Gå til innhold

Jødenes mat!


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Har kommet i et tankekors om hva det var som jødene spiste, ha det het, regler osv. Sitter å snakker med ei vennine om det, men er det noen her som kan berike meg med litt info :sjenert:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

kosher var det ja :fnise: kan dere noen regler eller sånt?

-ts

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser noen har nevnt det, men er det Kosher-mat du tenker på? Det kan vel sammenliknes med islams ‘halal-mat’, som tilsier at maten(hovedsaklig kjøttet) må bli tilberedt etter regler som er fastsatt i religionen. Å spise mat som bryter med disse premissene vil være regnet som uanstendig og skitten oppførsel for en jøde, tilsvarende at muslimer og er bedt om å holde seg borte fra enkelte dyr og organismer for at produktet skal være akseptabel å svelge.

Enkelte regler jeg kommer på er som følger:

-kun dyr med kløver og som tygger drøv kan slaktes for mat. Eksempler her er kyr og sau.

-all slakt skal foregå etter jødisk lov, og dyret skal slaktes så smertefritt som mulig, og ikke bli satt til salgs før kroppen er sjekket for sykdommer. Senere må alle innvoller, blod og mye fett fjernes.

-kjøtt og melkeprodukter skal ikke tilberedes, eller spises, samtidig eller i nærvær av hverandre. Man skal heller ikke bruke samme verktøy (som kniv og skjærebrett) til dyr og melkeprodukter.

-vin, melkeprodukter og egg fra organismer som er ikke-kosher er forbudt

-sjømat som har finner og skjell som enkelt kan fjernes er kosher, men for eksempel reker er utelukket.

-kjøtt og fisk kan ei spises samtidig.

-kun ost som er produsert av syntetisk løype kan spises, og en rabbiner må ha fulgt prosessen for at osten skal være kosher.

‘Parve’ tror jeg man kaller den maten som verken er kjøtt eller melk, som for eksempel grønnsaker og frukt, og disse kan spises og tilberedes hvordan som helst.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er ganske strengt hvis man skal følge det til punkt og prikke. Kosher er også alt som er tillatt og gjelder ikke bare mat :)

-Gud skal aldri bli nevnt når man slakter kjøttet, i motsetning til i Islam hvor man sier Guds navn flere ganger under slakten.

-Melk symboliserer liv og kjøtt symboliserer død og skal derfor ikke blandet i måltidet, og man skal vente noen timer fra man har spist melkeprodukter til man spiser kjøtt.

-Kjøkkenet skal være delt. Kjeler, kjøler, bestikk, asjetter o.l skal ikke bli brukt til både kjøtt- og melkeprodukter.

osvosv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

-Melk symboliserer liv og kjøtt symboliserer død og skal derfor ikke blandet i måltidet (...)

Tja:

This dietary law, basic to kashrut, is based on a verse in the Book of Exodus, which forbids "boiling a (kid) goat in its mother's milk".

(http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_and_meat_in_Jewish_law)

Men det har jo absolutt noe med liv og død å gjøre, som du sier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...