Gå til innhold


Luftige og nydelige hveteboller?


  • Please log in to reply
11 svar på dette emnet

#1 Gjest_Anonymous_*

Gjest_Anonymous_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 03 februar 2005 - 11:19

Noen som har en vanvittig god oppskrift på hveteboller?
Som blir luftige og ikke harde som stein....
Uten kardemomme for det er helt grusomt..
  • 0

Forumtråden fortsetter under...

#2 Gjest_Litjmæ_*

Gjest_Litjmæ_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 03 februar 2005 - 11:41

Trikset for å få dem luftige er å heve dem lenge, både forheving og etterheving ;)

Har ikke noe oppskrift akkurat nå på jobben, men det er sikkert andre som har!
  • 0

#3 LilleBille

LilleBille

    Sølvmedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26 048 innlegg
  • Ble med 1. jan. 70

Skrevet 03 februar 2005 - 11:47

Jeg har verdens beste bolleoppskrift .. men de er det kardemumme i .. og det MÅ det bare være...

50 g gjær
1/2 l melk - lunken
100-150 g smeltet smør
130 g sukker
2-3 ts kardemumme
1 egg
1 kg mel

Heves - rulles ut til boller - heves igjen - pensles med egg - eller ikke og stekes midt i ovnen ca. 200 grader 8-10 minutter (det kommer veldig an på ovnen)

Disse er helt fantastiske .. og umulige å mislykkes med.

Varier med mer kardemumme, fyll med sjokolade eller marsipan osv..
  • 0

#4 Snuppa

Snuppa

    Ivrig skribent

  • Medlem
  • PipPipPipPipPip
  • 641 innlegg
  • Ble med 1. jan. 70
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 03 februar 2005 - 11:49

Et godt tips kan være å ha med en teskje eller to med bakepulver i tillegg til gjæren, det gir luftige boller. Dessuten er vel regelen at jo mindre sukker du har i bollene, jo luftigere blir de!
  • 0

#5 ashera

ashera

    Bronsemedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15 943 innlegg
  • Ble med 1. jan. 70
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 03 februar 2005 - 12:15

Disse blir luftige, og ikke alt for søte! Her erstatter vann halvparten av melken. Selv bruker jeg også kardemomme i, men det er det bare å sløyfe for deg som ikke liker det. Husk å elte godt, eltingen danner glutennettverk som er en forutsetning for at gjæren skal gjøre en skilkkelig jobb = god heving. Følg ellers de generelle rådene i de andre svarene, og bak ivei:

2,5 dl vann og 2,5 dl melk varmes til kroppsetemp.
100 g smør smeltes og has i
100 g sukker røres i
1 pk. fersk gjær smuldres og røres i

800 g mel helles i bakebollen, lag en grop som væsken helles gradvis i mens du rører. Når deigen blir tykk nok fortsetter du med å elte. Blir den for tynn, ha i mer mel, kan bli nødvendig med inntil 1 kg totalt.

Heves til dobbel størrelse (viktigere å se på deigens størrelse enn å sette en eksakt tid her). Rulles til boller eller annen gjærbakst som kaelsnurrer, kringle etc. etterheves ca. en halv time under klede (sjekk størrelsen her også). Pensle med egg/melk-blanding. Jeg steker disse 10 - 15 minutter på 200 graders varmluft.
  • 0

#6 ~umulia~

~umulia~

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 024 innlegg
  • Ble med 30. jan. 04
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 03 februar 2005 - 12:22

Et godt tips for å få luftige boller er å bruke gjær for søte deiger (den røde). Sukkeret gjør at vanlig gjær hever dårligere.
  • 0

#7 Snuppelure

Snuppelure

    C-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1 959 innlegg
  • Ble med 1. jan. 70

Skrevet 03 februar 2005 - 12:26

Dette er litt flaut å innrømme... men det er et veldig godt tips.
Pakken med ferdig blanned mel, sukker og div, tror den heter lettbakt. Som selges på Rimi, Bare å tilsette vann og tørrgjær.

Blir fantastisk gode boller! Og luftige. Fått mye skryt for mine bakeevner når de kommer på bordet... hahahahahah

Men det er sant de er veldig gode!
  • 0

#8 Gjest_Gjest dita_*

Gjest_Gjest dita_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 03 februar 2005 - 15:42

Mitt beste tips: Ikke bruk for mye mel!
Jeg har deigen så løs som mulig, nesten så den er "klissete". Da blir bollene luftige og fine.
  • 0

#9 *M*

*M*

    B-Kjendis

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 657 innlegg
  • Ble med 12. jan. 03

Skrevet 03 februar 2005 - 15:47

Etter å ha lest denne tråden ble det boller her i huset i dag. :sjarmor:

Kjøpte en pakke med möllerens boller på Rimi og venter spent på resultatet.
  • 0

#10 Arkana

Arkana

    Sølvmedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 29 503 innlegg
  • Ble med 12. jan. 04
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 03 februar 2005 - 16:02

Det er ikke nødvendigvis oppskriften, men hvordan du behandler deigen som er trikset. Ikke for mye mel i deigen. Kna godt. Og hev lenge. For å sjekke om deigen er hevet bruker du fyrstikktrikset. Du lager en liten grop i deigen med tommelen og holder en tent fyrstikk mot gropen, hvis den slukner er deigen ferdighevet.
  • 0
People who don't like cats must have been mice in a previous life.

des. .08
mars 11
jan. 13

#11 Gjest_Anonymous_*

Gjest_Anonymous_*
  • Gjester
  • Ble med --

Skrevet 03 februar 2005 - 16:55

Siden man først snakker om luftige boller. Jeg bruker vanlig hvetemel og det blir alltid bra. I tillegg til det Arkana sa så er det også en selvfølge at melet ikke kommer rett fra en kald kjeller.

Men, er det noe som bruker finbakstmel? Har aldri prøvet dette selv (bruker TIPO-00 til endel ting). Hva bruker dere det isåfall til og hvor (hvilken buttikkjede) kjøper dere det fra? Jeg finner det aldri når jeg husker å se etter det i butikken :-?
  • 0

#12 ashera

ashera

    Bronsemedlem

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15 943 innlegg
  • Ble med 1. jan. 70
  • Kjønn: Kvinne

Skrevet 03 februar 2005 - 22:43

Har brukt finbakstmel av og til, men også et like finmalt speltmel som jeg kjøper på Nordby i Sverige. Baksten blir på en måte luftigere, men også litt mer rundstykkeaktig, synes jeg. Vanlig hvetemel er helt ålreit, synes jeg.
  • 0




0 bruker(e) leser dette emnet

0 medlemmer, 0 gjester, 0 skjulte brukere

Annonse