AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #1 Del Skrevet 15. januar 2023 For hvordan personligheten og identiteten vår blir? Begge deler er jo viktig - men hvis man skal definere hva som er viktigst.. Jeg har en oppgave rundt dette, og vil gjerne ha flere synspunkt. Anonymkode: 0fe7b...1df Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #2 Del Skrevet 15. januar 2023 Jeg tenker at gener er det som setter utgangspunkt for vår personlighet, miljø er det som former perspnligheten ut ifra utgangspunktet. Derfor vil jeg si begge er viktig, men miljøet er kanskje den faktoren som har mest å si på sluttresultatet. Anonymkode: 0fad8...ed3 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
aksase Skrevet 15. januar 2023 #3 Del Skrevet 15. januar 2023 (endret) Har ingen statistikk for det, men tror kanskje miljø er viktigst. I hvert fall er det påfallende ofte at barna likner på foreldrene og miljøet de vokser opp i på mange områder, hvor de fleste, som oppførsel, språkbruk, holdninger til andre, enten det er myndigheter, innvandrere, kvinner, utdanning, rusmidler eller hva det måtte være, nok er mer tillært enn arvelig. Endret 15. januar 2023 av aksase Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MortenMunkholm Skrevet 15. januar 2023 #4 Del Skrevet 15. januar 2023 Samfunnsforskere på venstresiden skal jo ofte ha det til at så og si alt er miljø, men det er det jo ikke. Det er mye genetikk involvert. Tror hverken du, forskerne eller andre kommer frem til fasit med det første, så da hadde jeg tatt utgangspunkt i 50/50 og heller drøftet godt rundt dette. Få med nyanser. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Toast Skrevet 15. januar 2023 #5 Del Skrevet 15. januar 2023 Dette er et faktabasert vitenskapelig spørsmål - ikke et spørsmål om hva man mener. Altså må man gå til forskningen for å finne svaret. Det er litt forskjellige estimater men arv bestemmer ca 30 - 60 % av personligheten. Måten man har kommet fram til det er såkalte tvilling og adopsjonsstudier der deltakerne i studien er eneggede tvillinger. Den ene av tvillingene har blitt adoptert slik at de lever på forskjellige plasser med forskjellige foreldre, men deler de samme genene. Ved å se i hvor stor grad disse personene ender opp med samme personlighet kan man fastslå hvor stor del som skylles arv/miljø. 3 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #6 Del Skrevet 15. januar 2023 Ser vi til dyreriket, ser vi at arv trumfer miljø. Og vi er i bunn og grunn bare dyr... Anonymkode: ce5d5...a75 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #7 Del Skrevet 15. januar 2023 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Ser vi til dyreriket, ser vi at arv trumfer miljø. Og vi er i bunn og grunn bare dyr... Anonymkode: ce5d5...a75 Vi som mennesker kan tenke, gjøre veloverveide valg.. Det blir som å si at siden både elefant og et beltedyr er et dyr bør de være like god som et beltedyr til å krølle seg sammen som en ball, og begge bør inneha egenskaper til å drikke vann med en snabel. Anonymkode: 976f4...9a3 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Peters Skrevet 15. januar 2023 #8 Del Skrevet 15. januar 2023 Arv som i gener har betydning for helse, miljø for personligheten. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene1982 Skrevet 15. januar 2023 #9 Del Skrevet 15. januar 2023 Svaret er selvsagt begge deler. Jeg ser og hører mye på true crime og det finnes som regel to typer oppvekster som kan resultere i en morder: De som er utsatt for omsorgssvikt (det er flest av dem) og de som har hatt foreldre som ikke har satt grenser, men unnskyldt dårlig oppførsel. Det er få som har en oppvekst som er gjennomsnittlig. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gregarious Skrevet 15. januar 2023 #10 Del Skrevet 15. januar 2023 Muligens rundt 50/50, men sannsynlig større variasjoner innfor ulike parametere. Det er også verd å ta med at barn som vokser opp med de biologiske foreldrene får en oppvekst som er påvirket av deres egne gener. Altså genetikken blir en del av miljøet da foreldrenes forutsetninger for oppdragelse er påvirket av foreldrenes egen arv. Så sluttresultatet er muligens enda større betydning av arv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #11 Del Skrevet 15. januar 2023 AnonymBruker skrev (2 timer siden): For hvordan personligheten og identiteten vår blir? Begge deler er jo viktig - men hvis man skal definere hva som er viktigst.. Jeg har en oppgave rundt dette, og vil gjerne ha flere synspunkt. Anonymkode: 0fe7b...1df Vel mitt barn har en sjelden genfeil som påvirker hjernens utvikling og sosial kompetanse osv men denne er ikke nedarvet men nyoppstått. Dvs den kom ved en tilfeldighet. Denne har veldig stor påvirkningen på mitt barns fremtid både på mental, sosial, fysisk, kognitiv, psykisk osv helse. Da den berører alle de felta. Miljø derimot kan være med på å bedre barnets fremtidsutsikter ved f.eks at barnet har fått god og rett spesialpedagogisk oppfølging fra litt over alder 2år og at mor og far har jobbet for å finne ut av genfeilen og få hjelp helt fra barnet var 4mnd til diagnose kom ved 2år og måten vi er på, måten vi håndterer ting, møter barnet, prater, lærer, ernæring, sosiale oss mellom osv. Så vi påvirker jo mye men vi kan aldri trylle vekk alt det som følger genfeilen men vi kan gjøre det vi kan for å forbedre det som er der og vi kan gi barnet kjærlighet, stabilitet og trygghet og et godt kosthold og god oppfølging og være raske rundt oss med å kontakte riktige fagfolk for å unngå den sykelige overvekten som rammer 50% av dem med genfeilen pga at de oftest mangler genet SH2B1. Pluss ved å minske stress og alt dette ved rett type avdeling og oppfølging i bhg kan gjerne være heldige å unngå de psykiatriske lidelsene som de med denne genfeilen er svært utsatt for å utvikle pga de genene som er berørt i genfeilen som er en delesjon (gener på et kromosom som er borte). I forbindelse med slike ting så er arvematerialet eller genene dine da svært påvirkelige på hvem du blir og hvordan styrke du får og funksjon osv. Men miljø kan påvirke ting i rett retning ❤️ Anonymkode: c6f30...c04 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #12 Del Skrevet 15. januar 2023 Alt dette fysiske og alt det, det har vi arbeidet med med fysioterapi fra 6ukers alder. Vi følges opp av habiliteringstjenesten og spesialpedagogen i spesialavdelingen oppdaterer IP (individuell plan) og arbeider målrettet. Vi går turer i skog og mark for å styrke muskulaturen (hypotoni, koordinasjon, balanse osv) som også følger genfeilen da den er et syndrom noe som betyr at den påvirker veldig mange ulike felt. Anonymkode: c6f30...c04 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #13 Del Skrevet 15. januar 2023 Autisme, psykisk utviklingshemming, lærevansker, lese skrivevansker, dårlig finmotorikk og problemer med blyantgrepet osv er også ting som medfølger. Anonymkode: c6f30...c04 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. januar 2023 #14 Del Skrevet 20. januar 2023 Arv, helt klart. Det er en grunn til at noen slekter alltid er belastet med vold, rus, psykiatri, osv. Er du uheldig med arvemateriale er du født til å mislykkes. Folk med gode gener har hode til å gjøre gode valg i livet. Anonymkode: 6c6c9...1a5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå