Gå til innhold

~ Hvorfor har vi det "på tunga"? ~


Livets datter

Anbefalte innlegg

Hvorfor gjør aluminiumsfolie vondt i tannfyllingene?

Du får elektrisk støt. Folien og metallet i fyllingen danner motpoler og gir deg et støt på opptil to volt.

Hvorfor beslaglegger menn alltid armlenet på flyet eller toget?

Menn er fem ganger mer troende enn kvinner til å bruke det felles armlenet mellom to seter. Forskning viser at menn underbevisst føler at de fortjener plassen og blir stresset om de ikke får den.

Hvorfor får du sanger på hjernen?

Fenomenet oppstår når det området i hjernen som behandler lydmønstre stimuleres. Det forskes på området, med det aller mest irriterende er at forskerne ikke har funnet noen kur.

Hva gjør lyden av negler mot en tavle så grusom?

Dette er trolig et genetisk problem. Lyden skal være slående lik varselskriket til macaque-apene. Altså kan det være en nedarvet refleksreaksjon.

Hvorfor vil barna at du skal lese samme historie om igjen og om igjen?

Repetisjon utvikler koblinger i hjernen slik at barna får bedre hukommelse. For å gjøre koblingene sterkere må barna gjenoppleve ting igjen og igjen.

Hvorfor er det så vondt å skjære seg på papir?

Selv om ikke kuttet blir så dypt, kan papiret skjære over nerveendene i fingerspissene. Papiret inneholder også fibre og kjemikalier som irriterer og forsterker smerten.

Hvorfor får du alltid en kvise før et viktig stevnemøte?

Stress får kroppen til å frigi hormoner som fremmer utviklingen av kviser. Kjønnshormoner kan ha den samme effekten.

Hvorfor går den andre køen alltid raskere?

Den gjør sjelden det. Selv om du er i den raskeste køen, vil du tro at du har brukt lenger tid enn du egentlig har. Forskere har funnet at 77 prosent av kunder i butikker overvurderer hvor lenge de står i kø.

Hvorfor flasser vi?

Hvert minutt mister vi 400 000 hudpartikler. Men fordi hodet er mer fettet enn resten av kroppen, samler partiklene seg til flak.

Hvorfor hater vi å bli satt på venting på telefonen?

Psykologen Robert Levine mener det handler om makt. Folk som har makt kan få andre til å vente. Om du blir satt på vent blir din sosiale status truet.

Hvorfor er det høyere lyd på TV-reklame enn på programmene?

Maksnivået er det samme, mens de fleste programmer har variert lydnivå fra lavmælte dialoger til kraftige eksplosjoner. Reklamene er mindre varierte og dundrer avgårde på maksnivå.

Hvorfor blir vi stresset av folk som står for tett på oss?

Vi definerer intimgrensene våre i 12-årsalderen. Kjærester eller nære familiemedlemmer kan slippe innenfor en halv meters hold. Venner bør holde seg 1,2 meter unna. Kolleger vil vi ha fra 1,2 til 3 meter unna, mens vi er mest komfortable med minst 3 meters avstand til fremmede.

Hvorfor blir vi reisesyke?

Kroppen din kjenner at du beveger deg, men øynene dine forteller deg at du sitter stille. Denne konflikten får hjernen til å sende ut stresshormoner som gjør deg kvalm.

Hvorfor er avbrytelser uhøflige?

Vi blir oppdratt til å følge visse regler for konversasjoner. Forskere hevder at folk som regelmessig avbryter andre har 60 prosent større sjanse til å dø tidlig enn de som ikke gjør det.

Hvordan kan vi ha et ord på tunga uten å komme på det?

Først søker hjernen etter ordet. Det dukker som regel opp umiddelbart, men ord du bruker sjelden tar lenger tid å finne. Jo hardere du forsøker å komme på dem, jo mer informasjon flakser omkring i hjernen. Da minsker sjansen for å finne ordet.

HVILKE BAGATELLER IRRITERER DEG?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest TomKrus
Hvordan kan vi ha et ord på tunga uten å komme på det?

Først søker hjernen etter ordet. Det dukker som regel opp umiddelbart, men ord du bruker sjelden tar lenger tid å finne. Jo hardere du forsøker å komme på dem, jo mer informasjon flakser omkring i hjernen. Da minsker sjansen for å finne ordet.

HVILKE BAGATELLER IRRITERER DEG?

Upresise vitenskaplige forklaringer i avisene/nyhetene.

Mest sannsynlig ligger problemet med ord på tunga, i at du har fått tilgangen til lemmaseleksjonen i "leksikalisjonen" (den underliggende prosessen som jobber når tanker blir til talte ord), men ikke lekemseleksjonen. I "lemmatrinnet" i denne prosessen så har du et abstrakt begrep om hva du skal si, et begrep inneholdende semantisk og syntaktisk informasjon, men ikke selve fonologisk informasjon (leksemtrinnet). Makan for noen upresisheter man må godta nå til dags! :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...