Gå til innhold

Utvanning av sprit


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg skal sette julelikør nå, så jeg får den ferdig til julegavene skal deles ut, men jeg har aldri vannet ut sprit før.

Jeg kjøpte 60% ren sprit etter polets anbefalinger, men den ansatte hadde ikke lov til å fortelle meg hvordan jeg skulle vanne ut for å få riktig prosent.

Finnes det en formel eller tabell av noe slag som forteller hvor mange deler vann og sprit man burde ha?

Jeg vil helst ikke ha høyere alkoholprosent enn 30. :)

Skrevet

Siden du har 60% og vil ha 30% halvblander du rett og slett – så har du halvparten av prosenten :)

Dersom du vil ha en annen prosent kan du bruke en formel for å beregne konsentrasjon, f ex for 40%:

Konsentrasjon 1 (60%) x Volum av det du vil fortynne (ukjent) = Konsentrasjon 2 (40 %) x Volum ferdig blandet (jeg setter 1 liter, sett inn ønske mengde selv)

60% x ukjent = 40% x 1 liter

ukjent mengde = 0. 67 liter

DVS du tilsetter 0.67 liter ufortynnet sprit i en total mengde på 1 liter.

Lykke til med julelikøren!

  • Liker 2
Skrevet

Hvorfor skal du vanne den ut? Da kunne du jo like gjerne kjøpt 40%?

Likør lages best, syns jeg, ved å fylle et glass med f eks kirsebær. Så fyller du opp med sukker og så med sprit. Så snur du glasset hver dag til alt sukkeret er oppløst. Etter at sukkeret er oppløst setter du glasset mørkt frem mot jul. Når du skal bruke likøren siler du den gjennom et saftkalde og heller den på flaske.

Husk at både bærene og sukkeret bidrar til å "tynne" spriten. Jeg ville ventet til likøren var ferdig før jeg tynnet videre ut, min erfaring sier at likør laget som beskrevet over blir helt perfekt på styrken når den er ferdig.

:heks:

  • Liker 3
Skrevet

Jeg bruker ublandet 60% til likør. Den bli grådig sterk men trekker smakene godt ut av bærene. Jeg synes det er for sent å lage likør til jul nå. Jeg pleier å si at 100 dager før er et minimum.

Skrevet

Jeg bruker ublandet 60% til likør. Den bli grådig sterk men trekker smakene godt ut av bærene. Jeg synes det er for sent å lage likør til jul nå. Jeg pleier å si at 100 dager før er et minimum.

Det er jeg enig i. Da jeg hadde tilgang på sure kirsebær pleide jeg å sette likøren når de var modne, en gang i juli, og så lot jeg den stå mørkt til rett før jul. Da silte jeg den og smakte til. Den ble supergod.

:heks:

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...