Gå til innhold

I middelalderen spiste de mat som renset tannstein. Men hva var det?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Leste en artikkel om forebygging av tannstein, og der stod det at i middelalderen trengte mat ikke å tenke på forebygging av tannstein fordi kostholdet renset det vekk. Men det stod INGENTING om hva slags mat det var snakk om. Så noen som vet?

 

Anonymkode: cd59e...689

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Løk er blant annet svært antibakteriellt. Jeg spiser rå løk flere ganger i uka og har de senere år fått påvist veldig lite tannstein på tannlege kontroller. 

Anonymkode: 3974e...c1c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var nok sand og jord i maten, samt mer rå mat som gir litt motstand. Litt som denta stix til hunder.

Anonymkode: 79bb4...523

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Leste en artikkel om forebygging av tannstein, og der stod det at i middelalderen trengte mat ikke å tenke på forebygging av tannstein fordi kostholdet renset det vekk. Men det stod INGENTING om hva slags mat det var snakk om. Så noen som vet?

 

Anonymkode: cd59e...689

Hvit fisk og kålrabi

Anonymkode: bc6af...350

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mat med mer tyggemotstand. Alt var ikke kokt ihjel slik vi gjør i dag. Mer rent kjøtt og fisk samt rå frukt og grønnsaker.

Det også lite eller ingenting tilsatt sukker og salt, som egentlig ikke har noe i vårt kosthold å gjøre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blizz1 skrev (14 minutter siden):

Det også lite eller ingenting tilsatt sukker og salt, som egentlig ikke har noe i vårt kosthold å gjøre.

Hjernen trenger sukker for å fungere, og salt trenger nervesystemet vårt for å fungere.

Anonymkode: 3930e...5b8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Hjernen trenger sukker for å fungere, og salt trenger nervesystemet vårt for å fungere.

Anonymkode: 3930e...5b8

Det er sant. Men dette finnes naturlig i maten og ikke noe som trenger å tilsettes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (37 minutter siden):

Løk er blant annet svært antibakteriellt. Jeg spiser rå løk flere ganger i uka og har de senere år fått påvist veldig lite tannstein på tannlege kontroller. 

Anonymkode: 3974e...c1c

Jeg spiser løk nesten daglig og har mye tannstein. I følge tannlegen er det mye mineraler i spyttet mitt. Det er sannsynligvis genetisk da hele morssiden av familien min har det og alle søsknene mine, selv om vi har veldig ulike dietter. 

Anonymkode: c8d2f...910

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (41 minutter siden):

Det var nok sand og jord i maten, samt mer rå mat som gir litt motstand. Litt som denta stix til hunder.

Anonymkode: 79bb4...523

😂😂😂

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Jeg spiser løk nesten daglig og har mye tannstein. I følge tannlegen er det mye mineraler i spyttet mitt. Det er sannsynligvis genetisk da hele morssiden av familien min har det og alle søsknene mine, selv om vi har veldig ulike dietter. 

Anonymkode: c8d2f...910

Prøvd bakepulver og hydroperoksid? 

Dette har vi i kroppen fra før. Ikke bakepulver altså, men stoff som er i bakepulver. Disse bidrar til bedre balanse i munnhulen. Les om det. Så kan du jo se om det er verdt å teste. 

Anonymkode: 22a8f...817

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror det er litt avhengig av hvor i verden de levde. 

Blizz1 skrev (48 minutter siden):

Mat med mer tyggemotstand. Alt var ikke kokt ihjel slik vi gjør i dag. Mer rent kjøtt og fisk samt rå frukt og grønnsaker.

Det også lite eller ingenting tilsatt sukker og salt, som egentlig ikke har noe i vårt kosthold å gjøre.

De kokte søte eikenøtter. Og fikk oppråtnete tenner. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blizz1 skrev (På 22.10.2022 den 23.33):

Mat med mer tyggemotstand. Alt var ikke kokt ihjel slik vi gjør i dag. Mer rent kjøtt og fisk samt rå frukt og grønnsaker.

Det også lite eller ingenting tilsatt sukker og salt, som egentlig ikke har noe i vårt kosthold å gjøre.

Salt brukte de vel ganske mye av? Salting var en viktig måte å konservere bl.a. kjøtt og fisk på. 

Anonymkode: 1dc24...e13

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...