Gå til innhold

Sosialisme, sosialdemokrati og liberalisme?


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Kan noen gi meg et kort og forståelig sammendrag av hva disse tre er?

Syns det er vanskelig å forstå leksikon sin forklaring når man er trøtt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Gjest 2

Sosialisme innebærer at staten eier og driver all næringsvirksomhet. Et ideal er at alle skal yte etter evne og få etter behov. Fullendelsen av sosialismen kalles kommunisme, hvor staten har oppfylt sin rolle, og alle deltar som frie sosiale individer i en statsløs verden. Kommunismen har vært forsøkt virkeliggjort i stater som Sovjet, med fryktelige konsekvenser.

Liberalistene tror vi blir styrt av en usynlig hånd, som styrer næringslivet i riktig retning. Til tross for sin åpenbart schizofrene innfallsvinkel, ble liberalismen forsøkt virkeliggjort i England rundt år 1900. Konsekvensene var at 90% av befolningen levde i ussel fattigdom, og at samfunnsmaskineriet holdt på å gå i stå.

Sosialdemokratiet innebærer at staten kontrollerer næringslivet, samt eier sentrale samfunnsfunksjoner, som skole og helsevesen.

Det virker som om en blanding av forskjellige ideologier, basert på mulighetene til å lykkes, fungerer best. Alle norske partier har i seg en slik blandingsideologi.

Inviterer til å delta på et nytt uavhengig forum: http://www.diskuter.net

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til tross for sin åpenbart schizofrene innfallsvinkel, ble liberalismen forsøkt virkeliggjort i England rundt år 1900. Konsekvensene var at 90% av befolningen levde i ussel fattigdom, og at samfunnsmaskineriet holdt på å gå i stå.

Dette finner nå sted i dag også; den ideologien som er rådende i den vestlige verden i dag er jo nettopp nyliberalismen (noe som forøvrig også i dag blir sett på som en trussel mot velferdsstaten).

Sosialismen har blant annet vært opptatt av å fremme arbeiderklassens rettigheter, og den ser på den økonomiske individualismensom et hinder for rettferdig fordeling av godene. Sosialismen er forøvrig i stor grad inspirert av Karl Marx.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...