som er SINNSYKT dyr (snakker nærmere 100 000 før sølv og tilbehør) og en som jeg synes er stygg - ikke kjedelig, men aktivt stygg, og som dessuten er i en farge som får meg til å se likblek ut. 

Så jeg har lurt og lurt på hva jeg skal gjøre. Skulle jeg bite i det sure eplet og kjøpe den stygge? Gå for en kjedelig, men helt grei bunad fra områder oldeforeldrene mine er født? Kunne jeg forsvare det? 

Så jeg endte med å lese meg opp på bunadene, på slekta, på gamle funn fra områdene. Skikkelig, skikkelig nøye og jeg fant til slutt ut at skjorta til en av bunadene fra oldeforeldres fødested faktisk er rekonstruert etter min tipptippoldemors søsters hjemmesydde skjorte. Dessuten er stoffet stakken er rekonstruert fra, identisk med en 200 år gammel stakk funnet på en gård bare noen kilometer fra barndomshjemmet mitt.

Det var nok for meg. Så jeg har bestilt meg bunad fra et område jeg kun har oldeforeldre fra. En i utgangspunktet  litt kjedelig bunad som nå føles som verdens fineste og mest betydningsfulle for meg, og jeg kommer ikke til å ha det minste problem med å forsvare valget mitt verken overfor meg selv eller andre. 

Slik kan man også velge. 

Anonymkode: 7cc33...c59

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg valgte en bunad/festdrakt som kunne brukes over hele landet siden jeg ikke likte bunadene jeg hadde tilhørighet til. 
Problemet var at jeg aldri følte hverken at jeg var fin eller noe glede av å ta på meg den bunaden. Så jeg endte opp med å selge den og kjøpte bunad fra der røttene mine er fra. Og merkelig nok så selv om jeg ikke synes nordlandsbunaden er den fineste så føler jeg meg så fin i den. Så tilhørighet til bunaden hadde mye mer å si enn jeg trodde. Og så skal jo gjerne slikt gå i arv og da er jo tilhørighet litt viktig synes jeg. 

Anonymkode: 1483f...ae6

  • Liker 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...