AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #21 Del Skrevet 6. februar 2023 CatMom82 skrev (50 minutter siden): Folat kan faktisk øke kvaliteten på eggene og gjøre det dermed lettere å bli gravid. Jeg leser mye studier og tar store doser (800 mg/dag). Akkurat denne studien så på hvordan folat påvirket kvinner som var i fertilitetsbehandlinger, så rent teknisk ikke samme som å prøve å bli gravid uten behandlinger, men interessant uansett synes jeg. "Higher intake of supplemental folate was associated with higher live birth rates after assisted reproductive technology treatment" Og her er en annen interessant artikkel: "In fact, women taking 800 mcg of supplemental folic acid daily – instead of the standard 400 mcg found in most prenatal vitamins – have shown significantly better fertility outcomes, including higher implantation rates, higher clinical pregnancy rates, and a 20% higher probability of live birth." Veldig interessant! Takk for at du deler Anonymkode: cb6d1...0a4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #22 Del Skrevet 6. februar 2023 Jeg brukte folat, men mistet litt motivasjonen til å fortsette da vi mnd etter mnd ikke ble gravide. Den mnd jeg ikke tok folat så ble vi gravide! Det er ikke et råd om å slutte altså, men da begynte jeg bare når jeg fikk positiv test. Denne gangen var ikke planlagt så tok ingenting før graviditet. Anonymkode: bd43e...c1a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. februar 2023 #23 Del Skrevet 6. februar 2023 AnonymBruker skrev (På 2.2.2023 den 13.53): Må si jeg også reagerer veldig på at folk er så tankeløse at de ikke tar folat så lenge de aktivt prøver å få barn... hvorfor ikke? Det handler om resten av livet til ungen og burde ikke tas lett på. Anonymkode: 3ef1e...94d Nå går det an å spise ting som inneholder folat, fremfor å ta en tablett da. Anonymkode: ba2a2...579 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lonehill Skrevet 6. februar 2023 #24 Del Skrevet 6. februar 2023 Hva med jod? Folkehelseinstituttet har de senere årene publisert flere artikler om hvor viktig jod er for mødre som vil lage unger som blir glupere. https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide---moba-har-bidratt-til-viktig-kun/ https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/ https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/ FHI understreker at det ikke er noe poeng i å pøse på jodtilskudd etter at man har blitt gravid. Jodnivået må være på plass før man blir gravid og det tar måneder å bygge opp. Den som vil ha unger med pene tenner og sterke bein har også noe å lære av gravide i Kenya. Forskere som testet D-vitaminnivå hos nomader på savannen i Kenya fant at kvinnene automatisk økte D-vitaminnivået sitt når de ble gravide. Fordelen for de som bor på savannen i Kenya er selvsagt at de har overskudd på sol til å produsere D-vitamin i huden hele året. Forskerne fant at når masai-kvinnene ble gravide, økte de automatisk D-vitaminproduksjonen, slik at D-vitaminnivået økte (de gule markeringen på grafen under). Uka etter at de fødte, sank D-vitaminnivåene deres tilbake til nivåene før graviditeten. https://www.grassrootshealth.net/blog/ancestral-vitamin-d-levels-should-this-be-our-target/ (25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet og som måles i blodprøver. I Norge måles D-vitaminnivå i enheten nmol/L.) Her i Norge står sola for lavt til å produsere noe som helst D-vitamin i huden mellom september og april. Dermed kan ikke norske kvinner øke D-vitaminnivået sitt automatisk, slik som nomadekvinnene i Kenya. Norske gravide er avhengig av tilskudd for å oppnå samme D-vitaminnivå som gravide i Kenya. Det er litt dumt, for D-vitamin-nivået hos mor er årsaken til at ungene på savannen i Kenya har hvite, sterke tenner. Som med jod, tar det flere måneder å bygge opp et D-vitaminnivå på linje med mødrene i Kenya, for den som til daglig ligger i bunnen av referansenivået (anbefalt referansenivå i Norge er mellom 50 og 150). Sitat Konklusjon: Denne studien fant at mors prenatale vitamin D-nivå kan ha innflytelse på primær tannutvikling og utvikling av karies i tidlig barndom. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24753535/ Her er det ikke mye karies, helt uten hjelp av fluortabletter, Colgate og Jordan. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
CatMom82 Skrevet 7. februar 2023 #25 Del Skrevet 7. februar 2023 8 hours ago, Lonehill said: Hva med jod? Folkehelseinstituttet har de senere årene publisert flere artikler om hvor viktig jod er for mødre som vil lage unger som blir glupere. https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide---moba-har-bidratt-til-viktig-kun/ https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/ https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/ FHI understreker at det ikke er noe poeng i å pøse på jodtilskudd etter at man har blitt gravid. Jodnivået må være på plass før man blir gravid og det tar måneder å bygge opp. Den som vil ha unger med pene tenner og sterke bein har også noe å lære av gravide i Kenya. Forskere som testet D-vitaminnivå hos nomader på savannen i Kenya fant at kvinnene automatisk økte D-vitaminnivået sitt når de ble gravide. Fordelen for de som bor på savannen i Kenya er selvsagt at de har overskudd på sol til å produsere D-vitamin i huden hele året. Forskerne fant at når masai-kvinnene ble gravide, økte de automatisk D-vitaminproduksjonen, slik at D-vitaminnivået økte (de gule markeringen på grafen under). Uka etter at de fødte, sank D-vitaminnivåene deres tilbake til nivåene før graviditeten. https://www.grassrootshealth.net/blog/ancestral-vitamin-d-levels-should-this-be-our-target/ (25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet og som måles i blodprøver. I Norge måles D-vitaminnivå i enheten nmol/L.) Her i Norge står sola for lavt til å produsere noe som helst D-vitamin i huden mellom september og april. Dermed kan ikke norske kvinner øke D-vitaminnivået sitt automatisk, slik som nomadekvinnene i Kenya. Norske gravide er avhengig av tilskudd for å oppnå samme D-vitaminnivå som gravide i Kenya. Det er litt dumt, for D-vitamin-nivået hos mor er årsaken til at ungene på savannen i Kenya har hvite, sterke tenner. Som med jod, tar det flere måneder å bygge opp et D-vitaminnivå på linje med mødrene i Kenya, for den som til daglig ligger i bunnen av referansenivået (anbefalt referansenivå i Norge er mellom 50 og 150). Her er det ikke mye karies, helt uten hjelp av fluortabletter, Colgate og Jordan. Interessant, takk for at du deler. Jeg tar en tysk prenatal vitamin som har jod i tillegg til D-vitamin (heter Folio Forte). Men er litt usikker på om dette er standard i Norge. Synes det er litt merkelig at anbefalingene varierer så mye fra land til land. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #26 Del Skrevet 7. februar 2023 Lonehill skrev (9 timer siden): Hva med jod? Folkehelseinstituttet har de senere årene publisert flere artikler om hvor viktig jod er for mødre som vil lage unger som blir glupere. https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide---moba-har-bidratt-til-viktig-kun/ https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/ https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/ FHI understreker at det ikke er noe poeng i å pøse på jodtilskudd etter at man har blitt gravid. Jodnivået må være på plass før man blir gravid og det tar måneder å bygge opp. Den som vil ha unger med pene tenner og sterke bein har også noe å lære av gravide i Kenya. Forskere som testet D-vitaminnivå hos nomader på savannen i Kenya fant at kvinnene automatisk økte D-vitaminnivået sitt når de ble gravide. Fordelen for de som bor på savannen i Kenya er selvsagt at de har overskudd på sol til å produsere D-vitamin i huden hele året. Forskerne fant at når masai-kvinnene ble gravide, økte de automatisk D-vitaminproduksjonen, slik at D-vitaminnivået økte (de gule markeringen på grafen under). Uka etter at de fødte, sank D-vitaminnivåene deres tilbake til nivåene før graviditeten. https://www.grassrootshealth.net/blog/ancestral-vitamin-d-levels-should-this-be-our-target/ (25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet og som måles i blodprøver. I Norge måles D-vitaminnivå i enheten nmol/L.) Her i Norge står sola for lavt til å produsere noe som helst D-vitamin i huden mellom september og april. Dermed kan ikke norske kvinner øke D-vitaminnivået sitt automatisk, slik som nomadekvinnene i Kenya. Norske gravide er avhengig av tilskudd for å oppnå samme D-vitaminnivå som gravide i Kenya. Det er litt dumt, for D-vitamin-nivået hos mor er årsaken til at ungene på savannen i Kenya har hvite, sterke tenner. Som med jod, tar det flere måneder å bygge opp et D-vitaminnivå på linje med mødrene i Kenya, for den som til daglig ligger i bunnen av referansenivået (anbefalt referansenivå i Norge er mellom 50 og 150). Her er det ikke mye karies, helt uten hjelp av fluortabletter, Colgate og Jordan. Tar selvfølgelig jod også 😊. Gjorde det i 4-5 måneder før vi begynte å prøve også. Anonymkode: a8864...054 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 7. februar 2023 #27 Del Skrevet 7. februar 2023 Lonehill skrev (12 timer siden): Hva med jod? Folkehelseinstituttet har de senere årene publisert flere artikler om hvor viktig jod er for mødre som vil lage unger som blir glupere. https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide---moba-har-bidratt-til-viktig-kun/ https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/ https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/ FHI understreker at det ikke er noe poeng i å pøse på jodtilskudd etter at man har blitt gravid. Jodnivået må være på plass før man blir gravid og det tar måneder å bygge opp. Den som vil ha unger med pene tenner og sterke bein har også noe å lære av gravide i Kenya. Forskere som testet D-vitaminnivå hos nomader på savannen i Kenya fant at kvinnene automatisk økte D-vitaminnivået sitt når de ble gravide. Fordelen for de som bor på savannen i Kenya er selvsagt at de har overskudd på sol til å produsere D-vitamin i huden hele året. Forskerne fant at når masai-kvinnene ble gravide, økte de automatisk D-vitaminproduksjonen, slik at D-vitaminnivået økte (de gule markeringen på grafen under). Uka etter at de fødte, sank D-vitaminnivåene deres tilbake til nivåene før graviditeten. https://www.grassrootshealth.net/blog/ancestral-vitamin-d-levels-should-this-be-our-target/ (25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet og som måles i blodprøver. I Norge måles D-vitaminnivå i enheten nmol/L.) Her i Norge står sola for lavt til å produsere noe som helst D-vitamin i huden mellom september og april. Dermed kan ikke norske kvinner øke D-vitaminnivået sitt automatisk, slik som nomadekvinnene i Kenya. Norske gravide er avhengig av tilskudd for å oppnå samme D-vitaminnivå som gravide i Kenya. Det er litt dumt, for D-vitamin-nivået hos mor er årsaken til at ungene på savannen i Kenya har hvite, sterke tenner. Som med jod, tar det flere måneder å bygge opp et D-vitaminnivå på linje med mødrene i Kenya, for den som til daglig ligger i bunnen av referansenivået (anbefalt referansenivå i Norge er mellom 50 og 150). Her er det ikke mye karies, helt uten hjelp av fluortabletter, Colgate og Jordan. Oi! Interessant. Takk! Glad jeg allerede tar jod og vitamin-D. Tar over anbefalt dose med vitamin-D, men selvsagt under skadelig nivå. Anbefalingen synes jeg er veldig lav i forhold til de kronisk lave verdiene til nordmenn. Anonymkode: cb6d1...0a4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lonehill Skrevet 7. februar 2023 #28 Del Skrevet 7. februar 2023 CatMom82 skrev (25 minutter siden): Interessant, takk for at du deler. Jeg tar en tysk prenatal vitamin som har jod i tillegg til D-vitamin (heter Folio Forte). Men er litt usikker på om dette er standard i Norge. Synes det er litt merkelig at anbefalingene varierer så mye fra land til land. For jod er det ekstremt komplisert. For gravide anbefaler Norge daglig inntak på 175 mikrogram, WHO anbefaler 250 mikrogram, mens USA anbefaler 220. For ammende anbefaler Norge 200 mikrogram, WHO 250 og USA 290. Her er det tydeligvis "tenk på et tall". Dette er den kronglete anbefalingene for jodinntak fra det amerikanske folkehelseinstituttet NHI. Life Stage Recommended Amount Birth to 6 months 110 mcg Infants 7–12 months 130 mcg Children 1–8 years 90 mcg Children 9–13 years 120 mcg Teens 14–18 years 150 mcg Adults 150 mcg Pregnant teens and women 220 mcg Breastfeeding teens and women 290 mcg https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 13. februar 2023 #29 Del Skrevet 13. februar 2023 Folat blir forbundet med økt risiko for kreft, så er vel ikke så uansvarlig å ikke ta folat lenge før man setter i gang med prøvingen. Google folat og kreft, så kommer det opp en rekke artikler fra seriøse nettsider som fhi. Anonymkode: 4bbc2...fc3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2023 #30 Del Skrevet 15. februar 2023 AnonymBruker skrev (På 13.2.2023 den 23.59): Folat blir forbundet med økt risiko for kreft, så er vel ikke så uansvarlig å ikke ta folat lenge før man setter i gang med prøvingen. Google folat og kreft, så kommer det opp en rekke artikler fra seriøse nettsider som fhi. Anonymkode: 4bbc2...fc3 Mener du at folat kan være kreftfremkallende? Anonymkode: e4212...35b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2023 #31 Del Skrevet 15. februar 2023 AnonymBruker skrev (På 13.2.2023 den 23.59): Folat blir forbundet med økt risiko for kreft, så er vel ikke så uansvarlig å ikke ta folat lenge før man setter i gang med prøvingen. Google folat og kreft, så kommer det opp en rekke artikler fra seriøse nettsider som fhi. Anonymkode: 4bbc2...fc3 Dette er én studie gjort på hjertepasienter hvor de har testen langtidsbruk (over 3,5 år). Anonymkode: a8864...054 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2023 #32 Del Skrevet 15. februar 2023 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Dette er én studie gjort på hjertepasienter hvor de har testen langtidsbruk (over 3,5 år). Anonymkode: a8864...054 Da er det snakk om for mye fokat. Altså overforbruk. Det er vel ingen som påstår at fravær av folat forebygger kreft? Det er det samme med soling. For mye soling (som i solbrent) kan være kreftfremkallende, men det blir fremstilt som om fravær av sol forebygger kreft. Det er en helsebringende mellomting ved både folat og soling (og stort sett det meste, egentlig). Anonymkode: e4212...35b 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. februar 2023 #33 Del Skrevet 15. februar 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Da er det snakk om for mye fokat. Altså overforbruk. Det er vel ingen som påstår at fravær av folat forebygger kreft? Det er det samme med soling. For mye soling (som i solbrent) kan være kreftfremkallende, men det blir fremstilt som om fravær av sol forebygger kreft. Det er en helsebringende mellomting ved både folat og soling (og stort sett det meste, egentlig). Anonymkode: e4212...35b Ja, økt risiko ved overforbruk over lang tid på hjertepasienter. Ingen dokumentasjon for at det er samme risiko for friske mennesker. Å unngå å ta folat i prøveperioden pga en slik studie er bare dumskap. Anonymkode: a8864...054 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. februar 2023 #34 Del Skrevet 18. februar 2023 Lonehill skrev (På 6.2.2023 den 23.55): Hva med jod? Folkehelseinstituttet har de senere årene publisert flere artikler om hvor viktig jod er for mødre som vil lage unger som blir glupere. https://www.fhi.no/meldinger/jod-er-viktig-for-unge-kvinner-og-gravide---moba-har-bidratt-til-viktig-kun/ https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/ https://www.fhi.no/nyheter/2017/jodmangel-hos-mor-kan-pavirke-barnets-utvikling/ https://www.fhi.no/nyheter/2018/jodmangel-hos-mor-kan-paverke-skuleferdigheitene-til-barnet/ FHI understreker at det ikke er noe poeng i å pøse på jodtilskudd etter at man har blitt gravid. Jodnivået må være på plass før man blir gravid og det tar måneder å bygge opp. Den som vil ha unger med pene tenner og sterke bein har også noe å lære av gravide i Kenya. Forskere som testet D-vitaminnivå hos nomader på savannen i Kenya fant at kvinnene automatisk økte D-vitaminnivået sitt når de ble gravide. Fordelen for de som bor på savannen i Kenya er selvsagt at de har overskudd på sol til å produsere D-vitamin i huden hele året. Forskerne fant at når masai-kvinnene ble gravide, økte de automatisk D-vitaminproduksjonen, slik at D-vitaminnivået økte (de gule markeringen på grafen under). Uka etter at de fødte, sank D-vitaminnivåene deres tilbake til nivåene før graviditeten. https://www.grassrootshealth.net/blog/ancestral-vitamin-d-levels-should-this-be-our-target/ (25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet og som måles i blodprøver. I Norge måles D-vitaminnivå i enheten nmol/L.) Her i Norge står sola for lavt til å produsere noe som helst D-vitamin i huden mellom september og april. Dermed kan ikke norske kvinner øke D-vitaminnivået sitt automatisk, slik som nomadekvinnene i Kenya. Norske gravide er avhengig av tilskudd for å oppnå samme D-vitaminnivå som gravide i Kenya. Det er litt dumt, for D-vitamin-nivået hos mor er årsaken til at ungene på savannen i Kenya har hvite, sterke tenner. Som med jod, tar det flere måneder å bygge opp et D-vitaminnivå på linje med mødrene i Kenya, for den som til daglig ligger i bunnen av referansenivået (anbefalt referansenivå i Norge er mellom 50 og 150). Her er det ikke mye karies, helt uten hjelp av fluortabletter, Colgate og Jordan. Takk for et flott innlegg! Veldig spennende. Jeg startet med jodtilskudd for et år siden og tar både multivitamin med vit D samt omega3. Vi skal starte å prøve nå 😊. Har også blitt flinkere til å spise torsk den siste tiden. Anonymkode: 39669...592 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene90 Skrevet 18. februar 2023 #35 Del Skrevet 18. februar 2023 Jeg bruker nå kun multivitaminer og omega 3, men det tar jeg alltid uansett. Har brukt folsyre, men fått beskjed om å stoppe mellom forsøkene da jeg har forhøyet verdier av folsyre når jeg tar daglig over så lang tid. Men tar nye blodprøver regelmessig og skal bruke det ved innsett/graviditet Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå