Gå til innhold


Foto

"Vanlig" mat uten gluten (og laktose)


  • Please log in to reply
12 svar på dette emnet

#1 SoftKitty

SoftKitty

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 692 innlegg
  • Ble med 19. mars 12
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 20:11

Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med forslag til mat som kan spises selv om man ikke skal spise gluten. Tenker da på vanlig mat, ikke ting som "glutenfritt brød" osv fra allergihyllen i butikken:) Finnes det evnt. en nettside eller noe med liste over mat som inneholder gluten?

Lurer også på hva man kan spise av ting som man vanligvis ville tenkt det er gluten i.. eksempel er Toro muffinsmiks, den er glutenfri selv om det er et typisk "melprodukt" og den ikke står i allergihyllen.

Hvordan vet man egentlig om det er gluten og laktose i mat? Hva skal man se etter i innholdsfortegnelsen når det gjelder disse to tingene?

(Jeg vet at gluten og laktose ikke er det samme altså så ingen tror jeg er helt på bærtur her, er hovedsaklig gluten jeg lurer på siden jeg synes laktose er litt lettere å forstå hvordan å unngå)


(Hvis det allerede finnes tråder om dette beklager jeg, lenk meg gjerne videre til eksisterende tråd isåfall)

Dette innlegget har blitt redigert av SoftKitty: 21 mai 2012 - 20:12

  • 0

#2 Wirmeline

Wirmeline

    Sjenert

  • Medlem
  • Pip
  • 30 innlegg
  • Ble med 25. mai 11
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 20:17

Her er en oversikt over ingredienser med og uten gluten. :)

http://www.ncf.no/bi...edienser-a.aspx

Dette innlegget har blitt redigert av Wirmeline: 21 mai 2012 - 20:17

  • 0

#3 Gjest_Borghild_*

Gjest_Borghild_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 21 mai 2012 - 20:28

Her skal jeg følge med. Vanskelig å ikke tåle gluten siden så mye inneholder det.
  • 0

#4 Allergikeren

Allergikeren

    Ivrig skribent

  • Medlem
  • PipPipPipPipPip
  • 724 innlegg
  • Ble med 30. des. 11
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 21:04

Flere av Toro sine produkter er uten gluten, her er en oversikt.

Ellers syns jeg det er lettere å huske hva som inneholder gluten, men som man ikke skulle tro at det var det i. Potetgull, kaffe(!) ...

Når det gjelder laktosen, er myse(pulver), melkepulver, skummetmelkpulver og lignende, melkesukker og laktose noen av navnene man må være obs på. Det er flere, men jeg husker ikke alle.

Generelt holder jeg meg til å lese på pakken. Plutselig blir innholdet i maten endret, og da er det kjipt å være dårlig fordi "den var jo glutenfri før".
  • 0

#5 SoftKitty

SoftKitty

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 692 innlegg
  • Ble med 19. mars 12
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 22:00

Hæ, er det gluten i kaffe? Gjelder det all kaffe, pulverkaffe også?

Jeg vet jo at det er i øl..men hva med cider, vin, Cava, sprit..?
  • 0

#6 Allergikeren

Allergikeren

    Ivrig skribent

  • Medlem
  • PipPipPipPipPip
  • 724 innlegg
  • Ble med 30. des. 11
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 22:25

Ikke all kaffe, nei. Friele har en som heter noe med "chocolate", og der er det tilsatt 5% aroma, deriblant gluten, melk og selleri. Det er den eneste sorten jeg har sett som inneholder gluten, men den lærte meg å være obs på sånt.

Når det gjelder alkohol, fant jeg noe på vinmonopolet.no :

Cøliaki og alkohol – kva kan eg drikke?
(...)
Vin
Vin er gjæra druesaft og inneheld ikkje gluten. Det gjer heller ikkje sterkvinar som portvin, sherry eller vermut. Sider er ikkje destillert og skal vere laga av frukt, dermed er sider òg fri for gluten.

Brennevin
Reint brennevin (utan andre tilsetjingar enn farge) som brandy, armagnac, cognac og grappa blir framstilt ved å destillere vin og er derfor glutenfritt. Brennevin som er produsert på potetsprit, inneheld heller ikkje gluten. Anna reint brennevin er tequila og rom. Likør, bitter, ”rusbrus” og aromatisert brennevin er tilsett smaks- og fargestoff, så det bør du unngå dersom du har cøliaki.

Kan cøliakarar drikke whisky?
Under destillering av kornbrennevin følgjer det ikkje gluten med, så whisky er som oftast ein trygg drikk for cøliakarar. Ver merksam på at enkelte whiskyar kan innehalde tilsetjingsstoff som cøliakarar kan reagere på.

Øl
Generelt tilrår vi personar med cøliakilidingar å unngå øl. Øl er laga av vatn, malt og humle. Malt kjem frå spirt bygg, og bygg inneheld gluten. Det finst likevel nokre unntak i form av glutenfritt øl. Dessutan meiner ekspertar at maisøl kan drikkast av dei aller fleste som ikkje toler gluten.

Informasjonen i denne artikkelen er basert på opplysningar frå ernæringsfysiolog Åsta Otteren Ellingsen i Norsk Cøliakiforenings Fagråd og professor Knut Lundin ved Rikshospitalet.

Meir informasjon får du ved å kontakte Norsk Cøliakiforening på telefon 22 79 91 70. Sjå òg www.ncf.no.


  • 0

#7 SoftKitty

SoftKitty

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 692 innlegg
  • Ble med 19. mars 12
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 21 mai 2012 - 23:19

At man kan drikke maisøl tenkte jeg ikke på, da er jo Corona godkjent da, så bra:D Da må jo nesten risøl funke også, det er jo ikke gluten i ris? Hvilke øl gjelder dette mon tro? Budweiser fra usa er vel laget på ris eller mais? Og Tsingtai eller hva det nå heter fra Kina? :klo:


Her er en oversikt over ingredienser med og uten gluten. :)

http://www.ncf.no/bi...edienser-a.aspx


Takk for nyttig link! :takke:

Dette innlegget har blitt redigert av SoftKitty: 21 mai 2012 - 23:20

  • 0

#8 Solsikke

Solsikke

    Sosial

  • Medlem
  • PipPipPipPip
  • 338 innlegg
  • Ble med 1. april 12
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 22 mai 2012 - 09:05

Både Corona og Sol kan drikkes, de skal være glutenfrie. :)
  • 0

*September2014-mamma*    :rodmer:


#9 Gjest_Spinell_*

Gjest_Spinell_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 22 mai 2012 - 09:09

Rema 1000 har middagstips uten gluten og/eller laktose i sine "Middag for under 100-lappen"-hefter. Se også nettsidene: http://www.rema.no/under100/#frifor
  • 0

#10 AnonymBruker

AnonymBruker

    .

  • Anonym
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 722 209 innlegg
  • Ble med 2. aug. 10
  • Kjønn: Ikke viktig

Skrevet 22 mai 2012 - 14:47

Tror Carlsberg er glutenfri også
  • 0
Dette innlegget er skrevet av en innlogget bruker som ønsker å være anonym. Alle slike innlegg havner inn under nicket "AnonymBruker".

#11 kråkefjas

kråkefjas

    Fast inventar

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3 551 innlegg
  • Ble med 11. mai 12
  • Kjønn: Mann

Skrevet 22 mai 2012 - 14:55

Har sett et "øl" som heter Glutaner. Tipper det er glutenfritt
  • 0

#12 SoftKitty

SoftKitty

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 692 innlegg
  • Ble med 19. mars 12
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 22 mai 2012 - 17:34

Listen på denne siden syntes jeg var ganske grei, for andre som lurer på det samme:

Glutenfri kost
Følgende matvaregrupper er ”naturlig fri for gluten”:
Rene kjøtt-,fiske-, egg- og meiereprodukter
Grønnsaker, poteter og ris
Frukt (frisk og tørket) og bær
Olje, margarin og smør
Belgfrukter som for eksempel soyabønner, linser, brune og hvite bønner
Bokhvete, hirse, mais, maisenna, ris, soya, arrowrot, potetmel, polentagryn, sagogryn
Linfrø, sesamfrø, solsikkefrø og valmuefrø
Kokos, nøtter og mandler
Kakaopulver
Sukker, honning. Honning frarådes imidlertid til barn under ett år på grunn av risikoen for den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.

Gluten finnes blant annet i følgende matvarer:
Mel, gryn, hele korn, kim eller kli av hvete, rug, havre, bygg, triticale og spelt/dinkel
Vanlige brød, knekkebrød, flatbrød, kjeks, skonrokker, kaker og boller
Müsli, frokost- og kornblandinger, semulegryn, puffet hvete og puffet havre
Vanlig spagetti, makaroni og annen pasta
De fleste jevnete sauser, stuinger og supper
Maltholdige matvarer

Følgende matvarer inneholder ofte, men ikke alltid gluten:
Supper, sauser, puddinger og fromasjer med mer tillaget fra pulver
Blandete, utspedde produkter av innmat (eks. blodpudding)
Griljert og panert mat
Sprøstekt løk
Soyasaus
Fylt sjokolade, fylte drops, lakris, kjøpt mandelmasse, marsipan og kransekake


Står mer på siden her: http://www.hudlegeko...dommer/coeliaki


Jeg trodde faktisk at potet hadde gluten i seg jeg.. :sjenert:

Dette innlegget har blitt redigert av SoftKitty: 22 mai 2012 - 17:35

  • 0

#13 AnonymBruker

AnonymBruker

    .

  • Anonym
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1 722 209 innlegg
  • Ble med 2. aug. 10
  • Kjønn: Ikke viktig

Skrevet 22 mai 2012 - 17:41

Tror Carlsberg er glutenfri også


Nei.

Og SOL er ikke maisøl, men et bygg-øl.
  • 0
Dette innlegget er skrevet av en innlogget bruker som ønsker å være anonym. Alle slike innlegg havner inn under nicket "AnonymBruker".




0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 skjulte brukere