Gå til innhold

Bilder i kampen mot uttalefeil


firepile

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Alle tiltak mot språklig forfall bør bifalles.

Jeg venter i spenning på illustrasjonen av "skjede/kjede"-problematikken.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjære språkrådet!

Jeg vil tipse dere om at en eller annen luring har blitt intervjuet på radio og gitt seg ut for å være Språkrådets direktør, Arnfinn Muruvik Vonen. Stemmen lignet, men det han sa kan umulig komme fra en som har noe i Språkrådet å gjøre.

Det gjaldt kampanjen Bilder i kampen mot uttalefeil. Luringen som ble intervjuet på radio, og som gav seg ut for å representere Språkrådet, sa at denne kampanjen grenser til mobbing.

Det er uproblematisk, skal vi tro denne lurendreieren, at barn oppdras til å gå på sjino med sjæresten, at de spiser skjøtt av sjylling og at de arver skjeder (!) av sine bestemødre - eller at statsråden ved SMK kalles Kjøtt-Pedersen, en uttale som kan få folk til å tro at han er slakter. Stor var skuffelsen hos oss julaften i forfjor da vi vendte skuffede og ribbeløse hjem fra Statsministerens kontor.

Personen som gav seg ut for å representere Språkrådet mente at det er greit å regulere og normere skriftspråk. Og allerede her begynte jeg å lure, for jeg vedder Helleviks spynorske mordliste på at Språkrådet snart synes SMS-språk er kulere enn riksmål. Ibsn p sms, lizzom. LOL

Men enda verre: Han mente at det er galt å regulere uttalen av ord - at det ikke er noe som heter feil uttale. Mannsnavnet Kristian kan jeg med andre ord begynne å uttale Skjrostian - til Kristian-enes store ergrelse - og det er ikke feil. Ha!

Jeg skjønner at vi har et stort utvalg dialekter i dette landet, og dialekter som har "satt seg" over mange hundreår skal man selvsagt ikke røre. Folk i Fræksta må få vaske bilær uten at det gjør noe. Men det er forskjell mellom avvik som skyldes en etablert dialekt - og avvik som skyldes at man ikke har lært ordet.

Folk med talefeil skal selvsagt få ha dem i fred, men når en hel folkebevegelse snakker høyt om skjærestens gullskjede - endatil i en butikk (gullsmedforretning) - må det være lov å si at det er feil. Og det må i alle fall være lov å ha det moro på bekostning av disse misforståelsene, uten at det er mobbing.

Som sagt. Han som ble intervjuet på radio var nok en svindler. Språkrådet er naturligvis enig med meg. Eller? Hvis ikke forbeholder jeg meg retten til å velge uttale av Språkrådet - jeg går for Supperådet. Det er like riktig som Språkrådet, skal vi tro dere. Ikke mobb meg for den feilen.

Ærbødigst

Ivar Staurseth,

4. nestleder i Øvre Akerselvens Riksmålsfolkefront

svar:

Hei! Du er selvfølgelig fri til å mene hva du vil om Språkrådet og norsk språkpolitikk. Men jeg kan forsikre deg om at mannen du hørte, ikke er en svindler. Med visse unntak, som nyhetsopplesing på NRK, har vi ingen offisiell talespråksnormering i Norge. Dersom du ønsker å uttale navnet Kristian som Skjrostian, bryter du altså ingen offisielt fastsatt norm. Det er reaksjonene fra folk rundt deg som vil få deg til å slutte å si Skjrostian, og ikke noe regelverk. Dersom du spør oss til råds, vil vi fraråde deg å uttale ordet på en så uvanlig måte, men du står fritt til å følge rådet eller ikke. Det hadde da også vært en krevende oppgave å skulle håndheve et slikt regelverk! Vi i Språkrådet ser naturligvis svært gjerne at folk tar vare på den mangfoldige kulturarven vår ved å holde tradisjonelle talemålstrekk i hevd, enten det dreier seg om dativendelser, kj-lyden eller uttalen av navnet Kristian. Men vi følger også med interesse med på det som skjer av språkendringer.

Med vennlig hilsen

Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv den talefeilen, har hatt det hele livet. Tror det er bedre nå, men det er vanskelig for meg å legge tungen slik at jeg uttaler det riktig.

Jeg har fått høre det fra folk hele livet "si kjøttkake!! Si kjole!! HAHAHA DU SNAKKER SÅ JÆVLA TEIT HAHAHA HVA ER GALT MED DEG???!! Hahaha!!!!"

Kjempegøy..... En periode unngikk jeg å si ord som kjøttkake, kjole osv fordi jeg var redd for at folk skulle kommentere det.

Nå driter jeg i det, men syns likevel det er irriterende å bli ledd av. Når folk kommenterer at jeg snakker rart og ler av meg så sier jeg tilbake at de har rar nese HAHAHA!!!! Eller stygg dialekt.

Hvorfor har man sin fulle rett til å le av de som har talefeil? Tror dere virkelig folk kan noe for det?

Jeg vet at folk uttaler disse ordene mer enn før... Og for mange er det ikke talefeil, men de har bare lært å si det sånn. Men det har nok utviklet seg fra folk som hadde det som talefeil. Selv må jeg konsentrere meg for å klare å uttale ordene helt riktig, jeg må liksom tvinge tunga...

Greit, klag på språkets utvikling. Den er blitt annerledes på mange områder i det siste. Men ikke ert og le av oss som ikke kan noe for det. Det er ikke noe hyggelig.

Anonymous poster hash: 34535...055

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er for mange språksnobber både på internett og i virkeligheten. Kanskje de har komplekser?

Anonymous poster hash: 95940...62f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

svar:

Hahahahaa, ler meg i hjel!! :fnise: Kjedelig svar han fikk, da. :(

Anonymous poster hash: a699f...7f6

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Jeg synes det er for mange språksnobber både på internett og i virkeligheten. Kanskje de har komplekser?

Anonymous poster hash: 95940...62f

Jeg anser det ikke som språksnobbete å forvente at folk prøver å skrive riktig.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg klarer ikke å si "tjue" ordentlig, jeg sier det "sjue", og alle har ledd av meg uten å prøve å hjelpe meg med å uttale det riktig. Jeg er for kritikk, så lenge den er konstruktiv!

Gikk forøvrig til språkortoped da jeg var liten, men fikk aldri dreisen på "tjue", eneste ordet jeg har fått tilsnakk på i voksen tid, uten at noen har prøvd å hjelpe meg til riktig uttalelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Klarer du å si "kylling"?

Ja, klarer man å uttale kjole og kylling, så bør man klare å å si tjue også. Er jo nøyaktig samme kj-lyd i de ordene.

Anonymous poster hash: 46d76...cbc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...