Gå til innhold

Hvorfor er det fortsatt lov med oppdrettsanlegg?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Æsj, skjønner ikke at folk spiser dette! Det er dyreplageri og jeg klarer ikke å anse fisk som lever livet sitt i eget slam og fulle av lus som mat 😳

  • Liker 4
  • Nyttig 1
Skrevet

Noen var vel egeninteresse da 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Skrevet

Se på Debatten, der snakkes det nå. Helt sykt.

  • Liker 3
Skrevet
Hatsumomo skrev (1 time siden):

Se på Debatten, der snakkes det nå. Helt sykt.

Ja, saken følges godt opp av NRK. Noe av dette ligger ute her:

https://www.nrk.no/norge/laksevarslar_-_-eg-ser-fisk-pa-marknaden-som-eg-sjolv-ikkje-ville-ete-1.16640772

Får litt vondt av kvalitetslederen som varsler alene mot arbeidsgiver, men det er tøft at hun står frem og presenterer saken balansert og med kunnskap fra næringen.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Skrevet

Hvis det lønner seg å ikke bløgge fisken over tid, så må man regne med at den ikke blir det i mange tilfeller. Dessuten kan man også regne med alle sykdommer som et tegn på at fisken ikke er så sunn å spise som mange tror. 

 

Hvorfor folk heller velger å tro på julenissen er vel en gåte.

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Skrevet
Uredd skrev (På 15.10.2021 den 16.44):

Er det oppdrettet, eller er det lakselusa som er problemet som må løses her?

Gamle myter om medikamentbruk henger igjen ser jeg.

Angående avfallet, så er dette et lokalt problem som kan løses. Villfisken driter også i havet uten rensing vet du...

Oppdrettet  avler lakselus. Laksen er ikke bygd for å  stå i  mærer. Det er en annen og mer svømmende livsform.

  • Liker 4
  • Nyttig 1
Skrevet

Jeg har mistet lysten på laks for lengst, både pga slike avsløringer og pris.

Skrevet
catman skrev (1 time siden):

For tiden kommer disse vonde nyhetene på løpende bånd. Ofte er forbrukerperspektivet i fokus, ikke nødvendigvis fiskehelse eller økologi. Men næringen kommer ikke godt ut av en slik vinkling heller:

https://www.nrk.no/norge/israel-sendte-stinkende-laks-tilbake-til-norge-_-eu-land-har-ogsa-klaget-pa-kvaliteten-1.16647983

Så det, kjenner jeg fryder meg litt, når  dårlig dyrevelferd får kjøperne til å klage så er det bare to valg, bedre dyrevelferd eller konkurs. Alle tjener på dette,  ikke minst fisken som lider 

  • Liker 3
Skrevet

En litt mer internasjonal kilde denne gangen, men her er mange fine poeng med:

Inklusive industriens fine mantra "vi er en ganske ny industri". Jada svada. Derfor kan de ødelegge økosystem og drive med systematisk dyreplageri litt til. Logisk. 🤪

 

  • Liker 1
  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...
Skrevet
On 12/16/2023 at 10:08 PM, catman said:

Satans laksenæring altså...industrien holder utbrudd av potensielt dødelige bakterier hemmelig, f.eks. åtte måneder i strekk ved et lakseslakteri på Vestlandet. Sju mennesker er døde som følge av det. Blir bare verre og verre med denne næringen...

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/dyre-lakseadvokater-knuste-mattilsynet-1.16670222

Jepp, penger går foran liv, det er ikke bare i laksenæringen, men i alle instanser, til og med på sykehjem.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
  • 3 uker senere...
Skrevet

Nam nam! 🫠

Sitat

 

Oppdrettslaksen er egentlig hvit-beige i fiskekjøttet. For å få laksen rosa må fôret tilføres stadig mer tilsetningsstoff.

(...)

Den røde fargen hos laks og ørret kommer fra pigmentet astaxantin. Fisken kan ikke produsere dette fargestoffet selv, fargen kommer fra fôret, sier Ytrestøyl.

Men oppdrettslaksen får ikke tak i reker, kreps eller annen naturlig fôr som gir musklene farge. Oppdrettslaksen i merdene lever av industrielt fremstilt tørrfôr. Fisken spiser pellets. For å kompensere for mangel på fargestoffer fra fôret, blir maten tilsatt syntetisk fremstilt astaxantin.

 

https://www.nrk.no/norge/oppdrettslaksen-er-ikke-naturlig-rosa_-den-er-hvitbeige-1.16686235

  • Liker 2
Annonse
Skrevet
On 12/26/2023 at 2:51 AM, frivis said:

Jepp, penger går foran liv, det er ikke bare i laksenæringen, men i alle instanser, til og med på sykehjem.

Bare det faktum at vi har veitrafikk vise jo dette.

Skrevet

Etter å ha sett dokumentaren «du blir hva du spiser», på netflix, kommer jeg ikke til å spise laks igjen.. Ikke oppdrettslaks, men ikke laks i nærheten av oppdrettsanlegg heller.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Skrevet
tunaen skrev (6 timer siden):

Etter å ha sett dokumentaren «du blir hva du spiser», på netflix, kommer jeg ikke til å spise laks igjen.. Ikke oppdrettslaks, men ikke laks i nærheten av oppdrettsanlegg heller.

Vi kan knapt fiske sei i fjorden lenger, for den henger også rundt oppdrettsanlegga hvor der er "gratis" mat som ikke krever noe. Syk og feit fisk, dette også.

Den dokumentaren var et utrolig tungtveiende argument for dyrevelferd og vegansk mat uansett. Bra referanse. Norge fikk seg en god smekk for oppdrettsbransjen der, selv om fokus var på Skotlland, Newfoundland og andre plasser med tilsvarende problemstillinger. 

  • Liker 3
Skrevet
catman skrev (3 timer siden):

Vi kan knapt fiske sei i fjorden lenger, for den henger også rundt oppdrettsanlegga hvor der er "gratis" mat som ikke krever noe. Syk og feit fisk, dette også.

Den dokumentaren var et utrolig tungtveiende argument for dyrevelferd og vegansk mat uansett. Bra referanse. Norge fikk seg en god smekk for oppdrettsbransjen der, selv om fokus var på Skotlland, Newfoundland og andre plasser med tilsvarende problemstillinger. 

Det var det virkelig. Er glad for at vi spiser lite storfe, og ikke noe svinekjøtt, men er definitivt klar for å gå enda et skritt videre mot vegansk mat.

Havfisk er ikke noe fristende lenger.. Synd. Men de sier ar hvit fisk er litt bedre da giftstoffene sitter fast i fettet, og hvit fisk ikke er så fet, men likevel.. 🤢

  • Liker 2
Skrevet

Jeg synes det er svært vanskelig å slutte med fisk og kjøtt, men når jeg ser på tilstanden av matproduksjonen rundt oss - og i Norge tror vi, som i alle andre land, at vi gjør det best - så er det fristende å holde seg til vilt eller vegansk.

NRK følger opp med en artikkel om spredning av oppdrettslaksen gener og sykdom, som ødelegger for villaksen:

https://www.nrk.no/trondelag/nye-beregninger-om-romt-oppdrettslaks_-store-genetiske-endringer-i-en-av-tre-villaksbestander-1.16703510

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...