Gå til innhold

Vet man noe om eventuelle skadevirkninger ved vegansk kosthold i de tilfellene vegansk kosthold blir praktisert på små barn og gjennom hele


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Lavere beinmasse: Betyr det at de er mer utsatt for å bli benskjør?

Anonymkode: 3a97e...c50

Veganere brekker bein ca 50% mer enn altetere.

Anonymkode: f5bed...5bf

  • Liker 1
  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Veganere brekker bein ca 50% mer enn altetere.

Anonymkode: f5bed...5bf

Det er skremmende :sjokkert:

Anonymkode: 3a97e...c50

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

David_Nittenbourog skrev (2 timer siden):

Du stiller egentlig spørsmålet: Hva er sunn og riktig mat for mennesker utifra hvordan vi er fysiologisk utformet?

Jeg skal ikke påstå å ha det fulle svaret på det, det som er helt sikkert er at det ikke er melk og ikke er kjøtt.

For å ta melk først: Fins det noen eksempler i dyreriket på dyr som suger på puppene til andre pattedyr? Næringen i kumelk er tilpasset slik at en kalv fortest mulig skal legge på seg noen hundre kg og bli til en voksen ku eller kalv. Melkefettet inneholder mye enumettet fett og er skadelig for mennesker. For å bøte på det har vi laget lettmelk og skummet melk. Blir melk sunn av å fjerne det mest skadelige? Nei, definitivt ikke. Melk inneholder også østrogen, som er spesielt ugunstig for guttebarn.

Ok, la oss se på menneskets fysiologiske utforming. Vår kjeve er veldig lik kjeven til sjimpanser, gorillaer og orangutanger, våre nærmeste slektninger. Disse får ca. 98% av sin næring fra planter, resten er for det meste fra insekter. Noen påstår at mennesker er altetere. Ta en kikk på vedlagte bilde, der noen har byttet om på over- og underkjeve fra et menneskekranium og et bjørnekranium. Bjørner er ekte altetere, og har kjever som kan rive og slite i stykker rått kjøtt. Mennskets tenner er utformet for å male i stykker plantemat. Vi kan også bevege kjeven fra side til side, det kan ikke rovdyr.

Mennesker har fargesyn for å kunne se forskjell på umoden, moden og overmoden frukt. Vi har også lang tarmkanal, ca. 4-6 meter, mot ca. 1,5 hos et rovdyr som ulven. Hovedgrunnen til vår lange tarmkanal er at vi skal få plass til alt fiberet fra plantematen.

Mennesker fordøyer rått kjøtt veldig dårlig. Grunnen til at steinaldermenneskene klarte å bruke kjøtt til en betydelig næringskilde var at de lærte seg å beherske ilden. Grillet kjøtt er mye lettere å tygge enn rått kjøtt. Men kjøtt var ikke hoveddelen av kostholdet deres. Planter og kjøtt inneholder forskjellige isotoper av strontium. Analyser av skjeletter viser at steinaldermennesker overveiende spiste plantemat.

Du burde egentlig stille spørsmålet: Hvorfor godtar vi at småbarn får mat som er helt unaturlig for dem og i mange tilfeller skadelig, som f. eks. meieriprodukter og rødt kjøtt (rødt kjøtt har sterk sammenheng med flere kreftformer, deriblant tykktarmskreft). Svaret er at matindustrien har sterk makt. Den har klart å få inn masse usunn mat på helsemyndighetenes liste over anbefalinger. Det er også mange, både vanlige folk og fagfolk, som tror at melk er en naturlig del av et sunt kosthold. Det er ingenting hverken naturlig eller sunt over å drikke melken fra et annet pattedyr som har en annen fysiologi enn oss, og dermed et helt annet næringsbehov.

kjever.png

Det du skriver om rødt kjøtt og kreft er basert på et studie med feilslått konklusjon. Hvis du kan å lese statistikk kan du med enkelthet se hvorfor de ikke hadde hold for å hevde dette. Det er ganske spesielt at til og med nasjonale kostråd baserer seg på denne forskningsartikkelen, men slik er det altså. Det er med andre ord ingen hold for at rødt kjøtt er skadelig. 

Mennesket er ikke altetende da vi ikke kan ta nytte av gress slik som planteetere. 

Det er faktisk folk som klarer seg helt fint på å bare spise animalsk mat. En trenger faktisk egentlig ikke mat fra panteriket. 

Anonymkode: 989d6...e53

  • Liker 8
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (10 minutter siden):

Dere som fremmer et vegansk kosthold, synes dere virkelig ikke at det er SKREMMENDE at veganske barn er lavere (man trenger et godt kosthold for å nå sitt høydepotensiale), har lavere beinmasse, har lavt HDL, høye triglyserider og at de har lavere nivåer av mange vitaminer og mineraler?

Eller fremmer dere rett og slett et kosthold uten å vite dette?

https://academic.oup.com/ajcn/article/113/6/1565/6178918

 

Anonymkode: f5bed...5bf

Nei vi som er veganere vet ingen ting. Vi er stokk dumme og har ikke lest oss opp på fornuftige kilder 🙄

Anonymkode: b6cfc...faf

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Veganere brekker bein ca 50% mer enn altetere.

Anonymkode: f5bed...5bf

Bs

AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Det er skremmende :sjokkert:

Anonymkode: 3a97e...c50

Har du ikke lært deg å være kildekritisk?

Anonymkode: b6cfc...faf

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Benskjørhet kan medføre fryktelig mye lidelse. Det fryktelig er trist at noen mennesker øker risikoen for benskjørhet hos sine barn ved å gi de feil næring :( 

Anonymkode: 3a97e...c50

  • Liker 1
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Benskjørhet kan medføre fryktelig mye lidelse. Det fryktelig er trist at noen mennesker øker risikoen for benskjørhet hos sine barn ved å gi de feil næring :( 

Anonymkode: 3a97e...c50

Ja, i motsetning til å gi barna sine sukker og ultraprosessert mat, som vi alle vet er uten noen negative konsekvenser!

 

Anonymkode: 12c75...e5a

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Benskjørhet kan medføre fryktelig mye lidelse. Det fryktelig er trist at noen mennesker øker risikoen for benskjørhet hos sine barn ved å gi de feil næring :( 

Anonymkode: 3a97e...c50

Skremmende at du tar ting en anonym på et forum for god fisk uten å lese deg litt opp på egenhånd!

Anonymkode: b6cfc...faf

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Skremmende at du tar ting en anonym på et forum for god fisk uten å lese deg litt opp på egenhånd!

Anonymkode: b6cfc...faf

Dere som har satt dere godt inn i dette, kan dere poste informasjon fra troverdige kilder?

Anonymkode: 3a97e...c50

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant at et plantebasert kosthold anses å kunne skade et barn. Barnet vårt spiser ikke plantebasert selv om vi voksne gjør det, til det er han for kresen. Han hadde vært så mye sunnere km han hadde spist vår varierte mat fremfor de få, utvalgte matrettene/matvarene han godtar. Man hører sjelden eller aldri noen som  bekymrer seg over slike barn som vårt? Til info lever han på havregrøt, Skyr og frukt, i all hovedsak. 

Anonymkode: cb4f1...350

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (16 minutter siden):

Oi, her var det mye rart. Tror du virkelig på dette her selv?

Anonymkode: f5bed...5bf

 Fakta er litt vanskelig å svelge...

Anonymkode: b6cfc...faf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Dere som har satt dere godt inn i dette, kan dere poste informasjon fra troverdige kilder?

Anonymkode: 3a97e...c50

Troverdig kilder på bullshit?

Anonymkode: b6cfc...faf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

Det du skriver om rødt kjøtt og kreft er basert på et studie med feilslått konklusjon. Hvis du kan å lese statistikk kan du med enkelthet se hvorfor de ikke hadde hold for å hevde dette. Det er ganske spesielt at til og med nasjonale kostråd baserer seg på denne forskningsartikkelen, men slik er det altså. Det er med andre ord ingen hold for at rødt kjøtt er skadelig. 

Mennesket er ikke altetende da vi ikke kan ta nytte av gress slik som planteetere. 

Det er faktisk folk som klarer seg helt fint på å bare spise animalsk mat. En trenger faktisk egentlig ikke mat fra panteriket. 

Anonymkode: 989d6...e53

Så du vet bedre enn forskningen? Ser gjerne dine kilder på dette

Anonymkode: b6cfc...faf

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (37 minutter siden):

Bs

Anonymkode: b6cfc...faf

Ja vel? Og hvilke studier baserer du utsagnet ditt på?

 

Jeg baserer mitt utsagn på studier som disse:

 

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/77/1/1/5146363

Sitat

 vegetarian and vegan diets are associated with lower BMD (bone mineral density) compared with omnivorous diets and that vegans have a higher fracture risk than omnivores

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987721001444

Sitat

Several studies consistently showed vegans having a higher risk of bone fractures compared to individuals from other diet groups

Sitat

The data, based on 17.6 years of follow up, showed vegans (n = 1982) having a statistically significant 43% increased risk of total fractures

 

Anonymkode: f5bed...5bf

  • Liker 3
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, David_Nittenbourog said:

"Vi må spiser kjøtt for å få i oss vitamin B12." Vitamin B12 dannes ikke i dyr, det dannes av mikroorganismer i jorda. Tidligere tiders mennesker fikk i seg dette ved f. eks. å spise uvaskede rotfrukter, pluss at de generelt hadde mye mer kontakt med jorda, bokstavelig talt. De færreste moderne husdyr beiter fritt, så de får B12 som tilskudd. Siden grønnsakene i butikken stort sett er veldig godt vasket må en veganer som får all maten derfra ta B12-tilskudd, men det er en liten pris. Det er i hvert fall mye bedre enn å få tilskuddene indirekte ved at de først gis til husdyr.

Foruten at det ikke smaker godt med mat med jordrester på, øker det også risikoen for clostridieinfeksjoner (som kan være SVÆRT alvorlige), og infeksjon med andre anaerobe bakterier. Dette er en jævla dårlig idé. I norsk landbruk går de fleste dyr ute hele sommeren, og mange går på utmarksbeite.

 

2 hours ago, David_Nittenbourog said:

"Vi må spise kjøtt for å få nok proteiner." Nei, det er bare planter som kan danne proteiner. Proteiner i kjøtt kommer opprinnelig fra planter. Det er ikke noe problem å få i seg nok proteiner med et variert kosthold av plantemat.

Dette er bullshit. Alle levende celler produserer proteiner. Det er en betingelse for liv. Er dette det du baserer dine kostholdsvalg på? Det er i så fall et skremmende lavt kunnskapsnivå. Risikoen for proteinmangel er ekstremt mye høyere hos vegetarianere enn hos folk som spiser variert kost.

 

2 hours ago, David_Nittenbourog said:

"Steinaldermennesker spise kjøtt." Ja, litt kjøtt spiste de. Når vi graver ut boplasser finner vi beinrester fra dyr de har spist, men restene fra frukt og planter har for lengst råtnet. Men vi kan se på analyser av konsentrasjonen av ulike Strontium-isotoper i bein fra steinaldermennesker, som viser at kostholdet overveiende besto av frukt, bær og grønnsaker.

Å sammenligne med steinaldermennesker er en lite fruktbar øvelse. I steinalderen spiste man det man hadde tilgjengelig, og hadde ofte svært ensidig kosthold i lange perioder. Mangelsykdommer var antagelig svært utbredt. De som sverger til "steinalderdiett" idag, sverger til en diett som ikke var eksisterende i steinalderen. Den gangen hadde man ikke noe valg når det kom til matvarer. Man spiste det man hadde muligheten til å få i seg.

 

2 hours ago, David_Nittenbourog said:

"Mennesker er altetere." Nei,fysiologisk sett er vi tilpasset et kosthold med omtrent bare plantemat. Menneskers kjever klarer ikke å tygge rått kjøtt ssærlig godt, det var kun fordi vi lærte oss å beherske ilden at vi begynte å spise kjøtt.

Det er bare tull. HVsi dette var sant, hadde vi hatt en mye lengre fordøyelseskanal med flere mager, som ville satt oss i stand til å fermentere maten vi spiser. Menneskets fordøyelseskanal er en mellomting mellom plateetere og kjøttetere, og ligner litt mer på kjøtteternes en planteeternes fordøyelseskanal.

Du bør lese litt mer fysiologi før du kommer med slike dumme påstander.

 

Forøvrig er et vegansk kosthold svært skadelig for et barns normale utvikling. Det vil gi for dårlig mineralisering av ben, og følgelig underutvikling av disse, hvilket også kan gi leddproblemer, de vil ha dårlig utviklede bindevevsstrukturer, kan utvikle forstyrrelser i fettmetabolisme, generelt dårligere muskelvekst, risiko for synsdefekter, nevrologisk dysfunksjon, svekket eller forsinket kognitiv utvikling, være i risiko for hormonforstyrrelser og ofte være tilbøyelig til å ha svekket immunfunksjon. Bare for å nevne litt av kransekaken.

Anonymkode: f71b3...3e4

  • Liker 9
  • Hjerte 1
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (35 minutter siden):

Troverdig kilder på bullshit?

Anonymkode: b6cfc...faf

Nei. Kan dere poste informasjon fra troverdige kilder som gir svar på spørsmål fra hovedinnlegget?

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Vet man noe om eventuelle skadevirkninger ved vegansk kosthold i de tilfellene vegansk kosthold blir praktisert på små barn og gjennom hele oppveksten?

Hvis nei: Blir barna egentlig brukt som forsøkskaniner?

Er det forsket på dette med eventuelle skadevirkninger ved vegansk kosthold i de tilfellene vegansk kosthold blir praktisert på små barn og gjennom hele oppveksten? Ønsker informasjon, gjerne med linker.

Anonymkode: 3a97e...c50

 

Anonymkode: 3a97e...c50

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Gjest rampenissen72
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Ja, man vet at de tar skade av det. Det har belgiske leger sett seg leie på og du risikerer nå fengsel hvis du feilernærer et barn på et vegansk kosthold.

Anonymkode: 89dd3...26c

Kilder takk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff, her var det mye feil på en gang.

2 hours ago, David_Nittenbourog said:

Mennskets tenner er utformet for å male i stykker plantemat.

 

Det er ikke sant. Det som skjer når vi spiser spiser mye stivelse er at vi får hull i tennene. Vi er den eneste arten som må pusse tennene for at de ikke skal råtne og falle ut, og da er det sannsynligvis noe feil med kostholdet. Ser man på tenner og kjever fra steinalderen og/eller urfolk som spiser tradisjonelt, dvs. en forholdsvis stor andel kjøtt, finner man hele og bene tenner og kjever som har plass til visdomsjeksler osv. Det at vi kan bevege kjeven sidelengs betyr ikke at vi er laget for å spise planter. Du kan jo prøve selv å tygge sidelengs slik som en drøvtygger. Det går ikke.

Quote

Mennesker har fargesyn for å kunne se forskjell på umoden, moden og overmoden frukt. Vi har også lang tarmkanal, ca. 4-6 meter, mot ca. 1,5 hos et rovdyr som ulven. Hovedgrunnen til vår lange tarmkanal er at vi skal få plass til alt fiberet fra plantematen.

Nei, vi har et svært kort tarmsystem sammenlignet med plantespisere.

Quote

Mennesker fordøyer rått kjøtt veldig dårlig.

Tvert imot fordøyes kjøtt ekstremt bra av mennesker.

Quote

Grunnen til at steinaldermenneskene klarte å bruke kjøtt til en betydelig næringskilde var at de lærte seg å beherske ilden. Grillet kjøtt er mye lettere å tygge enn rått kjøtt. Men kjøtt var ikke hoveddelen av kostholdet deres. Planter og kjøtt inneholder forskjellige isotoper av strontium. Analyser av skjeletter viser at steinaldermennesker overveiende spiste plantemat.

Dette er heller ikke sant. Sannsynligvis begynte vår kjøttspising med kadavre og rester fra andre rovdyr. Det forklarer hvorfor vi har så ekstremt sterk magesyre, mange tusen ganger surere enn plantespisere, noe som var helt nødvendig for å ikke bli syk av å spise mer eller mindre bedervet kjøtt. Mennesker klarte også i motsetning til de fleste andre dyr å få tak i marg og hjerne fra beina og fikk dermed i seg ufattelig mye mer næring per gram mat enn før, og selvsagt uendelig mye mer enn man kan få fra planter. Sannsynligvis spiste vi kjøtt i lang tid før vi begynte å koke eller steke det.

Og nei, analyser viser ikke at vi overveiende spiste plantemat. Tvert imot. Det ville uansett ikke være mulig, det finnes knapt et sted i verden hvor et menneske i det hele tatt kan overleve, langt mindre trives og utvikle seg, på ville vekster. Vår art har spredt seg til alle steder hvor det finnes byttedyr, ikke hvor det finnes planter. Til og med Arktis, hvor de som lever på tradisjonelt vis fortsatt har flaut mye bedre helse enn de fleste av oss.

Quote

(rødt kjøtt har sterk sammenheng med flere kreftformer, deriblant tykktarmskreft).

Feil igjen. Du tenker kanskje på WHOs uttalelser. De var basert på et utvalg av seks studier av mange hundre, hvor tre av dem viste at hvis du gir rotter som er predisponert for kreft mye pølsemat, så får de bitte litt forhøyet risiko for forstadier til kreft. Kort sagt: du får ikke kreft av å spise kjøtt. Ultraprosessert mat er noe ganske annet.

Anonymkode: ac800...849

  • Liker 9
  • Hjerte 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, David_Nittenbourog said:

Dette er en myte, delvis konstruert av matindustrien. Jeg tror ikke du har dårlige hensikter, men dette er en myte. Som jeg skrev i et annet innlegg:

  • "Vi må spiser kjøtt for å få i oss vitamin B12." Vitamin B12 dannes ikke i dyr, det dannes av mikroorganismer i jorda. Tidligere tiders mennesker fikk i seg dette ved f. eks. å spise uvaskede rotfrukter, pluss at de generelt hadde mye mer kontakt med jorda, bokstavelig talt. De færreste moderne husdyr beiter fritt, så de får B12 som tilskudd. Siden grønnsakene i butikken stort sett er veldig godt vasket må en veganer som får all maten derfra ta B12-tilskudd, men det er en liten pris. Det er i hvert fall mye bedre enn å få tilskuddene indirekte ved at de først gis til husdyr.
  • "Vi må spise kjøtt for å få nok proteiner." Nei, det er bare planter som kan danne proteiner. Proteiner i kjøtt kommer opprinnelig fra planter. Det er ikke noe problem å få i seg nok proteiner med et variert kosthold av plantemat.
  • "Steinaldermennesker spise kjøtt." Ja, litt kjøtt spiste de. Når vi graver ut boplasser finner vi beinrester fra dyr de har spist, men restene fra frukt og planter har for lengst råtnet. Men vi kan se på analyser av konsentrasjonen av ulike Strontium-isotoper i bein fra steinaldermennesker, som viser at kostholdet overveiende besto av frukt, bær og grønnsaker.
  • "Mennesker er altetere." Nei,fysiologisk sett er vi tilpasset et kosthold med omtrent bare plantemat. Menneskers kjever klarer ikke å tygge rått kjøtt ssærlig godt, det var kun fordi vi lærte oss å beherske ilden at vi begynte å spise kjøtt.

Og selv om vi har spist grillet kjøtt i noen årtusener betyr ikke det at vi er tilpasset det. Vi har fremdeles en lang tarmkanal som andre planteetere, for å få plass til fiber fra plantematen.

 

Det eneste du sier som er riktig her, er at det ikke er et problem å få i seg nok protein med plantemat. Det vil si: det er ikke er problem for en nordmann som har tilgang til en enorm variasjon plantemat fra hele verden - planter som har blitt foredlet fra ville vekster for å bli spiselige i det hele tatt, som må dyrkes under kontrollerte forhold og importeres, og i de fleste tilfeller bearbeides (koking osv) for å kunne brukes som mat. Ikke bare må man ha denne historisk helt nye tilgangen til alle disse plantene, man må ha mye kunnskap om hvordan man skal sette den sammen for å få i seg det man trenger fra den og minimere det man ikke trenger eller som er direkte skadelig. Altså ikke i nærheten av noe som var mulig for steinaldermennesket.

B12 fikk vi i oss gjennom kjøtt, selv om det kanskje er mulig å få det i seg ved å spise jord også. At moderne husdyr får tilskudd har ingenting med saken å gjøre.

Det er ikke vanskelig å tygge rått kjøtt. Man trenger heller ikke å tygge det spesielt godt for å fordøye det. For øvrig er all den myke maten sannsynligvis en viktig årsak til at så mange har skjeve tenner i dag.

Det med tarmkanalen og historiske data om hva vi spiste før ble besvart i forrige post.

Anonymkode: ac800...849

  • Liker 3
  • Hjerte 1
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, David_Nittenbourog said:

Muligens også om politikk, i hvert fall hvis vi ser på hvordan matindustrien har innflytelse på helsemyndighetenes offisielle kostholdsråd.

Det har du nok rett i. Det var noen som tjente gode penger på at myndighetene begynte å anbefale å spise mer korn og oljer og mindre kjøtt og naturlig fett. Og da begynte også den eksplosive veksten i mange sykdommer som diabetes 2 og hjerteproblemer. Sykdommer som tradisjonelt levende urfolk ikke baler med.

Anonymkode: ac800...849

  • Liker 3
  • Hjerte 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...