Gå til innhold

Hafslund: Fortsatt nasjonalt og offentlig eierskap


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

I vårt høyteknologiserte samfunn er stabil strømforsyning og offentlig kontroll over kraftforsyningen viktigere enn noen gang. Dette er vital infrastruktur for et samfunn. Kåre Willoch (leder av det statlige Sårbarhetsutvalget) mener (Dagsavisen 24. sept. 2003) at privatiseringen av kraftforsyningen øker risikoen for massive strømbrudd. Den tidligere Høyre-statsministeren mener at privatiseringen av kraftmarkedet må ta sin del av skylda for at strømnettet ikke er robust nok. Willoch peker på at en bedrift isolert sett og samfunnet samlet sett vurderer lønnsomhet på to helt forskjellige måter. Det som kan være lønnsomt for en enkeltbedrift, kan samtidig være svært ulønnsomt for samfunnet.

Vi har hatt vintere bak oss med sjokkpriser på den knapphetsgode som strøm er. Vi erfarte at frie markedsmekanismer her ikke virket, i det selskapene i sitt begjær etter maksimal profitt solgte unna sine beredskapsbeholdninger i til utlandet. Selskapene argumenterte med at de måtte sette opp prisene for å få folk til å bruke mindre strøm. Og dette har gitt svært gode overskudd. SV mener at dette er penger som bør gå tilbake til det samme fellesskap som har innbetalt dem. Til Oslos innbyggere. Et salg av Hafslund vil for alltid frata oss inntektene fra konsernets verdiskapning. Energiselskap er særs god butikk og overskuddet bør tilbakeføres fellesskapet, ikke til noen profitthungrige aksjonærer i Helsinki, Berlin eller Paris. Pengene bør settes inn i velferdsproduksjon for byens innbyggere. Dette er langsiktige - og stabile - inntekter for kommunen.

http://home.online.no/~ivajoha/hoved.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

(...) Vi har hatt vintere bak oss med sjokkpriser på den knapphetsgode som strøm er. Vi erfarte at frie markedsmekanismer her ikke virket, i det selskapene i sitt begjær etter maksimal profitt solgte unna sine beredskapsbeholdninger i til utlandet.

I et land som Norge vil det alltid være et større energiforbruk om vinteren. I tillegg så er dette den perioden hvor vi har lavest energiproduksjon. I et fritt marked styrt av tilbud/etterspørsel så vil naturligvis prisene være høyere i en slik periode. Men det er når man begynner å tro at det er noe galt med det at man virkelig har klart å komme på feil spor. Det var ingen strømkrise i vinter. Rett nok var strømprisene høye, men de som trengte strøm hadde tilgang til det og de som fant ut at de ikke hadde like stort behov for strøm reduserte sitt forbruk for å spare penger.

Det frie energimarkedet hindret altså en strømkrise. En politisk styrt prissetting ville ikke ha vært fleksibel nok til å hindre dette.

(...) Et salg av Hafslund vil for alltid frata oss inntektene fra konsernets verdiskapning.

Tull! Hafslund vil forsatt ha mange ansatte og kommuen vil forsatt ha indirekte inntekter fra disse, Hafslund vil fortsatt skatte av et overskudd og Hafslund vil forsatt generere mange positive virkinger ellers i samfunnet (hos andre kunder/leverandøre etc).

(...) Pengene bør settes inn i velferdsproduksjon for byens innbyggere.

Helt enig! La disse "fæle" utlendingene få holde på med sitt mens vi bruker fem milliarder av pengene deres på å bygge opp Oslo som en fin by å bo i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...