Gå til innhold

Tilpasser dere mat til middagsgjester med intoleranser/allergier?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Dere med matintoleranser/allergier: hvis dere blir invitert på middag hos noen venner, forventer dere at dem tilpasser menyen for deg da? 

Er bare veldig spent på å høre hva folk mener om dette! :tongue:

 

Grunnen til jeg lurer er at samboeren min har melkeallergi, og en gang vi ble invitert på middag hos et vennepar, så fikk jeg melding dagen før at vi måtte ta med egen mat til hen da dem ikke ville bruke olje/melkefritt smør på kjøttet. Hadde på forhånd sagt til dem at jeg kunne lage å ta med saus, så dem slapp å tenke for mye på det, men tydeligvis var det for mye å be om å avse smøret også... Synes selv at dette var utrolig frekt.

Men hva synes dere?

Anonymkode: f68ca...809

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nei. Kjenner ingen som gidder å påberope seg disse trendy "plagene".

Anonymkode: 0affc...d5f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som melkeallergiker selv er jeg rørt over hvor villig folk er til å f.eks. bruke margarin i stedet for smør og sette seg inn i hva som fungerer best av melkealternativer. Jeg er veldig glad i å invitere til middag, så legger meg selvfølgelig i selen for st folk ikke skal dra fra selskapet sultne eller dårlige. Så lenge maten lages fra bunnen har man jo full kontroll på allergener.

Anonymkode: 86c57...9e3

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg ville det ha vært en selvfølge å gjøre de endringene som skulle til for gjester med intoleranse eller allergier, det skulle bare mangle.

Anonymkode: eb442...2a9

  • Liker 34
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jøss for noen bedritne venner du har, ærlig talt?! Jeg gjør mitt beste for å servere noe alle kan spise og lager gjerne vegetarisk/vegansk mat til de gjestene som spiser plantebasert. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Dere med matintoleranser/allergier: hvis dere blir invitert på middag hos noen venner, forventer dere at dem tilpasser menyen for deg da? 

Er bare veldig spent på å høre hva folk mener om dette! :tongue:

 

Grunnen til jeg lurer er at samboeren min har melkeallergi, og en gang vi ble invitert på middag hos et vennepar, så fikk jeg melding dagen før at vi måtte ta med egen mat til hen da dem ikke ville bruke olje/melkefritt smør på kjøttet. Hadde på forhånd sagt til dem at jeg kunne lage å ta med saus, så dem slapp å tenke for mye på det, men tydeligvis var det for mye å be om å avse smøret også... Synes selv at dette var utrolig frekt.

Men hva synes dere?

Anonymkode: f68ca...809

Kan han virkelig ha smør hvis han her melkeallergi?  Det trodde jeg var umulig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest SkoleNerden

I min kultur æres gjestene. De skal føle seg varmt velkommen og føle seg hjemme. Hadde absolutt justert maten etter allergier eller intoleranse.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Nei. Kjenner ingen som gidder å påberope seg disse trendy "plagene".

Anonymkode: 0affc...d5f

De finnes, men bare 1-3 % av den norske befolkningen  har melkeallergi. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lager selvfølgelig mat som alle gjestene kan spise, hva er ellers poenget med å invitere på middag?

Anonymkode: 97e29...c27

  • Liker 25
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja. Så sant jeg kjenner til det. Jeg er dårlig på å spørre etter det. 

Inviterer jeg noen på middag så er vi trolig 10 eller færre til bords og for såpass få gjester så er det ikke vanskelig å tilpasse seg både allergier, livsstil og smak.

I bryllup og dåp har det vært litt mer vanskelig, men stort sett ikke verre enn å ha litt alternativer for de tilfellene man kjenner til. Koster som regel mer energi og tid enn penger, og litt tid kan jeg spandere på noen jeg er så glad i at jeg inviterer dem hjem til meg, eller til å ta del i større familiebegivenheter. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er vel en selvfølge å ta hensyn til slikt, noe annet stammer fra mangelfull oppdragelse og ikke eksisterende folkeskikk. (tenker da spesielt på alvorlige sykdommer som cøliaki osv, det tar jeg alltid ekstra hensyn til og trippeltsjekker alle ingredienser)

Anonymkode: 4b4c3...fdd

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig tilpasser jeg/vi maten i forhold til middagsgjestene! I vår venne-krets har vi en salig blanding av vegetarianere, gluten-allergikere, personer som avstår visse kjøtt-typer av religiøs grunn, osv... 

Vårt ønske når vi inviterer til middag er at gjestene skal kunne dra hjem, mette og fornøyde. At de skulle trenge å ha med "niste-mat" er jo helt hinsides! (med mindre det er snakk om en stor begivenhet med mange kuverter)  

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Har en laktoseintolerant venninne, og selvsagt lager jeg mat hun kan spise når hun kommer på middag. Det er jo ikke vanskelig i det hele tatt! 

Intoleranser og allergier er en selvfølge å ta hensyn til.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvsagt gjør jeg det, vil jo at alle skal hygge seg og ville komme igjen og det koster ikke så mye.

Anonymkode: 694e8...024

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
10 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Nei. Kjenner ingen som gidder å påberope seg disse trendy "plagene".

Anonymkode: 0affc...d5f

Fy søren så arrogant du er. 

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er altetende, med unntak av klementiner. Gubben derimot har dessverre problemer med noen ting, deriblant f. eks. fløte.
Han har ikke allergi, men det er enkelte ting her i verden som ikke går overens med ham. Så hvis man vil ha en samtalepartner mens man spiser ved spisebordet og ikke gaulende fra toalettet, så finner man frem den laktosefrie fløta.

Selvsagt viser man hensyn, skulle bare mangle.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tilpasser selvfølgelig. Har man ført invitert gjester på middag så er jo litt av poenget å være gjestfri og en god vertinne. 

Lager vegetar, vegan, laktosefritt, glutenfritt, sellerifritt, eller hva enn det er så lenge jeg er klar over det på forhånd :) Lager da gjerne noe alle kan spise eller noe eget ved siden av 

Anonymkode: 8402d...a5b

  • Liker 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Mystix said:

De finnes, men bare 1-3 % av den norske befolkningen  har melkeallergi. 

Men en langt større porsjon med ssiatisk etnisitet og de finnes det ogsåven del av.

Anonymkode: 694e8...024

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...