Gå til innhold

Du som har barn, hva spiser dere til middag?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hva slags middager lager du til familien? Hvordan ser en typisk uke ut (hverdager)?

Har to barn på 7 og 4 år. Her går det mye i fiskekaker med poteter og brokkoli, pastagrateng i ulike varianter, risengrynsgrøt og hjemmelaget tomatsuppe med egg. Orker sjelden å lage ting som krever mer enn 15 minutters reell innsats. 

Anonymkode: aeee0...882

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Keikolina

Toro, ferdig pannekaker, pizza, kalkun steaklets, meksikansk gryte, hamburger, pasta med ostesaus, skinke med gratinerte poteter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Planen for de neste 7 dagene ser slik ut: 

Fredag: pizza

Lørdag: pølsegryte 

Søndag: skinkestek

Mandag: reste-dag 

Tirsdag: bakt kveite

Onsdag: pannekaker

Torsdag: hjemmelagde fiskekaker i hamburgerbrød

Ellers tyr vi veldig ofte til en pose lapskausblanding som basis for en suppe om tiden er knapp. Tilsetter pølse, kjøtt, el.l. Eller lager lapskaus av det. 
Lager også kjapt en gryterett av hermetiske tomater, bønner/linser, løk og noe kjøtt. Tar hva man har, liksom...

Anonymkode: 7a214...4b1

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pannekaker, kjøttkaker, ovnsbakt laks med ris og grønnsaker, trekt torsk og potet og gulrot, stekt sei og potetmos, fiskegrateng og potet, kylling og ris, svinekjøtt m ris og stekte grønnsaker, pasta med kjøttdeig, hamburger, taco og pizza (helg), kjøttboller og pasta..

Anonymkode: d4499...60b

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eksempler på typiske hverdagsmiddager hos oss: 

- Laksefilet med potet/ris + grønnsaker/salat 

- Fiskekaker med potet og grønnsaker 

- Hjemmelagde kjøttkaker med potet og grønnsaker 

- Pannekaker 

- Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni, kokte egg, revet ost og brød 

- Pølsegrateng

- Fullkornsspaghetti med hjemmelaget tomatsaus + kjøttdeig 

- One pot med chorizo (oppskrift fra Trines matblogg) 

- Kyllingfilet i form med saus (currybasert eller av fløte og tacosaus) + salat og grove baguetter

- Taco

- Frisk ertesuppe med creme craiche og sprøstekt bacon

- Fullkornspasta med dolmio og salat ved siden av 

- Lasagne

Begynner egentlig å bli litt lei denne maten nå... 

Anonymkode: 4731d...8c2

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Våre barn er 5 og 7, og vi lager faktisk akkurat den samme maten til middag nå, som vi gjorde før vi fikk barn..! Skjønner ikke hvorfor man skal endre matvaner bare fordi man får barn (selvsagt fortsatt at man har et sunt og balansert kosthold).

Vi lager det aller meste av middager fra bunnen (men bruker selvsagt tørket pasta osv, og kjøper også innimellom frossen potetstappe for at det skal gå raskere i hverdagen).

Typiske hverdagsmiddager hos oss:

Diverse supper (ertesuppe, spinatsuppe, tomatsuppe, soppsuppe, blomkålsuppe, gulrotsuppe, thaisuppe +++) med grovt brød, ovnsbakt laks med byggris, ovnsbakt torsk i diverse varianter, seibiff med løk, fiskegrateng, hjemmelagde fiskepinner, taco, enchiladas, tikka masala, chana masala, red curry chicken, falafel i pitabrød eller med bulgur og salat, halloumi i pita, spaghetti carbonara m/ salat, tunfiskpasta, shakshuka, finnbiff, og egentlig hva som helst vi måtte komme over av spennende oppskrifter.

Anonymkode: fc769...7e4

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

1 minutt siden, AnonymBruker said:

Våre barn er 5 og 7, og vi lager faktisk akkurat den samme maten til middag nå, som vi gjorde før vi fikk barn..! Skjønner ikke hvorfor man skal endre matvaner bare fordi man får barn (selvsagt fortsatt at man har et sunt og balansert kosthold).

Vi lager det aller meste av middager fra bunnen (men bruker selvsagt tørket pasta osv, og kjøper også innimellom frossen potetstappe for at det skal gå raskere i hverdagen).

Typiske hverdagsmiddager hos oss:

Diverse supper (ertesuppe, spinatsuppe, tomatsuppe, soppsuppe, blomkålsuppe, gulrotsuppe, thaisuppe +++) med grovt brød, ovnsbakt laks med byggris, ovnsbakt torsk i diverse varianter, seibiff med løk, fiskegrateng, hjemmelagde fiskepinner, taco, enchiladas, tikka masala, chana masala, red curry chicken, falafel i pitabrød eller med bulgur og salat, halloumi i pita, spaghetti carbonara m/ salat, tunfiskpasta, shakshuka, finnbiff, og egentlig hva som helst vi måtte komme over av spennende oppskrifter.

Anonymkode: fc769...7e4

Jeg spiser (spiste) mye av det ssmme som deg før barn, men med er kresent barn er maten blitt mye enklere. Også fordi det tar så mye tid som vi ikke har. Så da spiser vi enklere mat.

Anonymkode: 5c4e6...900

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg spiser (spiste) mye av det ssmme som deg før barn, men med er kresent barn er maten blitt mye enklere. Også fordi det tar så mye tid som vi ikke har. Så da spiser vi enklere mat.

Anonymkode: 5c4e6...900

Barnet blir jo kresent fordi du tilpasser deg etter barnets måltidsønsker. Hvis man serverer helt vanlig mat til barn fra første stund, så er det det de blir vant til. Men har du først gjort dem den bjørnetjenesten å gi dem spesialmat ÉN gang så er det selvsagt fort kjørt. Så fort barna har erfart at de kan få noe annet å spise hvis de bare nekter å spise det de ikke hadde sånn kjempelyst på- så er det selvsagt den strategien de kommer til å fortsette å velge i fremtiden også.

Anonymkode: fc769...7e4

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, AnonymBruker said:

Barnet blir jo kresent fordi du tilpasser deg etter barnets måltidsønsker. Hvis man serverer helt vanlig mat til barn fra første stund, så er det det de blir vant til. Men har du først gjort dem den bjørnetjenesten å gi dem spesialmat ÉN gang så er det selvsagt fort kjørt. Så fort barna har erfart at de kan få noe annet å spise hvis de bare nekter å spise det de ikke hadde sånn kjempelyst på- så er det selvsagt den strategien de kommer til å fortsette å velge i fremtiden også.

Anonymkode: fc769...7e4

Mnjaaa..Noen barn er mye mer kresne enn andre barn. Bare spør flerbarnsforeldre. 

Anonymkode: 5c4e6...900

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

Mnjaaa..Noen barn er mye mer kresne enn andre barn. Bare spør flerbarnsforeldre. 

Anonymkode: 5c4e6...900

Ja, vi har som sagt to, og har kjørt denne strategien med begge. Broren min har fem barn, som også alle er altetende- fordi alle har blitt servert helt normal «voksen-mat» fra dag én (altså helt fra de begynte med fast føde- men da selvsagt med mindre salt, ikke chili osv).

Så lenge man ALDRI faller for fristelsen og gi barna alternativ mat hvis de nekter å spise det som serveres til middag, så får man faktisk altetende barn. Hvis barnet aldri har vært vant til at det kan få noe annet dersom det nekter å spise middagen, så begynner det veldig kjapt å spise middagen- nettopp fordi det jo er mer ubehagelig å gå sulten. 

Feilen de fleste foreldre gjør, er at de er livredde for å la barnet gå sultent en time eller to- så gir de heller en brødskive, havregrøt eller noe annet barnet foretrekker å spise fremfor middag. Da har du malt deg inn i et hjørne, fordi du har lært barnet at det lønner seg å si nei til middagen hvis det er noe du ikke har spesielt lyst på.

Anonymkode: fc769...7e4

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi lager samme mat som før vi fikk barn. Alt fra bunnen, skyr halv- og helfabrikata. 3 fiskemiddager, 2 vegetarmiddag og 2 kjøttmiddager i uken. Det handler om planlegging. Og barn er ikke født kresne!

Anonymkode: 82fb7...b8e

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Image may contain: food and indoor

Denne uka:

Poteter, brokkoli og lam

Potetstappe, ovnsbakt laks, cottage cheese og agurk

Pasta, paprika og kylling (sliser stekt i egg)

Squashlapper med rømme

 

2-åring

De voksnes tellerken ser noe annerledes, men samme rett.

Image may contain: food

 

Endret av Ny Bruker
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ja, vi har som sagt to, og har kjørt denne strategien med begge. Broren min har fem barn, som også alle er altetende- fordi alle har blitt servert helt normal «voksen-mat» fra dag én (altså helt fra de begynte med fast føde- men da selvsagt med mindre salt, ikke chili osv).

Så lenge man ALDRI faller for fristelsen og gi barna alternativ mat hvis de nekter å spise det som serveres til middag, så får man faktisk altetende barn. Hvis barnet aldri har vært vant til at det kan få noe annet dersom det nekter å spise middagen, så begynner det veldig kjapt å spise middagen- nettopp fordi det jo er mer ubehagelig å gå sulten. 

Feilen de fleste foreldre gjør, er at de er livredde for å la barnet gå sultent en time eller to- så gir de heller en brødskive, havregrøt eller noe annet barnet foretrekker å spise fremfor middag. Da har du malt deg inn i et hjørne, fordi du har lært barnet at det lønner seg å si nei til middagen hvis det er noe du ikke har spesielt lyst på.

Anonymkode: fc769...7e4

Her er jeg ikke enig. Jeg levde selv i denne troen da jeg bare hadde to barn og trodde at mine barn spiste alt mulig rart, fordi vi voksne hadde vært så flinke, de spiste f.eks sursild og hadde bacalao som yndlingsfamilierett, likte levergryte a la stroganoff og eldstemann ville ofte heller ha kamillete på termosen sin på turdager enn varm saft.

- Så kom nr 3 og var litt kresen, jeg skjønte plutselig ikke hvor jeg hadde feilet, for vi spiste de samme tingene som før, så kom nr 4 og han var enda mer kresen,reagerte på konsistenser og syntes at det var skikkelig skummelt å smake på noe som helst nytt. 

Vi lagde fortsatt varierte menyer, men satset på å ha tilbehør som han likte. 

Da nr 5 kom, så viste det seg at dette var et veldig enkelt barn i matveien og hun spiser det aller meste. 

Nr 3 og 4 er fortsatt mye mer kresne enn de andre. De er også mer skeptiske til det meste annet enn sine søsken. 

  • Liker 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ja, vi har som sagt to, og har kjørt denne strategien med begge. Broren min har fem barn, som også alle er altetende- fordi alle har blitt servert helt normal «voksen-mat» fra dag én (altså helt fra de begynte med fast føde- men da selvsagt med mindre salt, ikke chili osv).

Så lenge man ALDRI faller for fristelsen og gi barna alternativ mat hvis de nekter å spise det som serveres til middag, så får man faktisk altetende barn. Hvis barnet aldri har vært vant til at det kan få noe annet dersom det nekter å spise middagen, så begynner det veldig kjapt å spise middagen- nettopp fordi det jo er mer ubehagelig å gå sulten. 

Feilen de fleste foreldre gjør, er at de er livredde for å la barnet gå sultent en time eller to- så gir de heller en brødskive, havregrøt eller noe annet barnet foretrekker å spise fremfor middag. Da har du malt deg inn i et hjørne, fordi du har lært barnet at det lønner seg å si nei til middagen hvis det er noe du ikke har spesielt lyst på.

Anonymkode: fc769...7e4

Nå er det engang slik at barn har mange flere smaksløker enn voksne, så selv om måten fra et voksenperspektiv smaker godt, vil den samme måten kunne smake vondt for et barn. Mange forveksler dette med "kresenhet".  

Er dog enig i at man må introdusere barna for smaker hele tiden - uten tvang. La barna delta på matlagingen, la barna smake de samme ingrediensene igjen Og igjen (minst 10 ganger for å vennes til nye smaker, sies det vel), ikke miks maten, men la barna få se hvilke farger og konsistenser som finnes på tallerkenen, så kommer man ofte langt. 

Det jeg er uenig i er at barna skal straffes ved å ikke spise mat de ikke liker (straff ved at de ikke får mat). Man hadde aldri tvunget voksne til å spise ting de misliker, og såpass respekt bør man også ha for barn. Mat og måltid skal være lystbetont 

Endret av Mrs Robinson
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Våre barn er 5 og 7, og vi lager faktisk akkurat den samme maten til middag nå, som vi gjorde før vi fikk barn..! Skjønner ikke hvorfor man skal endre matvaner bare fordi man får barn (selvsagt fortsatt at man har et sunt og balansert kosthold).

Anonymkode: fc769...7e4

Handler vel mye om tid vil jeg tro? Da det bare var samboer og jeg koste vi oss med middagslagingen, brukte gjerne en time på en indisk curry fra bunnen av, fiskekaker fra scratch, hjemmelagd sushi, tok oss gjerne et glass vin mens vi holdt på... Men nå når vi bare har noen timer av dagen sammen med ungene etter jobb/skole/barnehage før leggetid, og de maser og er sultne, så føles det lettere å slenge sammen noe som ikke er så avansert. 

Økonomi er også en faktor... Har merket at budsjettet er trangere nå som vi er 4 i familien, har større leilighet (mer lån) osv osv. Mye avansert eller eksotisk "voksenmat" krever mange ingredienser og ulike råvarer, så da blir det helst i helgene at vi tar oss råd til det. 

Anonymkode: aeee0...882

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

2 timer siden, Ny Bruker skrev:

Fant flere bilder.

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food

 

Image may contain: food

Har dere aldri saus? Ser fryktelig tørt ut uten saus. 

Anonymkode: 9e391...aa5

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøttkaker med potet og grønnsaker, fiskekaker, laks med rømme, salat og potet, pastagrategn, spagetti og kjøttsaus, kyllingwok, kylling baligryte, taco, sushi, lasagne, pizza, biff, kyllingsalat, gryterett, koteletter, tomatsuppe, lapskaus.

Kutt og forbereder ofte kvelden før, og da trengs sjeldent mer en 20 minutter reell innsats før middag. Barna får det samme som oss, alt vi har til middag ska på fatet men vi maser ikke om at de skal smake. Snakker om at vi øver oss på å spise ting vi ikke har smakt før eller ting vi synes smaken er litt uvant på. Har en 2 åring og baby på 9 mnd som spiser alt fra sushi til salat, fisk og grønnsaker. 

Anonymkode: 46926...5db

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Mrs Robinson skrev:

Nå er det engang slik at barn har mange flere smaksløker enn voksne, så selv om måten fra et voksenperspektiv smaker godt, vil den samme måten kunne smake vondt for et barn. Mange forveksler dette med "kresenhet".  

Er dog enig i at man må introdusere barna for smaker hele tiden - uten tvang. La barna delta på matlagingen, la barna smake de samme ingrediensene igjen Og igjen (minst 10 ganger for å vennes til nye smaker, sies det vel), ikke miks maten, men la barna få se hvilke farger og konsistenser som finnes på tallerkenen, så kommer man ofte langt. 

Det jeg er uenig i er at barna skal straffes ved å ikke spise mat de ikke liker (straff ved at de ikke får mat). Man hadde aldri tvunget voksne til å spise ting de misliker, og såpass respekt bør man også ha for barn. Mat og måltid skal være lystbetont 

Det er jo overhode ingen straff- det er barnets eget valg om det vil spise til middag, eller heller vente til kveldsmaten, som serveres 1-2 timer senere. Det blir forøvrig veldig rart å sammenligne dette med voksne, av mange grunner: for det første, mange barn (og spesielt «kresne» barn) har et veldig mye snevrere utvalg av mat de ønsker å spise enn hva som er tilfelle for de aller fleste voksne (med mindre man er blitt veldig tilrettelagt for som barn- og dermed er blitt veldig kresen som voksen også). Det vil dermed være langt sjeldnere at voksne opplever å bli servert mat de «ikke liker» enn hva som er tilfelle for (kresne) barn. For det andre, er det faktisk vi voksne som bestemmer og som skal rettlede barna i hva som er mindre lurt, hva som er galt å gjøre, hva som er fornuftig å gjøre osv. Hvis barna mine fikk bestemme, ville de ha lagt seg klokken 22 hver dag, de ville gått med julekjolen i barnehagen hver dag, de ville ha sett på TV eller iPad hele kvelden osv. De kan bli så sure de vil over at de ikke får lov til disse tingene- men jeg sier jo fortsatt ikke ja. Fordi jeg som er voksen vet at det er fornuftig å legge seg tidligere når man skal stå opp tidlig dagen etter, og jeg vet at timesvis med skjermbruk på bekostning av andre aktiviteter ikke er bra. Og det er akkurat det samme med mat- jeg som voksen vet at det er fornuftig å smake på ny mat mange ganger før man kan konkludere med om man liker det eller ikke (mener forskning har konkludert med at man må eksponeres for ny smak så mye som 15 ganger før man har vent seg til det). Og for det tredje, er det faktisk sånn det vil være også for de fleste kresne voksne i selskaper osv. Jeg har aldri noensinne opplevd at en voksen person i en bryllupsmiddag, julebord o.l, reiser seg opp midt i middagen og går for å kjøpe seg ei pølse- eller ber om å få servert en tallerken spaghetti, fordi man ikke likte det som ble servert :ler: Er man så kresen så spiser man det man greier å spise på tallerkenen, så får man heller vente til selskapet er ferdig (eller desserten :ler: ) før man går og skaffer seg noe annen mat.

Anonymkode: fc769...7e4

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Så lenge man ALDRI faller for fristelsen og gi barna alternativ mat hvis de nekter å spise det som serveres til middag, så får man faktisk altetende barn.

Det er rett og slett ikke sant. 

Anonymkode: 71003...01b

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...