Gå til innhold

Årets julemysterie? Hvor tok Agnethe/ Anette H. Gravdahl veien?


absinthia

Anbefalte innlegg

Her en dag nerdet jeg på de gamle bildene fra Kristiania politikammer forbryteralbum og leste feil under et bilde https://media.digitalarkivet.no/view/58527/42

Jeg leste først at hun var løst fra livstidsstraff og tenkte « Jøss, dette må jo være en kjent kriminalsak! « Ved nærmere undersøkelse, fant jeg jo ut at jeg hadde lest feil og at det hun hadde sittet inne for, blant annet var en lov som nå er slettet. Hun hadde antagelig hatt et ekteskapslignende forhold, uten å være gift, eller noe slikt. 

Så fant jeg henne i et nytt forbryteralbum https://media.digitalarkivet.no/view/58528/58

og googlet videre. Det viste seg at i tellingen for 1900 bodde hun og jobbet nok, i Pilestredet 36 - et bosted for læregutter. 

Hah....tenkte jeg...hun hadde sikkert stjålet noe fra de hun var i tjeneste hos..men der tok jeg nok også feil. 

Da jeg undersøkte videre fant jeg henne i folketellingen for 1910, da bodde hun alene sammen med en 8 år gammel datter (Torbjørg Iduna)  i Fossveien 19, er oppført som ugift og jobbet ved Kristiania seilduksfabrikk. 

Stakkars, tenkte jeg, - lurer på hvordan det gikk med dem, for livet kunne nok ikke vært så alt for lett. Så begynte jeg å lete etter svar. 

Da jeg lurte  på hvilken slask, som hadde satt barn på henne og latt henne ta ansvaret alene i disse harde tider, måtte jeg undersøke mer og fant dette: https://media.digitalarkivet.no/view/1845/130?indexing= Og leste at hun da hadde adresse hos Frelsesarmeens redningshjem

Det var en finnmarking, Thorleif Dahl, som opprinnelig var fra Vadsø og sønn av en kjøpmann, men som antagelig havnet i lære, da foreldrene døde mens han var svært ung.

I folketelling fra Åmot 1891 bodde hun med sine foreldre og søsken i Rena vokterbolig og hadde en far som jobbet på jernbanen, her står hun skrevet som Anette https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052741000801 en yngre søster heter også Thorbjørg, som datteren hun får i 1902. 

Da jeg sjekker konfirmasjonen hennes, står hun oppført som Annette og gjorde en bra konfirmasjon med to feil i eksamineringen. 

Da jeg lette i adressebok for Kristiania 1905, bor hun i Biermanns gate 8 https://media.digitalarkivet.no/view/49239/365

I 1911 finner jeg henne i Fossveien 19 og jeg tror jammen jeg gjorde det i 1913 også, da er hun oppført som enke. 

Her slutter sporene, jeg tenkte at hun kanskje hadde begynt å bruke sitt andre etternavn « Hansen» , det finnes noen som passer, men jeg finner dem ikke på oppført adresse i diverse lokale manntall. En opplysning er Thorvald Meyers gate 30, der det er en som selger tobakk, er enke og heter Anette/ Agnethe/ Agnette Hansen, men jeg finner henne ikke i manntallet for det året. 

Finner heller ikke noe på Thorbjørg Iduna, men Anettes søster Thorbjørg, reiste til Amerika i 1906. Kunne de ha fulgt etter, noen år senere? 

Barnefaren Thorleif Dahl, finner jeg i Gruners gate https://media.digitalarkivet.no/view/49236/271?indexing=

Etter dette finner jeg ikke spor av ham heller. Han er ikke listet med etterkommere i div slektsforskningssider. 

Det er også vanskelig å finne slektsdata på Anettes foreldre og søsken hos f.eks « Geni» , de jeg fant ett eller annet sted, er hun ikke nevnt i. 

Er det noen som er smarte, liker å mysterier og å bruke de små grå? 

Hvordan gikk det med dem, overlevde Thorbjørg Iduna videre og fikk etterkommere? Forsvinner Anette/ Agnethe  fra adresselistene og Fossveien 19, fordi hun slutter på seilduksfabrikken og flytter ut av kommunen? 

Hjelp meg å let, så finner vi kanskje ut av det. :)

 

 

 

 

Endret av absinthia
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det viser seg, at Anette er søskenbarn til Rudolf Nilsen ( arbeiderdikteren) sin mormor og da altså at Torbjørg Iduna da var tremenning til Rudolf Nilsens mor, selv om Torbjørg er født året etter dikteren selv http://www.eidskogslekt.no/joomla3/index.php/kjente-personer-med-eidskoganer/24-medlemsbladet/

Uten at det hjelper meg noe særlig i jakten..

Endret av absinthia
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg fant ut av det. Hun flyttet til Halden og giftet seg i 1913. Datteren gikk det også bra med. 

Puh! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...